vili_gp Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Здравейте, Може ли да споделите опита си ако сте пътували сами? Как минава времето ви по време на пътуването, в дестинацията и когато сядате да пиете кафе и всичко друго за което се сетите J Благодаря! Връзка към коментар
Георги Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Нямахме ли такава тема някъде вече за самостоятелното пътуване, не мога да повярвам че не сме имали, но няма лошо пак да започнем Да ти кажа, различно усещане е, което не допада на всеки. Разполагаш абсолютно със времето си и усещането за свобода е невероятно. Ако искаш да кривнеш по някоя уличка не трябва да го съгласуваш със някой, спираш да хапваш точно когато си ти гладен и ядеш точно каквото ти си предпочетеш. Да не ти разправям 5 човека каква драма имахме тия дни на плажа в Хага точно с храната като трябваше да синхронизираме предпочитания, чакане и т.н Дори хората, с които пътуваш да са ти близки е възможно да възникнат търкания. От друга страна обаче ти се иска понякога да имаш компания, а нямаш. Храненето, пиенето на кафе/чай и т.н. традиционно социални дейности е доста тягостно, а понякога искаш да споделиш нещо видяно с някой, а се оказва че няма с кой и трябва да си го тъпчеш вътре в себе си. Плюсове и минуси колкото искаш, но ако не си пътувала сама до сега препоръчвам да опиташ. Може и да не ти хареса, но със сигурност ще е ново изживяване На мен в Норвегия хич не ми хареса да съм сам, в Санкт Петербург и в Ню Йорк ми хареса. 10 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 При моите пътувания или обикаляния сам (когато зарязвам останалите), имам уникално КДП за покриване на огромен периметър за нищожно време. А кривването в малките улички ми е любимо! 8 Връзка към коментар
wilks Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 (редактирано) Ето едната тема по въпроса. http://magelanci.com/topic/1410-%D1%81%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F/?hl=%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F Ето я и другата. http://magelanci.com/topic/170-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5/ подобно на горното мнение на Жоро съм го чел със сигурност пак от него и в друга тема, но в момента не си спомням коя. Може да е било просто негова вметка в тема със съвсем друга насоченост... Да напиша все пак нещо и тук. Това си е моят начин на пътуване. Пробвал съм и с друг/и, но само колкото да разбера, че сам да разполагам с времето и пространството, е най-доброто. Разбира се има места, където просто си е задължително да сме повече (Октоберфест примерно). Но като цяло (ще го потретя сигурно) - Да пътуваш сам, не означава че оставаш сам по пътя!Срещал съм уникални екземпляри кой от кой по-странни и интересни. Все хора, които ако пътувах с още някой, едва ли щях да забележа и се запозная. Защото пътуващите особено в по-големи групи, често се самоизолират от останалите хора и свят, и си остават затворени само в тяхната си групичка, където и да се намират. И така пропускат много от изненадите на съответното място. На мен постоянно ми се случва да се запозная с някой местен (често те сами се запознават с мен), и така са ми казвали и показвали неща, за които не може да се види и прочете в нито един пътеводител, списание, филм. Но си е струвало при всички положения вниманието и интереса. Редактирано 11 юни, 2014 от wilks 11 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 (редактирано) Това си е моят начин на пътуване. Пробвал съм и с друг/и, но само колкото да разбера, че сам да разполагам с времето и пространството, е най-доброто. Това е И моят начин на пътуване. Обаче, човек и добре да живее, се жени, и деца му се раждат. Имам късмет, че и жена ми, и синът ми обичат да пътуват. Нямат моя капацитет, но пак е добър. Това не е малко. Имам познати, на които децата след половин час някъде, искат почивка. При мен за щастие не е така, още повече, че синът ми се вълнува от нещата, от които се интересувах като малък, а и които и днес ми харесват. С неговото раждане за пътуванията и аз се преродих. Редактирано 11 юни, 2014 от Zaro 7 Връзка към коментар
vladimir1974m2 Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Аз също много обичам да пътувам сам.Правил съм го този номер до големи европейски градове-Лондон,Милано,Атина,Солун,Берлин,Виена.Готино е да седиш на готино място, колкото си искаш, готино е да похапваш каквото си искаш, колкото си искаш и където си искаш.Готино е сам да си намираш хотели,сам да се разхождаш. да посещаваш забележителности, лесни за намиране, големи търговски центрове и молове, да се препичаш на плажа и вечер да си пиеш биричка, където си поискаш.Досадно е да пътуваш с група,да спиш в периферен и евтин хотел, далеч от центъра на големият град,да се съобразяваш с общият план за пътуването, да ти се мотат в краката други 30-40 души, съвършенно непознати, да ти пълнят главата с куп ненужна туристическа и историческа информация, която и сам можеш да си прочетеш. 4 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Аз обичам да пътувам по всякакви начини, където и както падне. Пътувала съм с организирани групи, пътувала съм с приятели, пътувала съм сама, пътувам и с приятеля ми. Всеки от начините си има своите предимства и недостатъци и кой от начините ще избера зависи от конкретното място. Напоследък, като чели съм склонна да отхвърля в голямата си част организираните пътувания, но си мисля, че все още има места, където този начин на пътуване да е най-добрият поне за мен. Та конкретно на въпроса ти. Харесва ми, приятно ми е да съм сама пътуваща. Понякога дори се случва, когато пътувам с приятели пак да се отделя и да обикалям сама. Е, причината за това е била, че никой не е искал да направи компромис с желанията си и се е наложило да се разделим и да обикаляме сами само и само, за да можем да се понасяме на съвместната вечеря и да си разказваме един на друг кой какво е пропуснал да види. Дори и при организирани пътувания ми се е случвало да се откажа от някоя влизаща в пакета екскурзия за сметка на нещо друго, което да реша да правя на място сама. Когато пътувам сама в зависимост от мястото, на което съм обикновено имам направена предварително програма какво искам да видя и я следвам доста стриктно. На пътуванията си съм много организирана за разлика от личния ми живот. В общи линии успявам да видя това, което съм набелязала. Ако нещо не успея да видя в определения ден, винаги успявам да го наместя някъде в друго време и така, че това което съм отишла да видя доколкото зависи от мен успявам да видя. Никакъв проблем не ми е да седна на кафе, обяд или вечеря, където ми се хареса и да правя това което искам. Задължително ставам сутрин рано и обикалям докато има какво да видя, докато силите ми издържат или докато ми е кеф. Единственото място, на което исках да бъда с някой, а не сама беше Палермо. Причината за това беше по-скоро в мястото, на което бях избрала да отседна. Зоната не беше добра и се стремях да се прибирам рано. Това, че бях сама там направи невъзможни традиционните ми вечерни посещения на заведение, а по обяд общо взето винаги бързам с храната, за да мога да продължа да разглеждам забележителностите. За мен като част от удоволствието от пътуването е и опитването на хубава храна, така че в Палермо се ограничих до вечери с деликатеси от местните кулинарни магазинчета. Пак беше много приятно. Няма случай, когато съм била сама да не влезна в контакт с някой на място. Някак си случайността винаги ме среща с някой приятелски настроен към туристите човек и това ми дава възможност да почувствам по-добре атмосферата на мястото. Като жена ми се е случвало и накрая да бъда почерпена с вино, кафе или нещо дребно. Естествено в такива случаи много внимавам човекът, с когото разговарям да не остане с грешно впечатление относно причините за приятелското ми отношение, за да си нямам проблеми в последствие. Със сигурност не бих отишла сама в арабските страни. Вероятно съм предубедена, но в мъжкия свят не бих искала да пребивам сама. Обикновено, когато пътувам сама спазвам някакви мои си правила за безопасност, но често ми се е случвало и да ги пренебрегна поради различни причини. До този момент не съм имала проблеми, но обикновено съзнавам риска, който съм поела. Ако до сега не си пътувала сама, опитай. Започни с някое място, на което да се чувстваш сигурна. Единственият проблем след това е, че може и много да ти хареса и след това да не искаш да пътуваш с друг. 10 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Абсолютно съм за такива пътувания,НО само до 4-5 дни,след това ми става малко тегаво. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Здравей Аз пътувам основно сама, по две основни причини: Не съм обвързана и никой приятел не ми се навива на акълите (порaди ред причини, включително финансови) Много, много предимства - повечето вече изброени. Нямам проблеми с пиенето на кафе сама. Когато искам да изразя силна емоция, използвам социалните мрежи. И аз не бих отишла навсякъде сама, както и съм се научила да планирам изключително детайлно - за да нямам неприятни изненади. Нямам нищо против съвместното пътуване, но бих била силно внимателна в избора си. Аз изповядвам принципа По добре сама, отколкото зле придружена. При мен работи перфектно Поздрави. Връзка към коментар
nomad Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Пътешествам, предимно сам. За мен, това беше най-добрия начин на пътуване. Явно, защото не бях попадал на подходящ спътник. Тази година, благодарение на форума, намерих спътник за Гватемала и се получи най-страхотното пътешествие, което съм правил досега. Въпреки, че и предишните ми пътешествия бяха яки и пълни с емоции, това ги задмина по всички показатели. 17 Връзка към коментар
vili_gp Публикувано: 11 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Съгласна съм с всичко, просто наистина в един момент то се иска да споделиш момента с някой J Да ви кажа честно всички познати или приятели ми казват колко много обичат да пътуват, как искат да си хванат раницата и да избягат нанякъде и т. н., и т.н....и като предложа някакво пътуване става едно голямо нищо: защо точно там, какво ще се яде, къде ще се спи и разни такива други глупости, които направо се чудя как им хрумват...И много често всички до един, без изключение искат организирано пътуване, с екскурзовод и разни непознати хора, с които да се блъскат в един автобус, мислейки си, че екскурзовода знае кой знае каква ценна информация.... И ето стигна се до момента, в които на мен ми омръзна да чакам кой ли не и си организирам сама нещата J А дано и аз имам късмет да срещна някой,който да обича да пътува и който да не ходи по света само за да яде спи J Задължително ще прочета и темите, които wilks праща J 7 Връзка към коментар
vili_gp Публикувано: 11 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Пътешествам, предимно сам. За мен, това беше най-добрия начин на пътуване. Явно, защото не бях попадал на подходящ спътник. Тази година, благодарение на форума, намерих спътник за Гватемала и се получи най-страхотното пътешествие, което съм правил досега. Въпреки, че и предишните ми пътешествия бяха яки и пълни с емоции, това ги задмина по всички показатели. Може би трябва наистна хора от форума със сходно интереси да се събираме от време на време и да пътуваме, особено ако имаме набелязана една и съща дестинация. На мен също ми се ходи по арабския свят, но сама, може би не е най –добрата идея J Връзка към коментар
mililia Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Може би трябва наистна хора от форума със сходно интереси да се събираме от време на време и да пътуваме, особено ако имаме набелязана една и съща дестинация. На мен също ми се ходи по арабския свят, но сама, може би не е най –добрата идея J Ами вече са налице две такива пътувания. Първите, които се организираха по този начин ходиха в Тайланд, а Nomad и Childish в Гватемала. Прави се и нещо като организация за пътуване до Йемен и о. Сокотра. Предполагам, че такива "организации" са възможни само за по екзотични места. Направо ми се струват невъзможни за Европа. Мисля, че повечето тук са изградени пътешественици със свой стериотип на пътуване и много трудно биха се комбинирали за места дето са много посещавани. Имаме специална секция във форума дето си попълваш желания маршрут, време, начин на пътуване и там се търсят спътници. Разгледай може и да харесаш нещо. 3 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Ами вече са налице две такива пътувания. Първите, които се организираха по този начин ходиха в Тайланд, а Nomad и Childish в Гватемала. Прави се и нещо като организация за пътуване до Йемен и о. Сокотра. Предполагам, че такива "организации" са възможни само за по екзотични места. Направо ми се струват невъзможни за Европа. Мисля, че повечето тук са изградени пътешественици със свой стериотип на пътуване и много трудно биха се комбинирали за места дето са много посещавани. Имаме специална секция във форума дето си попълваш желания маршрут, време, начин на пътуване и там се търсят спътници. Разгледай може и да харесаш нещо. Е, при нас не беше замислено като съвместно пътуване. Голяма роля изигра, че и двамата имахме самолетен билет за един и същ полет. Едно споделено пътуване може да е голямо изпитание за хора, които се познават, а за непознати си е авантюра - може да има успех, но може да завърши с пълен провал. За мен ключовата дума в поста на nomad е "подходящ". Въпросът е, когато пътуваш с някого, какви компромиси си готов да направиш в името на общата цел, така че и двете страни да са доволни от пътуването. Да, тук сме се събрали хора, които обичаме да пътуваме. Но всеки си има различни предпочитания, интереси, виждания как да протече едно пътуване. 10 Връзка към коментар
nomad Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Съгласен съм с Childish, относно компронисите, без тях съвместното пътешествие, при това с непознат или пък с човек, когото познаваме само от интернет е обречено на провал. Важно е всички участници в подобно пътешествие да са склонни да отстъпват, когато се налага. Друг ключов момент са общите интереси, в случая с пътуването до Гватемала се оказа, че и двамата сме много запалени по страните от Латинска Америка, езика и културата им. Чувството за хумор, също помага в напрегнати моменти. 4 Връзка към коментар
vili_gp Публикувано: 11 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Ами вече са налице две такива пътувания. Първите, които се организираха по този начин ходиха в Тайланд, а Nomad и Childish в Гватемала. Прави се и нещо като организация за пътуване до Йемен и о. Сокотра. Предполагам, че такива "организации" са възможни само за по екзотични места. Направо ми се струват невъзможни за Европа. Мисля, че повечето тук са изградени пътешественици със свой стериотип на пътуване и много трудно биха се комбинирали за места дето са много посещавани. Имаме специална секция във форума дето си попълваш желания маршрут, време, начин на пътуване и там се търсят спътници. Разгледай може и да харесаш нещо. Ами вече са налице две такива пътувания. Първите, които се организираха по този начин ходиха в Тайланд, а Nomad и Childish в Гватемала. Прави се и нещо като организация за пътуване до Йемен и о. Сокотра. Предполагам, че такива "организации" са възможни само за по екзотични места. Направо ми се струват невъзможни за Европа. Мисля, че повечето тук са изградени пътешественици със свой стериотип на пътуване и много трудно биха се комбинирали за места дето са много посещавани. Имаме специална секция във форума дето си попълваш желания маршрут, време, начин на пътуване и там се търсят спътници. Разгледай може и да харесаш нещо. Ще го погледна Мерси Връзка към коментар
vili_gp Публикувано: 11 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Даааа, явно сам е най –добре J Защото мен неща от рода на „Ще ти кажа след 2 месеца“ или „Какво ще гледаме там“ или „Дали си заслужава“ определено вече ме изкарват извън нерви.... Хората не знаят какво има в дадена държава, обаче имат претенции какво да не се гледа.... Дано се срещнем с вас по пътя J Може пък да се разберем J Иначе да, всеки има свои предпочитания, хубаво е ако нещата, които искате съвпаднат, разбира се. Аз лично съм давала свобода някой да предложи нещо, може на мен да ми е убегнало,напримен, но предложения няма, само претенции.....А вие повечето сте хора с опит и определно ще ми бъде приятно Но все пак като предварително се уточнят нещата, трябва да се получи, не утре на летището и на късмет 2 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Даааа, явно сам е най –добре J Защото мен неща от рода на „Ще ти кажа след 2 месеца“ или „Какво ще гледаме там“ или „Дали си заслужава“ определено вече ме изкарват извън нерви.... Хората не знаят какво има в дадена държава, обаче имат претенции какво да не се гледа.... Дано се срещнем с вас по пътя J Може пък да се разберем J Иначе да, всеки има свои предпочитания, хубаво е ако нещата, които искате съвпаднат, разбира се. Аз лично съм давала свобода някой да предложи нещо, може на мен да ми е убегнало,напримен, но предложения няма, само претенции.....А вие повечето сте хора с опит и определно ще ми бъде приятно Но все пак като предварително се уточнят нещата, трябва да се получи, не утре на летището и на късмет Ако искаш да те убедим, че сам си е най-добре - кажи си. Но на кого да се сърдиш, ако нещата не вървят. Ако няма друг - трябва на себе си.. 4 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Аз пътувам с мъжа си, само двамата, но всичко в организацията е мое, той само идва, носи куфарите и не знае къде отива и какво ще гледа. Тази година се събрахме с една жена и едно момче, с които се познаваме от Фейсбук, наистина от години контактуваме, но само във Фейса. Събрахме се за да си разделим разходите и да ни излезе по-евтино. Изкарахме си страхотно, беше по-хубаво от самостоятелното пътуване 100 пъти. Заедно направихме програмата, нямахме разногласия, искахме да видим всичко, ако имам късмет да ни съвпаднат отново време и дестинация с тези хора ще съм много щастлива. 3 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Да пътуваш сам, не означава че оставаш сам по пътя! +1 Пътувал съм всякак , но тази зима преоткрих удоволствието на самостоятелното пътуване. Не бих пътувал сам до плажна дестинация , но при мен тя пък винаги е само част от някое активно пътешествие. Решавам въпроса като отсядам в хостели и срещам страшно интересни хора , надявам се и те да остават с такива впечатления от мен 2 Връзка към коментар
Angelika Публикувано: 11 юни, 2014 Сподели Публикувано: 11 юни, 2014 Със сигурност не бих отишла сама в арабските страни. Вероятно съм предубедена, но в мъжкия свят не бих искала да пребивам сама. Обикновено, когато пътувам сама спазвам някакви мои си правила за безопасност, но често ми се е случвало и да ги пренебрегна поради различни причини. До този момент не съм имала проблеми, но обикновено съзнавам риска, който съм поела. Не се притеснявай за арабските страни. Точно там сама жена се чуства най-спокойна. Нямах случай в който някой да си позволи да ме закачи или да ме накара да изпитам каквото и да е напрежение. Напротив - можех да си се движа навсякъде и по всяко време. Така беше и в Йордания, и в Палестина и сега в Дубай и Абу Даби. За Турция да не говорим - там сме си като у нас си. В Китай, в Тайлант и във Виетнам на никой не му правеше впечатление, че съм сама, а си ме заговаряха и си намирах прекрасни компании. За Европа е ясно - знаем правилата. В САЩ - също. Най-уязвима се почуствах разхождайки се в Израел. Явно малшанс. Иначе, скоро се шегувах, че човек трябва да си води на път старите партньори - с новите се пази поведение, мили очи и али - бали, а със старите ... виж как хубаво можеш да си вдигаш скандили... 6 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 12 юни, 2014 Сподели Публикувано: 12 юни, 2014 Аз съм засичал доста често нагли погледи в Турция и Индия към жените чужденки Много често съм имал усещането , че тия хора за пръв път виждат жена ... едни такива жадни погледи Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 12 юни, 2014 Сподели Публикувано: 12 юни, 2014 (редактирано) В Йордания само мъжът ми да се отдели от мен и веднага се намираше някой да се залепи за мен и да започне да ми бръщолеви нещо на арабски. Това много ме подразни, защото за всички беше ясно, че съм чужденка и едва ли знам арабски, не, че са нахалствали, като им кажех да се махат, се дръпваха, но все пак това не ми хареса. В Израел пък си бях супер, по-безопасно място за сама жена не знам, може би е късмет, за всеки е различно. В Индия обаче не бих отишла сама, и за Турция като излезех сама и влезех в някой магазин, при това в Мармарис, където е супер туристическо, чак се изнервях от вниманието и нападките на магазинерите, и не защото толкова искат да ми продадат нещо, като съм с мъжа ми не правиха така, а с другите клиенти също. Може би причината да е, че съм руса и със сини очи, нещо нестандартно за техните нации, не знам. Редактирано 12 юни, 2014 от slujitel Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 юни, 2014 Сподели Публикувано: 12 юни, 2014 . Може би причината да е, че съм руса и със сини очи, нещо нестандартно за техните нации, не знам. Всъщност - има много турци със светли коси и очи 4 Връзка към коментар
Ана Синона Публикувано: 12 юни, 2014 Сподели Публикувано: 12 юни, 2014 Често пътувам сама и го намирам за забавно. Първият път ми беше много нервно и страшно, но не успях да убедя никой от приятелите си да тръгне с мен - всеки си имаше сериозно оправдание като пари, деца, работа, а на мен не ми се стоеше на едно място. Регистирах се в http://www.travbuddy.com - това е сайт, в който могат да се намерят не само спътници, но и местни, които да те разведат наоколо или просто да намерят време за кафе, вечеря или клуб, и стегнах багажа. Много е забавно. И изненадващо много хора са готови да отделят време за срещи с непознати. Couchsurfing също може да се ползва само за това без преспиване. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега