Sun4o Публикувано: 16 май, 2014 Сподели Публикувано: 16 май, 2014 Някой знае ли дали в Гърция са задължителни запалените светлини. Не са, със сигурност. 1 Връзка към коментар
Еmilia Публикувано: 16 май, 2014 Сподели Публикувано: 16 май, 2014 А за талоните - дали все пак не става дума за товарни автомобили? Машината, която показаха, беше за категория В. Не знам какво разбираш под товарни, но лично аз смятам да си нося големия талон на колата, като ходя в гръцко. Просто за всеки случай. Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 16 май, 2014 Сподели Публикувано: 16 май, 2014 На новите коли това се променя от бордовия компютър. А за талоните - дали все пак не става дума за товарни автомобили? Надали, глобата за товарен автомобил за това провинение е между 3000 и 6000 евро, ако не бъркам. Връзка към коментар
stevemurray Публикувано: 16 май, 2014 Сподели Публикувано: 16 май, 2014 Доста особен ми се струва този случай в Гърция. Доколкото чета, те са искали да видят собственик, натоварване на оси и т.н. на микробус, т.е. неща, които за собствен лек автомобил не би трябвало да са проблем? Връзка към коментар
Еmilia Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 А как е водопроводната вода на Касандра? В долната част на Ситония (например в Торони) е солена, не става дори и за къпане, но в градчетата по-близо до континента е добра (Никити, Метаморфоси), предполагам че имат извори от планината. Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 А как е водопроводната вода на Касандра? В долната част на Ситония (например в Торони) е солена, не става дори и за къпане, но в градчетата по-близо до континента е добра (Никити, Метаморфоси), предполагам че имат извори от планината. Водата си е ок.(поне в Полихроно).Става си за пиене,но друг е въпроса,че ние не я пихме.Тук е момента да отбележа,че има голяма ценова разлика в различните магазини(дори и при водата).Като казвам голяма имайте в предвид до 100% разлика в цените,затова е добре да разгледате магазините,където сте отседнали. 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 Да нахвърлям някои полезни според мен неща все пак: Всяко по-голямо градче има супермаркети от големите вериги - Lidl, Carrefour, Masoutis. Lidl е най-евтин и с добри млечни продукти, вино, бира, вода. Carrefour предлага по 2 марки за всеки продукт, не съм очарована последната година, купувахме си перилните препарати, рецина и риби, но за тях е по-добре рибен магазин. Masoutis си е тяхна верига, по-скъпа е, но има интересни неща. Отделно има по-малки магазини, в които да пазарувате, плод-зеленчук, месарници, сладкарници, пекарни, пазари и всичко необходимо. Никога не съм се къпала със солена вода на някое от крачетата, но и не пия вода от чешмата. Май почти не пия вода там, основно кафе, рецина и бира. Соковете им са по-хубави, колата е ужасна(мое мнение) и скъпа. В Гърция никога не са ни проверявали за алкохол, но не карайте твърде пияни. Обичайно проверяват на разсъмване покрай бозукитата, но те са извън населените места. Ако ще вечеряте в друг град, внимавате с алкохола, ако няма да се качвате на главен път, е ок да пиете 1-2 узо примерно. Но с ограниченията за скоростта се съобразявайте, няма почерпки, а глобите са болезнени. Повечето вили, които се отдават, имат барбекю, което можете да ползвате, ако не ви се излиза. Гърците вярват, че трябва да се нахранят първо с очи. Така че нещата се сервират бързо, по едно и също време салати, разядки, предястия, отрупващи масата ви. Водата и хлябът рядко се заплащат в таверните. След искането на сметката, разчистват масата и носят десерти. Ако сте симпатични, може и по още една напитка да получите като комплимент. Заведенията са основно малки и семейни, не се държи на прибори, чаши и чинии, а на пълнежа им, често ще идва и собственикът да си поговорите. Както на повечето топли места, се вечеря късно. В курортите ще е пълно поне до 12, включително и с деца. Хората са шумни и сърдечни. Избирайте по-пълните таверни, но ако искате да хапнете в 7 вечерта, по-скоро е обратното, защото посетителите не са местни. Сещам се за още доста неща, но ми омръзна да пиша. Мога да допълвам при интерес. Не мога да отговарям за плажове, имената им и местоположение, посещавам ги на случаен принцип и съм супер изненадана, че вече съм била там. 4 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 Гърците вярват, че трябва да се нахранят първо с очи. Така че нещата се сервират бързо, по едно и също време салати, разядки, предястия, отрупващи масата ви. Водата и хлябът рядко се заплащат в таверните. След искането на сметката, разчистват масата и носят десерти. Ако сте симпатични, може и по още една напитка да получите като комплимент. Заведенията са основно малки и семейни, не се държи на прибори, чаши и чинии, а на пълнежа им, често ще идва и собственикът да си поговорите. Абсолютно вярно,но пуста му лакомия......?!?Ако знаехме за десертите щяхме да си оставим поне малко място в коремите,но така след дегустацията на четири различни вида риба+октопод и салата,за десерт място няма. Иначе не винаги с десерт ни изпращаха,а и с бутилка вино или пък сувенир за спомен от заведението. Не може да им се отрече,че са гостоприемни и предразполагат хората за едно незабравимо преживяване. 4 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 За хляба и водата е според зависи. Но на втория път научаваш как е вода и хляб и можеш да разбереш дали ти е включено в сметката или не. За мен най-важната дума е "карафаки" - бутилчетата по 200 мл. узо. Бирата да я пие някой друг. 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 За хляба и водата е според зависи. Но на втория път научаваш как е вода и хляб и можеш да разбереш дали ти е включено в сметката или не. За мен най-важната дума е "карафаки" - бутилчетата по 200 мл. узо. Бирата да я пие някой друг. То и сметката е относителна, винаги нещо липсва от нея. Това ми напомня, че в Гърция не се краде и сме си оставяли всичко на плажа като влезем в морето. Е, напоследък братята, които продават гривнички, рози, шапки и очила, са се увеличили, така че не се знае. Все пак бях приятно изненадана, че 8 дни след вечеря в Неа Моданя ми пазеха забравеното яке. Връзка към коментар
Oldkozel Публикувано: 18 май, 2014 Сподели Публикувано: 18 май, 2014 За Касандра с няколко думи: - автомобил: няма такси, няма светлини, бензиностанции бол, супермаркети от големи вериги също. Зелената карта ти трябва за ПТП, защото нашите застрахователите пишат с краката си в полиците (едва тази година видях изцяло попълнена на компютър полица от Уника), гръцките полицаи се зверят, допускат грешки и после нашите застахователи почват да се измъкват за глупости. За ма-а-алко алкохол може и да ти се размине, но за скорост никакъв шанс. Глобите са убиец - ако нямаш пари за фиша ти свалят предната табела на колата и после в полицейското си я търсиш, купонът е пълен. Не разчитайте на антирадар: първо по гръцките закони е незаконен и глобата за него е смърт и второ освен със стационарни камери дебнат с т.нар. радар-пушка - насочва го точно към определена кола в колоната и те "отстрелват" индивидуално (антирадарът докато писне и трябва да спираш) - пътят в Касандра е 1: разделя се, обикаля полуострова и се събира в Калитея - и западната и източната част за мен са еднакво красиви, но според мен морето на запад е по-студено, но пък с по-фин пясък. Калитея има хубав плаж, но той се пада в ниското и слънцето залязва рано на плажа, Скала Фурка има чудесна брегова линия с 2 много яки рибни ресторанта един до друг точно на плажа зад централния площад на селото. Водата обаче ще е с ниска температура в момента. - селцата са малки, с 2-етажни къщи. Направи ми впечатление, че Полихроно са го завладяли сърбите. Няма смисъл да изброявам всички селца - не че са много, но всички ми харесаха. - яки кръчмета (тип семейни) навсякъде с прясна риба. Има и големи комплекси с много звезди, но не са много. Всъщност по инфо от гърците само на Касандра можело да получиш разрешително за голям бетонен комплекс (на Ситония и Атон тцък), ама пак било голям зор, заради екоизисквания. С 2 думи пожелавам слънчево време - голям кеф си е там :-) 4 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 19 май, 2014 Сподели Публикувано: 19 май, 2014 Не знам дали сте проверявали цените на горивата: дизел - 2.55, бензин - 3.15, газ - 1.55 Дано не сте на бензин, защото трябва да навъртите много километри докато сте там. На Касандра не знам дали има малки и скрити плажове. Моето впечатление е, че хубавите са с бар и доста населени в сезона. На безлюдните, на които сме били, не беше особено хубаво (повечко камъни, дълбоко и т.н.) Афитос - прекрасен град, прекрасна таверна на ръба на скалата, но къде има хубав плаж там? Видях само скали и малко пясък. За десерта в таверните - моля, развийте като мен отделен стомах за сладкото. Мога да съм се натъпкал като животно, но място за една торта/сладоледче/whatever винаги има. 1 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 19 май, 2014 Сподели Публикувано: 19 май, 2014 Моите спомени за Афитос не са за чак толкова лош плаж, особено частта, която е отляво като се спукаш от селото (не частта, която е пред ресторанта). Ако все още са така нещата, де, че съм ходила отдавна: 3 Връзка към коментар
rik4o Публикувано: 19 май, 2014 Сподели Публикувано: 19 май, 2014 (редактирано) Преди 2 години направихме обиколка на Касандра и Ситония с кола. Най-ярки впечатления са ми останали от плажа Сани, до който може да се отбиеш още при "влизането" в ръкава. Ето това е маршрутът от Неа Потидеа. Отклоняваш се от главния път и караш може би 10-тина км по един прав и равен път, който води точно там. Има голямо яхтено пристанище, няколко многозвездни хотела и хубав плаж със ситен златен пясък и кристална вода. Плитък е десетки метри навътре, но наистина е пренаселен, особено в почивните дни. Яхтеното пристанище е затворено за външни посетители, но може да се види и от плажа. Има и къмпинг - Blue Dream. Определено Сани е по-различно място от целия ръкав и лично аз не исках да си тръгвам оттам. Със сигурност ще го посетим пак. По-нататък бяхме в Посиди, на западното крайбрежие на Касандра. Препоръчвам Thea Hotel, който е на малък хълм. Стаи с широки веранди, басейн, много красива градина, предлагат богата закуска на шведска маса с много пресни плодове. Имат собствен екзотичен плаж, до който се достига по стръмна пътека. Централният плаж на Посиди не е нещо особено, май беше чакълест. Няколко километра на юг се намира селцето Мола Калива. Плажът там е с големи подводни камъни в началото, но спокоен и чист. Погрижили са се за по-лесно преминаване на този участък от морето, като са направили пътека от чували с пясък, по които да достигнеш "истинската вода". Има морски таралежи... ...и ей такава вода Запомня се особено добре от човек, който на тръгване не може да открие ключа на колата си и е принуден със затаен дъх половин час да се гмурка и да изучава подводното дъно, лавирайки между скалите, с наивната мисъл, че може да го открие. В най-отдалечения край на ръкава стигнахме до селцето Палиури (може и да е градче) с приятен център с таверни и тесни старинни улички. По източното крайбрежие минахме набързо през Пефкохори и Полихроно. Пренаселени курортни градчета, предимно организирани туристи, малки студиа, надвиснали над главната улица, тясна плажна ивица, залепена сякаш до главната улица. Интересна стара църква с вековно дърво имаше в едното градче. Запомнил съм и едно екзотично магазинче за керамика в стара къща, красива камбанария с часовник на друга новоизградена църква. както и тези изкушения Може и да греша, тъй като минахме набързо, но май не бих се задържал там. Има къде по-приятни местенца и Касандра, и на Ситония. Изглежда е вярно, че западните плажове на Касандра са по-хубави. Лесно достъпен с кола плаж има и на входа на ръкава, ако слезеш от главния път при Неа Потидеа. Там има хубави изгледи към моста и протока. "Която оплита мъже" - това е Касандра! Сигурен съм, че и с теб ще е така! Редактирано 19 май, 2014 от rik4o 4 Връзка към коментар
Hollywood Публикувано: 19 май, 2014 Сподели Публикувано: 19 май, 2014 (редактирано) Абсолютно вярно,но пуста му лакомия......?!?Ако знаехме за десертите щяхме да си оставим поне малко място в коремите,но така след дегустацията на четири различни вида риба+октопод и салата,за десерт място няма. Иначе не винаги с десерт ни изпращаха,а и с бутилка вино или пък сувенир за спомен от заведението. Не може да им се отрече,че са гостоприемни и предразполагат хората за едно незабравимо преживяване. С тези цени само с десерт и червена вода лесно минават. Следващата вечеря трябва да е бонус! Редактирано 19 май, 2014 от Hollywood 1 Връзка към коментар
adreno Публикувано: 19 май, 2014 Сподели Публикувано: 19 май, 2014 Сани е много приятен и зелен затворен комплекс - имаше футболно игрище, пейнтбол, тенис корт. Всъщност не е точно затворен, защото може да се влезе - прибираха 20 евро за паркинг, но пък срещу тях ти дават ваучери на същата стойност, който може да ползваш в комплекса. Плажа обаче не бих казал, че е нещо особено - от едната страна е широк точно 2 шезлонга и е доста претъпкано. Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 20 май, 2014 Автор Сподели Публикувано: 20 май, 2014 Аз заминавам в събота и ще съм на Касандра,осем дена.Зелена карта не ти трябва.За магистралите ще ти пиша от там или като се върна,поне информацията ще е супер прясна. Трябва да ми кажеш от къде ще минаваш,защото пътищата ни може да нямат нищо общо и таксите за магистралите да са различни.Ние ще сме в Полихроно. Красене, кажи плаща ли се някъде за магистрали , колко и дали е кеш ? Пътувам Кулата-Серес-Солун-Касандра. Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 20 май, 2014 Сподели Публикувано: 20 май, 2014 Аз минах през Маказа и се качих на магистралата Александруполис-Игуменица.По пътя до Аспровалта имаше два тол центъра на,които се плащаше твърда цена за отсечка по 2.40 евро.Единият от дните ходих до Солун и мога да ти кажа,че до там е абсолютно безплатно.Доколкото разбрах отсечката Кулата-Серес-Солун също е безплатна.Давай смело и спазвай ограниченията(не винаги де ама в повечето случаи).Внимавай най-много за камерите по път?!?Обозначени са но не идват веднага след знаците,Може и няколко километра да минеш,но зоната да е потенциално рискова и камерата да е на всякъде.Зелена карта не знам дали си вадил,аз бях без такава.Щом закона ми го позволява,правя го!Ако се сетиш нещо,питай. 2 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 20 май, 2014 Автор Сподели Публикувано: 20 май, 2014 Благодаря на всички за отговорите. Утре рано сутринта заминаваме за Фурка. По пътя ще спрем за час да разгледаме Сидорокастро, а на връщане ще минем през езерото Керкини. На Касандра мисля да пообиколим селцата и плажовете - Сани, Сивири, Афитос, Посиди... 3 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 20 май, 2014 Сподели Публикувано: 20 май, 2014 Благодаря на всички за отговорите. Утре рано сутринта заминаваме за Фурка. По пътя ще спрем за час да разгледаме Сидорокастро, а на връщане ще минем през езерото Керкини. На Касандра мисля да пообиколим селцата и плажовете - Сани, Сивири, Афитос, Посиди... Съвет от мене!Задължително посетете плажа-Paliouri beach.Много чист и красив плаж в залив с малко пристанище,на което ако имате късмет ще видите богатия улов на местните рибари(присъствахме на измиването на доста богат улов от октоподи). 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 21 май, 2014 Автор Сподели Публикувано: 21 май, 2014 (редактирано) Понеже никой не е ходил до Ситорокастро една снимка от крепостта. И след това вече една от плажа на Фурка - Касандра, Халкидики Редактирано 21 май, 2014 от ruwenzogy Връзка към коментар
mililia Публикувано: 21 май, 2014 Сподели Публикувано: 21 май, 2014 Понеже никой не е ходил до Ситорокастро една снимка от крепостта. И след това вече една от плажа на Фурка - Касандра, Халкидики Остава и снимките да прикачиш и всичко ще е тип-топ . Чакаме да видим, за да ти завиждаме после. 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 31 май, 2014 Автор Сподели Публикувано: 31 май, 2014 Сега имам нормален интернет и пускам обещаните снимки След няколко дни по-подробно за пътуването в Гърция... 5 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 3 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 3 юни, 2014 Пътуването в Гърция мина безпроблемно. Имахме 6 чудесни слънчеви дни. Водата беше доста топла (не мога да определя градусите, но наистина ставаше прекрасно за къпане). Пътя от Панчарево до Фурка е 420 км, разделен точно наполовина до границата и натам (през Кулата). Никъде не се плаща никакви такси. Дизела е точно колкото в България, така че не е притеснително да се зарежда навсякъде в Гърция (бензиностанции бол). Зелена карта не е необходима , но дано не стане някое ПТП. Ограниченията на скоростта ги спазвахме почти стриктно. На отиване, както стана дума спряхме за около 2 часа в Сидорокастро - малко и приятно градче, където на хълмовете са разположени един манастир, няколко църкви и параклиси, както и самата крепост. На връщане минахме през езерото Керкини. Дали защото беше понеделник, но имаше много птици и малко хора, което напълно ни удовлетворяваше. И от него останахме доволни. На Халкидики бяхме отседнали в селцето Фурка. Всеки ден обикаляхме различни плажове, главно по западното крайбрежие, което за мен е по-доброто. Водата бе изключително чиста и до 100 м плитка. На някои места трябва да се премине метър-два чакъл, а другаде си е само фин пясък. Всички плажове са чудесни. Моята класация - 1.Залива до Палиури (благодаря на Красен) 2.Сивири 3.Сани 4.Фурка. Не мислете, че на Фурка е лошо - и там е прекрасно.... Водата се е пие, но от бира и вино, кой се сеща за нея.... Много ни хареса като атмосфера и Афитос. Разгледахме и други селца - Калитея, Неа Фокиа, Агия Параскеви, Лутра, Касандрия... Бе много хубаво беше. Догодина пак ще ходим по същото време.... 14 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 5 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 5 юни, 2014 Ето и една малка част от нашето пътуване на Халкидики. С това затварям темата за мен (поне до догодина), понеже ме чакат други пътешественически дела.... 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега