Прескочи до съдържание

Къде по света бихте заживяли за постоянно?

Препоръчани мнения

Георги Матеев

Десетки пъти съм си задавал този въпрос, тъй като само допреди няколко месеца бях убеден, че искам да емигрирам някъде на всяка цена.

Напоследък обаче стигнах до извода, че вероятно никъде няма да се чуствам напълно щастлив просто защото не ми допада да седя постоянно на едно място. Благодарение на професията си и постоянните пътувания от над 15 години свикнах да се отпускам бързо и да бъда 'у дома' навсякъде. Чувствам се гражданин на света и засега най-много ми харесва варианта да отивам на някакви места за по 1-2-3 месеца, да ги опознавам и да продължавам към следващата точка... Като междувременно се връщам и до България, където са роднините и приятелите ми. Светът е прекалено голям и всяко едно негово кътче заслужава внимание.

Рано или късно ще се кротна, предполагам, и тогава вероятно ще се установя в някое китно селце в Южна Германия и ще си гледам овчици. Или пък ще отпраша към Югоизточна Азия, където хората са толкова усмихнати. Знам ли и аз... :)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Сеул или Мокпо и Бандунг (Индонезия) като първи избор.

Като втори - Солун или околностите, Мадрид.

Австралия наистина е бамбашка място за живеене, колкото и подредено да е. Освен че е отдалечено, там всичко е наопаки - и сезоните, и часовете в денонощието (спрямо България)... даже хората ходят с главите надолу там, а водата като се оттича в канала, се върти в обратна посока! На всичкото отгоре е по-близо до тъщата  :unsure:

Шегата настрана, отдалечено е. Дори чисто логистично погледнато - доставките на разни стоки - е крива работа, много забавя и оскъпява всичко.

Хм, и като отворих дума за Мокпо - градът се е сдобил с още един плюс:

korea_hotel_4.jpg

http://luxurylaunches.com/travel/boeing_747_jumbo_converted_to_a_restaurant_in_korea.php

:)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Мен много пъти са ме питали "Ти като толкова обичаш да обикаляш, защо не си отишъл да живееш в друга държава?"

Ами просто е - тук съм си свикнал с всичко. И с хубавото, и с лошото, и с лекото, и с тежкото. И колкото и да не ми харесват някой страни от живота в ежедневието, предпочитам да са тук - познатите наши "номера", отколкото чуждите там. С които тепърва ще трябва да се сблъскам, и свиквам. Всъщност, мисля че няма перфектно място за живеене. Само изглежда такова, докато не го избереш за постоянно, и започнеш да срещаш един по един дори и дребни на вид проблемчета, характерни и налични в абсолютно всеки хабитат. Тук кеф ти море, кеф ти планина. Имаме 4 сезона, което вече го смятам за огромен плюс. По принцип никак не обичам студа и влагата, но си мисля, че ако живея 10 месеца само на топло и слънчево, на 11-тия ще ми писне, и пак ще си искам поне седмица хлад и дъжд. А и вече съм свикнал на 3-4 месеца да виждам природата с различна украса. 

Единственият огромен недостатък за мен, че живея в България, е че нямаме особено богат избор от много, и различни авиокомпании, летящи до повече точки в Европа и света. Но пък така пътуването и летенето става по-интересно и разнообразно, макар и по-сложно за организиране. Важното е, че все пак не е невъзможно, макар и не толкова лесно, колкото за англичани, французи, германци. Начини винаги се намират, стига желание да има.

Все пак, ако аз трябваше да избирам, без да се замислям определено щях да избера някъде в Испания - Валенсия, Севиля, Барселона, Мадрид, Сарагоса, Сантандер... :)

И първа резерва Берлин, заради богатия културен (музикален най-вече) живот, централно разположение, и бърза връзка до всеки голям град в Европа, от там и по света.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Благодаря ви за съветите и за мненията. Хубаво е, че темата се разраства, за моя приятна изненада. До тук да обобщя:

Не искам да съм в Европа (поне не  в континентална), понеже не искам температурата да пада под 20 градуса под какъвто и да е повод. А и вече съм живял тук, посетил съм доста места... за да се установя в Европа, финансовият аргумент трябва да е много силен, за да компенсира студа, сивотата и намръщените хора. В Ница е прекрасно да се иде на вакация, но за живот... всичко е безбожно скъпо (особено недвижимото имущество), движението по пътищата е ужасно, няма места за паркиране а хората са.... меко казано надути, надменни, лицемерни, някои направо нагли. Не обобщавам разбира се, но хората от Лазурния бряг си имат репутация във Франция, която се потвърди.

Не ме притеснява отдалечеността - аз и сега не намирам време да си ходя в България (за огромно съжаление на майка ми) и не ме и влече. Живея в чужбина от 6 години и освен няколко приятели от гимназията и семейството ми нямам кпй знае какви връзки там. Носталгия никога не съм изпитвал и напоследък предпочитам да си харча парите за други дестинации, отколкото в България.

Имам познато българско семейство, които живеят в Зимбабве - мъжът е минен инженер и имат уникалния лайфстайл - супер къща, баки - 4х4, уикенди на Виктория Фолс или Кейп Таун. Подобна е ситуацията на други познати, французи в Габон. Аз за съжаление не съм нито инженер, нито лекар, за да мога да взема лесно визи и да имам работа на такива места. 

Аз завършвам международно публично право и  международни отношения. Няма кой знае какви перспективи за работа, но е страшно интересно. Бих искал да се запиша PhD и после евентуално научна кариера. Ако ли не, някакъв бизнес... малко се колебая и понеже съм на кръстопът искам да намеря моето място на което да се установя. 

Кейп таун ми е номер едно по всички отношения - климат, море, ниво на живот, доход, връзки със света. 

Френските острови в Карибите, Индийския и Тихия океан също - повечето са част от ЕС, имат евро, същите условия на живот като континентална Франция - социална сигурност, здравеопазване, образование, висок доход, с бонус - палми и кокосови орехи. Бих се върнал в Реюнион с удоволствие, но половинката ми е от там и не иска да се връща за постоянно поне следващите 5 години. Френска Полинезия, Нова Каледония, Карибите са опция евентуално. 

САЩ - мечта, но визите са голям проблем дори и да взема за PhD цените са космически, а финансиране не знам откъде мога да намеря.  Австралия и Нова Зеландия - същия проблем и много скъп живот. 

Не бях се замислял за Хонг Конг или Сингапур, ще проуча подробно. Благодаря ви за мненията до тук. :) 

Връзка към коментар

Фуертевентура, Канарски острови.

Островите на вечната пролет, вятъра, уиндсърфа, вълните.

В същото време са в Европа (Испания), с английски и немски можеш да се оправиш навсякъде, доста ниски данъци, редовни връзки със света (през Испания, Германия или Лондон).

Догодина мисля пак да посетя.

+1  за Канарите, само че аз не бих се установила на Фуерте (много ми е голо там), засега фаворит за живеене ми е Тенерифе, но един ден като ги обиколя всичките, може да си избера някой друг :P !

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мен много пъти са ме питали "Ти като толкова обичаш да обикаляш, защо не си отишъл да живееш в друга държава?"

Ами просто е - тук съм си свикнал с всичко. И с хубавото, и с лошото, и с лекото, и с тежкото. И колкото и да не ми харесват някой страни от живота в ежедневието, предпочитам да са тук - познатите наши "номера", отколкото чуждите там.

Абе принципно си прав. Ама... като научи човек, че детето му май си купува от училищната лавка амфетамини, едни въпроси неизбежно започват да му изникват в съзнанието.

@Kaloyan89: само да ти кажа за Хонг Конг... Понеже съм говорил с колега, който от години живее там... Двамата с жена му са под наем, жилището им е 25 квадратни метра. Месечен наем - 2000 евро.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На един познат майка му преди 6 години отишла на Азорските на екскурзия. Минала екскурзията, от жената ни вест, ни кост. Обадила се след една седмица и казала "Продавайте апартамента, аз оставам тук."

Синът и и мъжът и се притеснили, че може да е станало нещо, отвлечена ли била, друго ли имало....Бащата се вдигнал да провери и да я върне обратно. Заминал той - и една седмица мълчание. 

Синът, моят познат, се ошашкал какво става. Обадил се баща му в крайна сметка, въздъхнал тежко и казал - наистина ще продаваме апартамента. Оставаме тук. 

И така вече 7 години, жената е на Понта Делгада. 

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Абе принципно си прав. Ама... като научи човек, че детето му май си купува от училищната лавка амфетамини, едни въпроси неизбежно започват да му изникват в съзнанието.

А нима в Холандия е невъзможно да се случи същото ли? Или в щатите? Или в Австралия?

В Северна Корея и Сингапур със сигурност не може, но там и прекалено много други неща не може, така че пак не са оферта.

Ако му е обяснено по подходящ начин, и с точни и ясни думи какво е добре да не върши, ако ще и на вратата да му звъннат, на детето ще му е все тая къде и кой му бута амфети. Мисля, че не мястото на живеене е основен виновник в този случай, а възпитанието, средата и личният пример на родителите. 

Сигурно си чел/чувал за едни трудове за връзката между битието и съзнанието, доколкото съм виждал други твои коментари....

• Харесвам 4
Връзка към коментар

На един познат майка му преди 6 години отишла на Азорските на екскурзия. Минала екскурзията, от жената ни вест, ни кост. Обадила се след една седмица и казала "Продавайте апартамента, аз оставам тук."

Синът и и мъжът и се притеснили, че може да е станало нещо, отвлечена ли била, друго ли имало....Бащата се вдигнал да провери и да я върне обратно. Заминал той - и една седмица мълчание. 

Синът, моят познат, се ошашкал какво става. Обадил се баща му в крайна сметка, въздъхнал тежко и казал - наистина ще продаваме апартамента. Оставаме тук. 

И така вече 7 години, жената е на Понта Делгада. 

Браво на жената! Ей това се казва импулсивно решение!

Връзка към коментар

А нима в Холандия е невъзможно да се случи същото ли? Или в щатите? Или в Австралия?

В Северна Корея и Сингапур със сигурност не може, но там и прекалено много други неща не може, така че пак не са оферта.

Ако му е обяснено по подходящ начин, и с точни и ясни думи какво е добре да не върши, ако ще и на вратата да му звъннат, на детето ще му е все тая къде и кой му бута амфети. Мисля, че не мястото на живеене е основен виновник в този случай, а възпитанието, средата и личният пример на родителите. 

Сигурно си чел/чувал за едни трудове за връзката между битието и съзнанието, доколкото съм виждал други твои коментари....

Навсякъде можеш да си купиш амфетамини под формата на амфетамини, така да се каже, от съответния дилър. Но да си купиш амфетамини под формата на „течен бонбон“ от училищната лавка - това може само у нас. В случая „обясняването по подходящ начин“ означава насаждане на тотална параноя - ни повече, ни по-малко.

И за личния пример си прав, разбира се, но за съжаление децата не живеят само вкъщи с родителите си. А не зная дали си наясно какъв личен пример им се предлага навън - в детските заведения, в училище, на улицата. За телевизията да не говорим. А аз напоследък трупам солидни впечатления и никак не съм въодушевен, да ти кажа.

Иначе САЩ, Русия, Холандия - не са ми еталон в никакъв случай. Ама изобщо. Мястото, където хората все още са запазили някаква нормалност, така да се каже, е Азия. Там брататите певици все още не се считат за нещо нормално.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Значи, от позицията на емигрант да кажа, че едно-две пътувания за ваканция не дават вярно впечатление от страната, като за живеене. Оня виц "не бъркайте туризма с емиграцията" е много верен.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Kaloyan89, Със международното право и международните отношения може би трябваше да започнеш, защото това ти затваря Англо-говорящите страни ама от раз. Просто ти, доколкото разбирам си учил във Франция, а във всичките тези страни, правото е по Английската common law система, което автоматически те изкарва от играта, освен ако не учиш наново в Англо-говоряща страна... Абе сложна работа става с бачкането, особено в Австралия, щатите, и т.н. Вярно, винаги може да запишеш наново нещо друго, или преквалификационни курсове, щом се установиш някъде, но това са си още 5-6 пропилени години. За визи също, правото няма да ти помогне ама хич, щото хора завършили подобни специалности със снегорин да ринеш тези дни и дефицит просто няма на такива кадри никъде. Обаче като изключим тези малки проблемчета, реално може да живееш на всякъде. За Австралия има точкова система, по която ако вземеш PHD и направиш силен тест по Английски, може би ще събереш необходимите точки, макар, че там има и изискване за стаж, възраст и т.н. та не зная, дали докато изкараш PHD-то, ще си на точната възраст за да изкараш точките, но пък е вариант, който може да се разгледа, ако държиш да живееш там.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

В Лондон. Бях там на гости през 2008 г. за 9 дни. Мислеха ме за местен и поссоянно се налагаше да упътвам минувачи. Дори веднъж се върнах специално за справочника си, за да не говоря наизуст. Между другото, там носът ми изгоря от слънцето и се обели, въпреки общоприетото мнение за времето.

Редактирано от NikolaiRG
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Значи, от позицията на емигрант да кажа, че едно-две пътувания за ваканция не дават вярно впечатление от страната, като за живеене. Оня виц "не бъркайте туризма с емиграцията" е много верен.

Присъединявам се с две ръце, ако можех и с двата крака също. Обаче нали знаеш, че има и един друг лаф, че тревата на съседа е винаги по-зелена от твоята собствена. :)

Връзка към коментар

От известно време се чудя къде искам да се установя по света. Все повече се замислям за ЮАР, и особено Кейп таун, но изглежда че южноафриканците хич не искат да дават дългосрочни визи и разрешителни за работа, като се има предвид и ввисоката безработица.

Та се зачудих и за други места по света. Критериите ми сса да са извън Европа, да няма зима, да има палми и море, работа, що годе висок стандарт на живот, да се говори английски или френски. И да може лесно да се установи човек там административно - визи и разрешителни за работа. Таити, Австралия, Нова Зеландия, ЮЖните щати на САЩ е чудесно, но визите са ужасни. Други страни, разни острови... Очаквам идеи :-)

Вие къде бихте заживяли, ако зависеше от вас? Настоящите и бивши имигранти моля давайте съвети :-) особено за ЮАР. Благодаря предварително

Никой емигрант не е тръгнал за собствено удоволствие !

Според мен , най-добре си стой у дома .

:)

Връзка към коментар

Не искам да разочаровам автора на темата, но Кейптаун никак не отговаря на 20-градусовото условие:

"Cape Town enjoys mild winters and pleasant summers. Summer temperatures in December to February range from around 15 to 27 degrees Celsius (60 to 80 degrees Fahrenheit), whilst in the winter months of June to August average temperatures are between 7 to 20 degrees Celsius (45 to 70 degrees Fahrenheit)."

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не искам да разочаровам автора на темата, но Кейптаун никак не отговаря на 20-градусовото условие:

"Cape Town enjoys mild winters and pleasant summers. Summer temperatures in December to February range from around 15 to 27 degrees Celsius (60 to 80 degrees Fahrenheit), whilst in the winter months of June to August average temperatures are between 7 to 20 degrees Celsius (45 to 70 degrees Fahrenheit)."

На световното преди 4 години резервите и треньорите бяха със зимни шуби и шапки - тяхната 'сряд' зима.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Понеже по произход съм селянин, бих избрал селска Тоскана: хапване - великолепно, винца - тоже, ритъм на живот "piano-piano, amore mio"... :)

Ooo , да и хубав тютюнец виреел там ....

пп

кат` се пзамисля , бих се установил там , хем близко до Родината , хем ... бе кеф мье Итальата ...

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мечтая да се пенсионирам в малък град във винарски регион някъде по Средиземноморието, задължително на море. Обаче все пак в България си изкарваме парите и това се отлага засега.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Но да си купиш амфетамини под формата на „течен бонбон“ от училищната лавка - това може само у нас. 

Не допускам, че си убеден в използването на думата "само" в края на изречението. Ако беше "и" у нас, по-става.

Може да е защото не е имало повод да го знаеш, или не си обръщал достатъчно внимание на такива "новини" тогава, но поне аз чух за такова "зарибяване" на малки деца с весели "бнбонки", за първи път преди повече от 8-10 години за немски и холандски училища.

Това, че тук начинът по едно време беше добил по-широка популярност, и стана по-масов, съвсем не значи, че "само" у нас се прилага, и може да се случи. С две думи - "новината" на бТВ е стара :)

Извинявам се за off-topic-a!

Връзка към коментар

Странно , но аз съм говорил с доста млади австралийци които казват точно , че се чустват като в провинция , нищо не се случвало и биха живели в Европа или САЩ.

Много млади англичани пък мечтаят да се преместят на топло в Австралия.

Виж за НЗ още не съм срещал някой да мечтае.

Май всеки търси това което го няма.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.