Прескочи до съдържание

Летищни такси - можем ли да ги избегнем?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ами направо не може (ако ще ползваме летището де).

Има и изключения, например ако правим престой в междинното летище по-кратък от 24 часа не се плащат различни такси, при престой по-голям от 24 часа се плащат.

Това което може да се избегне е таксата за издаване на билет (5-10 евро), или като купуваме билета директно от сайта на компанията, или примерно през skyscanner, както е описал Георги тук http://magelanci.com/topic/1937-skyscanner-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B8/

и тук 

http://magelanci.com/topic/1755-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D1%81-bulgaria-air-%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA/

• Харесвам 1
Публикувано:

Кажи речи единствената твърда част в цената на самолетния билет, от която няма мърдане :)

Не че няма интересни опити де, но вероятно не завършват добре за опиталите пътници, пък и трябва да се търсят еквадорски резервационни сайтове. Всичко обаче е в сферата на теорията, като цяло летищните такси са непоклатими с чук. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Значи евентуално само билета може да излезе по - евтин....

Цената на билета грубо я разделяме на:

1. Базова тарифа - това авиокомпаниите си го определят и е основната причина един билет да струва 100 евро днес и 200 евро утре. Като се изчерпят билетите от някоя базова тарифа се минава на друга, която може да е по-скъпа, или пък като изтече промоция и т.н. 

2. Летищни такси - това е малко общо понятие, но включва таксите определени от летищата, които ще използва самолета, както и разни държавни такси за екология, шум и т.н. Например Лондон е пословичен с високите си такси за излитане от там. Предполагам въпроса ти беше за тези такси и тях ги отбелязах като непоклатими и рядко вариращи. Лек оф-топик куриоз - тур агенциите много обичат да не включват летищните такси в офертите си, защото били вариращи, а те са на практика най-рядко променяния компонент на самолетния билет. 

3. Горивна такса. Тук материята става още по-сложна. За да държим нещата прости горивната такса се начислява от авиокомпанията, често в графата с летищни такси, макар мястото и да е част от базовата тарифа. Интересното за нея, е че заради допотопните системи за резервации на самолетни билети, сложните взаимоотношения между авиокомпании и др, често разни виртуози могат да я редуцират доста. 

4. Такса издаване на самолетен билет - това е таксата, която агенциите добавят, а често и самите авиокомпании. За обикновения човек това е компонента, от който могат да спестят пари, като или резервират в сайт, в който таксата е нула, или пък такъв, който дори продава билета под себестойността на сумата от 1+2+3, в една друга тема имахме един такъв сайт наскоро. 

Поуката от това мое леко отклонение е, че обикновените потребители кажи-речи могат да контролират само точка 4. Точка 1 зависи от авиокомпанията, точка 2 зависи от летища и правителства, точка 3 също от авиокомпанията. 

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Не че няма интересни опити де, но вероятно не завършват добре за опиталите пътници, пък и трябва да се търсят еквадорски резервационни сайтове. Всичко обаче е в сферата на теорията, като цяло летищните такси са непоклатими с чук. 

Бях попаднал на нещо подобно преди време, но ми е избягало от "базата".. ще споделиш ли линк/информация да опресня спомените?

Иначе таксите са динамични, но трябва четене на законите на съответните страни.

Най-известната практика е за избягване на гигантските британски такси чрез поне 24 часов престой в трета страна.

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 1
Публикувано:

Струва ми се че не се е изразил правилно. Примерно таксите ако летиш с междуконтинентален полет от Англия са много големи, и хората взимат билет до някъде в Европа, и от там междуконтинентален билет, може и през Лондон, като не плащат таксите за втория билет, защото е транзит.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ще се изразя по друг начин. Искаш да летиш Лондон-Сидни. Това пада в най-високата група такси Д:

A (2,000 miles – includes Ireland, the Channel Islands, Spain, Portugal, France, Greece, the Canary Islands, the Balearic Islands, Tunisia, Turkey, Italy and Russia (West of the Urals)) – £13 reduced rate; £26 standard rate; £52 higher rate.

B (4,000 miles – includes the US, Canada, United Arab Emirates, Jordan, Lebanon, Ivory Coast, Israel, Gambia) – £69 reduced rate; £138 standard rate; £276 higher rate.

C (6,000 miles – includes the Caribbean destinations of Barbados, British Virgin Islands, Cayman Islands, Dominican Republic and Cuba; South American countries such as Brazil, Belize and Colombia; South Africa, Burma, China, Hong Kong, Japan, Kenya, India, the Maldives, Mauritius and the Seychelles) – £85 reduced rate; £170 standard rate; £340 higher rate.

D (Australia and New Zealand for example) – £97 reduced rate; £194 standard rate; £388 higher rate.

Ако летиш Лондон-Амстердам-Сидни, примерно, и престоят ти в Амстердам е поне 24 часа, ще платиш таксата за група А.

Има много инструкции в Интернет как да се направи, обаче повечето са разводнени със съвети от типа "не летете" ..

Тук има няколко примера.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако ще имаш дълъг полет от Лондон, е по-добре да имаш транзитен билет с престой < 24ч., а не билет, който започва в Лондон. Ако си там и ще летиш към Европа е все едно. Освен това за икономична класа не е чак толкова голяма разликата, като включим и позициониращия полет от Лондон до някъде, най-добре да си направиш сметката. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами 84 паунда за най-далечната дестинация не е малко пестене. Всичко зависи какъв билет си намери човек. Факт, понякога стоп в Европа за 24 часа излиза повече като крайна цена, отколкото да си платиш APD-то, но не е задължително.

Когато се лети през Лондон транзит под 24часа се плащат други летищни такси като United Kingdom Passenger Service Charge (UB) (от $56.70).

• Харесвам 1
Публикувано:

Бях попаднал на нещо подобно преди време, но ми е избягало от "базата".. ще споделиш ли линк/информация да опресня спомените?

Иначе таксите са динамични, но трябва четене на законите на съответните страни.

Най-известната практика е за избягване на гигантските британски такси чрез поне 24 часов престой в трета страна.

Просто определени билети като им сложиш Point of sale в Еквадор излизаха без никакви дължими такси. Това се виждаше и в матрицата. За целта естествено ти трябваше някой местен еквадорски сайт, който да издаде билета, съществуването на такива не знам дали не беше градска легенда. Отдавна не се ръчкам в тия среди и не съм в час дали все още е валидно :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Оня ден като бях във Виена ръчнах през скенер-а пробно за един вътрешен билет в Чили. Скенера по дефолт ме припозна като австриец, вероятно заради IP-то, и ми изкара съответните цени, като най-ниската беше на bravofly. Преди това бях пробвал от София, и знаех каква е, а тази сега беше по-ниска с 5 евро. Става въпрос за полет на SKY Airline. 

Както бях още там, смених ръчно държавата с България, и ми излезе цената, която знаех - пак през bravofly.

Току що пробвах същото, но вече от тук, но този път смених ръчно държавата от България пак с Австрия, и пак същата работа. 
От България е с 4-5 евро по-скъп билета, отколкото за австрийци :) За тях като по-бедни милите, bravo слага Rabatt  -5.16 €

За нас българите, като тузарите на Европа - рабат нихт :D

Съдба, кво да правиш...  :biggrin: 

Не че е кой знае каква сума, ама отстъпката е факт. Не съм пробвал с други държави. Може за някоя да има още по-голяма отстъпка. Така че, както е писано много пъти, майката му е да се пробват всякакви и много варианти. Не се знае откъде ще изскочи тънкажа. Аз никога нямаше да се сетя да се пиша за австриец, ако случайно не бях пробвал скенера от там.

• Харесвам 5
Публикувано:

Благодаря за Еквадорското припомняне.

За скенера: смяната на държавата е задължителна практика при мен (мисля,че бях го коментирал преди и тук). Дори съм си писал със скенер-джиите, понеже ги хванах в сериозно разминаване между предлаганите оферти, в зависимост от локализацията. Поисках от тях списък от агенции за всяка страна, която предлагат в менюто, но отказаха с много недомлъвки. Наред с point-of-sale разликите в тарифите, има и специфичен подбор от резервационни агенти, в зависимост от държавата. Също така, не знам дали сте забелязвали, но в зависимост от конкретното търсене, за дадена страна се подбират(или поне преди беше така) само определен набор от агенции. Виждал съм да изпускат най-ниските цени и някои конкретни маршрути по този начин.

Аз правя следното: когато вече имам яснота за дати и дестинация, почвам с България, като видя резултатите почвам с настройване на страната на крайната дестинация, и после почвам подред Германия, Франция, Италия, Испания, Англия, Щатите, Русия, Австралия (общо взето най-големите пазари, които биха могли да имат преференциална цена). След като видя всички варианти, минавам на "междинните" дестинации. Ако ми е излязъл полет София-Истанбул-Азия-Австралия : сменям на Турция и съответната азиатска държава. Обикновено намирам цена много по-ниска от българските сайтове, обаче следва борба с езика и достоверността на сайта ;)

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз за първи път си купих билет през Esky тази година, вече е късно за равносметки, защото парите са дадени, но да си знам за следващия път.

Да разбирам ли, че ако си купувам билет мога да си сменя националността и билета да ми е по –евтин.

Wilks e прав, може да е малка разликата и да е в няколко евро, но защо да им ги даваме,ако може да ни е по –изгодно. Няколко пътувания по 5-6 спестени Евро и ще имам бонус пътуване :lol:

Публикувано:

Можеш. Еквивалентът е все едно да си в съответната страна и да влезеш в агенция да си купиш.

Трудностите идват от това, че за различните страни сайтовете са на различни езици, а понякога смяната им (на разбираем за теб такъв) променя и самата локализация. Друг проблем е, че някои сайтове са строго специфични за дадена държава и нямат поддръжка на други езици.

• Харесвам 2
Публикувано:

Да се има предвид, и че ако се наложи комуникация със сайта при отменен/отложен полет често също трябва да се прави на чуждия език. 

А esky е може би най-лошия възможен избор, но поне ще знаеш за напред :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Да, точно това имах предвид и аз под неподдържане на други езици.

Все пак имам някаква надежда, че щом си лицензиран да продаваш билети, поне един Английски имаш кой да говори.. ама ходи го обяснявай на някой гаражен китайски агент, като запецнеш по средата на океана..

Публикувано:

поне един Английски имаш кой да говори.. ама ходи го обяснявай на някой гаражен китайски агент, като запецнеш по средата на океана..

Ако запецнеш по средата на океана със самолет, никакъв език няма да ти помогне. Най-малко английски. Евентуално някакъв рибешки само... :rolleyes:

Сори за черния хумор. И офтопика. :)

• Харесвам 4
Публикувано:

Ако запецнеш по средата на океана със самолет, никакъв език няма да ти помогне. Най-малко английски. Евентуално някакъв рибешки само... :rolleyes:

Ако пък си карък да попаднеш на глуха акула - и рибешки няма да те оправи :biggrin:

• Харесвам 3
Публикувано:

Хумoрът си е хумор, ама летенето е с пари :) Ходете четете закони и мислете как да не си плащаме (и) тези такси :lol:

• Харесвам 1
Публикувано:

Да се има предвид, и че ако се наложи комуникация със сайта при отменен/отложен полет често също трябва да се прави на чуждия език. 

А esky е може би най-лошия възможен избор, но поне ще знаеш за напред :)

Уча се, уча се, ама бавно :lol: Следващия път задължително ще те питам за съвет откъде да купувам билет :lol: А с Мюнхен какво да правя :blush::lol:

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.