gerido Публикувано: 24 юни, 2014 Сподели Публикувано: 24 юни, 2014 (редактирано) Получих заветната виза и пристъпвам към следващо препядствие -самолетен билет. Начална точка - Букурещ или София , крайна Ню Йорк. Дати на заминаване -23,24 или 25 август. Дати за обратен полет- 11,12,13,14 септември. Моля, помагайте! Редактирано 24 юни, 2014 от gerido Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 24 юни, 2014 Сподели Публикувано: 24 юни, 2014 (редактирано) Хвърли едно око на другата подобна тема и почни с предложенията там, като ги промениш за твоите дати. Пиши, ако не те устройва нещо.. Още нещо, ако имаш възможност - не лети през уикендите. Ще спестиш. Редактирано 24 юни, 2014 от macf1an Връзка към коментар
Георги Публикувано: 24 юни, 2014 Сподели Публикувано: 24 юни, 2014 Да, и при теб British и техните codeshare-и изглеждат най-добрата опция. Цената е около 650 евро, ма нещо повечето сайтове се опъват да я изкарат, само expedia като че ли се справя: Цената ми се струва ОК за края на август. Не тръгват ли тогава всички на бригадите? 1 Връзка към коментар
Djgeorgie Публикувано: 24 юни, 2014 Сподели Публикувано: 24 юни, 2014 До колкото зная, тогава се връщат. Бригадите принципно са през летните месеци. По това време може да има поток до щатите само от студенти, но едва ли са чак толкова много, колкото тези, които ходят на бригадите от Май нататък. 1 Връзка към коментар
tonica Публикувано: 25 юни, 2014 Сподели Публикувано: 25 юни, 2014 (редактирано) Ей, много скъп сезон. И при мен най-ниската цена е като посочената от Георги (871USD ~ 640 ЕUR). Следващата ми излиза 651 EUR. Ще ти я приложа за всеки случай, поиграй си малко с датите, може да попаднеш на находка на друга дата. Travelgenio намира добри цени, но датите трябва да се сменят една по една - малко е досадно. Снимката е на окончателната цена (преди въвеждане на кредитната карта). Редактирано 25 юни, 2014 от tonica 1 Връзка към коментар
gerido Публикувано: 29 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 Да, и при теб British и техните codeshare-и изглеждат най-добрата опция. Цената е около 650 евро, ма нещо повечето сайтове се опъват да я изкарат, само expedia като че ли се справя: Цената ми се струва ОК за края на август. Не тръгват ли тогава всички на бригадите? Резервирах този полет през expedia , но у мен се пораждат въпроси от онези "глупавите"( поради непознаване на Heathrow, липса на опит с презокеански полети, използване на няколко превозвача) за които Жоро ни е дал картбланш. Оказа се,че при резервацията ,която е на един билет, изобщо не прецених,че времето за престой и трансфер е малко и надцених възможностите си на "бегач" между писти и терминали. До утре имам право на канселиране безплатно от expedia и такса от 150-200 долара на Iberia. 1, Първияt полет Sofia -London е с Bulgaria air и каца на Терминал 4 Heatrow. Вторият е London -New York и заминава от Терминал 5. Времето между двата полета е 2 часа и 15 мин. В сайта на Heatrow прочетох ,че връзката се прави с автобуси 490 и 482 ,като времето за трансфер е 20 мин. Та вземане и чекиране на багаж , издаване на бордна карта ,паспортни проверки -как да се организирам? Възможно ли е да чекирам багаж до крайна точка? 2. Третият и четвътрият полет New York -London (с British Airways) и London -Sofia са от Терминал 5 ,като времето между двата полета се оказа 1 час (Уаооооо!). Тук стоят същите въпроси. Всякакви съвети и препоръки ще са ми полезни, като предполагам ,че след още размисъл по темата и преминаване на еуфориата "имам изгоден билет" ще възникнат и други питанки. Благодаря предварително на всички ,които ми отговорят. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 29 юни, 2014 Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 Щом са на един билет, и с България Еър, можеш да чекираш багажа директно до края. Т.е. няма да минаваш границата и да си взимаш багажа. Не знам дали Бг Еър могат да ти дадат бордна карта за Бритиш, затова отиваш на гише трансфер на Хийтроу и питаш там, или правиш онлайн чекин още в Бг. Има вътрешни рейсове между терминалите, следвай знаците Flight Connections. Ако Бг Еър не могат да направят чекиране до края (много малко вероятно) няма начин да стане връзката, но ще те прехвърлят на следващия полет. Мисля, че нямаш проблеми с чекирането, аз съм го правил това с различни билети, какво остава с един. Обратното пак ще стане, ако всичко е наред и се движиш бързо. И най-малкото закъснение на полета ще прецака връзката обаче. Ако стане така, ще те прехвърлят на следващия полет, това няма да е твой проблем. ПП Не разбрах каква е тази втора такса на Иберия и те какво общо имат тук. 1 Връзка към коментар
gerido Публикувано: 29 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 Newromancer, благодаря много за изключително полезния за мен отговор. Прочетох в сайта на Heathrow,че времето за трансфер между терминал 4 и терминал 5 е 105 минути т.е дори имам време за shopping . Естествено ,че няма общо (така написано) тази втора такса. Втория полет се изпълнява от British Airways с полет номер Iberia IB 4619 и това е такса за канселиране към тях в случай ,че откажа полета. Странно е ,че преди един час при проверка на акаунта ми в expedia тази такса се упоменаваше, а сега не. Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 29 юни, 2014 Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 Надявам се да си последвала съвета ми по-горе и да си видяла по-евтините цени. Около твоите дати билетът излиза приблизително 800 долара през Лондон (На Американ). След като си на един билет - авиокомпаниите поемат ангажимент за багажа. Ако не са способни - ще ти кажат в началото и ще ти осигурят помощ. На чек-ин гишето искаш "through check-in" до JFK и не се притесняваш. В обратна посока същото, но до София. Дори и да стане сакатлък и да изпуснеш връзката, багажът трябва да те чака. Само гледай сакатлъкът да не е по твоя вина.. Има по-ранен полет Ню Йорк-Лондон в обратната посока (виждам го на същата цена), питай колко ще ти струва да се преместиш на него за да имаш 2 часа трансфер. Един час (на 11 Септември) е много вероятно да не ти стигне. Нали няма нужда да напомням да си събирате милите ? 1 Връзка към коментар
gerido Публикувано: 29 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 (редактирано) MAcflan, последвах съвета за уикендите , но не видях по-евтиния полет и резрвирах на British . При мен,като че ли е в пълна сила поговорката (леко модифицирана) "кьорав самолетни резервации сам не прави" Всъщност обратните полети ,които резервирах са 14,09 New York 7,30 PM - 15.09 London 7.30 AM с British и London 8,30 АМ to Sofia пак с British Аз по-ранeн не откривам и това не е само с цел да затвърдя поговорката Редактирано 29 юни, 2014 от gerido Връзка към коментар
tonica Публикувано: 29 юни, 2014 Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 (редактирано) до GERIDO Спокойно, времето е напълно достатъчно. Още в къщи – бордна карта – щом билетът е един, чекираш двата полета по едно време (напр.24 ч преди SOF-LHR, нищо че до втория полет още няма реално 24 ч) Летище София – чекиране на куфарите до крайна дестинация – в Лондон си само с ръчен багаж. Помоли ги да ти сложат HOT-стикер на куфарите (те и сами го правят), за да ги претоварят с приоритет в Лондон. Летище LHR – време имаш, осигури си нагледна информация, за да не се паникьосваш на летището: www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/flight-connections - прочети-разгледай-проиграй информацията за flight connections. Само следвай лилавите табели flight connections с номера на терминала. Бордната карта да ти е в ръката – ако не си уверен/а дали си на прав път, където срещнеш служител по пътя си – показвай я – те упътват ясно. Не че ще объркаш посоката или транспорта, но те ще ти дадат чувство на сигурност. Връщане: 1 час, защото не сменяш терминали, кацаш и излиташ на 5-ти. ОБАЧЕ 5-ти терминал има три сгради с подземно влакче между тях - разгледай добре схеми, снимки, google сателит отгоре, за да си го представяш. От US ще кацнеш на едната сграда, за EU ще излиташ от другата. Влакчетата сноват в двете посоки между сградите, много са бързи. Повече време се губи за да слезнеш под земята – един B747 изсипва 500 човека с 500 ръчни куфара в ръцете, деца, инвалиди, пътници, които не бързат, но се пречкат – асансьори и стълбища се задръстват. Ако се притесняваш, още в самолета помоли стюардесата да излезнеш с първите. Качваш се на влакчето под едната сграда – слизаш под другата сграда и без лутане нагоре, нагоре, само нагоре към security зала. Втората тапа е на security – там винаги е голяма опашка, не се плаши, като я видиш, защото върви бързо. След security слизаш в главната чакалня (виждаш я като от балкон, докато си на security-етажа) и гледаш на таблото, дали е излезнал гейтът на твоя полет. Излиза около ½ час преди полета. Ако още не е излезнал, стой до асансьорите – като излезе номера на гейта, вземай асансьора към гейта. Успех ! И питай за всичко, което те притеснява. Редактирано 29 юни, 2014 от tonica 2 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 29 юни, 2014 Сподели Публикувано: 29 юни, 2014 (редактирано) Съветът ми беше по-скоро да прочетеш другата тема и да почерпиш информация от нея Иначе : популярната напоследък търсачка myhellas.com вади въпросните ниски цени. В Google Flight Search може да видиш опциите за по-ранния полет: 2 часа и 1 час трансфер, на еднаква цена. Едит: Ще подам официална петиция до Георги да смени шрифта на форума, защото почти никой не вижда, че съм macf 1 an Той самият, също Редактирано 29 юни, 2014 от macf1an 2 Връзка към коментар
gerido Публикувано: 30 юни, 2014 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2014 Tonica , благодаря за изчерпателните напътствия. Имам доста време да опозная виртуално Heatrow. Свързах се с expedia за промяна на обратния полет с по-ранния, но неустойките не ми изнасят.Bylgaria air ми потвърдиха ,че могат да чекират багажа до крайна точка, но на отиване check in трябвало да стане през Iberia ( самолета е техен, нищо че полета се оперира от British ????). Самата служителка не беше много сигурна ,но обеща да ми се обади ако си изясни въпроса. Ако възникнат други въпроси ще се възползвам от вашите знания и отзивчивост. 1 Връзка към коментар
tonica Публикувано: 30 юни, 2014 Сподели Публикувано: 30 юни, 2014 Щом билетът е един, ще ти чекират багажа до крайното летище - за това не се притеснявай. "Самата служителка не беше много сигурна, но обеща да ми се обади ако си изясни въпроса." - перфектно описание - те винаги отговарят като стажанти, които по всеки въпрос нещо са чули, ама дали от обучението или от питания на клиенти..., винаги са в мъгла. Не прекарвай следващите 2 месеца до полета в притеснения за 1 час връзка на връщане - по-добре разучи летището и хвърляй поглед на електронните табла на LHR за кацането на BA от NY - дали закъсняват. Аз често летя NY - LHR с BA - обикновено кацат 15-20 мин. по-рано. Не че трябва да се разчита на това. В You tube също ще намериш наизброимо количество клипчета от транзитни пътници - не са качествени, но "на живо" ще видиш бусчетата между терминалите, влакчетата на Т5, опашките, залите. Само миризмата на индийска храна няма да усетиш виртуално - тя е типична на LHR и не могат да я надвият никакви тестери на маркови парфюми, с които обилно се пръскат пътници с повече часове за връзка. . Полетът ти ще е ОК, използвай времето за планиране на престоя в US - това е забавната част :-). 2 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 30 юни, 2014 Сподели Публикувано: 30 юни, 2014 Има дискусия по темата с чекирането докрай на багажите. Макар в случая да не е проблем, правилото "на един билет багажът е докрай" не е винаги приложимо. Връзка към коментар
tonica Публикувано: 30 юни, 2014 Сподели Публикувано: 30 юни, 2014 Има дискусия по темата с чекирането докрай на багажите. Макар в случая да не е проблем, правилото "на един билет багажът е докрай" не е винаги приложимо. Macf1an, така е. В случая пишех конкретно за този полет. Разбира се, за спокойствие, на летище Сф не пречи предварително да да каже и да се увери, че ще сложат лепенка до NY. На този полет ще чекират куфарите до NY. Ако не сварят да ги претоварят на LHR, ще пътуват със следващия полет - случвало ми се е и при 5 часа връзка между полетите. В резултат - един Минус - 15 мин обяснения със служителите на летището за издирването им и един Плюс - на следващия ден ти ги доставят на вратата в предварително уговорено удобно за теб време - нищо не си мъкнал, набутвал в багажника и разтоварвал. Разнасят ги по адреси с един голям закрит камион - беше пълен с куфари. Разговорих се с шофьора, той се смее и казва "Имам чудесна работа - всички ме очакват като дядо Коледа и много ми се радват." 1 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 30 юни, 2014 Сподели Публикувано: 30 юни, 2014 ..а и пари ти дължат за забавянето Връзка към коментар
Препоръчани мнения