Прескочи до съдържание

Проверки за сигурност при полет от/до Израел

Препоръчани мнения

Някой има ли идeя за какво е това едночасово мотаене при затоварването за TLV - SOF?  Все пак е А320, а не А380. :biggrin:

Затваряне на изхода 

08:20

Час на заминаване
09:20

ПС. За връщащите се от Израел да не забравят:

Оставяне на багаж: Пътниците, пътуващи с чекиран багаж, трябва да се
явят на гишето за оставяне на багажа не покъсно от 60 минути преди часа на заминаване на полета по разписание.

Edit: Темата е отделена от голямата тема за Wizzair.

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Проверките на пътниците и багажа им, пътуващи към и от Израел се проверяват доста по-подробно.

Искаш да кажеш, че между изход и качване има още проверки ли?

Връзка към коментар

За съжаление не съм пътувала лично в тази посока, но преди време ми се е налагало да изпращам и посрещам пътуващи от/за там и съм запомнила това с проверките и повечето време, просто като споделено от приятели.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Като нищо, едно време и Бритиш правеха допълнителна секюрити проверка на изхода.

Връзка към коментар

Проверките са засилени и задават разни въпроси, но не нещо кой знае какво, просто да си знаете и да го очаквате. Трябва да сте 3 часа преди полета на летището, това е важното.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Проверките са засилени и задават разни въпроси, но не нещо кой знае какво, просто да си знаете и да го очаквате. Трябва да сте 3 часа преди полета на летището, това е важното.

Кви въпроси задават и на какъв език? Да не искат егн-та на приятели и роднини :biggrin: Ще ги напиша на листче. :lol:

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Разпита е при пристигане и на тръгване от там. А иначе какво ли не- къде ще ходите? защо? колко време? защо толкова време? не е ли много? не е ли малко?...

На обратно- къде бяхте? какво носите? оставяли ли сте багажа си без надзор? вие, които сте заедно каква връзка имате? откога се знаете?...и т.н и т.н....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Разпита е при пристигане и на тръгване от там. А иначе какво ли не- къде ще ходите? защо? колко време? защо толкова време? не е ли много? не е ли малко?...

На обратно- къде бяхте? какво носите? оставяли ли сте багажа си без надзор? вие, които сте заедно каква връзка имате? откога се знаете?...и т.н и т.н....

Много интересно ми стана. По единично ли ни разпитват или цялата пътуваща заедно група? Интересно какво става с незнаещите чужди езици.

Редактирано от Hollywood
Връзка към коментар

Ами това не знам. Ние бяхме 4 човека и двама по двама. Тъй като спътника ми така се ошашави, че въпреки, че ползва английски гледаше с недоумение ме накараха да му преведа и да го попитам. :)

Връзка към коментар

Сега, всички в Израел говорят руски, особено на летището, мене още като ме видеха, такава руса и със сини очи и направо започваха на руски, изобщо не се наложи да се мъча на английски. Руски предполагам знаете на ниво да се разберете. На нашето летище беше на български, те ви разделят по паспорти. Евреи отделно, на тях няма въпроси, а българи отделно. Обясниха ни любезно, че това са просто мерки за сигурност, макар, че аз бях прочела предварително и знаех, да не се притесняваме. Не са ни разпитвали много, като четох има хора, които са видели много зор, ние минахме с по 3-4 въпроса, дори багажа не ни провериха. Ако сте по-голяма група предполагам, че трябва да се разделите по двойки. Питат какви сте помежду си, кой ви е приготвял багажа, дали сте го оставяли без надзор, дали някой не ви е давал нещо да занесете на някой друг и такива подобни, а там като пристигнете питат къде ще ходите, къде ще отседнете, познавате ли някой местен, ако покажете обратен полет и резервации за хотели, по-добре. Ние два пъти минавахме границите - един път с полета от Бг и един път от Йордания, нищо особено, просто да си знаете и да не се шашкате, че е по-различно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много интересно ми стана. По единично ли ни разпитват или цялата пътуваща заедно група? Интересно какво става с незнаещите чужди езици.

Аааа, забравих, нали нямате печати и визи в паспортите си от арабски страни? И внимавайте с шегите, че евреите не ги разбират много, мъжа ми ми припомни, аз бях забравила, че на връщане в самолета до нас беше седнала една жена от група и разказа, че един човек са го върнали на летището в София, без обяснения и му изгоряла екскурзията, хем е бил с група и с туроператор.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аааа, забравих, нали нямате печати и визи в паспортите си от арабски страни? И внимавайте с шегите, че евреите не ги разбират много, мъжа ми ми припомни, аз бях забравила, че на връщане в самолета до нас беше седнала една жена от група и разказа, че един човек са го върнали на летището в София, без обяснения и му изгоряла екскурзията, хем е бил с група и с туроператор.

Хубаво, че споделяш! Значи има вероятно някой да си артиса, защото има/няма някакъв печат,  външно не им харесва/допада, има акцент и т.н......

Явно в самолетите ще имат агенти и ще следят кой какво прави, говори и с какви карти играе. :lol: 

Редактирано от Hollywood
Връзка към коментар

Оставяне на багаж: Пътниците, пътуващи с чекиран багаж, трябва да се

явят на гишето за оставяне на багажа не покъсно от 60 минути преди часа на заминаване на полета по разписание.

60 минути дори са малко и ви съветвам да отивате по-рано.

Системата е следната : На влизане в летището няколкостотин метра преди самата основна сграда на терминала  има бариера , където проверяват документите на таксито , след това ви проверяват на влизане в сградата на летището, после се нареждате в салона за чекиране , скенерите за проверка са разположени преди  гишетата за чекиране и няколко служителки тръгват по опашката започвайки с различни въпроси , там си набелязват хората за по-щателна проверка ...

Моята щателна проверка беше на излитане от Тел Авив и отне грубо час и половина почти пълна програма  :rolleyes:

На влизане в Израел минах точно за 3-4 мин. с единствения въпрос "по работа или на ваканция ?" , последвано от красива усмивка и пожелания за "Приятно прекарване в Израел"

На излизане обаче жална ми майка - защо сте в Израел , как така решихте да почивате в Израел , подробно описание къде бяхте , къде бяхте отседнали , можете ли да го докажете , срещали ли сте се с някого , какво работите , как така може да си позволите да отсъствате цяла седмица , може ли да представите бизнес визитна картичка  , притеснен ли сте от нещо , ама наистина ли всичко е наред не сте ли притеснен  ...

Всички тия въпроси зададени от три различни служителки  по няколко пъти , като целта явно е да те объркат и да изпуснеш нещо ..

После молба да последвам служител във вътрешна стаичка. Там събуване по чорапи и изваждане на всичко от джобовете.

Следваше опипване буквално сантиметър по сантиметър на колана , на  всяка гънка и шевове на джинсите и обувките.

Много внимателно огледаха и последната хартийка която извадих от джобовете

След това обратно в салона - там отваряш багажа пред тях и следва подробно оглеждане на всяко едно нещо + сканиране със специален уред ( нещо подобно на гайгеров брояч) за следи от експлозиви.

Та не знам с какво ме нарочиха ама отнесох час и половина. Накрая казаха , че всичко е наред и служител ме преведе по някакви задни коридори като минахме транзитно през паспортния контрол ... в смисъл не минах през паспортен контрол.

Едно младо момче ме съпроводи към гейта и като го питах защо не минавам граничната проверка ми каза , че вече съм проверен и всичко е ОК. Пожела ми с усмивка приятен полет и ... това беше  :lol:

Не знам с каква цел , но всяка закопчалка на циповете на чантата ми беше облепена с хартиено стикерче с някакви цифри на всяко едно , а те са поне десетина  :rolleyes:

Иронията е , че предния ден в Тел Авив ме снимаха за кампанията  "Посетете Израел" на тяхното министерство на туризма , която да покажела колко гостоприемна и сигурна държава е.  :P

Извън това премеждие накрая мога да кажа , че си изкарах страхотно и навсякъде срещнах прекрасно отношение вкл. от униформени лица и обикновенни хора.

П.С. Съветвам да си пазите фактурите от хотелите и различни касови бележки с които лесно може да докажете къде сте били.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Летях през Истанбул и не знам доколко тия мерки са приложими и към пътниците на Wizz , но вие да си знаете най-лошия възможен вариант  ;)

Предполагам това е основната причина за нарочването , щото иначе съм с бяла кожа , с фациес нещо между Робърт Де Ниро и планинския макак от аватара ми , та не виждам с какво може да съм подозрителен ... един вид нямам чак такава престъпна мутра за да представлявам някакъв оперативен интерес  :lol:

Връзка към коментар

Аз затова казвам най-лошия вариант :)

Седмица преди мен колеги бяха пътували на курс в Тел Авив и в техния случай ги бяха проверяли три часа на влизане ... на заминаване никакъв проблем.

Връзка към коментар

Много добре са ти обяснили всичко, проверките са поединично, разпитват те яко, ако си бил в други арабски страни, кофти, може и гол(а) да те съблекат, ако нещо се усъмнят в теб, виждал съм го и т.н. А аз да добавя, че в Израел е изключително скъпо! Ходил съм три пъти и всеки път беше все по-скъпо. Такситата от летището последно бяха към 40-50 долара. А те друг транспорт нямат и май все още (от летището).

Редактирано от Sun4o
Връзка към коментар

Много добре са ти обяснили всичко, проверките са поединично, разпитват те яко, ако си бил в други арабски страни, кофти, може и гол(а) да те съблекат, ако нещо се усъмнят в теб, виждал съм го и т.н. А аз да добавя, че в Израел е изключително скъпо! Ходил съм три пъти и всеки път беше все по-скъпо. Такситата от летището последно бяха към 40-50 долара. А те друг транспорт нямат и май все още (от летището).

Имат, от летището до Йерусалим има шерути (по-скъп вариант, но все пак не като такси) и автобуси, ние пътувахме с тях, те не са много скъпи. До Тел Авив има влак. Аз по принцип почти никога не използвам таксита, само съвсем в краен случай, това е винаги най-скъпия транспорт, а иначе не е евтино в Израел, но и не е чак толкова скъпо, в сравнение с някои други места. Все още ми е прясно Лондон и Исландия например.

Редактирано от slujitel
Връзка към коментар

А те друг транспорт нямат и май все още (от летището).          

Гледайки тук:

http://www.rail.co.il/EN/Pages/Homepage.aspx

планирам от летището Бен Гуринон да замина директно с влак за Хайфа. Цената за двупосочен редовен е около 74 шекела или приблизително 30 лева. За Тел Авив е много по малко - около 7 лева.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Георги Матеев

А аз да добавя, че в Израел е изключително скъпо! Ходил съм три пъти и всеки път беше все по-скъпо. Такситата от летището последно бяха към 40-50 долара. А те друг транспорт нямат и май все още (от летището).

И аз забелязах същото за скъпотата на такситата. Проблемът се реши много елегантно - рентване на кола за цяла седмица излезна едва 100 евро.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много добре са ти обяснили всичко, проверките са поединично.

От горе написаното разбрах разпит по двойки, тройки и  групово. :lol:  Сега казваш поединично. Това значи, че на всеки трябва да принтирам настаняването и т.н ,за да се доказва пред стражарите.

Гледайки тук:

http://www.rail.co.il/EN/Pages/Homepage.aspx

планирам от летището Бен Гуринон да замина директно с влак за Хайфа. Цената за двупосочен редовен е около 74 шекела или приблизително 30 лева. За Тел Авив е много по малко - около 7 лева.

Определено с влак  до летището и до Хайф.

Каква е тази заблуждаваща информация от сайта на летище Гурион?!

Trains in_title_line_small.gif

Important Notice:

The railway station at Ben-Gurion Airport has been closed due to weather damage until the track is rehabilitated.

Israel Railways operates a shuttle service from Tel-Aviv Savidor Mercaz to Ben-Gurion Airport and from Ben-Gurion Airport to Tel-Aviv Savidor Mercaz.

The shuttle station at Ben-Gurion Airport is located at Terminal 3, level G, near Gate 01.

Редактирано от Hollywood
Връзка към коментар

Според мен в Израел повечето неща са по-скъпи от Лондон особено храната.

От летището може с автобус до магистралата и оттам смяна с друг до Йерусалим.

С шерут-маршрутка е много по-удобно. Цената е 64 шекела и ви стоварва до вашия хотел. Освен това са денонощни включително на шабат.

Такси от летището до Тел Авив е 150-170 шекела , а от Тел Авив към летището 110-170 шекела. По време на шабат това е единствения възможен транспорт до Тел Авив ...

Връзка към коментар

Що да е заблуждаваща информацията ?

П.С. Ако стражарките дето ме разпитваха бяха тези дето ме и обарваха щях по-често да летя до Тел Авив , най-злата най-си я харесах и ако бях изтърсил какво си мисля за нея сега да съм някъде из израелските тъмници ... абе "строга господарка" for free ;-)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.