Прескочи до съдържание

Въпроси и главоблъсканици след края на пътешествието

Препоръчани мнения

Публикувано:

Много от нас четат като изоглавени преди да тръгнат някъде, но на място пак има неща, които да ги изненадат. И ако нямат местни познати или личен гид под ръка отговорите на възникналите въпроси си остава да се търсят след прибиране. 

Та мисля да си имаме такава тема за главоблъсканици, които са възникнали по време на път и са останали загадка, може пък с дружни усилия ребуса да бъде решен и да научим нещо полезно. 

Започвам аз със Хърватия.

Така и не разбрах страха на тези хора от естествена светлина. Прозорците им масово имаха капаци, бяха малки по размер, а като караш вечер през селата и градчетата им имаш чувството, че са запуснати - някаква пълна тъмница, тук там улична лампа или светеща табела на магазин, колкото да разбереш че наистина си в населено място и май има живи хора наоколо. Иначе къщите бяха изцяло тъмни. Ето и една снимка от Задар, която илюстрира какво искам да кажа;

P1100595.jpg

Виждат се доста сериозните капаци по балконите и прозорците, които без никакъв проблем могат да запечатат сградата до степен да не влиза и милимунда дневна светлинка. Някой знае ли на какво се дължи?

Публикувано:

Може да им е останало от войната (затъмняване), а може и да са обикновени вампири.

А може и слънцето да напича силно през лятото там.

• Харесвам 1
Публикувано:

От много посещения в Хърватска не съм останал с подобно впечатление. Предполагам този феномен е засилен по крайбрежието заради слънцето. Иначе градовете са добре осветени. Вярно че селата между крайбрежието и Плитвишки езера са доста запуснати, но това си има своето логично обяснение. Сигурно сте забелязали белезите от войната по самите къщи. На практика точно от този район е започнало всичко навремето. Голяма част от къщите са изоставени, а очевидно държавата умишлено или пък не, но не налива пари за облагородяване на тези райони от страната...

• Харесвам 1
Публикувано:

От много посещения в Хърватска не съм останал с подобно впечатление. Предполагам този феномен е засилен по крайбрежието заради слънцето. Иначе градовете са добре осветени. Вярно че селата между крайбрежието и Плитвишки езера са доста запуснати, но това си има своето логично обяснение. Сигурно сте забелязали белезите от войната по самите къщи. На практика точно от този район е започнало всичко навремето. Голяма част от къщите са изоставени, а очевидно държавата умишлено или пък не, но не налива пари за облагородяване на тези райони от страната...

В пътеводителя ми пишеше, че в този район не трябва да излизаш от пътеките заради останали противопехотни мини(аз съм си страхлива, така че пулсът ми се ускоряваше сериозно като подскачах из тревата, за да видя нещо си.). Също, че след войната множество етнически сърби напускат този слабонаселен, плодороден район. Хървати също са се изселили, но не пише защо. 

Не съм видяла толкова спуснати кепенци. По-скоро се чудех докато обикалях стените на Дубровник защо са такива ексхибиционисти, както и защо нямат вериги за бързо хранене.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

такива ексхибиционисти, както и защо нямат вериги за бързо хранене.

Логиката на първото е, че няма нищо за криене. Някои северни държави затова нямат завеси по прозорците. 

А второто е само плюс. 

Храненето е нещо блажено, направо свещенодействие, което заслужава много уважение и не трябва да се претупва.  :P

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 4
Публикувано:

И аз се питах същото, но за Италия. Ама с тези затворени капаци обстановката ми изглежда изключително депресарска - и отвътре, и отвън... 

Публикувано:

Логиката на първото е, че няма нищо за криене. Някои северни държави затова нямат завеси по прозорците. 

А второто е само плюс. 

Храненето е нещо блажено, направо свещенодействие, което заслужава много уважение и не трябва да се претупва.  :P

Аз не се оплаквах от липсата на заведения.

Все пак да пълзя след бебето си, докато хиляда човека ми гледат дневно градината, ми се стори объркващо и странно.

Публикувано:

Аз не се оплаквах от липсата на заведения.

Все пак да пълзя след бебето си, докато хиляда човека ми гледат дневно градината, ми се стори объркващо и странно.

Да ти кажа, когато пълзиш след бебето си в градината, изобщо няма да ти пука за общественото мнение. 

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Виждат се доста сериозните капаци по балконите и прозорците, които без никакъв проблем могат да запечатат сградата до степен да не влиза и милимунда дневна светлинка. Някой знае ли на какво се дължи?

По същия начин ме изненада Загреб през 2009 г. Такива капаци обаче има и в София - на бул. Васил Левски, близо до Турското посолство. Нямам обяснение защо са, но са факт.

Ето ги: https://maps.google.bg/?ll=42.688906,23.329926&spn=0.001603,0.002411&t=h&z=19&layer=c&cbll=42.689062,23.330079&panoid=PYA2Zm7ZaRgvk1Z5KazuHw&cbp=12,170.88,,1,-29.58

Редактирано от Nine
Публикувано:

На нас пък сега в Лима ни направи впечатление, че прозорците на всички къщи бяха с решетки, отвън или отвътре на джамовете, а на много от къщите по оградите си им течеше истински 220 волтов ток...

Публикувано:

Аз пък харесвам къщи с капаци на прозорците,особено когато са в цвят-червени ,сини ,зелени.Ето малко то Швейцария.

post-43-0-78796300-1399612181.jpg

post-43-0-71123500-1399612317_thumb.jpg

Много ме впечатлиха мен в Хърватска белезите от куршуми по фасадите на къщите. Страшничко е.

• Харесвам 3
Публикувано:

Добре де, но сградата на снимката е сравнително по-нова, мисля че е след военна и пак има капаци, които могат да я направят бункер за отрицателно време. Отгоре на всичко е почти затворена в нормален ден, малко преди залез, т.е. не са декоративни и оставени от едно време тия капаци. 

Склонен съм да приема силното слънце за обяснение, но чак пък толкова ли е да е силно, че да бягат от него във виртуални подземия?

Публикувано:

Склонен съм да приема силното слънце за обяснение, но чак пък толкова ли е да е силно, че да бягат от него във виртуални подземия?

Някой ден трябва да ни дойдете на гости. Живея на 10-ти етаж на бул. "България" с изглед изцяло към Витоша. Склонен съм да приема, че притежавам един от наистина малкото апартаменти в София с подобна гледка. И въпреки това, през цялото време (независимо от сезона) навсякъде имам спуснати щори. Южното изложение е страхотно, но слънцето не прощава... ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Малко поразрових и май вярно е това  - слънцето в комбинация със силния вятър. Макар и тук да говорят конкретно за Истрия.

The cold bora wind on the one hand and the intense summer heat on the other are the reasons for relatively small windows, which are additionally protected by shutters.

http://adriaticrealestate.net/en/villas_in_croatia_on_sea/

Все пак си остава мистерия за мен тъмницата по селата, говоря за отсечката Мостар - Сплит и Задар - Плитвички езера, поне на нас ни се видя странно.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.