Прескочи до съдържание

Пещерите на България


Биксбит

Препоръчани мнения

Повечето съфорумци се взират във висините, но сигурно има и доста интересуващи се от недрата на земята. :)  Странно е как природни забележителности, образували се в продължение на хиляди години се променят за съвсем кратко време. Промяна не само в облика и известността, но и в значението им.

Първия пример е деветашката пещера. Преди години пещерата е била военен обект със забранен достъп, пълна с гориво и ЖП линия до нея. Сега туристически обект с някак неестествено голям мост пред нея, няколко сергии и овехтял фургон, в който събират пари за вход. Моста е наследство/остатък от филмова продукция

post-1495-0-80840600-1400525452_thumb.jpg

Втория пример е Съевата дупка. Много ми хареса. Естествения керемидено-кяфяв цвят на скалите в първите зали обаче вече се е загубил. Може би от праха и мръсотията при облагородяването - къртене, разбиване, бетон, парапети и пр. са се образували черни налепи

post-1495-0-51592500-1400525947_thumb.jpg

Това е актуалното им състояние към момента. И двете пещери са отворени за туристи с вход по 1-2 лв, като в деветашката няма водач и се влиза само до зоната осветена с дневна светлина.

Миналата година бях и в Дяволското гърло, но от там нещо особено освен грохота на реката и тунела, който е бил прокопан за вход май не си спомням. Имало и загинали водолази, спуснали се в гърловината в опит да излязат от другия край.

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Снежанка - името и идвало не от приказната героиня, а от снежната белота. В началото дори така я наричали - белоснежната пещера. Докато стигнем до нея обаче доста бели телеса стопихме. Автомобилите се остяват на около километър от входа, като от паркинга по стръмна вита пътека в гората се стига за около половин час. neuromancer вече е показал какво ви очаква вътре, но да допълня и аз:

post-1495-0-07985100-1401736554_thumb.jpg

Джужета в нея не видях, но един родопски тигър броди сред сталагмитите.

post-1495-0-24874000-1401736588_thumb.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.