Прескочи до съдържание

Къде по света бихте заживяли за постоянно?

Препоръчани мнения

От известно време се чудя къде искам да се установя по света. Все повече се замислям за ЮАР, и особено Кейп таун, но изглежда че южноафриканците хич не искат да дават дългосрочни визи и разрешителни за работа, като се има предвид и ввисоката безработица.

Та се зачудих и за други места по света. Критериите ми сса да са извън Европа, да няма зима, да има палми и море, работа, що годе висок стандарт на живот, да се говори английски или френски. И да може лесно да се установи човек там административно - визи и разрешителни за работа. Таити, Австралия, Нова Зеландия, ЮЖните щати на САЩ е чудесно, но визите са ужасни. Други страни, разни острови... Очаквам идеи :-)

Вие къде бихте заживяли, ако зависеше от вас? Настоящите и бивши имигранти моля давайте съвети :-) особено за ЮАР. Благодаря предварително

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не са ти особено скромни параметрите - хем палми и море, хем висок стандард на живот, хем да е лесно с визите, хем да не е в Европа, хем френски и английски да се говори... То по принцип там където си (Френската Ривиера), има и палми и море и стандарта е висок, прекалено висок даже :) Не ти ли се остава във Франция? Държавите от ЕС са ти най-лесни във визово отношение.

Ако си далеч от Европа, старият континент започва да ти липсва след някоя и друга година. На мен България никога не ми е липсвала, но Европа като цяло - да. Където и да отидеш, след време няма да ти е толкова интересно, затова избери място, където ще изкарваш най-много пари. Като цяло по-студените държави са по-уредени, но и по-стерилни. По-няма да се чувстваш чужденец в традиционно емигрантските държави. Не те знам и в професионално отношение къде е най-добре за теб (ако това ти е водещо). Хора всякъкви, всеки има различни предпочитания - имам приятел, който заеба Канада и живее в Сайгон, братовчед, който беше в ЮАР, после няколко години в Нова Зеландия, после няколко в Австралия и пак се върна в ЮАР, където му харесва най-много. Много бели южноафриканци пък емигрират в Австралия. На времето спечелих един конкурс за работа в ЮАР (Дърбан), но във финансово отношение ми беше по-изгодно да си остана в Канада, после пък си намерих начин да си изкарвам зимите по тропически плажове, но след време даже и това омръзва и ти се иска някой мегаполис. Един път свикнеш ли да сменяш места, вече никъде няма да ти хареса за много дълго, но... пък живота ти ще бъде разнообразен :) :)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

На 100% подкрепям горното мнение. И аз като Калоян често съм си задавал въпроса "къде" и стигнах до извода, че за мен поне, няма такова място в света - бяла държава и топла зима. Може би Флорида, но ...трябва да отида и да проверя, не знам. Приятели, ходили там, казаха, че не ги грабнало много-много.

Няколко години подред мислех, че Тайланд е моето място, но колкото повече го опознавах, толкова повече се разочаровах. Даже след последното ходене, се зарекох 5 години кракът ми да не стъпва повече там. Макар че сега, няколко месеца по-късно, пак ми се е приходило, де да знам кво става с мен... :)

Стигнал съм до извода на Fly, че трябва да сме граждани на света, но да живеем в Европа е невероятна привилегия, даже аз в някои аспекти от неговите разсъждения стигам по-далеч, колкото и невероятно да ми звучи и на мен самия, но аз всеки път драпам да се връщам в България след поредното пътуване. Изглежда съм за доктор :) .

И понеже не си харесвам държавата или поне хората, живеещи в държавата, все ме дърпа да пробвам другаде да поживея или поне зимите да прекарвам на топло. И не мога да открия мястото.

Темата ми е доста интересна, дано да се развие.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

На мен Сингапур най-много ми пасва за живот. Английският е първи и задължителен език. Топло е и през зимите. Има ред, чужденците са достатъчно и е мегаполис. Чудесна логистична точка, ако решиш да обикаляш не само района.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И аз съм на мнението на Fly Traveler: "Един път свикнеш ли да сменяш места" е много трудно да си избереш някъде за постоянно:) Аз съм живяла 10 години в Щатите, като 8 от тях бяха във Флорида(понеже някой споменаваше) и сега продължавам да си ходя там.

Живяла съм 6 години в Мадрид, това ми е любимото място досега, там бих се върнала  in a heartbeat:)

В момента живея в София от 3 години, но не е моя град, мисля да дам втори шанс на Флорида скоро:)

Иначе Европа определено е страхотно място, но пък не съм била в Азия и Африка. Имам много познати испанци, които са луди по Азия, в частност Тайланд и се преместиха да живеят там, естествено с много добре платена работа в международна компания. Мен работата никога не ми е определяла решенията досега. Но може и да се променят нещата. Бях по-голяма "кариеристка" докато живеех в Щатите и Испания отколкото сега когато съм в България.

Така че съвет от имигранти да искаш:) Ти си още млад, аз на твоите години взех едно от най-добрите решения в живота си, да си хвана багажа и да отида да живея в Испания, ей така да видя за какво става въпрос, мислех да остана 6 месеца, а те станаха 6 години.

За ЮАР нямам наблюдения, но както вече казах млад си и имаш време да опиташ различни места и да избереш своето (ако има такова де:)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Никое екзотично кътче не ме привлича за постоянно заселване дори и да не ми се налага да работя.

Аз бих искал да живея точно в Южна Франция. Достатъчно цивилизовано място , висок стандарт , красива природа , прекрасни транспортни връзки с цяла Европа , възможност за ски и море.

Ако имах възможност за добре платена работа това е мястото за мен.

За съжаление такива възможности имам за Англия , Шотландия , Уелс и Германия , а на нито едно от тези места не ми се живее за постоянно.

Засега се чуствам добре в България , но нищо не се заричам занапред :)

Ако все пак трябва да избирам нещо далеч това ще е Хонконг ама да живея на хълмовете , не с раята в ниското ;)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пък точно обратното, ако реша да се преместя някъде, не искам да е топло :P Е не искам да е Сибир или Северния полюс, но пък и големите жеги също не ми понасят. Поради тази причина автоматично отпада Средиземноморието, разни острови и тем подобни :) Мисля, че Германия и Австрия са моите страни, Полша и Словакия също ми харесват. Умерен климат, нормално лято, вали, прохладно е, чисто и зелено. Зимата не ме плаши, изброените страни са достатъчно уредени, за да се справят с лошата зима. Швейцария също няма да откажа, ама там летвата е много висока :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Този въпрос май всеки от нас си го е задавал, дето малко или много е шавнал навън. И споменавайки всичките условности, че това е строго индивидуално, и че не те познавам добре за да ти давам препоръки, че това е само лично мнение и т.н. ще кажа, че моя избор е Австралия с много голяма преднина пред второто място, което може би е Флорида. Изключвам България от списъка, за нея всеки си е изградил достатъчно мнението, така че няма смисъл да обсъждаме. 

Та Австралия. Говоря от камбанарията на човек живял 5 месеца там. Обективните фактори всички ги знаете: прекрасна природа, висок стандарт на живот, уредено, големи градове по крайбрежието с добри транспортни връзки, плажа винаги ти е наблизо и т.н., и т.н. 

Това, което обаче е трудно да се види от страни е пълната липса на стрес в живота там. Много често го давам този пример, но като цяло рядко осъзнаваме колко сме стресирани всички преди да отидем да попаднем на истински спокойно място. Например светофарите, тук ако зеленото тръгва да мига всички ще се втурнем да пресечем улицата преди да е свършило. Австралийците пък ще забавят темпото и ще изчакат следващото зелено. 

Докато тук в България протестираме за ниски заплати, мафия, корупция и нисък стандарт на живот като цяло, то и австралийците протестират, ето снимка от Мелбърн:

IMG_3118.JPG

Техните протести са на малко по-различни теми обаче. Имало план за закон, според който всички музикални изяви на живо, съпроводени с продажба на алкохол, трябва да имат сериозна охрана както е по големите концерти например. Това обаче засяга и пъбовете, които не могат да си позволят да плащат едновременно и на музикантите и на супер професионални охранители. Тия всичките хора са излезли да протестират за това, че новия закон убива живата музика в заведенията. Сега постави това в перспектива, какви са проблемите които нас ни изкарват на протест и какви тях? Явно всичко друго им е перфектно уредено, най-големия проблем е живата музика в заведенията. 

IMG_3123.JPG

IMG_3125.JPG

За хората. Изключително дружелюбни и след като е държава основана от емигранти, никой няма да те гледа накриво от където и да си. Напротив, само е повод за интересни разговори. Абсолютно е нормално, докато се возиш в трамвай да заговориш хората до теб, къде отиват, какво правят, няма ги намръщените, сериозни физиономии, които са типични за Европа. 

Мелбърн конкретно е град, в който постоянно има някакви събития, ако не се лъжа е от водещите градове в света по тоя показател. Докато бях аз там се извъртяха едномесечен фестивал на комедията, фестивал на краткия филм на Federation Square и безброй изложби, които бяха точно по моя вкус. Примерно изложба на Тим Бъртън (режисьор на първите Батмани и мнгоо други странни и шарени филми), изложба с извадени от дъното предмети от Титаник, някак много по-разчупено и свежо от повечето културни събития.

28257_404557612964_1501973_n.jpg

Чисто инфраструктурно градовете са супер уредени, полети до Сидни има сигурно 50 на ден, с лесен достъп до летищата и в двата града. Перфектни плажове на няколко минути с трамвая (Мелбърн) или с автобуса (Сидни). Супер компкатни бизнес части и в двата града, заобиколени от къщи и паркове с доста зеленина и пространство, честно мъча да се сетя някой недостатък на живота там и не мога. 

Пак казвам, лично мнение. Има я и другата страна на медала. Една приятелка на приятелка живееха там с мъжа си и децата, казаха че не им допада, прибраха се тук, поживяха, пак отидоха там, сега не знам дали не искат пак да се връщат... има го малко и фактора, че тревата при съседа винаги е по-зелена.

Визите, до колкото знам са малко по-сложни, но никак не невъзможни, особено ако си специалист в областта си. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Жоро, Австралия има един голям, ама много, много голям минус- че е ужасно далече.

Иначе, също доста отблизо съм преценила, че останалото е толкова ок, че няма за какво да се хванеш чак, за да го отречеш!

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Като, че ли решаващ фактор не е точно локацията (от географска гледна точка), а по-скоро самата среда в която живее човек - приятели-семейство-колеги-работа-квартал.

Независимо колко е уредена или не, екзотична или не, идва момент след няколко месеца, когато имаш нужда от своя си среда. Ако в съответната дестинация не можеш да си я създадеш (по една или друга причина) това място май губи притегателните си сили. 

Нямам голям опит, но където и да съм бил за по-няколко месеца съм имал крайна дата. Фактът, че на дата Х ще се тръгва, прави мястото по-магическо и приятно, не ти се налага да мислиш много. Но ако си закотвен и започнат по-продължителни планове, без "своя" си среда не мисля, че мястото ще е подходящо.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Жоро, Австралия има един голям, ама много, много голям минус- че е ужасно далече.

Иначе, също доста отблизо съм преценила, че останалото е толкова ок, че няма за какво да се хванеш чак, за да го отречеш!

Да, има го тоя проблем, но се чудя до колко е времеви и колко финансов, по-скоро второто. Наскоро в една тема гледахме как да стигнем от провинциално градче в Германия до Русе. Оказа се, че за 24 часа е почти невъзможно, та 20 часа полет от Австралия в тоя контекст не е фатално :) Вече става по-сложно, когато има семейство и деца и трябва примерно 4 билета да се купуват по 1000 долара двупосочния всеки... Все пак зависи и къде ти е котвата и къде те тегли, щото Австралия е далече от Европа, но ако нямаш какво да правиш в Европа... :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Напълно съм съгласна. Имам познати австралийци от Мелбърн и по това дето са ми разказвали много страдат от отдалечеността си от останалата част на света. От техните думи съм останала с впечатлението, че се чувстват като в един затворен ол инклузив комплекс. Имаш всичко храна, забавления, плажове и т.н. ама си стоиш вътре и не разбираш нищо от заобикалящия те свят. Приятно е за определено време, ама за цял живот не ти стига.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Ако не искаш да живееш в България и в същото време да си често в Бг, решението е само Европа. Имам приятел, който от много години живее във Виена, иначе е от Варна, и почти през седмица си е вкъщи за събота и неделя. Хваща си Аустриън от Виена и след 2-3 часа си е при мама и тате. Разбира се, финансите в случая също имат значение. По същата схема действа и една колежка от университета, тя е от София, а живее в Берлин, поне 2 пъти в месеца си е събота и неделя вкъщи. До Берлин поне полети бол :) с Разумно планиране 2-3 месеца напред може да си летиш за жълти стотинки без проблем.

Връзка към коментар

Напълно съм съгласна. Имам познати австралийци от Мелбърн и по това дето са ми разказвали много страдат от отдалечеността си от останалата част на света. От техните думи съм останала с впечатлението, че се чувстват като в един затворен ол инклузив комплекс. Имаш всичко храна, забавления, плажове и т.н. ама си стоиш вътре и не разбираш нищо от заобикалящия те свят. Приятно е за определено време, ама за цял живот не ти стига.

Аз също преди се бях засилил към Австралия, обаче от както започнах да работя с колеги от Австралия и Нова Зеландия ги поразпитах за нещата там и установих същото. Живееш в перфектният затвор. И не, 12 часа полет до най-близката държава (не остров) в Азия не е като да пътуваш от Германия до Русе, както и да го погледнеш, нито от финансова, нито от логистична гледна точка. Иначе Флорида и Калифорния страдат от проблема с визите, който не е като да не е пречка, особено ако нямаш адски търсена професия или няколко милиона за стартиране на собствен бизнес. С твоите критерии виждам само две държави, които потенциално биха били ок да се опитат - Сингапур и Хонконг, обаче много зависи каква професия имаш и т.н. Като цяло за мен е най-важна средата в която живея. Не зная защо искаш да си далеч от Европа, но Франция си е абсолютно ок по всички критерии и винаги може да опиташ да живееш там и да видиш как ще ти понесе.

Проблемът на често пътуващите хора е, че трудно спират да пътуват и преместванията не са проблем, което понякога може да се окаже кошмарът на близките хора около тях. Но все пак съм на мнение, че е хубаво докато сме млади, да поживеем насам-натам, преди да се установим някъде за постоянно. :)

Ако не искаш да живееш в България и в същото време да си често в Бг, решението е само Европа. Имам приятел, който от много години живее във Виена, иначе е от Варна, и почти през седмица си е вкъщи за събота и неделя. Хваща си Аустриън от Виена и след 2-3 часа си е при мама и тате. Разбира се, финансите в случая също имат значение. По същата схема действа и една колежка от университета, тя е от София, а живее в Берлин, поне 2 пъти в месеца си е събота и неделя вкъщи. До Берлин поне полети бол :) с Разумно планиране 2-3 месеца напред може да си летиш за жълти стотинки без проблем.

Абсолютно! Аз също често се връщам до София, даже сега в Събота ще летя пак натам, като билета си го купих в Неделя. :) Европа си е Европа.

Редактирано от djgeorgie
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз бих живяла в Германия или Италия. :) В Австралия или Нова Зеландия също, предполагам, но психически ми е некомфортно толкова голямото разстояние от БГ. Все пак ако се наложи където и да си в Европа, палиш колата и си си в БГ, а от Австралия и Нова Зеландия....малко трудно. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не съм имигрант и не съм живяла задълго извън България. Всъщност на мен тук много си ми харесва, но тази година за пръв път в Нова Зеландия почувствах, че бих могла да живея там. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз също преди се бях засилил към Австралия, обаче от както започнах да работя с колеги от Австралия и Нова Зеландия ги поразпитах за нещата там и установих същото. Живееш в перфектният затвор. И не, 12 часа полет до най-близката държава (не остров) в Азия не е като да пътуваш от Германия до Русе, както и да го погледнеш, нито от финансова, нито от логистична гледна точка. 

Е не са 12, до Сингапур е 7 часа полета, но да, може би е валиден аргумент като се замисля. Макар, че не мога са се съглася с това за затвора, Австралия хич не е малка като територия, а е доста разнообразна и като климат и като дадености. Рано или късно предполагам човек се кротва, и аз лично нямам нищо против това кротване да е в Австралия :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, до КЛ и Сингапур са по толкова. Обаче полетите им освен за Азия също са доста скъпи и това усложнява малко нещата. Пример- едно Фиджи, дето им е сравнително близо си е скъп билет. Както и дестинациите, които не ги покриват азиатските компании. Сравнението горе за затвора все едно аз съм го правила. :) Но всъщност това донякъде си е оправдание, че не искам да живея там, макар преди години да бях много близо до подобна стъпка, и то изцяло осъществима. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Е не са 12, до Сингапур е 7 часа полета, но да, може би е валиден аргумент като се замисля. Макар, че не мога са се съглася с това за затвора, Австралия хич не е малка като територия, а е доста разнообразна и като климат и като дадености. Рано или късно предполагам човек се кротва, и аз лично нямам нищо против това кротване да е в Австралия :)

Предполагам, че под затвор не е имал предвид територията на страната, а отдалечеността от останалия свят във всякакъв аспект. Примерно доходи ти се на футболен мач, или на концерт, или просто решиш да отидеш някъде за уикенда, всичко е доста по-сложно от гледна точка време, финанси и т.н. Иначе си прав за кротването, но дори и да се кротнеш, пак от време на време ще ти се иска да мръднеш някъде :)

Връзка към коментар

Tози въпрос и аз съм си го задавала неведнъж, но така и не намерих еднозначен отговор. Знам само със сигурност, че искам да е в Европа. Засега, като че ли,  най ме устройва да живея в България и да пътувам, когато и където мога.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Фуертевентура, Канарски острови.

Островите на вечната пролет, вятъра, уиндсърфа, вълните.

В същото време са в Европа (Испания), с английски и немски можеш да се оправиш навсякъде, доста ниски данъци, редовни връзки със света (през Испания, Германия или Лондон).

Догодина мисля пак да посетя.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За живот избирам категорично Европа. Мястото където се чувствам вкъщи от 1992 г. насам е Лондон. Бих живял в този град с удоволствие. Там имам всичко, което ме привлича накуп - концерти, футбол, среда.. За жалост обаче не съм сам и ако наистина трябва да се решава, семейният съвет в крайна сметка ще предпочете южните части на Италия заради времето, хората и специфичния начин на живот...

Иначе за бизнес избирам категорично САЩ...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Бих живял почти навсякъде, така че ми е трудно да определя няколко места. Зимата не ме плаши, така че не изключвам места като планините на Колорадо, Исландия, Норвегия и тн. В Азия също е супер, като изключа прекалено горещите места. Изобщо нямам идея накъде точно бих се запътил, ако исках да се местя.

А за Калоян имам една идейка - Грузия :) Има нещо като зима, но е мека и кратка, близо е, хората са готини, храната е отлична, стандарта на живот е приличен. Не знам какво е положението с работата, а руския ще ти е по-полезен от английски и френски, но все пак идеално място няма  B)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.