Прескочи до съдържание

Световно първенство по футбол - Бразилия 2014


Георги

Препоръчани мнения

Световното почти започна, викам да си имаме една темичка, където да обсъждаме. 

 

Футбола навремето ми беше голяма страст, в последно време поутихна до степен тази година да съм гледал само 2-3 мача от шампионската лига. Но като дойдат световни и европейски първенства винаги съм доста по-сериозен.

 

В атмосферата ли има нещо, не знам, може би и в това, че виждаш футболисти от държави, които иначе никога не би следил, и че почти винаги има някоя малка симпатична държава, която да се опъне на великите сили. И макар и националният футбол също да е много пари, като че ли комерсиализацията там не е чак толкова силна, колкото в клубния. 

 

Стига съм дуднал, първенството започва скоро, нека видим какво ще излезе :)

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Бръкна в раната. Първото ми осъзнато световно първенство по футбол е това в Испания през 1982 г., но имам ясни спомени и от финала на световното в Аржентина през 1978 г. Не пропускам нито един мач от тези форуми, както и от европейските първенства, разбира се. На практика единствено от първенството в Япония и Южна Корея имам по някой пропуснат мач заради часовата разлика и служебни ангажименти. Имам и един пропуснат финал. Става дума за финала между Германия и Аржентина през 1990 г. Пропускът е нарочен. Съвсем преднамерено отказах да гледам този финал, защото не понасям и двата отбора. За още по-добра илюстрация на картината ще спомена, че действието се развива по време на отбиване на военната ми служба, а тъкмо за финала бяхме на учение на полигона "Корен". Нямам идея дали някой от вас по-младите може да си даде сметка затова какво означава за един войник доброволно да откаже да гледа финал на световно първенство. Утре предстои да започне девето световно първенство в моя съзнателен живот...

 

И тук бъркаме в раната...

 

По-всяка вероятност ще се наложи да пропусна доста мачове от този шампионат. И докато за срещи от рода на Камерун - Хърватска, Кот д'Ивоар - Япония, Япония - Гърция, Гана - САЩ и Русия - Република Корея, няма да ме е чак толкова яд, какво да кажем за ранните осминафинали и четвъртфинали, които съвпадат с предстоящото ми пътуване? Връщам се точно за полуфиналите и финалите и се моля за две неща. Първото е традиционно, а именно Англия най-после да направи онова, което не бива да се произнася дори на глас. А второто, евентуален осминафинал и/или четвъртфинал на Англия да не се окаже ранен мач в програмата, че с риск за грандиозен семеен скандал ще се наложи в движение да правя промени в програмата на пътешествието...

 

P.S.: Чекнах схемата на турнира. Само в един от вариантите мога да имам проблем за евентуален ранен четвъртфинал с участието на Англия. Хепи... :)

Редактирано от Duke
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Като репортаж от мястото на събитието - вече в центъра са опаковали банките и по-луксозните магазини с шперплати, чудя се ако си току-що пристигнал турист как ще познаеш къде има банкомат ... Учениците и детските градини са във ваканция.

Новите линии от градския транспорт са пуснати, ама до летището не съм ходил от април, чудя се докъде са стигнали със ремонтите. Един голям хотел е още в строеж.

По мнения на очевидци, настроението е мрачно, за разлика от други първенства, когато не са били домакини... Половината хора се надяват Бразилия да стане шампион, защото иначе ще има революция, другата половина искат да не стане шампион, за да има революция  :)

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Моето първо гледано беше 1982 година. 

 

Преди време намерих в нета едно клипче за великия отбор на Теле Сантана - последните години на романтичния футбол. Като ме хване яд на днешния футбол, си го пускам и моментално ми минава. Е, има го и моментът на носталгията, ама няма начин. 

 

Ето го: 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Хе-хе, и моето първо беше 1982, все набори сме се събрали тука :)

От няколко години обаче не гледам футбол, а преди това бях запалянко.

Много се дразня от съдиите, може ли в 2014-та година един човек да тича по терена и каквото видял- видял, каквото не, човешко е да се греши. Това е било ок преди 100 години, хората не са имали избор, обаче сега целенасочено да не се променят нещата....Без мене, само нерви да хабя.

Редактирано от Oshko
Връзка към коментар

Само и аз да се отбележа в групата - моето първо гледано световно също беше от Испания 82-ра. Даже още помня символа на първенството - един портокал като човече (имах такъв гумен и беше голям хит в махалата).

Не гледам футбол след гаврата на франсетата (подозирам заради Платини) 98-ма световен и 2000 европейски. И на следващия мондиал 2002 без победа даже в груповата фаза хаха... А иначе помня, че беше добър играч в активните му години. Но властта и парите развалят.

 

В момента гледането на мачове и абсолютна загуба на време за мен. Ако ми се гледа театър, по-добре да отида на Раковска и да си избера подходящо представления в някой от театрите. :)

Връзка към коментар

Очаквам южноамерикански отбор да триумфира, съдейски по традицията домакинство в Южна Америка = световен шампион от същия континент. Освен обичайните (Бразилия и Аржентина), Уругвай и Чили имат силни играчи. Иначе от Европа Германия и Испания на хартия имат най-силни отбори, ама нищо не се знае.

 

Разбира се Италия нищо, че е четирикратен световен шампион не ги слагат никога в сметките. Имат солиден състав, но са непредсказуеми. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Смътни спомени от Мексико - 1986, 1990  - Голям Камерун, но точно тогава се местихме в нов апартамент, а сестра ми току - що се бе родила - нямахме антена, всичко разпарчетосано, пълна комедия беше у нас. Германия спечели и точно този факт ми щракна лампичката, че нещата в спорта са голяма (гео)политика.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз пък хич не съм голям фен на футбола, обикновено гледам някой полу-финал и финала. 

Но в Африка са луди на тема футбол и предполагам че ще ме преследва... Всеки път там ми върви на футбол, януари 2013 в ЮАР беше Cup of African Nations и нон стоп това даваха по телевизията (бафана-бафана), сега предполагам ще е същото. Току виж се зарибя на стари години (едва ли). 
 

Връзка към коментар

Е, аз като дъртак имам спомен и от 78г. , а даже и от от Германия - 74г. макар и съвсем блед.
Та на финала в Аржентина 78г. много страдах че холандците паднаха от домакините, и то след продължения :(

Бях голям фен на "лалетата". Братовчед ми също,  а точно по това време неговата сетерка се окучи, та малките, независимо от пола,  веднага бяха кръстени на играчите от холандския отбор - Крол, Реп, Янсен, Неескенс и т.н. :biggrin:

 

Колкото до световно през 98г. - точно по средата на първенството ми се счупи телевизора :huh: , но нали през лятото - до блока ми имаше някаква лятна бирария с навеси и там се гледаха мачовете.

Най-голям кеф беше на финала - всички бяха за Бразилия, само аз си бях за Франция (а и по принцип когато играе европейски отбор на световно първенство, винаги съм за него! ) и ме бъзикаха, защото преди мача всички бяха много убедени как Бразилия  много лесно ще победи. 
Да, ама франсета ги размазаха с 3:0 :yahoo: по всички правила, а Зидан буквално им скри топката  на прехвалените бразилци! :biggrin:

С годините обаче все повече ми спада интересът към футбола и все по-рядко гледам мачове - чат-пат английско първенство, тук-там шампионска лига и естествено част от европейските и световни първенства.

Връзка към коментар

Първи спомени от Световно първенство - 1978 Аржентина и един великолепен Марио Кемпес. Испания 1982 - неистова подкрепа от моя страна за Франция. Франция с Платини, Жирес, Женжини,Тигана ... , (лично за мен това е най-силния френски отбор) и голям рев при загубата на любимците ми от Германия на полуфинала :) За лудото американско лято няма какво да говоря, тогава дори и хора мразещи футбол гледаха футбол. Не знам колко от мачовете на настоящото световно ще гледам но на единия от полуфиналите ( на 08.07) ще бъда в Италия, а по стечение на обстоятелствата тъкмо Италия може да играе в този полуфинал. Ще бъде интересно. Любим отбор в момента нямам, ще си харесам някой в движение :)

Връзка към коментар

Aз само едно мнение искам да изкажа по темата, и после си изчезвам и няма да досаждам. Дето има една дума "аз само си минавам" :))))) но просто не мога да се стърпя.

Та, единствения начин да бъда накаран да изгледам един футболен мач е ако играта претърпи малки, бих казал дори леки и козметични промени, и започне да изглежда по следния начин:



Даже може да ми кажете адреса на световния шеф на футболните неща или там както се казва, за да му изпратя в писмен вид предложението! :D
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз като цяло съм фен на латино футбола , като на последното световно дори Италия с Балотели ми бяха симпатични  :)

Гледах финала в Ница с група испанци и трудно преживях победата ...

 

Винаги се радвам когато Англия пада дори да играе добре. Просто ме дразнят тия надути ,надменни  , арогантни к-----тa  ;)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Е аз пък съм си фен по всички параграфи.Гледат се мачовете дори и началният им час да е в три след полунощ,по възможност сме компания за да се коментират мачовете,изпива се огромно количество бира и барбекюто постоянно "пуши".За мен няма значение какъв е мача и изпитвам удоволствие дори,когато гледам Иран,Хондурас,Япония и др.На всички искам да кажа,че от утре светът е Футбол.Милиарди изхарчени пари,милиардна телевизионна аудитория,милиарди изпити бири,милиони по пъбове и пивници.VIVA FUTBOL

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Най-много ме кефи софрата, дето са приготвили съседите долу пред блока!

 

Значи: изкарали са един стар скрин, на него ТВ-то, отстрани скарата, фритюрника, три лелки се грижат за печенето и пърженето, децата са в еуфория - минават с колелетата, забърсват по някое кебапче, мъжете говорят врели-некипели на тема футбол, в гаража се намира мокрия бар и..... хич не ме интересува кой играе! 

 

И така цял месец!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Първи спомени от Световно първенство - 1978 Аржентина и един великолепен Марио Кемпес. Испания 1982 - неистова подкрепа от моя страна за Франция. Франция с Платини, Жирес, Женжини,Тигана ... , (лично за мен това е най-силния френски отбор) и голям рев при загубата на любимците ми от Германия на полуфинала :)

Е аз пък ревах на предния им мач на франсетата....когато биха най-романтичния отбор в историята на футбола - Бразилия:)

Връзка към коментар

Световното наистина е голям празник за всички футболни фенове по света. Лично аз нямам фаворит въпреки, че симпатизирам малко на Холандците (просто ме държи още еуфорията, която беше обзела цяла Холандия през 2010) и ще следя всички тимове. Не мога да се стърпя и да не отговоря на Брани, че предпочитам да се прокрадват такива реклами около мачовете отколкото да гледам женски футбол  ;)

http://youtu.be/OHhFGu4ZuTc

 

+ САЩ не са пропускали световно от паметната за нас 1994.


 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Е аз пък ревах на предния им мач на франсетата....когато биха най-романтичния отбор в историята на футбола - Бразилия :)

Тука малко бъркаш. Бразилците загубиха от Италия с2:3, ако не се лъжа с три гола на Паоло Роси. Напълно съм съгласен с теб че Бразилия беше най-романтичния отбор в чиито редици блестяха Зико и д-р Сократес но имаха и сигурно най-слабия вратар в историята на световните първенства. Иначе Франция победи Бразилия с 3:0 на финала на световното през 1998 но този френски отбор няма нищо общо с класиката от 1982. :)

Връзка към коментар

Е аз пък ревах на предния им мач на франсетата....когато биха най-романтичния отбор в историята на футбола - Бразилия:)

Прав си, 1986-та беше. Какво доживях - да бъркам футболни моменти....

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Интересно съвпадение :
Сезон 1965/66 
- Атлетико Мадрид става шампион на Испания 
- Борусия Дортмунд са втори в Германия 
- Наполи са трети в Италия 
- Отбор печели ФА Къп, след като изостава с 0:2 
- Манчестър Юнайтед пропуска да се класира за Европа 
- Бетис изпада 
- Нефтохимик изпада 
- Англия става Световен шампион 
Сезон 2013/2014 
- Атлетико Мадрид става шампион на Испания 
- Борусия Дортмунд са втори в Германия 
- Наполи са трети в Италия 
- Отбор печели ФА Къп, след като изостава с 0:2 (за пръв път след сезон 1965/66) 
- Манчестър Юнайтед пропуска да се класира за Европа 
- Бетис изпада 
- Нефтохимик изпада
...............

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Интересно съвпадение :

Сезон 1965/66 

- Атлетико Мадрид става шампион на Испания 

- Борусия Дортмунд са втори в Германия 

- Наполи са трети в Италия 

- Отбор печели ФА Къп, след като изостава с 0:2 

- Манчестър Юнайтед пропуска да се класира за Европа 

- Бетис изпада 

- Нефтохимик изпада 

- Англия става Световен шампион 

Сезон 2013/2014 

- Атлетико Мадрид става шампион на Испания 

- Борусия Дортмунд са втори в Германия 

- Наполи са трети в Италия 

- Отбор печели ФА Къп, след като изостава с 0:2 (за пръв път след сезон 1965/66) 

- Манчестър Юнайтед пропуска да се класира за Европа 

- Бетис изпада 

- Нефтохимик изпада

...............

Съвпадението ще остане до многоточието. ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ох... Искрено се хилих на някои коментари :) Преди години бях фен, голямо крякане падаше преди ...емнайсет години на световното 94 г. Отдавна съм разлюбила тази игра, но умея да се забавлявам с нея. Днес разказвах на двама от моите англичани за айн-цу цвай-цу трай - дрън!, и те ме гледаха със зяпнала уста. Явно съм била доста ентусиазирана  :P

 

Иначе служебният ресторант (кантийн, стол, каквото там се води) ще приготвя националната храна на отборите, които играят в конкретен ден. Лудница. Пък едни вътрешни залагания официално вървят... Много се изкушавам в събота вечерта да отида в някой местен пъб да гледам мача на Англия. Толкова и ще гледам мача, по-скоро ще се забавлявам  с околните  :rolleyes:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.