Прескочи до съдържание

До Милано...., а назад? или Накъдето ми/ни видят очите из Европа


rik4o

Препоръчани мнения

Такааа - обратното броене започна. Даже вече цъка по-бързо отколкото трябва. ;) Затова накратко какво съм свършил, какво предстои при второто ми в рамките на 1 месец пътуване до Милано и да помоля за помощ.

 

Първо, очертава се пак "лееко олекване" на Милано като приоритет. За "Тайната вечеря" вече няма билети. В "La Scala" няма представления (лятна ваканция), а и дните в града ни са преброени, разбирай, много малко. Това на шега. Предвид факта, че компанията има ново попълнение, за един ден ще обиколим основните забележителности отново и ще отидем където не успяхме. 

 

Генералният план обаче в общи линии включва повече градове и е следният: 

 

Първи ден. Бергамо. Изцяло! Миналият път обстоятелствата наложиха само един бърз полунощен "тигел" по цялото му продължение до първата станция на долния фуникуляр и обратно. За да не е толкова прозаично, да го кажа по-другояче - Очаквам истинската среща с Бергамо, тъй както човек, на когото са разказвали много за красотата на една принцеса, а той досега е успял само да я зърне за миг през прозорчето на препускащата карета. От летището ще вземем автобус чак до Стария град. Междувременно ще спрем на гарата, за да си оставим багажа в автоматичните багажни отделения, за които открих информация в нета. Има и видео даже тук. Впечатлен съм и ще ги пробвам, за да споделя опит. Между другото, трябва да отворим обща тема: "Къде си оставяте багажа за ден или за няколко часа, за да разгледате дадена дестинация?".  Наистина голямо е желанието ми да продължа нагоре към Sitta Alta от там, където спряхме онази нощ. Още повече, че денят 22-ри юли е и много специален празник за нас! :) В края на деня пристигане в Крема, малко и, казват, типично италианско градче с красиви сгради и приятни ресторантчета и кафенета.

 

 

 

Втори ден. Отпътуване от Крема с регионален влак към Милано. Директно от Централна гара с автобус ;) към езерото Лугано, което заплени двама от нас и предстои да очарова със сигурност  и третия пътешественик. Този път е предвидено и посещение до град Лугано. Всички разписания по часове и минути вече са в лаптопа ми и чакат кротко да бъдат използвани. Там вариантите са 2-3 - с автобус и/или влак, с обиколка на езерото или без, с лодка и пр. По обратния път пак до Крема, където е втората ни нощувка в прекрасния апартамент на Лука (това е по мненията, ще потвърдя, надявам се, като се върна).

 

Трети ден. Милано. В края на деня дългоочакваното с трепет пътуване с Frecciabianca до Porta Susa в Торино. Ще снимам, подобно на Duke, този монитор и се надявам стойностите да са поне като неговите. ;)

 

Четвърти ден. Торино.

 

Пети ден. Торино и в края на деня обратно към Милано с високоскоростния влак. Билетите са купени вече по интернет. Нощувка в хотел в близост до Малпенса с free шатъл за сутринта.

 

Шести ден. Будапеща с полет от летище Малпенса. Този град трябва да се посещава при всяка отдала ти се възможност, особено ако в екипа има фотографи, зажаднели за нощни снимки на реката и мостовете от, да речем, платформичката до Парламента, на 100 метра от метростанция Петьофи, ако си спомням добре.

 

Седми ден. Будапеща - обиколка на града и някъде тогава или на другия ден - отпътуване за България с автобус.

 

И веднага да продължа оттук с въпроси, които не търпят отлагане, Да не кажа, че и този пост отне малко от и без това ценните минути и часове за подготовка. Защото все още имам "тесни места" в нея. Някой знае ли:

1. От личен опит наскоро с коя автобусна компания се пътува най-прилично и спокойно по линията Будапеща - София. Те са няколко, поне аз открих Груп, Юнион Ивкони, Юролайнс - Карат-С, Рачич...

 

2. Нощен или дневен преход е по-подходящ? Засега клоним към нощен. Предимства - няма какво толкова да се гледа по магистралите наобратно, денят в Будапеща може да е пълен, ще се спи...

 

3. Ако за 48 часа, колкото остават до старта, магеланското общество вкупом открие друг начин за прибиране в родната България, ще бъда особено благодарен. Аз нямам такъв. Да вметна, че полетите Милано - София за тези дни удариха космическите 300-400 евро за трима. И да си призная грешката вече - резервиране в една посока повече никога. Но пасаран! Пък знам ли? Защото всъщност бъгът се получи не тогава, а когато, от много ходене по Италия и Швейцария :), не успях да си резервирам обратните полети до София, а в последната седмица знаете какво става с цените им.

 

3. Какво около и в Торино може да се види? Гледам, че френската граница и френските Алпи са наблизо, има превоз, но няма ли да дойде в повече още една отсечка в посока на запад? Планина, пейзажи, вилички, къщурки, басейни, вода - ех! Четох, гледах снимки и мечтах, четох, гледах и мечтах, после само четох и накрая...  само мечтах. :)

 

4. Има някакъв голям аутлет около Торино и за разнообразие се замислям да отидем до там. Някой бил ли е в него? Как се пътува дотам от Торино? Дали няма някакъв шатъл от аутлета? Никога не съм посещавал подобно западноевропейско чудо, но според мен, и те трябва да си глезят потенциалните клиенти поне с удобен, ако не и с безплатен транспорт.

 

5. За Tорино съм си набелязал забележителностите от ето този пост на maialearrosto. Благодаря сърдечно, както и на Duke за темата! Считайте, че са изчетени с кориците и принтирани, виртуално естестено, и без "манхатънските mma-двубои" :)

 

6. @Duke - може ли координатите на траторията в Sita Alta? Тази снимка на терасата особено ме привлича.

 

7. Всякакви други забележки, спомени, практически съвети, схеми, карти, предложения за места за хранене, транспортна и друга информация за Бергамо, Крема, Милано, Лугано и Швейцария (имах по едно време идея за подобно направление), Торино и Будапеща са добре дошли. И предварително благодаря!

 

 

 

 

 

 

 
Връзка към коментар

Вероятно това няма да те устрои като дати, но за всеки случай го пускам

https://www.air.bg/bg/promotions/planiraite-poleta-si-ot-milano-do-sofiia-sega-na-atraktivna-cena?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+072014+Special

 

Ха, точно него гледам и аз :) , дойде на мейла преди малко, но е за август. На мен ми трябва за 28-29 юли и вече от Будапеща, а не от Милано. Благодаря!

Връзка към коментар

Купени са билетите за автобус Будапеща - София. Ще се пътува с утвърден и активен по направлението превозвач. Обаче сайтът им е - нямам думи! Не приема кредитни карти, крашва още преди подаването на заявката за плащане на резервациите с грешката: "Некоректно подадена заявка за плащане от системата на търговеца" и това цял следобед. Не мога да преброя неуспешните опити. Ужас! Добре,че управителят им съдейства по телефона, доколкото може. И пак единият билет виси. Да видим утре как ще е....

Връзка към коментар

Купени са билетите за автобус Будапеща - София. Ще се пътува с утвърден и активен по направлението превозвач. Обаче сайтът им е - нямам думи! Не приема кредитни карти, крашва още преди подаването на заявката за плащане на резервациите с грешката: "Некоректно подадена заявка за плащане от системата на търговеца" и това цял следобед. Не мога да преброя неуспешните опити. Ужас! Добре,че управителят им съдейства по телефона, доколкото може. И пак единият билет виси. Да видим утре как ще е....

 

Малко след дъжд качулка, но може би трябваше да пробваш eurolines? Те работят с подизпълнители, мисля, че за България бяха Карат - С. Сайтът им, колкото пъти съм го ползвал, винаги е приемал плащане безпроблемно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Точно с Карат - С работят и изглеждат доста стабилни, сайтът им е перфектен, но дните от седмицата и часовете не паснаха. А освен това пътуват от Дортмунд и реших, че това е някакъв знак за по-смесен  по цвят състав на пътуващите. ;) Ама то знае ли се?!:) Но това е - пожарникарско решение, няма как. :)

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Завърнахме се от пътешествието.

 

Всичко беше прекрасно и различно. Ден с ден не си приличаха, може би защото бяха все в различни градове:

 

Бергамо - Крема - Милано - Торино - Оледжио (до Малпенса) - Будапеща.

 

Много впечатления, доволен екипаж, и то всички - и млади, и стари, и зяпачи, и чревоугодници, и любители на изкуството, и шопинг фенове.   :)

 

Намаления в Милано, и то истински, от над 70% за маркови парцалки (айде - дрешки) и обувки не се подминават току-така. Пазаруваш си, вдигаш поглед и виждаш Катедралата на Милано.

 

Съзерцателите пък доволни от изгледа на Бергамо от San Vigilio - пак от ресторант де! :), както и от Гелерт над Будапеща, както и от Рибарксите кули, както и от...

 

Любителите на изкуството подвиха крак пред чудесни картини в изложбата срещу Миланската скала. Писано е за нея във форума и си заслужава. Невероятна наслада!

 

Чревоугодниците - супер доволни от "всичката" италианска храна, но най-вече от еднo типично италианско ресторантче в Крема, където майстор-готвач с n-броя дипломи от европейски фестивали на пицата ни зарадва с наистина вкусни италиански пици. Сладоледите не ги броим - и в Милано, и най-вече в Торино. Ако отидете в тоя град, не пропускайте да похапнете сладоледа Grom. Не съм сигурен, но ми казаха, че миланци пътуват често до Торино и една от причините е това невероятно кулинарно творение, а не нещо друго, като Египетския музей, например. ;)

 

Любителите на въздушния транспорт - и те доволни, ама с обратен знак. Това, 6 часа на софийското летище в зала "Заминаващи", не се случва всеки ден (Уф, изядоха ми половин ден от Бергамо!). Да чакаш толкова време за един сандвич, една вода и A4 с правата ти на пътник. Пфу! И да бълнуваш името Città Alta!

 

Любителите на швейцарската природа и езерата - също с отрицателен знак. Автобусът, информация за който споделих в друга тема, така и не дойде и заедно с още един чакащ - италианец при това, пихме по една студена вода. Но, всяко зло за добро. Остана време и за Милано, и за Торино.

 

А, да не забравя, любителите на високоскоростните италиански влакове - също на 6! Приятно, удобно, без да друса, чисто, 160 км/ч (което число ме навежда на мисълта, че дори не сме били в най-високоскоростните влакове), контакти за лаптопа и зарядното на тела - какво повече. И един чудесен залез над вечно и повсеместно окосените и подравнени италиански поля!

 

Та всичко е добре, ако свършва добре, пък даже и да е започнало зле!

 

 

P.S. Това май стана нещо като експозе, но нека засега да се счита и за отчет. Лято е все пак, а не зима. Ще се пътува, както обичам да казвам - ще се лети! И няма време за писане...  :)

 

Благодаря на всички, отзовали се в темата!

С удоволствие ще отговоря и на въпроси, ако има такива. 

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.