Прескочи до съдържание

Как върви изпълнението на предварителния бюджет по време на пътуване?

Препоръчани мнения

Покрай темата за финансиране на пътуванията ми хрумна да поговорим и за още един свързан аспект. Предполагам всеки (или повечето от вас) преди всяко пътуване съставят (или опитват да съставят) що годе ясен бюджет на пътешествието. Въпросите, които ме интересуват са следните:

1. Съставяте ли предварителен бюджет и кои са неговите компоненти?

2. Колко често изпълнявате предварително съставения бюджет?

3. Евентуална актуализация на бюджета всякога ли е нагоре?

Да отговоря за себе си:

1. Винаги съставям предварителен бюджет с основни компоненти: разходи за пътуване, престой, храна, вътрешен транспорт, входни такси за посещение на забележителности, непредвидени разходи;

2. Никога досега не съм успял да изпълня съставен от мен бюджет;

3. Винаги в края на пътуването съм в състояние на бюджетен излишък.

Очевидно при мен планирането и бюджетирането вървят ръка за ръка, като съставените от мен бюджети са крайно рестриктивни. В конкретния случай обаче рестрикциите имат обратен характер. След като винаги при завръщане в страната имам бюджетен излишък, това на практика означава, че не съставям реален бюджет, а по-скоро работя като презастрахователно дружество и следвам познатия в строителството принцип на добавяне в количествено-стойностната сметка на 100% непредвидени разходи ... :lol:

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не си съставям бюджет, но си нося примерно 500 лв. в съответната валута за непредвидени случаи, като плащам с дебитна карта навсякъде, където е възможно. Е, това също си е своего рода бюджет.

Допълнение: Забравих да кажа нещо по другия въпрос - тъй като заделям повече пари за харчене, отколкото мога да похарча, винаги си изпълнявам бюджета. Понякога се разочаровам, ако видя, че не съм икономисал достатъчно, но пак остават пари.

Редактирано от NikolaiRG
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да.

Почти винаги.

Обикновенно съм в бюджетен излишък , защото се оказва , че съм спестил основно от  транспорт , храна ,  пиячка  и някоя безмислена за мен местна забележителност.

Връзка към коментар

Аз мога да се похваля с добра логистика. Винаги правя горе-долу точен бюджет. Включвам и това, че като знам цената с пазарене в страните, където това върви, се пазаря докато я достигна. Винаги нося повече пари в мен, но и винаги връщам толкова, колкото знам, че ще върна. Това включва транспорт, входове за забележителности, и това, което е необходимо за пътуването. Това, което харча за храна, не го смятам, писах го и преди, аз и тука ям, и за дрехи и подобни неща също не ги броя, защото това и тук го купувам, а може и да не купя нищо. Сувенирите обаче влизат в подготовката, защото са задължителни и често не евтини. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм меко казано недисциплинирана...

При мен е в сила правилото "Без едно може, с едно не може". Много слаб ангел  :rolleyes:Планирането ми се изчерпва с резервация на максимално евини билети - изобщо не мога да се меря с вас, вие сте царици, но и аз имам ограничения във времето, и приемлив хостел/хотел. След което само се моля дебитната ми карта да издържи напъна. Признавам, че не съм изчислявала и след това какви са ми били разходите. Защо да се тормозя... хах... Само помня когато ми попадна разпечатката на банк стейтмънта от харченето ми Норвегия, лошо ми стана, но набързо го затворих  :blush:

Иначе е чудесно нещо планирането. Обожавам го. И ми доставя кеф да изпипвам къде ще скиторя. Стремя се да изработвам подробностите в детайли, но не и финансовите. Ако нещо ме хване на място, ако знам че имам пари - скачам. Просто съм готова да платя цената на оливането - затова и спестяванията ми куцат здраво. Но пък удоволствията нямат цена, както не веднъж сме коментирали. Възхищавам се на хората, които го умеят, аз не съм от тях. Знам го, приела съм го. Няма вътрешно сърдене.   :)

Връзка към коментар

Да, смятам си транспорт, нощувки, входове на забележителности. После си изчислявам колко трябва да са разходите за храна, напитки и заведения, за да не умра от глад.  

Правя 2 бюджета, 1 който би могъл да се изпълни, ако няма какво да ме изкуши, както и втори, който пак ме устройва и е с 33 % по-висок. Ще трябва да попадна на доста тъпо място, за да се вместя в първия и в този случай ще съжалявам за всичко похарчено, особено времето си. 

Не надвишавам втората си граница, а всеки цент над базовия бюджет е за удоволствие и ми е приятен резултатът от него. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Съставям (освен ако пътувам в България), но включвам само по-сериозните неща, като транспорт (самолети, влакове, коли под наем, но не и градски транспорт), хотели, и въобще по-скъпите неща. Не включвам храната (то навсякъде се яде), нито сувенири (принципно не обичам да купувам прахосъбирачки, но ако нещо случайно толкова ми хареса, че ми се прииска да го купя, ограничения бюджет няма да ме спре), нито входове за атракции (все пак за това съм отишъл нали...)

При тия условия бюджета се изпълнява в повечето случаи доста точно, освен при много извънредни обстоятелства - примерно земетресението в Чили през 2010.

Като бях в Лондон, установих, че вечеря в хотела в Хийтроу е на цена като средна кръчма тук в Бело Оризонте, та явно наистина няма смисъл да броя храната. Офтопик - Сега се сетих за един руски ресторант в Терезополис където ходихме, (доста разкошно преживяване, препоръчвам), та понеже из Бразилия късно вечер не се ходи с много пари, реших да взема само 150 реала, смятайки че ако е по-скъпо задължително ще приемат карти (от опит винаги е било вярно). Да, ама не, оказа се, че въобще не приемат карти, ужас, та се червих и извинявах и им носих остатъка на другата сутрин, та е добре да се правят проучвания предварително.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Правя бюджет винаги, така знам, че ще ни стигнат парите, никога не взимам заеми. Когато направя бюджета един вид ги прежалвам тези пари и вече не ги мисля, за това го раздувам и когато видя, че харчим по-малко от предвиденото се чувствам добре. :P

Иначе по време на самото планиране бюджета расте само нагоре, все нещо допълвам, все нещо е по-скъпо отколкото съм си мислел преди проучването, но постепенно резултатите са все по-близо до истината.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Харчим маааалко повече отколкото сме, т.е. съм предвидила официално. Идеята е, че обявявам пред ММ  /да се чете моят мъж/ един що годе приемлив бюджет, знаейки тайничко, че няма да се впишем. Обаче, на место няма как, братче, цъкаш картата и...това е.  Някак по-лесно се преглъщат на място непредвидените разходи.

Да, обаче за един двуседмичен трип с кола от Пловдив, през Италия, Швейцария, до Париж и обратно отгоре през Германия, Австрия...и т.н бюджета излезе с около 2000 в +. Щото го дадох в хотели, пък го изпълних с Airbnb. :biggrin:  Верно беше сложно с логистиката, но не и невъзможно.

За самолетните пътувания винаги определяща ми е цената на полетите, която в последствие се оказва най-незначителна....Много има да уча още...

Задължително проверявам и цените на местния транспорт. Музеи и локал-атракции не са ми толкова важни.....И тук си се храним, така, че и храната не е в "екстри". Път и легло! Останалото си е като тук!

Редактирано от aneta72
Връзка към коментар

Ошко ми напомни нещо - никога не ползвам заеми за пътуване. Това вече е прекалено хард и за мен , простирам се само според чергата си. Никога не съжалявам и за стотинка похарчена по пътуване , но ако трябва с месеци да изплашам вече завършило пътуване ... това не е за мен , та аз сигурно вече ще съм започнал следващото ;)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Абе, че правя бюджет правя, ама обикновено е каквото е преди пътуването. Тръгне ли се на път планирането и броенето спира и за това често харча повече пари от колкото съм очаквал. Но никога не е кой знае каква допълнителна сума, защото хотели, самолети и по-скъпи атракции са влезнали в предварителните сметки, така че разликата идва примерно от малко по-скъпо хапване, някоя джундурийка тук-там и така. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

При мен планирането на разходи стига до хотели, полети и обща представа за цените по заведения и ресторанти на мястото, където ще се отива и такива за атракциите, които ще се посетят. Другото, каквото дойде. Имам някаква представа колко пари бих похарчила, взимам тях обикновено и карти.

На края знам колко са отишли, но сметки на място почти не правя. :)

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Обикновено пътуванията ни са сравнително кратки. Планирам основно бюджета около полетите и нощувките, местен транспорт ако е кола под наем или понякога автобус ако идем до съседна държава. Останалото решавам на място ще го изпълним или не, така че там сметките са много хипотетични и приблизителни. За сега винаги се връщам с остатък от предвиденото.

Връзка към коментар

- Съставям,да!Иначе ще настане голям хаос и харчене! Включвам самолетните билети,трансфер летище,спането,храна за деня,забележителности, за сувенири (някаква минималана сума)

- Почти винаги! + това че до мен си имам винаги строг ограничител на харчовете :P

- Рядко се случва, но не е невъзможно!!! ;)

За храна отделям най-много, защото съм фен на готварското изкуство а и черпя идеи!

За транспорт - предпочитам да ходя пеша за да не изпусна нещо!Никога не съм добавяла допълнително в бюджета си за билети.

Но за всеки случай картата е под ръка ,ако изкочи нещо интерестно!

Редактирано от ElenaS
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Освен самолетните билети и хотелите, които са предварително ясни, включвам в бюджета и всичко, което ще правя на място - трансфери, атракции които ще посетя, разходи за придвижване от място на място и т.н. Предвиждам някаква сума за храна /според дестинацията/ и дребни покупки, както и някой лев за извънредни ситуации. Бюджетът излиза доста точен, тъй като преди да тръгна се стремя да имам колкото може повече информация за различните опции и цени и обикновено предварително е проведен пазарлъка кой точно и на каква цена ще ми предостави съответната услуга /там, където пазарлък върви/, където не - знам цената. С две думи, обикновено тръгвам с предварително букнати и потвърдени трансфери и други разходи за атракции и вътрешни обиколки - неизвестното остава колко пари ще похарча на място за храна и покупки. Ако тоталът ме стресне, търся вариант за смяна на хотела с приемлив, но на по-ниска цена /и това предварително, разбира се/.

Освен съответната сума /и малко отгоре/, взимам и кредитната карта за всеки случай /досега не се е налагало да прибягвам до нея/ и тръгвам. Вече на място не смятам разходи. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз съм като Ошко - раздувам го максимално и накрая като се върнем с някоя и друга банкнота в джоба, само се изтъквам колко съм пестелива!!!

Ние взимаме една глобална сума, която трябва да похарчим и едни 10% аварийни, това е!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Първо да отговоря обобщено на въпросите. След това по-конкретно.

- Да. Път, спане, храна, ежедневни разходи.

- Досега винаги. Даже най-често остава излишък.

- Не всякога. Даже не помня да е имало такъв случай. Но все някога и това ще стане, затова гледам да съм подготвен, когато този ден дойде.

При мен всичко зависи от дестинацията.

В Европа общо взето знам навсякъде, където ходя, за колко дена каква сума ми е необходима в местната валута. Взимам я, + кредитна карта, + 250 евро отделно аварийни кеш. Които в общия случай могат да ме оправят навсякъде, докато се изясни някоя непредвидена ситуация. Досега не съм опирал нито до картата, нито до аварийните. По тази точка в Европа най-често изпълнявам бюджета. Или остава в излишък.

В Азия като ходих явно надцених дестинацията. Върнах се с почти половината сума от валутите, които бях взел от тук. Остана ми за още едно ходене, не знам само кога ще е. За следващия път ще знам да не се презастраховам чак толкова.

За Ю Америка влязох в преразход още от самолетните билети (за вътрешните полети), но те излязоха голям брой в крайна сметка и на големи разстояния. Очаквах да стане така, значи не е кой знае каква изненада. Особено имайки предвид какви са там разстоянията и цените на въздушния транспорт за чужденци (стана въпрос в другата тема, че има немалка разлика в цените за местни и чужди граждани). Мисълта, обаче, че ще кацам на супер нетрадиционни летища на странни и далечни места, ме кара да не се замислям много за преразхода. Като отида, и се върна, ще мога да кажа дали и в харченето на място (извън билети и транспорт), съм подценил ситуацията там. Надявам се да не.

Като ходя на места, които са ми осъзната, добре обмислена и мечтана дестинация, не правя тънки сметки. А аз обикновено на други не ходя, така че всичко е наред накрая. Ако обаче се  случи някой път да остана недоволен от посетено място, или да не е това, което съм очаквал и мечтал, сигурно ще ме е яд за част от дадените пари. Предимно похарчените на място. Без тези за самолетни билети, и изобщо всякакъв транспорт, защото страшно много обичам да пътувам. :) И всяка стотинка похарчена за транспорт, за мен е най-добре похарчената. Независимо в коя точка на света, и за какъв вид транспорт. И за раздрънкания градски автобус с дървен под  в Банкок за 16 стотинки билетчето, и за лукса в А380 на Emirates, важното е да се пътува постоянно, когато имам възможност.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз като виден Козирог правя разчет за почти всички евентуални харчове и успеваемостта е +90%. Само веднъж-в Москва, съм допълвал два пъти в движение бюджета и то за сметка на еврото,предвидено за следващата дестинация, а не непредвидени пари. Случвало се е и да се връщам с пари, които ги възприемам едва ли не като печалба, тъй като са вече харизани.

Връзка към коментар

1. Винаги съставям предварителен бюджет след кратко проучване на дестинацията  - самолетни билети, нощувки, джобни (в тях включвам местен транспорт, храна и евентуално посещение на забележителности). Като джобните обикновено са според това дали съм на екскурзия или почивка. Не знам как е при другите, но ние харчим много повече когато сме на екскурзия, от колкото на почивка.

2./3 Почти винаги се вмествам в предварителния бюджет, случвало се е да го надвиша и това е предимно, когато реша, че ми се дават повече пари за хотел. Честно казано рядко се е случвало да имам бюджетен излишък в края на пътуването - обикновено наместваме всичко своевременно  :) !

Връзка към коментар

Аз си имам просто правило - набелязвам си сума, с която разполагам за пътуването, разпределена в кеш и по картите. Разделям сумата на дните престой и получавам дневен бюджет, с който се съобразявам. Ако го надхвърля един ден, пестя на следващия. За мен работи :)

Връзка към коментар

И аз винаги си правя предварителен бюджет, след детайлно проучване на дестинацията. При мен в бюджета влиза абсолютно всичко - ядене, пиене, глезотии, атракции. Това са малко по-неясните разходи, защото транспорт, хотели, забележителности са почти сигурни. От предвидената сума си нося и около 1000$ кеш за непредвидени ситуации. То най-непредвидена може да се окаже, ако ти откраднат , или загубиш тази сума, ама да не дърпаме дявола за опашката. Досега  не съм прибягвал до резервите. Обикновено остават 100-200 евро, главно от храна и някоя забележителност, която на место не ни е харесала, а иначе е била много прехвалена. Ако останат повечко пари , не отивам последната вечер в някой баровски ресторант да ги изхарча, само защото съм ги бил предвидил за тази екскурзия. Те просто заминават за следващото пътуване и ми остава една удовлетвореност, че можело и по-малко от предвидените. Но в общи линии дори евтините туристически дестинации започват главоломно да поскъпват (техните основни забележителности) и добре, че е този форум да намираме по-евтини билети, и така да се получи някакво равновесие...

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.