Kaloyan89 Публикувано: 3 октомври, 2014 Автор Сподели Публикувано: 3 октомври, 2014 Дани, изключително се радвам, че съм успял да те зарадвам, ще пращам и от следващи пътувания. За мен е удоволствие. 2 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 14 февруари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 14 февруари, 2015 (редактирано) Gambia bird е прекъснала комерисиалните полети до ново нареждане. Собственост на Germania, гамбийският превозвач стана жертва на ебола кризата в Западна Африка. След като гамбийското правителство забрани полетите до Гвинея, Сиера Леоне, Либерия и Нигерия заради риска от ебола, пътникопотокът на компанията явно драстично е намалял. Освен това географксата близост на Гамбия със засегнатите държави намали пътникопотока от Европа поне наполовина (директни полети от Барселона и Лондон). Жалко, защото компанията беше добра, увеличаваше малкото конкуренция в посока Западна Африка намалявайки драстично цените, crew-то бяха немци. Двата ми полета с тях бяха супер. http://www.gambiabird.com/mediapool/gambiabird.com/docs/press/20141230_GBQ_Press_Release_Suspension_of_commercial_flight_operations.pdf Но не е само националната компания. Турситите през този сезон са намаляли с 60%, а туризмът представлява 20% от БВП на страната. Хотели, ресторанти, таксита, гидове и т.н. нямат работа, фирми уволняват и фалират. Най-малката страна в Африка за разлика от други няма нефт и диаманти и намалянето на туристите е пагубно и ще доведе неминуемо до икономическа и човешка катастрофа. Няма ебола в Гамбия и властите взимат всички мерки за превенция и контрол. Ако искате да направите малък жест отидете, няма от какво да се притеснявате. Ще си изкарате супер ваканция, екзотична и евтина, а и ще допринесете мъничко за предотвратяването на социалната катастрофа в страната. Като знам колко дружелюбен и гостоприемен народ са и колко зависят от туризма, направо ми е криво какво се случва. Предполагам че цените на пакети и полет+хотел са паднали драстично. Ако имате излишни 500-1000€ и искате екзотика, плажове, палми и слънце не се колебайте. Не рискувате нищо, а може да спасите някого от уволняване, фалиране или глад. Редактирано 14 февруари, 2015 от Kaloyan89 6 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 9 април, 2015 Автор Сподели Публикувано: 9 април, 2015 Сенегал премахва туристическите визи за влизане в страната. Въведени през 2013 г. за граждани на всички държави които изискват визи за сенегалски граждани, на реципрочен принцип, визата (онлайн пре-енролмънт+50 евро онлайн+енролмънт в сенегалско посолство) имаше основен ефект да намали броя на туристите в страната наполовина. Ебола кризата от 2014 г. допълнително допринесе за това. Според сериозното издание JeuneAfrique, президентът Маки Сал въвежда редица мерки за промоция на туризма, сред които отпадане на входната туристическа виза, считано от 1 май 2015г. Остава да видим дали отпадането ще засегне български граждани, или ще се ограничи само до основните националности, които посещават Сенегал - французи, белгийци, испанци и други западноевропейци, южноафриканци и американци.Но това е добра новина и прави страната по-лесно достъпна за нас, особено с нискотарифните полети на Vueling от Барселона. 2 Връзка към коментар
Worldismine Публикувано: 18 юли, 2017 Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 Чудесно преживяване си имал, Кала, браво! Оставам с впечатление обаче, че не си посетил розовото езеро, което е много близо до Дакар. Запалих се да отида до Сенегал именно заради този феномен. Бил ли си, или поне какви отзиви си чувал за него, поне на снимки изглежда голяма красота Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 Розовото езеро скоро го бях споменавал в друга тема, но го пропуснах тогава, понеже ми казаха, че било ярко розово предимно в сухия сезон (януари май казаха, че било най-розово), а аз бях в дъждовния. За съжаление не мога да споделя лично мнение, но може да се организира дневна екскурзия от Дакар. Най-добре е с местен гид, който да се разправя с навлеци и търговци. Другото, което пропуснах и ме е яд беше екскурзия в пустинята Lompoul и парка Джудж на гранизата с Мавритания. Охх, липсва ми Африка, искам пак там. В Сенегал перлите са делтата на Салум, Дакар и остров Горе, Сен Луи старата столица е прекрасна също, все едно Хавана. Имаше скоро оферти за 200 евро от Лисабон във fly4free. 2 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 18 юли, 2017 Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 преди 1 час, Kaloyan89 каза: Розовото езеро скоро го бях споменавал в друга тема, но го пропуснах тогава, понеже ми казаха, че било ярко розово предимно в сухия сезон (януари май казаха, че било най-розово), а аз бях в дъждовния. За съжаление не мога да споделя лично мнение, но може да се организира дневна екскурзия от Дакар. Най-добре е с местен гид, който да се разправя с навлеци и търговци. Другото, което пропуснах и ме е яд беше екскурзия в пустинята Lompoul и парка Джудж на гранизата с Мавритания. Охх, липсва ми Африка, искам пак там. В Сенегал перлите са делтата на Салум, Дакар и остров Горе, Сен Луи старата столица е прекрасна също, все едно Хавана. Имаше скоро оферти за 200 евро от Лисабон във fly4free. Отпадна ли визата за Бг, знаеш ли? Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 (редактирано) Според консулството на Сенегал в Париж, да, от 1 май 2015, гражданите на следните страни нямат нужда от виза. Pays africains : Bénin, Burkina Faso, Cap-vert, Congo (Brazzaville), Côte d’Ivoire, Gambie, Ghana, Guinée-Bissau, Guinée Conakry, Kenya, Libéria, Mali, Maroc, Mauritanie, Niger, Nigéria, République Centrafricaine, Sierra Leone, Togo et Tunisie. Pays Européens : France, Allemagne, Autriche, Belgique, Bulgarie, Chypre, Croatie, Danemark, Espagne, Estonie, Finlande, Grèce, Hongrie, Italie, Lettonie, Lituanie, Luxembourg, Malte, Pays-Bas, Pologne, Portugal, République Tchèque, Roumanie, Royaume Uni, Slovaquie, Slovénie, et Suède. Autres pays : Brésil, Canada, Chine, Corée du Sud, Djibouti, Emirats arabes unis, Etat-Unis d’Amérique, Ile Maurice, Inde, Japon, Malaisie, Singapour. Звъннете им, все пак, за да сте сигурни, че по тези ширини нещата са динамични и често наизуст. http://www.consulsen-paris.com/Demande-de-Visa, Téléphone : +33 1 44 05 38 48 или +33 1 44 05 38 62 Редактирано 18 юли, 2017 от Kaloyan89 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 18 юли, 2017 Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 преди 5 минути , Kaloyan89 каза: Pays Européens : France, Allemagne, Autriche, Belgique, Bulgarie, Chypre, Croatie, Danemark, Espagne, Estonie, Finlande, Grèce, Hongrie, Italie, Lettonie, Lituanie, Luxembourg, Malte, Pays-Bas, Pologne, Portugal, République Tchèque, Roumanie, Royaume Uni, Slovaquie, Slovénie, et Suède. Някой си е играл на познаванка на държавите от Европейския съюз и е пропуснал Ирландия 1 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 (редактирано) Хаха, доста наблюдателно. Но ако това е официален списък, допускам че забравата може да има последствия за ирландски граждани. Държавния им вестник не е ъпдейтван от 2010 г. В сайта на летището на Дакар, Ирландия също е забравена, НО е в зелено на картата.http://www.aeroport-dakar.com/visa_senegal.php Добре че не са ни забравили нас! Редактирано 18 юли, 2017 от Kaloyan89 1 Връзка към коментар
Worldismine Публикувано: 18 юли, 2017 Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 2 hours ago, Kaloyan89 said: Розовото езеро скоро го бях споменавал в друга тема, но го пропуснах тогава, понеже ми казаха, че било ярко розово предимно в сухия сезон (януари май казаха, че било най-розово), а аз бях в дъждовния. За съжаление не мога да споделя лично мнение, но може да се организира дневна екскурзия от Дакар. Най-добре е с местен гид, който да се разправя с навлеци и търговци. Другото, което пропуснах и ме е яд беше екскурзия в пустинята Lompoul и парка Джудж на гранизата с Мавритания. Охх, липсва ми Африка, искам пак там. В Сенегал перлите са делтата на Салум, Дакар и остров Горе, Сен Луи старата столица е прекрасна също, все едно Хавана. Имаше скоро оферти за 200 евро от Лисабон във fly4free. Октомври сух сезон ли се води? Имам някаква идея за тогава или пък ноември? И аз гледах, че през Лисабон е най-добре. Като спец по темата "на много места за 3-4 дни", дай съвет дали мога да видя Сенегал и Гамбия за това време Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 (редактирано) Октомври е края на дъждовния сезон, аз ходих края на септември. Не вали много, но като вали си вали както трябва. За 3-4 дни, не мисля че е възможно да се съчетае с Гамбия. Програмата би могла да бъде следната: Кацане в Дакар. Екскурзия из Дакар, 2 дни с островите. 1 ден в розовото езеро, от там Сен Луи, още поне 2 нощувки. Връщане в Дакар и при възможност отпътуване към Салум, 2 дни. От Салум може по земя да се включи Гамбия за 2-3 дни, Банджул е достатъчен за плаж. Може в Vueling да се вземе кацане в Дакар и тръгване от Банджул, а също Туркиш имаха промоции от някои градове за Дакар скоро. Редактирано 18 юли, 2017 от Kaloyan89 2 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 Всъщност сега като се замислих, може и да се съкрати и съчетае - 2 нощувки в Дакар, ден на Розовото езеро, 2 нощувки в Сен Луи, връщане в Дакар, полет то Банджул, 2-3 нощи в Банджул и полет навръщане. Така става седмица. Но за мен е по-добре 8 дни в Сенегал и пътуване по земя до Гамбия, където може още 4, от които нощувка при шимпанзетата на острова. Другите атракции, особено Джеймс айлънд не си струват много. Плаж в Банджул през останалото време. 1 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 18 юли, 2017 Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 преди 3 часа, Kaloyan89 каза: Всъщност сега като се замислих, може и да се съкрати и съчетае - 2 нощувки в Дакар, ден на Розовото езеро, 2 нощувки в Сен Луи, връщане в Дакар, полет то Банджул, 2-3 нощи в Банджул и полет навръщане. Така става седмица. Но за мен е по-добре 8 дни в Сенегал и пътуване по земя до Гамбия, където може още 4, от които нощувка при шимпанзетата на острова. Другите атракции, особено Джеймс айлънд не си струват много. Плаж в Банджул през останалото време. Обадихме се в посолството, не говорят английски, само френски, казаха ни, че визата е задължителна. Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 18 юли, 2017 (редактирано) Яяяя утре ще им звънна аз на френски да видя какво ще ми кажат. Май се потвърждава, че е на око, който не го разбират, виза, виза! Да не сме ирландци все пак, има ни в списъка на сайта им. И в Брюксел ще звънна за всеки случай. Редактирано 18 юли, 2017 от Kaloyan89 5 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 19 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 19 юли, 2017 (редактирано) Имам потвърждение от консулството в Брюксел и генерланото консулство на Сенегал в Бордо (единственото, което ми вдигна след неуспешни опити за връзка с Париж и Лион), че всички граждани на ЕС, включително и българските (и ирландските) нямат нужда от визи за Сенегал, считано от май 2015 г. Паспортът трябва да е валиден 6 месеца след връщането. В Бордо ми казаха, че трябва и документ за престой или хотелска резервация. Въпреки това, съветвам да си принтирате горния текст от сайта на консулството, за да го представите на лелтището в Дакар при нужда. Надали много българи летят на там, така че може да послужи. На мен на връщане от Сенегал не искаха да мен качат в самолета за Франция, понеже съм "нямал шенгенска виза", та се разправях малко с тях. Винаги културно, любезно и уважително се отнасяйте с африканския функционер или държавен служител, дори да не е прав, защото няма да се поколебае да злоупотреби с властта си, а при тях ние сме гости и скандали и грубости не минават. Ако някой има въпроси, с радост ще помагам. За не знаещите хич френски, Сенегал може да се окаже доста challenging дестинация, понеже английския хич не е много разпространен. А с гамбийските си съседи, на които английския им е официлен, си комуникират прекрасно на Уолоф, също като фламандците и холандците, с минимални разлики. Редактирано 19 юли, 2017 от Kaloyan89 6 Връзка към коментар
kdelin Публикувано: 19 юли, 2017 Сподели Публикувано: 19 юли, 2017 Страхотно пътуване , четох с голям интерес! Започнаха да ми се въртят едни идея за Кабо Версе + Гамбия за догодина 3 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 19 юли, 2017 Автор Сподели Публикувано: 19 юли, 2017 Благодаря, беше страхотно наистина, а повдигането на темата ми навя неочаквано носталгични спомени. Ако имаш въпроси, питай, Кабо Верде и на мен ми се искаше да го навържа някак, но не се получи за мое нещастие. Но от писаното от други магеланци, определено си струва, особено заради храната! 1 Връзка към коментар
Магелантийка Публикувано: 24 септември, 2018 Сподели Публикувано: 24 септември, 2018 Здравейте на всички!Искам да попитам знаещите,нуждаят ли се българските граждани от виза за Гамбия?И ако да как да се сдобия с нея?Предварително благодаря! Връзка към коментар
Здравко Ангел Публикувано: 24 септември, 2018 Сподели Публикувано: 24 септември, 2018 Преди 1 час, Магелантийка каза: Здравейте на всички!Искам да попитам знаещите,нуждаят ли се българските граждани от виза за Гамбия?И ако да как да се сдобия с нея?Предварително благодаря! Здравей, ние влязохме от Сенегал в Гамбия сухопътно и не ни трябваше виза. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 24 септември, 2018 Сподели Публикувано: 24 септември, 2018 преди 1 час, Магелантийка каза: Здравейте на всички!Искам да попитам знаещите,нуждаят ли се българските граждани от виза за Гамбия?И ако да как да се сдобия с нея?Предварително благодаря! В подфорума за визи на първо място седи тема ( ) от която може да се провери дали имаме нужда от визи за дядена държава. 2 Връзка към коментар
Магелантийка Публикувано: 10 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 10 октомври, 2018 Много благодаря,прочетох го.Бихте ли ми казали как се сдобихте с визата?По куриер,по поща,лично...Много моля за отговор! Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 18 януари, 2022 Сподели Публикувано: 18 януари, 2022 Събуждам темата с надежда някой, например @Роми, да сподели впечатления за Гамбия, защото ми трябва лек тласък да започна да планирам посещение 1 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 януари, 2022 Автор Сподели Публикувано: 18 януари, 2022 На 25.09.2014 г. в 0:10, Kaloyan89 каза: Ами за еболата.... Сенегал е достатъчно развита държава, с нормално здравеопазване, за да има наистина проблем. За разлика от другите засегнати държави, където болестта тръгна от слаборазвитите и нискообразовани селски райони (където често bushmeat е единственият достъпен източник на протеини за населението) в Сенегал болестта беше внесена директно в столицата, което позволи много по-бързото и ефективно овладяване на проблема, изолирането на пациента и проследяването на контактите му. Мисля, че щеше да е съвсем друго, ако вирусът беше внесен в отдалечените, труднодостъпни селски райони. Това едно. Второ, говорих с много сенегалци, които се кълняха, че не ядат прилепи и маймуни и това било варварско. Хората (поне в градовете) са по-образовани от другите страни и са наясно с начините на заразяване и предпазване. Аз лично проблем не видях, нито паника. Хората говорят за това, притеснени са, но паника няма като че ли.. Може и да са на принципа "на мен няма да се случи", но нищо притеснително не видях. До момента сенегалските власти реагираха най-адекватно с мерките за задържане и контрол на вируса, но и с информация за населението. Естествено затвориха границата си с Гвинея и засилиха контрола, въпреки че според мен спокойно можете да преминете от Сенегал чак до Кот д Ивоар по земя без да преминете и един ГКПП ако решите. В крайна сметка, според мен, освен ако не сте медик на мисия, секс-турист или погребален агент, рискът да се заразите в от ебола е нулев, още повече в Сенегал. На летището на влизане и на излизане ни мериха температурата с пистолети, имаше медицински персонал видимо и навсякъде. В местата за туристи хигиената е на 100 процента. Изравям си темата от 2014 г. благодарение на нотификации и се стряскам. Все едно съм бил някакъв пророк.... Страшно е малко не мислите ли, спрямо сега? преди 11 минути , Lindt каза: Събуждам темата с надежда някой, например @Роми, да сподели впечатления за Гамбия, защото ми трябва лек тласък да започна да планирам посещение Тласкам с две ръце. От тогава се смени президента, който държвше изкъсо всякакви пориви за престъпност (сега е в изгнание в Екваториална Гвинея), НО мисля си хората са още толкова усмихнати и мили. The Smiling Coast of Africa. Аз лично пазя много топли спомени. 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 18 януари, 2022 Сподели Публикувано: 18 януари, 2022 преди 3 минути , Kaloyan89 каза: Изравям си темата от 2014 г. благодарение на нотификации и се стряскам. Все едно съм бил някакъв пророк.... Страшно е малко не мислите ли, спрямо сега? Тласкам с две ръце. От тогава се смени президента, който държвше изкъсо всякакви пориви за престъпност (сега е в изгнание в Екваториална Гвинея), НО мисля си хората са още толкова усмихнати и мили. The Smiling Coast of Africa. Аз, като основен източник на нотификациите, се извинявам, че ти създадох подобен повод за размисъл. Повече се впечатлих от споделеното за Сен Луи и точно започвах да се тюхкам, че вече не пишеш 1 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 18 януари, 2022 Автор Сподели Публикувано: 18 януари, 2022 Благодаря ти сега съм сам и карантинитан в хотел в Ханои пред ново приключение, та се сетих за нашата общност. Много мили спомени изплуваха четейки ме преди 8 години, млад и зелен. И как върви времето! Не се чуди, виж санитарните условия. В резюме: Банджул е за плаж, около реката има резервати и природа, Сенегал е за култура и архитектува, но трябва френски или гид. 2 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега