FlyTraveler Публикувано: 3 юли, 2014 Сподели Публикувано: 3 юли, 2014 Само да допълня - аз много харесвам този джаз клуб в Прага, винаги го посещавам като съм там, разположен е на централно място и в повечето случаи свирят музиканти на доста прилично ниво. Не съм сигурен дали сте споменали и круизите по Вълтава, които са много приятни, особено този 5 Връзка към коментар
Iva_a Публикувано: 9 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Ето ме и мен, завърнала се от Прага. Изкрах си чудесно, опитах се да се изпълня всички препоръки. Vanya G., много лесно и бързо се придвижихме до хотела, благодарение на твоето описание. Хотелът беше точно на спирката Албертов. Още първата вечер се качихме до замъка Вишеград, тъкмо за залеза бяхме там. Базиликата "Св. Св. Петър и Павел" Черен козел пробвахме същата вечер U Semika, там стана на пеша и без резервация. Бяхме приятно изненадани от храната и обслужването. Имахме 10% дискаунт от хотела и за радост не ни излъгаха в сметката. За пръв и единствен път. U Fleku направо ни отрязаха главите. Въпреки, че очаквахме такова нещо, пак ни излъга. Някак набързо, сервитьорът с малкото калкулаторче, хората, които чакаха да седнат на нашата маса, докато сметнем кое колко беше...И така...Навън установихме, че повече от 200 крони ни е излъгал. Здраве да е, заведението имаше типична атмосфера, храната и бирата бяха добри. Бяхме и U Sudu, както и в Novomestky Pivovar, там на мен ми хареса най-много, а и ни излъгаха само със сто крони, което си е нищо почти. Изпълнихме голяма част от програмата на Zon, както и препоръчания от Георги Матеев музей Тръпки ме побиват още...Съжалявам само за корабчето по Вълтава, не остана време. Следващият път. Катевралата Св. Вит Изглед от Храдчани Вацлавският площад Ей, в такива моменти съжалявам, че не мога да снимам... 8 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Тия простотии със сметката са голяма досада в Прага, няма да се научат тия хора... И в България не са се опитвали да ме лъжат толкова, три пъти ги хванахме, пък колко не сме... Гледам, че за 10 години не са се променили. 2 Връзка към коментар
zon Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Ива, съжалявам за надписаните сметки. Не ни се е случвало. Мъжът ми е финансов директор и смята като компютър. Може и да сме им се виждали 'благонадежни' на сервитьорите/ките, т.е. че ще получат бакшиш, знам ли ги. U Fleku разнасят едни малки шотове. Да не са ви набутали един два за 200 крони. На доста места в сметките пише 'Tip not included' - любезно си изпросват, но пък се стараят. 1 Връзка към коментар
Iva_a Публикувано: 9 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 И ние уж двама икономисти, мъжът е със златен медал от математическа гимназия, ама нейсе Пробвах аз едно шотче, ама пък чак 200 крони ли да струва, че и отгоре. Само на едно място не ни надписаха сметката, наистина. Не сме се разправяли, защото си свършихме успешно работата, за която бяхме отишли и си прекарахме чудесно през останалото време. Решихме, че не си струва да си разваляме настроението, но с тия калкулаторчета навсякъде е голям смях. За касов бон да не говорим...Очевидно е практика и държавата си затваря очите, поощрявайки ги по този начин. Връзка към коментар
Duke Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Късно е вече за съвети, но все пак някой след време може да погледне тази тема и да види въпросната препоръка. Става дума за официалната кръчма на пивоварната "Kozel" в Прага. Гарантирам качествено обслужване, липса на туристи и ниски цени без грам опит за измама: http://www.kozlovna.eu/ Айде и малко превод (правен от мой приятел, получех, който живее тук в София и ме светна за кръчмата миналата година) на менюто, което предполагам не е мръднало съществено от миналата година: polévky (Супи)0,25l Domácí bramboračka (Домашна картофена супа) 35 KčPolévka z brambor, zeleniny a sušených hub (Супа от картофи, зеленчуци и сушени гъби)0,25l Smíchovské chilli (Смиховско чили) 39 KčOstrá polévka z mletého masa s fazolemi a černým pivem (Люта супа, приготвена от кайма, боб и тъмна бира)0,25l Cibulačka (Лучена супа) 35 KčCibulová polévka se sýrem a topinkou (Супа с лук и сирене + препечено хлебче)něco k pivu (бирени мезета)150g Smíchovské klobásky (Смиховска наденица) 68 KčKlobásky s křenem a hořčicí (Наденица с хрян и горчица)150g Uzený jazyk (пушен език) 78 KčUzený hovězí jazyk s vejmrdou a hořčicí s rozpečeným škvarkovým chlebem (Пушен език с горчица и хрупкаво хлебче)zeleninové saláty (Салати)400g Velký řecký salát (Гръцка салата) 132 KčSalát se sýrem feta z paprik, cherry rajčátek, salátové okurky, ledového salátu s černými olivami (Сирене фета, чушки, чери домати, краставици, маслини)400g Velký kozlův salát (Голямата козелска салата) 132 KčMíchaný salát s plátky grilované anglické slaniny (мешана салата в която има сланина на грил)400g Velký kuřecí salát (Голяма пилешка салата) 132 KčSalát s kousky restovaných kuřecích prsou, z cherry rajčátek, paprik, ledového salátu a salátové okurky (парчета пилешки гърди, чери домати, чушки, зелена салата, краставица)250g Zelný salát (Зелева салата) 40 KčSalát z bílého a červeného zelí sypaný strouhaným eidamem (Салата от бяло и червено зеле)300g Šopský salát 68 Kč (Шопска салата)Salát z papriky, okurky, rajčat a cibule s balkánským sýrem (Има ли нужда да превеждам тук??? Така или иначе нашата шопска салата е 300 пъти по-хубава)z české klasiky (Основни ястия от чешката кухня)200g Svíčková na smetaně (свичков сос със сметана) 138 KčHovězí pečeně na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčem (кнедли със свичков сос и телешко месо - сосът е леко сладък, чехите го харесват много, аз не съм очарован. Но пък много чужденци го харесват)200g Popovický guláš (Поповички гулаш) 137 KčGuláš z hovězího masa podlitý popovickým pivem se strouhaným křenem s houskovým knedlíkem a bramboráčky (кнедлики и гулаш с телешко месо, направен с бира и поръсен с хрян)200g Smíchovská bašta (Смиховско ястие - силно препоръчвам!!!) 138 KčVepřová pečeně, uzená krkovice, grilovaná klobáska s houskovým a bramborovým knedlíkem s bílým zelím (свинско печено, пушен врат, наденица на грил, зеле по чешки и два вида кнедли - имайте предвид, че яденето не е малко. Примерно, жена ти едва ли ще се справи сама с тази порция, но аз си я изяждам с две-три бири. След което ми е тежко, разбира се). 200g Hovězí na česneku (Говеждо с чесън) 132 KčHovězí maso přední na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem (Говеждо с чесън, картофени кнедли и спанак)200g Domácí bramborák s uzeným masem a zelím (Картофени кюфтета с пушено месо и зеле) 145 KčPravý domácí bramborák plněný uzenou krkovičkou s kysaným zelím (Картофени кюфтета с пушено месо и зеле)200g Smažený vepřový řízek (свински шницел) 150 KčVepřový řízek z kýty s domácím bramborovým salátem (свински шницел с домашна картофена салата)1200g Pečené vepřové koleno (печено свинско коляно) 175 KčPečené vepřové koleno se strouhaným křenem a hořčicí (печено свинско коляно с настърган хрян и горчица) z moří a řek (от морето и реката)200g Butter fish (каква е тая риба - представа си нямам, потърси в нета) 155 KčMáslová ryba s bylinkami (същата тази неизвестна за мен риба с билки)200g Filet z lososa (филе от сьомга) 160 KčPřírodní losos na grilu s bylinkovým máslem (филе от сьомга на скара)200g Pstruh (Пъстърва) 105 KčPstruh pečený na másle (Печена пъстърва)200g Pstruh s česnekem a slaninou (Пъстърва с чесън и бекон - сега се сетих, че на чешки "slaninou" означава бекон, а не сланина - имай го предвид и при другите яденета, които ти преведох одеве) 110 KčPstruh pečený s česnekem a plátky anglické slaniny (Печена пъстърва с чесън и резанчета английски бекон) Бира "Velkopopovický Kozel světlý ležák - nefiltrovaný" - 2,33 лв. едната (наливна, половин литър) 12 Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 ...за радост не ни излъгаха в сметката. За пръв и единствен път. Изпълнихме голяма част от програмата на Zon, както и препоръчания от Георги Матеев музей Тръпки ме побиват още... Мда, и нас навсякъде се опитваха да ни лъжат, явно е практика. А един сервитьор (който беше надписал сметката с над 200 крони) с цялата си наглост попита - а бакшиш отгоре няма ли да добавите? Бях на ръба да дигна скандал, но се спрях навреме - след което любезно го помолих да коригира сметката и да я намали с надписаната сума, като накрая разбира се и бакшиш не му оставих. И без това обслужването не струваше А музея допадна ли ти в крайна сметка? http://www.kozlovna.eu/ И аз вече мога да препоръчам това заведение на всички бъдещи посетители на Прага, наистина е много добро. Супите (и не само те) са един път 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Особено лютата бирена супа е уникална!! Връзка към коментар
Iva_a Публикувано: 9 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 А музея допадна ли ти в крайна сметка? Чак да ми хареса, зловещичко беше... Но ни беше много интересно и ако не беше обърнал внимание щяхме да го подминем. Връзка към коментар
zon Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Георги Матеев, сега разбирам защо Гент толкова ти харесва Музеят на мъченията в Амстердам, не вярвам да си го пропуснал. 1 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 9 юли, 2014 Сподели Публикувано: 9 юли, 2014 Мда, и нас навсякъде се опитваха да ни лъжат, явно е практика. А един сервитьор (който беше надписал сметката с над 200 крони) с цялата си наглост попита - а бакшиш отгоре няма ли да добавите? Бях на ръба да дигна скандал, но се спрях навреме - след което любезно го помолих да коригира сметката и да я намали с надписаната сума, като накрая разбира се и бакшиш не му оставих. И без това обслужването не струваше А музея допадна ли ти в крайна сметка? И аз вече мога да препоръчам това заведение на всички бъдещи посетители на Прага, наистина е много добро. Супите (и не само те) са един път Един път ми е била надписвана сметката в Прага и се надявам да е било случайност .Сервитьора беше.... сънародник. Връзка към коментар
Vanya G. Публикувано: 17 юли, 2014 Сподели Публикувано: 17 юли, 2014 Никога не са ми товарили сметката в Прага, а живея тук от година и половина, като често съм пътувала до Чехия и преди това. ОБАЧЕ винаги съм била с хора, които говорят добре чешки, а сега вече и моят чешки е достатъчен да се оправя с кръчмарските поръчки. Явно надписването е включено към туристическата програма. Аз лично имам предимно положителен опит, дори наскоро ми донесоха малка наливна бира for free в кръчмата, където често ходим (U parlamentu), просто защото нещо били объркали поръчката и наточили повече бири. Иначе има една особеност в Прага, която винаги ми е била странна - в по-народните и евтини кръчми, където обикновено ходят само чехи, ако случайно влезе турист, него го обслужват по-бавно, може и да не му дадат английско меню, не му се усмихват толкова широко като на постоянните клиенти. Съвсем различно отношение от нашенското "да не се излагаме пред чужденците". После в чужди форуми за Прага прочетох някакво вероятно обяснение за това поведение - това било начин чехите да запазят своите места от туристите. Май че им се получава. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 17 юли, 2014 Сподели Публикувано: 17 юли, 2014 Надценката мисля идва като туристическа такса, не говориш ли езика ще си плащаш А иначе е нормално по тоя начин да си дистанцират истинските заведения, толкова малко са останали в центъра и почти всичко е ориентирано към туристите. Сигурно в момента, в който се появи английско меню там и чужденец, и първото положително ревю в Trip Advisor и става белята. Преди време жителите на един карибски остров бяха полудяли, че беше влезнал в някакво реалити и си представяха как благодарение на рекламата тълпите с туристи ще им налазят рая. Подобна реакция. С тази разлика, че тълпите вече са превзели центъра, но местните явно си държат бастиончета тук-там 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 17 юли, 2014 Сподели Публикувано: 17 юли, 2014 Всъщност не мисля, че менюто на чешки е проблем (за българи де), ние след втората кръчма вече си четяхме менютата на чешки. Връзка към коментар
georgiev Публикувано: 17 юли, 2014 Сподели Публикувано: 17 юли, 2014 (редактирано) Хубава програма, ама чисто туристическа, да не кажа като от агенция. Много голям пропуск - липсват Smichov и Staropramen! Моят съвет е поне едната вечер в Smichov с нормалните чехи, а не с американските туристи в стария град и Nove Mesto. Цените и сервитьорските хватки в стил "късен соц" в стария град няма да ги коментирам. Клуб "Топките на кучето" го препоръчвам - http://www.dogsbollocks.cz/kontakt-restaurant.html Също и ресторант Potrefena Husa - http://www.phnaverandach.cz/en/ . И в двата има много добър избор чешки и чужди бири. Най-впечатляващият хотел, в който съм спал там е този: http://www.ubytovani-aktualne.cz/detail/praha-levne-ubytovani/hotel-praha-9-hotel-pohadka-279/ http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g274707-d1793550-Reviews-Hotel_Pohadka-Prague_Bohemia.html Ако се абстрахорате от вида му откъм улицата, отвътре е страхотен семеен хотел с уникална атмосфера и кран за бира на рецепцията. Като пристигнахме на рецепцията, вместо обичайния въпрос за паспорт ни попитаха "can we offer you a beer?", с което веднага ни спечелиха. Това трябва да е било през 2005 година, може би е поостарял от тогава, или пък е реновиран. Редактирано 17 юли, 2014 от georgiev Връзка към коментар
Пантелей пътник Публикувано: 22 юли, 2014 Сподели Публикувано: 22 юли, 2014 Заслужава ли си според вас да се посети У калиха или т.нар. Кръчма на Швейк,или е по-скоро прехвалено място? Връзка към коментар
Zara Публикувано: 22 юли, 2014 Сподели Публикувано: 22 юли, 2014 Заслужава ли си според вас да се посети У калиха или т.нар. Кръчма на Швейк,или е по-скоро прехвалено място? Както и за всяко друго място водещото е нагласата, очакването, а това е свързано с подготовката, интереса, компанията, настроението и времето дори Все неща, които за всеки човек и всяка ситуация са различни 1 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 22 юли, 2014 Сподели Публикувано: 22 юли, 2014 Заслужава ли си според вас да се посети У калиха или т.нар. Кръчма на Швейк,или е по-скоро прехвалено място? Не, аз не бих повторил, конкуренцията е голяма в Прага. Препоръчвам да се направи нещо като бирен тур. Във всяко заведение по една бира се пие максимум, така може да се отметнат няколко за една вечер , а и разстоянията са къси между известните бирарии. Освен това имам смътен спомен, че У Калиха излъгаха нещо в сметките, ама не съм много сигурен там ли беше или в някоя от другите кръчми. Връзка към коментар
Duke Публикувано: 22 юли, 2014 Сподели Публикувано: 22 юли, 2014 Заслужава ли си според вас да се посети У калиха или т.нар. Кръчма на Швейк,или е по-скоро прехвалено място? Зависи какво търсиш. Лично за себе си мога да кажа, че при посещение в Прага аз търся качествена кръчма с вкусна храна, евтина бира и липса на туристи. Никога не ми е минавало през ум да посетя въпросната "кръчма на Швейк", каквото и да означава това... Връзка към коментар
Iva_a Публикувано: 23 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 23 юли, 2014 Заслужава ли си според вас да се посети У калиха или т.нар. Кръчма на Швейк,или е по-скоро прехвалено място? И ние се въртяхме да я търсим тая кръчма и докато я намерим взе, че заваля пороен дъжд. Тъкмо минавахме покрай U Sudu, та се мушнахме там. Ми много добре се получи. В тези прехвалените заведения е малко като на конвейер. U Fleku, например, атмосферата е типична и се връщаш във времето, но тая лудница от чакащи да ги настанят, припряността на сервитьорите създават усещането за масовка и развалят приятното място. Сядаш, идва веднага яденето, сметката и бягаш. Ние сме свикнали яваш яваш. Бира, две, ядене, бира, две...три...Е, там това не става. Връзка към коментар
Vanya G. Публикувано: 23 юли, 2014 Сподели Публикувано: 23 юли, 2014 Заслужава ли си според вас да се посети У калиха или т.нар. Кръчма на Швейк,или е по-скоро прехвалено място? Темата за кръчмите в Прага явно ще бъде винаги актуална. И аз да напиша - повечето от популярните места са изключително туристически атракции, където сигурно само бирата е автентична. Нищо лошо да отидеш и да видиш, понякога и отрицателният опит е много полезен. Вж. сайта на U Kalicha, дава достатъчно ясна представа какво да очакваш и доколко мястото наистина е свързано с Швейк - т.е. малко, но все пак има по-голямо основание да използва Швейк като марка в сравнение с останалите ресторанти, които се кичат с това име. http://www.ukalicha.cz/shop/index.php?lang=EN И за да не бъде съвсем празен постът ми, ще дам една чужда класация за най-добрите кръчми в Прага - http://www.praguepubs.co.uk/pubs-results.php (5 халби - отлично, 4 - халби - заслужава си) Макар че данните не са съвсем актуални (напр. в повечето места вече има английски менюта, цените не са актуализирани), класацията дава добра отправна точка. Сред отличниците на първите две места са две пивници (pivnice) - просто защото в Прага бирата е в основата. Естествено и в пивниците има нещо за похапване (наденички, маринован хермелин - това е сирене, и прочие чешки неща), обичайно храната е на заден план. Моята любима кръчма U černého vola е класирана на четвърто място, тя пък е от категорията hostines (гостилница), там също няма разнообразно меню, но има атмосфера и добра бира. На туристите тук не се радват много и постоянните клиенти се обслужват с предимство. Вж. ревюто в ТripAdvisor За хора по-умерени има места, където се търси компромис между автентичност и туристически вкус - в различни пропорции и с различен успех. Тук попада третият в класирането - ресторантът U medvídků - стара сграда, ресторант с малък пивовар, хотел, сувенирен магазин. Интересното тук е силната бира. Внимавайте за сметката Моята препоръка към тези, които искат да усетят истинската Прага и все пак да не стоят гладни - хранете се в нормален ресторант, почти навсякъде предлагат и чешко традиционно меню - ако държите да опитате от местните манджи, и после отидете на правилното място да пиете бира като чехи. Връзка към коментар
royak Публикувано: 23 юли, 2014 Сподели Публикувано: 23 юли, 2014 У Калиху е оригинална кръчма, свързана с Ярослав Хашек и с илюстрации по стените от Йозеф Лада. В този смисъл представлява интерес преди всичко като литературен музей, отколкото по други причини - все едно да пиеш топъл шоколад или бира по местна рецепта в "триъгълника" литературни кафенета в Латинския квартал в Париж. В Прага отсядаме в "Смихов" и обикновено изкарваме много добре от тази страна на реката. По-изтупаните заведения са по уличките, водещи към стария град. Цените намаляват прогресивно толкова повече, колкото повече се отдалечавате на юг. Където влизат за обяд местните бачкатори, е най-евтино и вкусно. През месец май имаше голяма експозиция на творби на Алфонс Муха. Всъщност с негови творения и с "портрети на жени" на Густав Климт са украсени множество порцеланови сувенири и сервизи. Насладете се на кристалите от Бохемия и "Сваровски" също. Преди години Прага ме беше впечатлила с кехлибарените си бижута, очевидно внос от Литва и Латвия. Тази година от любопитство влязох в един такъв магазин в квартала "Йозеф" и окрих, че литовските бижута се продават с нечовешка надценка - това, за което в Литва платих 7 евро, в "Йозеф" струваше 214 евро, а в края на Карловия мост - 89 евро! Говоря за тези красоти: Връзка към коментар
zaharieva175 Публикувано: 23 юли, 2014 Сподели Публикувано: 23 юли, 2014 Ние посетихме музея на Алфонс Муха.В туристическия гид много пишеха за черната мадона и до като я намерим падна голямо обикаляне,а тя се оказа в центъра,до часовниковата кула.Можете да се качите и на кулата,гледката е прекрасна и си заслужава.От кулинарните изкушения може да опитате джолан или колено както му казват.На няколко места питахме за тази вкусотия,но така и не успяхме да я дегустираме-оказа се ,че доста бързо свършва,а това за мен е ориентир,че наистина е вкусно.Разходка с лодка по Вълтава не е лоша идея,но ако я пропуснете ,няма да съжалявате. Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 23 юли, 2014 Сподели Публикувано: 23 юли, 2014 Според мен ако не тръгвате с нагласата да попаднете само и единствено в най-хубавата кръчма, няма начин да попаднете на лошо място. Дали ще е кръчма за местни (аз попаднах на отвратителни дупки, уж за местни) или на туристически кръчми (сред които имаше изключителни попадения), важен е крайният резултат. Доброто прекарване не е обвързано със задължително посещение само на кръчма от Топ 1. Връзка към коментар
Пантелей пътник Публикувано: 23 юли, 2014 Сподели Публикувано: 23 юли, 2014 Благодаря на всички за изчерпателните отговори за Швейк-а Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега