Прескочи до съдържание

Разни любопитни неща оттук-оттам

Препоръчани мнения

Публикувано:

Един хубав ар деко плакат на KLM
Маршрутът на KLM между Амстердам и Батавия е открит през 1924 г., и представлява забележително постижение в ранната гражданска авиация.  Батавия е тогавашната столица на Нидерландските Източни Индии, на мястото, където сега се намира Джакарта и там е било седалището на небезизвестанта Dutch East India Company.
Първоначално пътуването отнемало над 12 дни, но с напредъка на авиационната технология постепенно става все по-кратко. До средата на 30-те години, благодарение на самолети като Douglas DC-2, времето за полет е намалено до едва 5,5 дни с два полета седмично (всяка сряда и събота).

Този маршрут свързвал Нидерландия с Нидерландски Източни Индия, с ключови междинни спирки в  Атина, Кайро, Багдад, Карачи, Калкута, Рангун (понастоящем Янгон), Банкок, Медан и Сингапур, за презареждане с гориво и/или нощувка.  
Впрочем, самолетите трябва да  са прелитали и над България, на път от Букурещ (който е леко изместен на картата) към Атина.   

Така че да не се оплаквате много като ви се случат някакви 30-часови полети с 2-3 прекачвания :grin:.

s-l1600.webp

• Харесвам 20
Публикувано:
На 15.02.2025 г. в 17:57, Иван Попов каза:

Това са 10-те най-приветливи града в света според Booking.com

Сигирия, Шри Ланка

...

Може ли някой да ми обясни какво му  е приветливоро на Сигирия ? 

Някак си очаквам жив град да е приветлив.

Публикувано:

Безцелното ровене в гугле мапс може да ви отведе до забележителни места.

България, София, Лозенец

Screenshot_20250218_213603_Maps.jpg.2b53a3d1cd76d9825c3e22da92c2ff62.jpg

Screenshot_20250218_213613_Maps.jpg.b5924fe49b95961997ea4786f6e90fab.jpg

• Шок 1
  • Смея се 7
Публикувано:
На 18.02.2025 г. в 23:19, master_of_germs каза:

Screenshot_20250219_001527_Facebook.jpg.eccd63bd1bc74fbacf3203650c2bfa16.jpg

Тоя февруари е отсъствал от лекцията за глобалното затопляне...

Бях на ски в края на януари в Закопане и имаше дни в които на долната станция на лифта на дисплея показваха, че е 14 градуса.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 26.02.2025 г. в 13:30, Брани каза:

image.png.e6431707104d3e1da8468f97a1d0947d.png

Това е някаква мешавица от самолети които са в производство и които са спрени, като липсват доста модели,

като почнем от 717 , 737-700 ( не не говорим за класик линията) , но имаме  777-9, доставките на който ще почнат най-рано 2026та

При Airbus ситиацията е подобна , там серията А320 е представена от само една машина а имаме А318, А319, А320,А321  , + нео серията коята въобще не е представена

• Харесвам 3
Публикувано:
На 28.02.2025 г. в 15:42, Климент каза:

Това е някаква мешавица от самолети които са в производство и които са спрени, като липсват доста модели,

като почнем от 717 , 737-700 ( не не говорим за класик линията) , но имаме  777-9, доставките на който ще почнат най-рано 2026та

При Airbus ситиацията е подобна , там серията А320 е представена от само една машина а имаме А318, А319, А320,А321  , + нео серията коята въобще не е представена

Не претендираме за енциклопедичност 🙂 

Публикувано:

Ако зависеше от българите, независима България най-вероятно нямаше да я има. Ако разчитаме на германците или французите да ни защитат, положението е още по зле.

bulgaria1.jpg.158a05b36cc5a84dc9d8f6b510b53efb.jpg

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 28 минути , Topfly каза:

Ако зависеше от българите, независима България най-вероятно нямаше да я има.

Много крайно и обидно твърдение, непочиващо на абсолютно никакви факти. Това, че някой някъде е нарисувал картинка, оцветил я е и е сложил някакви числа, по никакъв начин не означава, че е проведено професионално социологическо изследване с представителна извадка с предварително заложен допустим размер на грешката. Кой питаш - пол, възраст, степен на образование, професионален статус?

В какъв контекст питаш? В мирно време, добре нахранени, добре облечени, уютно стоплени граждани, в домовете си, масивно строителство, едва ли се притесняват за суверенитета на страната си. Отделен е въпросът колко адекватна информация ти дава едно такова изследване, което ще е съвсем ненужно ако има реална военна ситуация. По простата причина, че то с питане не става, става с мобилизация. 

• Харесвам 1
  • Браво 3
Публикувано:
1 hour ago, Topfly said:

Ако зависеше от българите, независима България най-вероятно нямаше да я има. Ако разчитаме на германците или французите да ни защитат, положението е още по зле.

bulgaria1.jpg.158a05b36cc5a84dc9d8f6b510b53efb.jpg

Чистосърдечно си признавам, че ако не ме натоварят на някоя камионетка по тъмна доба директно във военен микробус (или с шутове направо от тротоара , както е модерно напоследък) , ще се чупя незабавно, стига вече да не е затворена границата. Ползата от пътуванията досега ще ми е че знам от къде не могат да ме върнат 🙂

Не го чувствам като да защитавам България, а ще трябва да защитавам една кохорта мазни, ояли се за 30 години нещастници,  нито един от които не отиде да защитава с оръжие каузата за която се "бори"  платена с щедри грантове.

Досега сме чули единствено за едно футболно фенче от клуб "София - Запад"  ,за което не е сигурно на какви наркотици е било да тръгне на война и за нито един политик.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 50 минути , iMari каза:

Много крайно и обидно твърдение, непочиващо на абсолютно никакви факти. Това, че някой някъде е нарисувал картинка, оцветил я е и е сложил някакви числа, по никакъв начин не означава, че е проведено професионално социологическо изследване с представителна извадка с предварително заложен допустим размер на грешката. Кой питаш - пол, възраст, степен на образование, професионален статус?

Ето ти проучване на Галъп с много сходни числа. Обидно или не обидно това са фактите. цък

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

Чистосърдечно си признавам, че ако не ме натоварят на някоя камионетка по тъмна доба директно във военен микробус (или с шутове направо от тротоара , както е модерно напоследък) , ще се чупя незабавно, стига вече да не е затворена границата. Ползата от пътуванията досега ще ми е че знам от къде не могат да ме върнат 🙂

Аз също не знам как бих отговорил на подобен въпрос и може би бих сторил същото, но ако са много хората в една държава, които ще бягат или няма да се бият шансът да ти превземат държавата и да живееш като бежанец не малък. Последно време се запознах с доста бежанци от Украйна и животът им като бежанци е доста по различен от това да са туристи, а отношението към тях изобщо не е чак толкова дружелюбно.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 часа, iMari каза:

В мирно време, добре нахранени, добре облечени, уютно стоплени граждани, в домовете си, масивно строителство, едва ли се притесняват за суверенитета на страната си.

По тази логика скандинавците живи да ги оплачеш - явно ходят боси, голи и спят по тротоарите... 😉

Истината е, че усещането за липса на държава (България, например) и мултикултурния интегритет (Германия, например) води до подобни резултати. И докато първото е притеснително, поне аз не виждам нищо лошо във второто...

• Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, Duke каза:

По тази логика скандинавците живи да ги оплачеш - явно ходят боси, голи и спят по тротоарите... 😉

Истината е, че усещането за липса на държава (България, например) и мултикултурния интегритет (Германия, например) води до подобни резултати. И докато първото е притеснително, поне аз не виждам нищо лошо във второто...

Попитай самите германци дали не е притеснително за тах! Усещането на страничният наблюдател е различно, от това на местния жител.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• infectedmushroom
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.