Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:
преди 27 минути , Седем Два каза:

Откакто Уиз летят от Букурещ до Португалия, и на ум не ми е идвало да летя с прекачване от някъде другаде, да смятам връзки или да плащам директни полети на безумна цена.

Да не говорим, че с тях имаш избор между Порто, Лисабон и Фаро.

А има и изключително удобен нощен автобус на Юнион Ивкони, който за под €20 (на промоция за едва €10) те кара от автогара София директно до летище Отопени, където се пристига сутринта и се прави връзка с всички полети.

Вече няколко пъти ползвам този трик, който ми е спестил една торба пари спрямо софийските цени - и то не само за полети до Португалия.

@darinamarinova цената се намаля като резервираш рано и същевременно ползваш допълнителна отстъпка с членска карта (вади се безплатно от сайта им). Гледам си билета до Отопени за 4 юли - взел съм го края на април за точно €9.90.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Георги Матеев а как се намалява цената на билет на Юнион Ивкони (и аз гледах тази врътка за Португалия и затова са тия въпроси :biggrin:)? Промокод или ранно резервиране?

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Дискусията онагледява много добре защо мрежата полети от София е такава каквато е. Тотално липсва бизнес трафик с изключение на 5-6 града в Европа. Примерно свързаността с една от най-големите държави в ЕС Франция е под всякаква критика.

И докато търсим трикове да пилим цените с лашкане по цяла нощ до румънското Отопени (а що не и Крайова, дори е по-близка до София), положението ще е такова. Да не забравяме, че и Уиз спряха полетите до Лисабон още преди 2 години.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Седем Два каза:

Откакто Уиз летят от Букурещ до Португалия, и на ум не ми е идвало да летя с прекачване от някъде другаде

E да, но не уточняваш ти къде си. 

На мен от София със сигурност не ми е ОК да ходя до Букурещ, за да си взема директния полет.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 30 минути , pr284 каза:

И докато търсим трикове да пилим цените

Ако има нормални цени никой няма да търси трикове за сваляне на цените. Нали това коментираме, че цените от София не са нормални за някой компани включително и БГ Еър.... Според теб да плащаме колкото искат и да чакаме благоволението им  и те ще се отблагодарят с нови линии и ниски цени ли е правилен вариант? Както по горе писах в темата всеки има свой виждания и докато един го устройва трансфер до друго летище (Букурещ, Истанбул или други), друг предпочита директен полет от София. 

• Харесвам 5
Публикувано:
56 minutes ago, Hakkâri Spor said:

На мен от София със сигурност не ми е ОК да ходя до Букурещ, за да си взема директния полет.

Е, не може всеки хубав полет да ти е от хола.

Какво да кажат хората от Смолян, Силистра или Видин.

Публикувано:
1 hour ago, Hakkâri Spor said:

От София дали ще ходиш до Истанбул или Букурещ е почти все тая като път, ама много хора си летят от Истанбул.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 21 часа, stanimir каза:

Изниква интересен въпрос , вие лично колко бихте платили за директен полет до Порто с нормален превозвач ? Да кажем , че под 200€ е напълно несериозно , но колко нагоре би била приемлива цена ?

Ако полетите са в удобни дни и часове и тарифата с ръчен багаж 12 кг, за мен 250–300 EUR за двупосочен билет с нормален превозвач е напълно разумна цена.

Под 200 EUR би било чудесна оферта, но не мисля, че е реалистично да се очаква като стандарт за директна линия. Маршрутът до Порто беше сезонен, изпълняван два пъти седмично с новия A220 и стартовите цени започваха от 139 EUR в едната посока.

Все пак Bulgaria Air разчита не само на индивидуални пътници, а и на туристически агенции и организирани групи. Затова съм изненадан, ако причината за спирането на линията наистина е липсата на интерес. Жалко е, защото директната връзка с Порто беше много добра идея.

• Харесвам 6
Публикувано:

Цената на горивото в изяде тази линия.

Полетът е дълъг и скъп по принцип, а с повишената цена на горивото -  дори 3-4 не достатъчно пълни полета и излиза на яко червено.

Все пак се учудвам, че не запазиха септември поне няколко полета.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 38 минути , adreno каза:

Цената на горивото в изяде тази линия.

Полетът е дълъг и скъп по принцип, а с повишената цена на горивото -  дори 3-4 не достатъчно пълни полета и излиза на яко червено.

Все пак се учудвам, че не запазиха септември поне няколко полета.

Не знам как само на тях не им излезе сметката. На Уиз и Раян аз толкова ниски цени за след седмица посред лято никога не съм виждал като тази година - просто цените са изключително ниски. Същото наблюдавам и при Луфтханза, и при ТК. ТК имат буквално по 89 евро еднопосочен за следващите дни до Истанбул. При тях специално винаги се е купувало месеци напред, за да докараш ниска цена. Или хората се наплашиха, че няма да има гориво и не си купиха и сега авиокомпаниите пълнят полетите ласт минът, или просто имат друга стратегия. Каква е стратегията на нашенците - и те не знаят мисля. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Или вече Европа е толкова скъпа , че хората драстично са ограничили ваканциите си.Без разни номера , акробатики , А&О настанявания и подобни ,  1-2 нощувки вече са повече от цената на нормален директен двупосочен полет до почти навсякъде из Европа.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 20 минути , Loverboy каза:

Не знам как само на тях не им излезе сметката. На Уиз и Раян аз толкова ниски цени за след седмица посред лято никога не съм виждал като тази година - просто цените са изключително ниски. Същото наблюдавам и при Луфтханза, и при ТК. ТК имат буквално по 89 евро еднопосочен за следващите дни до Истанбул. При тях специално винаги се е купувало месеци напред, за да докараш ниска цена. Или хората се наплашиха, че няма да има гориво и не си купиха и сега авиокомпаниите пълнят полетите ласт минът, или просто имат друга стратегия. Каква е стратегията на нашенците - и те не знаят мисля. 

Всички постоянно анулират и преместват полети, просто тук обема е малък а и са местна компания и много личи.

И Уиз и Райън са спирали полети в средата на сезона.

До Порто сигурно само горивото е 16-17000$, с другите разходи отива към $40к

Ако се замислиш - това с ниските цени за лятото всъщност показва проблем.

И аз мисля че и хората се уплашиха, и авиокомпаниите вдигнаха панически цените на билетите и сега имат празни седлаки.

Aegean също имаха 3 промоции с 30% отстъпка за последния месец, което е нетипично за тях за летен сезон.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, adreno каза:

Всички постоянно анулират и преместват полети, просто тук обема е малък а и са местна компания и много личи.

И Уиз и Райън са спирали полети в средата на сезона.

До Порто сигурно само горивото е 16-17000$, с другите разходи отива към $40к

Ако се замислиш - това с ниските цени за лятото всъщност показва проблем.

И аз мисля че и хората се уплашиха, и авиокомпаниите вдигнаха панически цените на билетите и сега имат празни седлаки.

Aegean също имаха 3 промоции с 30% отстъпка за последния месец, което е нетипично за тях за летен сезон.

То и до Сантандер/Мадрид сигурно горивото е скъпо, но летят по 20 евра на посока от години. 

иначе за ниските цени - и аз смятам, че е заради проблем. В началото бяха страшни цените (в интерес на истината Уиз не го направи), но традиционните се уляха и явно хората наистина се изплашиха. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , Георги Матеев каза:

Виена не е удачен пример. По-добре правете сравнение с директните лоу-кост линии от София до основни летища/хъбове като Фиумичино, Будапеща, Берлин, Хамбург, Щутгарт, Кьолн, Копенхаген, Варшава Шопен, Барселона, Мадрид, Валенсия, Дъблин, Прага и какво ли още не.

Тръгна май от там, че нискотарифните кацат на странични летища, но пък и не навсякъде е така. И Виена е един от примерите- за същото летище и двойната цена (за вода и сандвич или каквото там сервират). За час и половина ни водата, ни храната са ми важни. Еле па за Европа и за 2-3 часа път. За мен лично дестинацията е определяща, а не дали ще съм на ръкав и дали ще ям и пия в самолета.

Има Порто- няма Порто- нищо ново и нечувано за БГ превозвача. 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:

Не съм пътувала с BulgariaAir от много години,  даже не си спомням кога за последно летях с тях, а ги ползвах редовно зо Брюксел. Предпочитам да летя с прекачване, но не с тях. Ryanair също са по добре за мен, нищо, че трябва да ходя до Шарлероа. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Точно пък за Порто и Лисабон май само веднъж съм ползвала директен (при сигурно над 20 посещения на Португалия). От София отиването има чудесна опция с много ранен до Бергамо, и от там през деня има няколко опции. Кеф ти да рискуваш с 1 час между полетите, кеф ти да си спокоен и да кесиш няколко часа без риск. При сутрешните полети закъснения почти няма. И тук съм споменавала, че летището е малко, а най-големият плюс е транзитната зона. 

Преди 3 седмици се завлякох на фестивал в Порто. 6:30 от София, 1 час престой в Бергамо и в 11 местно време бях там. Сумата беше ужасяващите 43 евро за двата полета. Миналата седмица имах гости от Португалия и по същата схема им се върза около 60 до Порто, а имаха и опция околко 70 до Лисабон. 

Връщането винаги е по-тегаво, защото междинните полети за София са по нощите. Но пък избор до Бергамо/Барселона/Мадрид има от поне 4-5 авиокомпании. Винаги може да се комбинира с дневни разходки из Мадрид или Барселона, или пък с кулинарния мол в Бергамо. 

И в тоя ред на мисли, с удоволствие искам да нахраня българските промотори, които за да си спася бъбрек ме принудиха да се вдигна до любимото Порто и да не им стъпвам на фестивалите в Пловдив😁

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 3 часа, Сузи Су каза:

Преди 3 седмици се завлякох на фестивал в Порто. 6:30 от София, 1 час престой в Бергамо и в 11 местно време бях там. 

Поела си риск. Но немалко магеланци са се ужилили от изпуснати връзки, заради закъснение на първия полет. Само преди седмица имаше такъв случай, всички полети сутринта от София закъсняxа с два часа (заради някаква закъсала машина на пистата)  и немалко народ си изпусна прекачванията. Мисля, че @Отнесен си изпусна прекачването в Италия и айде нов билет... вечерта късно. Аз такива рискове, с лоукостове с под 4-5 часа за трансфер, не поемам повече.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 часа, Hakkâri Spor каза:

Само преди седмица имаше такъв случай, всички полети сутринта от София закъсняxа с два часа (заради някаква закъсала машина на пистата)  и немалко народ си изпусна прекачванията.

И все пак колко често се случва да закъснее първата ротация? Ако пестя по 50Е на пътуване и печеля по 4-5ч от това, че правя двучасов трансфер рано, то реално не е проблем на 5-6 пътувания да изпусна връзката един път. Спестените пари ще ми купят новият билет, а спечеленото време няма да коментирам. Ясно, че се случват такива неща, но трябва да се претеглят плюсовите и минусите и за мен трансфер с първа ротация е с нисък риск и не бих се колебал.

Последните седем дни ранните полетите са винаги на време:

image.png.d0443d70b94c68feba75cde000fb0d38.png

image.png.40d8187673b391626487d0df6fbb4306.png

• Харесвам 5
Публикувано:

Не знам, всеки си преценява и си поема риска. Аз не пестя много, ако имам сутрешен полет преди 7.00, защото таксито ми от западна София до летището обикновено е по-скъпо от полета ми (ако е с лоукост).  Относно изпускането на връзките... веднъж ми се случи да имам 2 часа време за трансфер на Шарлероа, първият ми полет закъсня с повече от час и директно вече бяx отписал прекачването. И ме спаси единствено това, че и вторият полет закъсня. Ама по време на първия полет в главата ми вече се въртяxa всякакви сxеми и опции как да купувам нови билети, какво да правя, как да презаверявам xотели и т.н., то си е стрес и притеснение... мерси.  По време на пандемията имаше някакъв репортаж по БТВ.. самолет на Раянеър от София, който излетял не сутринта, а по обяд до Атина ли беше.. и се жалваxа едни пътници, че си изпускат следващия полет до някой от островите и им се прецаквала цялата почивка.  През октомври моят уиз полет София-Краков беше с 8 часа закъснение и вместо в 6.45 излетях в 14.45.  Към 5 сутринта (вече в таксито за летището) получиx СМС, че новият час на полета е в 14.45, много мило, нали? 😄

Но да, абсолютно си прав, чисто статистически... първите ротации в повечето случаи не закъсняват и ако се лети сутрин рискът е по-малък, но все пак не си оставяйте само 2 часа за трансфер. Да речем зимата тука на пистата обработваxа всеки самолет, чистят от снега... и всички закъсняваxа с поне около 20-30 мин.  Често има мъгла, абе...  Да си на тръни дали ще си изпуснеш връзката, не е най-якото чувство. 

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

През октомври моят уиз полет София-Краков беше с 8 часа закъснение и вместо в 6.45 излетях в 14.45.  Към 5 сутринта (вече в таксито за летището) получиx СМС, че новият час на полета е в 14.45, много мило, нали? 😄

По-скоро бих се зарадвал на това развитие, знаейки че ще взема €250 компенсация + такси разходите, и просто щях да се прибера да си доспя 🙂

Мисля, че леко се преувеличава като цяло. Нито закъсненията са чак толкова много, нито са запазена марка само на определена авиокомпания, а по време на пандемията всички от-до бяха мега проблемни, та това не е релевантно. За последните 3 години нямам спомен за изпусната връзка с лоукост, естествено с разумно планиране - винаги предвиждам поне 3 часа за трансфер, хем за презастраховка хем за лаундж, а инфарктни кратки връзки избягвам дори на 1 билет. За сметка на това няколко пъти имам много изгубено време и провалени нощни (включително работни) планове с традиционни ак - закъснял вечерен полет, изпусната връзка, нощувка в летищен хотел, нов полет на другия ден. Та никога не е черно и бяло.

• Харесвам 10
Публикувано:
18 hours ago, Hakkâri Spor said:

Поела си риск. Но немалко магеланци са се ужилили от изпуснати връзки, заради закъснение на първия полет. Само преди седмица имаше такъв случай, всички полети сутринта от София закъсняxа с два часа (заради някаква закъсала машина на пистата)  и немалко народ си изпусна прекачванията. Мисля, че @Отнесен си изпусна прекачването в Италия и айде нов билет... вечерта късно. Аз такива рискове, с лоукостове с под 4-5 часа за трансфер, не поемам повече.

За първи полети от София се случва изключително рядко и всеки сам си "преценя", естествено. Зависи и каква е крайната дестинация и какви други възможности имаш. Нерядко съм с по два билета, когато цената на алтернативния е колкото седалката на основния. Идеята изначално ми беше, че никак не е трудно да не ползваш България еър до Порто и пак да стигнеш в разумно време на разумни цени. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, Hakkâri Spor каза:

веднъж ми се случи да имам 2 часа време за трансфер на Шарлероа, първият ми полет закъсня с повече от час и директно вече бяx отписал прекачването. И ме спаси единствено

Започвам все повече да оценявам летище Шарлероа, този хъб  с толкова много директни полети.  Май не живея толкова далеч от там  😀

• Харесвам 4
  • 2 седмици по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Зимата линията София Бургас продължава с три полета -вторник,четвъртък и неделя!Така,че бургазлии могат да търсят билети директно в търсачките Бургас-Европа за да не пътуват с коли и тн.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.