Прескочи до съдържание

Ангола


cck

Препоръчани мнения

Замислих се за интересните дестинации из Африка.

Поразгледах за едно малко екваториално местенце - Сао Томе и Принсипе и човъркайки си видях, че освен TAP, летят и Анголските авиолинии TAAG. Даже навремето е имало полет от София до Луанда :)

И се досетих за един приятел - Арнолд.

Та той (arnolis в нашия форум) живее в Луанда и го помолих да понапише, какво интересно може човек да види в района.

 

Ето някои от въпросите, които ми изникват:

- Според нашето външно министерство (информацията е от края на 2013)

"В банките се приемат само пари в брой." Дали?

 

и пак там

"Независимо че в началото на 2002 г. бе сложен край на Гражданската война в Ангола, в редица части на страната обстановката продължава да е несигурна. Все още съществува опасност от неизбухнали мини. Поради това се препоръчва да не се предприемат пътувания извън столицата Луанда. Когато това се налага, пътуването да се извършва в конвой (най-малко от два автомобила) и задължително с местни придружители."

Сега е 2014-та. Това доколко е вярно?

 

отново там

"За по-голяма сигурност се препоръчва на посещаващите страната чужденци да отсядат в реномирани хотели като хотел „Алвараде”, хотел „Тропико” и хотел „Президент меридиен”"

Супер, в booking.com има само един хотел.

Доколко всъшност има места за настаняване и откъде може да се резервират?

 

Ето и малко от wikitravel за забележителностите

- Mussulo island го препоръчват за плаж и водни спортове

- Eco Tur Angola правели турове включващи Kissama

- В Benguela, Baia Azul е мястото за пустинни плажове, а в самата Benguela може да се гледа Art deco архитектура

- водопадите Kalandula и черните камъни Pungo n'Dongo

 

И като се позачетох съвсем ми запрескачаха въпроси :)

- Местната бира е Cuca beer или?

- Тук се твърди че миграцията на слонове е към Ангола. Доколко може да се наблюдават там?

- Има няколко национални парка. Доколко си заслужават?

- Лесна ли е връзката с Намибия - там също има много за гледане?

 

Драги ми Арни - подсказвай, а не е лошо и другите съфорумци да пораздадат мнения.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

За Ангола знам, че е страшно скъпо - Луанда беше избирана няколко години подред за най-скъпия град за живеене в света. Откакто откриха петрол в страната цените са скочили главоломно и разликите между бедни и богати са огромни. Знам, че все повече португалци, останали без работа заради кризата си пробват късмета там, понеже и строителството, финансите и други сектори процъфтяват. Не знам как е относно сигурността - аз чета поне три различни сайта от типа Съвети за пътуване - МВнР на Франция, Швейцария и Канада или Англия. На нашите им нямам много доверие, особено за дестинациите, където нямаме посолства. Чувал съм че много трудно издават туристически визи.

 

А Сао Томе и Принципи изглежда супер и хората имат репутация да са дружелюбни. Имах колега от там в университета :-)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Имаше един период, когато Ангола ми беше разпалила любопитството, главно заради това, което казва Калоян - че Луанда е от най-скъпите градове в света. И се учудих как може африкански град да е толкова начело. Та, Калоян ме изпревари с повечето неща. Като чужденец винаги ще си от "богатите", а ценовата разлика между цените за чужденци и местни е брутална. Ето една интересна статия, естествено, нормално е пъпеша да е скъпа, ако е внос, но все пак:

 

http://www.economist.com/blogs/baobab/2011/02/expensive_angola

 

The supermarket Casa Dos Frescos sold a melon for $100 shortly before Christmas to an irate Frenchman. He tried to sue the retailer for profiteering in a local court last month and presented a picture of the rather ordinary melon plus the receipt. The judge threw out the case for lack of evidence—the original melon. The Frenchman had eaten it.

 

Летенето до там също не е евтино, TAAG имат държавни протекции и много малко авиокомпании летят до Ангола и все на космически цени, след като основно са затоварени с работници в петролната индустрия. Същото е и за хотелите, тези за западняци почвали от стотици долари за най-непретенциозния. 

 

Абе, какво говоря наизуст, ще чакаме arnolis да даде повече информация :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сухият сезон е през от май до октомври.

Погледнах някакви примерни дати: 1 - 12 юли и като цени се получи това:

Emirates: Истанбул - Луанда - 794 EUR

TAP: Лисабон - Луанда - 897 EUR, с TAAG за същия маршрут е 973

Turkish: Интанбул - Луанда - 696 EUR

Докато British се изцепиха с 1,338 GBP от Лондон

 

Иначе TAAG ми се стори интересна авиокомпания. Имат разрешение само за някои свои самолети за полети в Европа. А иначе и добрата стара Куба летят :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сега погледнах за полети - Истанбул - Луанда е около 800 евро с Емирейтсм от Западна Европа е и по-евтино. 700 евро Лисабон-Луанда директен (отнема 7 часа и 30 минути). От няколко места разбирам, че туристически визи просто не се издават. Инфо от френското МВнР:

Ангола е страна, в която огромната част от посетителите пътуват по професионални причини - работници на чужди фирми, установени в Ангола, проспектиращи бизнесмени. Задължително е да имате виза преди да тръгнете за там. В никой случай не се издава виза на място или при пристигане на летището. Консулските и дипломатически мисии на Ангола не издават туристически визи. Визи се издават при представяне на гаранции за ресурси и настаняване, покана от местна фирма или организация е задължителна. 

За сигурността казват, че има чести случаи на нападения над чужденци, въоръжени грабежи, особено нощем, пред банки или хотели. Не се препоръчва излизането извън Луанда, и особено анклавът Кабинда, в червено на картата  (да се избягва всякакво пътуване в региона, с каквато и да е цел). 

За мен страната е изключително интересна и по друга причина - от върл комунизъм премина към върл капитализъм за отрицателно време, с всички по-горе изброени последствия. За интересуващите се ето малко повече инфо, на български: 

http://www.ida.bg/world.php?page=news_show&nid=24055 

http://www.dw.de/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0/a-16904671

http://www.dw.de/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-17005635

http://www.dw.de/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0/a-16588216

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Посолството в Сърбия отговаря за българските граждани, желаещи да посетят Ангола.

http://www.angolaembassy.org.rs/

Иска се покана, която се пращала директно в посолството.

 

Мда, прав беше Георги :) като поразгледах през tripadvisor хотелите

200 - 350 EUR за 3/4 звездни с коментари от типа "not too bad".

А къде спят китайските строителни работници?

 

Връзка към коментар

Само да вметна, че до Сао Томе и Принсипи директният полет на ТАП Португал струва около 650 евро двупосочен за януари и цените на място би трябвало да са много по-поносими от Ангола. Страната изглежда прекрасно: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564169040262708.138003.474858179193795&type=3

Впрочем, ето и снимки от Ангола тук :

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564619970217615.138069.474858179193795&type=3

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много хубави статии си извадил.И нищо ново под слънцето,както се казва..."Това е Африка":-)

В началото на 70г на 20 век при разпада на колониалната система на Португалия ,около 3-3.5 милиона(от Ангола,Мозамбик,Гвинея,Сао Томе) местни бели португалци са принудени да се изнесат от Африка.В посока Португалия.Била е голяма мъка тогава.Бедна и малка Португалия приема,подслонява и се опитва да даде поминък на 3 милиона души(около 0.5 милиона) се изнасят от Ангола в посока към ЮАР.И сега там си има голяма португалска диаспора.

И сега ако ходиш по тесните улички на Лисабон,Порто,Коимбра,Кашкаиш,Сетубал ти се набиват в очите заведения с имена като"Ангола","Мапуто","Гвинея" и т.н. Те са държат от преселници от Африка.И сега дори 40г по-късно те твърдят ,че тяхната родина е или Мозамбик,или Ангола,или Гвинея Бисау или Кабо Верде.

Що се отнася за нефта,диамантите и богатствата на Ангола...да богати са само 10-20 фамилии.Нищо ново под слънцето на Африка.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте,

 

Нека почнем по следния начин. Някои от нещата казани за Ангола са или верни или са били верни, а други не съвсем точни, но в общи линии информацията е вярна. Вече съм се установил за постоянно от 2012 година.

Наистина гражданска война няма от 2002 г., но съвсем спокойно се пътува из страната, тъй като има и някои туристически дестинации. Вярно е, че има неузбъхнали мини или не обезвередени такива. Аз лично са пътувал до 2 провинции. Маланже (500 км. източно, тук са водопадите Каландула и черните камъни) и Бенгела (500 км. южно). Има някои други интересни места да се видят като Сера да Леба в провинцията Уйла http://photography.nationalgeographic.com/wallpaper/photography/photos/best-pod-may-2010/serra-da-leba-angola/, или пустинна провинция Намибе, който са на над 1000 км. от Луанда. В момента се развива някакъв парк съвместно с Намибия и Ботсуана (делтата на Окаванго, която е в трите страни). Вярно е за Еко Тур и за разходката до Кисама, но освен 5 слона и 4 жирафа, няма нищо друго (някое друго гну или антилопа също се мярка.)

За хотелите е твърде остаряла информацията. Вече има нови хотели, включително и 5 звездния Хотел Епик Сана. За съжаление всичко е безбоно скъпо (нормален обяд за един човек около 30-35 долара; питие или коктейл в нощно заведение 15 долара). Вечеря в хубаво заведение може да струва около 100 долара на човек. Нехубавите заведения не се препоръчват на бледоликите :), поради хигиената и ниската сигурност. Освен това е въпрос на статус (анголското общество живее от това). Може би на туристи е простимо :), но без мен по тези места.

Връзката с Намибия е лесна, но тя е на повече от 1000 км. южно от столицата Луанда. Предпочитам да отида до най-близката провинция Кунене със самолет и от там ск ола до границата с Намибия Санта Клара) въпреки, че незнам точно какво има да се гледа там. До другите интерни места е възможно да няма път. Проблем има и с проходимостта до най-красивите райони. Не всички провинции предлагат удобствата (нормални хотели, места за хранене и купуване на провизии). Все пак си има специфични болести и трябва да се внимава какво и къде се яде и пие (малария, денге и разни безброй коремни болести, като амеби, паразити, коремен тиф и т.н., които се хващат от мръсни ръци и лоша хигиена). Задължително джип с добра проходимост. Предполагам, че разходка до каландула и другия водопад в близост Мусележи е възможна, тъй като в столицата на провинция Маланжи има удобоства. Бенгела, Уйла, Намибе и Хуамбо, Куанза Сул са провинции с възможност за посещение също. Твърде голяма и твърде скъпа страна за едноседмично или двуседмично пътеществие. Не е вярна информацията, че не трябва да се пътува. Редно е да се знае език и да се взимат някои предпазни мерки. Извън Луанда бих казал, че почти няма престъпност. Тя е предимно в Луанда и е вярно за въоръжените грабежи. Но пък и в София внимаваме къде вървим, така и тук но с доста повече внимание де.

Полети - има от Лисабон, Мадрид, Дубай, Париж, Брюксел, Франкфурт, Юар, Етиопия, Мароко и вече от Истанбул. Цените на най-евтините билети до Луанда са около 1000 долара. Ангола не е туристичка дестинация именно заради високите цени и трудностите с логистиката, което сегашното правителство се опитва да преодолява малко по малко.

Петрола наистина вдига много цените, защото тези компании плащат без преговаряне (това са възвращаеми разходи), което от своя страна поскъпва всичко останало.

Чисто икономичеки страната има големи контрасти, от невъорбразима бедност до уникален лукс и богатсва (за сведение конституционните съдии карат ягуари дадени от държавата), докато минималната работна заплата е 200 долара (в общи линии не стигат и за една седмица, каму ли за месец), което увеличава корупцията и престъпността. Местната храна е много вкусна, с уникални морски деликатеси. За повече информация, питайте.

Освен това климатът е много тежък, 94% процента влажност при 8 месечно лято (30-35 градуса). Трудно се понася жегата. Поне постоянното потене е хидратира кожата.

Като разбера как се качват снимки, ще кача няколко от Маланже, Кисама, Луанда и Бенгела, както и от уникалните анголски залези.

Редактирано от arnolis
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Още да попитам:

- казваш език си е необходим; Визираш португалски или и с английски/френски може да се оправи човек?

- влажно е. А какви дрехи са подходящи за подобно време? И какво ползват чужденците за комарите?

- джип с добра проходимост. А как се наема? Има ли чужди агенции и трабва ли да е с водач примерно. Може ли с него да се преминава граница?

- Пробвал ли си полетите до Сао Томе, все пак е близко и летят и TAAG?

Връзка към коментар

В момента се развива някакъв парк съвместно с Намибия и Ботсуана (делтата на Окаванго, която е в трите страни).

 

Мерси за интересната информация - една малка поправка само - Делата на Окаванго не е в три държави, а само в Ботсуана (бях там преди седмица). Водата, с която се пълни делтата идва по река Окаванго от височинните райони на Ангола, но самата делта (включително и най-северната и част - the panhandle не опира до границата с Намибия). Ангола даже няма граница с Ботсуана, дели ги ивицата Каприви, която си е в Намибия. :)

 

post-794-0-36147600-1402726522.jpg

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Промоцията добре, но остава проблемът с визата (или по-точно с неиздаването на такава).

За сметка на това има полети на ТАП до Сао Томе за 598€ през февруари от Лисабон :)

http://book.flytap.com/r3air/TAPLU/Calendar.aspx?origin=LIS&destination=TMS&flightType=Return&depDate=02.02.2015&retDate=09.02.2015&cabinClass=&ccSearch=P&adt=1&depTime=0&retTime=0&requestID=&_a=RMLUPT&market=LU&_l=pt&maxConn=-1

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На който му се занимава да си търси дати и да напасва полети:

 

има "промоция" на Брюкселци от Англия до почти всички техни дестинации в Африка.

Летят и до Луанда, но дотам не успях да намеря евтино с няколко търсения.

 

Източник: http://www.flynous.com/cheap-roundtrip-flights-uganda-rwanda-uk-l281-e354/

 

Примерите са от Нюкасъл, но би трябвало да работят и от Нотингам.

 

Може да търсите в http://hipmunk.comПример

Редактирано от macf1an
Връзка към коментар

Аз лично не мога да открия за себе си нито една причина човек да ходи до Ангола преди това да е обиколил Намибия, Ботсуана, РЮА, Замбия, Зимбабве, даже и Мозамбик (че до някъква степен и Малави), където според мен има стотици пъти повече интересни неща за гледане. И това без да сме заченали страните от източна Африка (северна Африка пък е съвсем отделна бира). Да съм видял всичко останало, та да кажа - да, ама не съм ходил в Ангола, Южен Судан (нова държава), ДРК (Демократична Република Конго), Чад и още няколко екзотики. Това, че дадена страна не е посещавана, не значи непременно, че могат да се открият разни "скрити от останалите туристи бисерчета".

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@FlyTraveler

Може би си прав. Аз също мисля, че е добре да се започне от Намибия, Ботсуана и РЮА. Понякога обаче случайностите и не съвсем плануваните неща също са интересни. При мен логическата връзка беше малко по-различна.

Имам желание да посетя Португалия, както и островите Фуншал, Тенерифе също. Замислих се за TAP Portugal. После установих, че не само не съм бил в Португалия, но и в нито една бивша колония, може би с изключение на съвременния град Мелака в Малайзия. Това разпали любопитството ми за Сао Томе и Принсипи, под формата на дестинация за зимата, а от там и близостта (и по-лесните връзки) с Ангола. В по-дългосрочен план и португалският език ми се струва интересен. Та това са моите размисли :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@FlyTraveler

Може би си прав. Аз също мисля, че е добре да се започне от Намибия, Ботсуана и РЮА. Понякога обаче случайностите и не съвсем плануваните неща също са интересни. При мен логическата връзка беше малко по-различна.

Имам желание да посетя Португалия, както и островите Фуншал, Тенерифе също. Замислих се за TAP Portugal. После установих, че не само не съм бил в Португалия, но и в нито една бивша колония, може би с изключение на съвременния град Мелака в Малайзия. Това разпали любопитството ми за Сао Томе и Принсипи, под формата на дестинация за зимата, а от там и близостта (и по-лесните връзки) с Ангола. В по-дългосрочен план и португалският език ми се струва интересен. Та това са моите размисли :)

 

Разбира се, в това отношение не може някой да е абсолютно прав, най-важното е какво му харесва на човек и от какво се интересува и не винаги общоприетите правила са валидни. Аз за това и се старая като изказвам мнения да пиша "аз лично мисля...", "от моя гледна точка" и пр. Та от моя гледна точка, ако се интересуваш от бивши португалски колонии в Африка, Мозамбик поне би ти дал много красиво крайбрежие + един парк, който в момента го възраждат, но е в списъка на сериозните любители - Gorongosa. Предполагам, че и по-евтино може да се отиде през РЮА, има и автобуси освен полети, един приятел беше ходил с автобус от Нелспрейт до Мапуто май.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мозамбик поне би ти дал много красиво крайбрежие + един парк, който в момента го възраждат, но е в списъка на сериозните любители - Gorongosa. Предполагам, че и по-евтино може да се отиде през РЮА, има и автобуси освен полети, един приятел беше ходил с автобус от Нелспрейт до Мапуто май.

 

Така е. Мозамбик също ми се струва прелюбопитно място. Даже следейки темата ти за ЮАР, Замбия и Зимбабве по картата ми хрумна, че е възможно подобно пътуване. Всъшност, не е лошо отделна тема за Мозамбик да направим.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ангола е много интересна държава и лично на мен би ми било супер интересно да отида там, само заради хората, начина на живот, бурното икономическо развитие, историята на страната, колониализма, комунизма и капитализма за супер кратък период от време, икономическия потенциал и влиянието върху хората, социалните слоеве и неравенства... Ангола, РЮА, Туркменистан, Куба, КНДР са все такива странни страни които ни прехласват нас, политолозите :-)

 

Сега съм се запътил за Бисау но не е сигурно дали ще стигна, още повече не говоря и дума португеш...

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Драги приятели,

 

Още снимки. Първата е от Кабо Ледо, плаж на 120 км. от Луанда. Има снимки от Черните Камъни, от Водапага Каландула е Мусележи.

 

 

Следват снимки от Кисама.

 


Драги приятели,

 

Снимки от Кисама. Парка за който стана въпрос.

 

 

Има още много да се гледа, но може би сами ще трябва да ги направите.

 

Поздрави,

post-1624-0-57212300-1405194813_thumb.jpg

post-1624-0-22985300-1405194853_thumb.jpg

post-1624-0-59575600-1405194873_thumb.jpg

post-1624-0-06908000-1405194903_thumb.jpg

post-1624-0-42717200-1405194936_thumb.jpg

post-1624-0-33388700-1405194964_thumb.jpg

post-1624-0-14743500-1405194988_thumb.jpg

post-1624-0-83489100-1405195027_thumb.jpg

post-1624-0-37523300-1405195063_thumb.jpg

post-1624-0-22690200-1405195227_thumb.jpg

post-1624-0-45416100-1405195270_thumb.jpg

post-1624-0-30985600-1405195296_thumb.jpg

post-1624-0-98954500-1405195320_thumb.jpg

post-1624-0-94493300-1405195356_thumb.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.