Прескочи до съдържание

Докосване на статуи за късмет или...

Препоръчани мнения

Вероятно темата няма да изненада мнозина, които са наблюдавали това явление по време на пътуванията си.

За първи път видях да се докосва статуя в Брюксел  - на освободителя на града и почетен негов гражданин от 14 век Éverard t'Serclaes. Още тогава ми мина през ума, че може би това е някакъв вид контагьозна магия - чрез допир да се "усвои" някакво качество на изобразения. После забравих тази история. При сегашното ни пътуване обаче това действие на туристите ми се натрапи многократно. В Солун потриваха здраво палеца на левия крак на Аристотел /подобна практика била силно разпространена  сред студентите в Харвард, които триели, но и... пикаели нощем върху статуята на Харвард/. После наблюдавах подобни свещенодействия в Дубровник, в Сплит...

Ето някои сники : 

post-786-0-02546100-1404732430_thumb.jpg

Брюксел

post-786-0-76173900-1404732498_thumb.jpg

статуя на Аристотел в Солун

post-786-0-89441700-1404732573_thumb.jpg

Дубровник

Във Верона върви едно опипване на дясната гърда на Жулиета. Всичкото това пипане ми се стори меко казано изненадващо. Но е факт. Дори открих два източника по въпроса - на български и на френски език. За любопитните по темата, тук са:

http://health.bg/13807/10-kysmetlijski-mesta-po-sveta

http://www.tout-sur-google-earth.com/t14265-statues-a-toucher

Връзка към коментар

Ъъъъъ... Най-колоритното докосване - с извинение, за което веднага се сетих - топките на Санчо Панчовото магаренце в Мадрид. За късмет. Ей ме на - надупена и аз тамattachicon.gif76799_4162038726629_5187401_n.jpg  :rolleyes:

Голяма магария си е това :) Питам се защо сме склонни да правим тази неща? Защо?

Връзка към коментар

Бикът на Уолстрийт също е популярен с пипане на същия му анатомичен орган :)

P1070514.jpg

Включва се в същата категория като стотинките в кладенче за да се върнем и подобни, някой му е хрумнало и от там нататък като тълпа се втурваме да повтаряме. Пък и е доста разнообразен начин да направиш иначе скучно място привлекателно за туристите :) Става ми смешно като се сетя в Милано как се въртят всички на пета в едната дупка там до Дуомото :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това си е жив фетишизъм, другари...

Как да си във Верона и да не посетиш т.нар. къща на Жулиета, и да не хванеш другарката Жулиета за дясната гръд, доволно излъскана от пипане.

И докато Роси и Rainy пипат мъжки атрибути, то другарят Аросто по са му симпатични женските.

Т`ва Рим, т`ва Флоренция, т`ва Верона... много неща има за пипане в Италията.

В родния фолклор пък има народни песни, в които неуката снаха зашива потурите на свекъра си на едно таИнствено място...

То и други песни има, де... :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

attachicon.gifP1070514.jpg

Включва се в същата категория като стотинките в кладенче за да се върнем и подобни, някой му е хрумнало и от там нататък като тълпа се втурваме да повтаряме. Пък и е доста разнообразен начин да направиш иначе скучно място привлекателно за туристите :) Става ми смешно като се сетя в Милано как се въртят всички на пета в едната дупка там до Дуомото :)

Да, или стъпването на определена плочка /Вилнюс/; нещо с пръски вода /забравих какво точно беше/ в Любляна и пр. Сватбените катинари по мостовете са ограничени май все още в бившите съветски републики, но гледам, че се разпространяват смело чрез руснаците и по Адриатика. А пък свещена вода, чешми и извори колко имааа...

Връзка към коментар

И докато Роси и Rainy пипат мъжки атрибути, то другарят Аросто по са му симпатични женските.

Т`ва Рим, т`ва Флоренция, т`ва Верона... много неща има за пипане в Италията.

В родния фолклор пък има народни песни, в които неуката снаха зашива потурите на свекъра си на едно таИнствено място...

То и други песни има, де... :)

Ааа, моля, моля! Атрибути не съм пипала :) Обаче в Солун, по съвет на вещ другар, за малко да си направя венец от розмарин, за да стана по-паметлива /старите учители слагали такива венци на учениците си, за да подобрят кръвообръщението и паметта им/, а после - понеже бях на тази вълна, пипнах палеца на Аристотел. това ще рече, че за акъл се борех, не за друго. както и да е - и аз в кюпа с останалите. ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

хаххахахахаааа... Що ме карате да се хиля на глас насред офиса... хахахахахаххааа... Не съм фетишист, а откакто махнах суеверието, се чувствам супер. Обаче ужасно се забавлвах там, с това магаре, една приятелка ме подкокороса! хахахаха

Връзка към коментар

attachicon.gifP1070514.jpg

При тая навалица няма ли опасност вместо да бика да хванеш нещо на този пред теб?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Георги Матеев

Ъъъъъ... Най-колоритното докосване - с извинение, за което веднага се сетих - топките на Санчо Панчовото магаренце в Мадрид. За късмет. Ей ме на - надупена и аз тамattachicon.gif76799_4162038726629_5187401_n.jpg  :rolleyes:

Когато бяхме в Мадрид се снимахме с това магаренце, но не знаехме, че трябвало и да го опипваме... Пфу, какъв пропуск!  :biggrin:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Сватбените катинари по мостовете са ограничени май все още в бившите съветски републики.

Да бе да. Я го виж този парапет, който вече го няма - падна под тежестта на катинарите:

IMGP6754.JPG

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Да бе да. Я го виж този парапет, който вече го няма - падна под тежестта на катинарите:

IMGP6754.JPG

Традицията във всички случаи не е френска. В Одеса, където славата на любовните катинари /замок любви/ е най-голяма, твърдят, че модата е дошла от Флоренция.

http://www.zamkilubvi.ru/about

В статията в уикипедия се разказва за произход на традицията през първата световна война в Сърбия /малки разлики между английската и френската версия/... Също там се казва, че Париж се включва в тази традиция през 2008 г. През 2014 г. въпросният Pont des Arts /или само парапетът?/ е пострадал от тежестта на любовните катинари:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Cadenas_d%27amour

:)

Редактирано от royak
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.