Прескочи до съдържание

Амстердам за два дни...


Препоръчани мнения

Два пъти съм бил в Амстердам, но беше толкова отдавна, че сигурно тази година отново ще се запознаваме взаимно с този град. За разлика от мен, синът ми и съпругата не са били никога в Амстердам и затова решихме да отделим един уикенд на холандската столица. Знам, че има още две теми - една за Амстердам и една обща за Холандия, но ми се иска в тази информацията да бъде концентрирана конкретно върху идеи за прекарване на един уикенд в Амстердам...

 

Планът е да пристигнем в Амстердам около обяд на 30.08.2014 г., събота. Отсядаме в Golden Tulip Amsterdam West, за да стане ясно местоположението на хотела от гледна точка на придвижване в града. На следващия ден вечерта се прибираме в Грьонинген. Въпросът е как точно да уплътним времето от обяд на 30.08.2014 г., събота, до следобед на 31.08.2014 г., неделя. План, маршрут, логистика...

Връзка към мнение

От избрания хотел най-лесно стигате до центъра чрез гара Amsterdam Sloterdijk, и от там билети до Centraal. Виждам, че и някакъв трамвай спира отпред, но не му знам маршрута, според мен гарата ще е доста по-удобно, на 7-8 минути пеша е от хотела. 

 

Иначе... всичко зависи от времето и дали разходка в дъжд би била приятна :) Евентуална алтернатива би бил Rijksmuseum, но не знам дали сте по музеите. Утре ще натракам примерен маршрут на картата, че сега е късно и ме помързява малко и най-много да го направя през пръсти. Ако не го направя до обяд, просто пусни отговор на темата, да получа нотификация и ще се сетя. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

От избрания хотел най-лесно стигате до центъра чрез гара Amsterdam Sloterdijk, и от там билети до Centraal. Виждам, че и някакъв трамвай спира отпред, но не му знам маршрута, според мен гарата ще е доста по-удобно, на 7-8 минути пеша е от хотела. 

 

От ревютата относно хотела разбрах, че по-удобен за придвижване до центъра е този трамвай. Става дума за № 12, който стигал до централната част за по-малко от 20 мин. Иначе планът е при пристигането в Амстердам да слезем директно на Amsterdam Sloterdijk, което по всяка вероятност означава смяна на Centraal, но във всички случаи цената от Грьонинген не би трябвало да се увеличи с тази смяна...

Връзка към мнение

При не малкото магеланско поселение в Ниската земя, да давам информация, не ми се струва съвсем редно, но все пак да опитаме.

 

И аз отсядам в района на гара Амстердам Слотердайк (поправете ме за транслитерацията, сигурно я бъркам), до Централната жп гара на Амстердам използвам влак: бързо и удобно. Билети се купуват или от автомати (предимно с кредитни карти), или от помещение на тамошните железници, с малка надценка от EUR 0.50 на калпак.

 

Националният музей е чудесен, Ван Гог - също, като за последния се образуват бая големи опашки, та иди по-рано, ако имаш възможност.

 

Прилагам и карта на някои обекти, към която се придържам. Апропо, за този сайт отново научих в "амстердамци.ком". Със здраве!

Връзка към мнение

Повтарям мненията от горните поствое за музеят на Ван Гог. Може би най-голямата колекция от негови платна, която съм виждал. Има и много интересни обяснения. Струва си да се отиде до Амстердам даже и само заради този музей.

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към мнение

Да, разликата в цената е някакви 10 цента. Иначе маршрути търси в този сайт: http://9292ov.nl И той и гугъл ми изкарват влака като най-добрата опция до централна гара, която аз ползвам за отправна точка. Трамвая минава в другия край на маршрута, който описвам по-долу, така че може просто да го извървите обратно, или пък в едната посока да отидете с трамвая, да се върнете с влака, варианти бол. 

 

ОК, за ден и малко нямате много къде да се отплесвате, а да минете по класическия машрут. Особено след като сте двама новобранци и един позабравил :) Този класически маршрут е от гарата до Museumplein и обратно през квартала с червените фенери, но всичко по реда си. 

 

Започваме от централна гара. Тук лека отбивка е да не излизате през предния вход, а през задния, където спират безплатните морски фериботчета, които пресичат ей тоя канал, виждат се трите маршрута:

 

2014-07-30_09-52-16.png

 

Винаги като ми дойдат гости правя по едно бързо кръгче, с което от тези фериботчета дойде първо. Не, че е нещо особено, но е малко встрани от масовия туризъм в Амстердам, холандците се товарят с колелата, един вид усеща се ритъма на града извън туризма. Дори не е нужно да слизате, просто си останете на корабчето и се върнете с него. Ако уцелите това, което върви към IJ-Buurtveer, вляво на картата минава покрай една полупотопена подводница, която все съм се чудил каква и е историята.

 

Ако някой е с кола и се чуди къде да паркира в Амстердам е силно препоръчително да го направи от другата страна на канала и да се придвижи към центъра с корабчетата. Паркирането в центъра на Амстердам е трудно, до на практика невъзможно и цената е нещо от сорта на 5 евро на час. Това не за вас, ми за някой друг заинтересован, който чете темата и може да е с кола :)

 

В зависимост от това кое корабче хванете обиколката ще отнеме между 5 и 15 минути, според мен си заслужава с оглед на това, че не отнема много време и е безплатно. 

 

След разходката излизаме от централния вход на гарата и се мятаме в туристическата гмеж :) Веднага след като пресечете трамвайните релси е и първата спирка на корабчетата, които правят обиколка по каналите. Ползвал съм 2 различни фирми, всичко беше еднакво, даже и записаните туристически обяснения вътре, така че не знам дали има смисъл да се търси конкретна фирма. Разходката отнема около час, цена 8-10 евро и като цяло е доста информативна и дава възможност да се види града от нивото на водата.

 

Ето карта на цялата разходка, която описвам, за перспектива:

2014-07-30_10-47-17.jpg

 

Пак сме на гарата и поемаме по главната пешеходна улица Damrak до площад Dam. Много народ (особено както сте през уикенд лятото), много туристически магазини, сувенири, тур агенции...лудница. Препоръчвам хапване на пържени картофи в Manneken Pis, много са известни, на мен поне са ми вкусни и винаги има опашка там. Задължително с майонеза. Голямата порция е за двама, наистина е огромна и трябва да е много надъхан сам човек за да успее. 

 

После към площад Дам, стария дворец на кралицата, музея на Мадам Тюсо с восъчните фигури и още известен като площада, на който застреляха Косьо Самоковеца пред един магазин за диаманти.

 

Тук съветвам вече да се отделите от централната артерия и лека полека да хванете по-малки улички, за предпочитане вдясно, защото уличките от лявата страна (там където са червените фенери) ще ги направите на връщане . Главната цел е да се избяга от тълпите, почти винаги се успява, просто дръжте посока напред и направете няколко зиг-зага и ще сте почти сами. 

 

Следваща цел е цветния пазар. Нищо феноменално няма да видите там, особено по това време на годината, но препоръчвам двете магазинчета за кашкавал, които са от дясната страна на пазара. Има много видове в тях, безплатна дегустация, на мен пушеният с подправки ми харесва ужасно!

 

Следващата спирка може да е Vondelpark. Ако е хубаво времето можете да починете там. Хубав градски парк. Разстоянието между цветния пазар и Vondelpark си го изминавате по ваша си траектория, където ви видят очите покрай каналите и уличките. Това му е хубавото на Амстердам, няма почти нищо задължително за гледане, безцелната разходка между кривите къщи, с малка фронтална площ, но доста дълбоки, с капаците на прозорците, това е което поне на мен ми е най-приятно там. Ако сте минали с каналните туристически корабчета преди това ще знаете и защо къщите имат точно такава архитектура и какво правят тия плаващи домове в каналите :)

 

Близо до Vondelpark е Museumplein с надписа I Amsterdam, Rijksmuseum и музея на Ван Гог. На втория опашките винаги са респектиращи, първия отвори наскоро и не знам как е. Тук също може да се починете на поляната заобиколена от кралската концертна зала, Rijksmuseum и т.н.

 

Отстрани на поляната има доста павилиончета, които продават сувенири и разни бързи храни. Според мен тук е най-доброто място да пробвате холандската сурова херинга, по-мекия вариант е да ти я дадат с хлебче с лук. Взимайте лук, само ако и тримата ще я пробвате с лук, защото е доста лютив и после на околните няма да им е приятно :) По хардкор версията за ядене е без хляб, хващаш я за опашката да виси и директно я изяждаш. Ей тук малко руснаци плахо показват как се прави с много малки хапки. Истинския холандец ще я изяде наведнъж :)

 

 

Тук на Museumplein в тези павилиончета съм виждал да правят и топли, пресни Stroopwafels, което е просто задължително да го опитате. Мисля, че в Амстердам има и по-добри места за щропвафелите, но това ще е удобното място, което ви е на път. Другите трябва да ги търсите специално. 

 

И така, най-далечната точка на разходката е стигната, може да се тръгва наобратно. Твоя трамвай 12 спира до Museumplein и Vondelpark, така че може всъщност от тук да започнете разходката и да се върнете в посока гарата. 

 

Иначе тук обръщате, пак зиг-заг по малките улички и канали като този път държите повече посока вдясно, за да минете през квартала с червените фенери. Всеки си има различно мнение за него, със сигурност е интересно да се види от гледна точка на туризма. Събота вечер ще е доста натоварено също, но е безопасно. Много е вероятно да чуете българска реч наоколо :) Препоръчва се да сте там след залез, светлините са доста по-ефектни. 

 

Ето го целия приблизителен маршрут. Освен първата отсечка до площад Дам, другото си го направете само с шляене по малките улички. 

 

Малко за храната и кафенетата. Споменах за херингата, щропвафелите и пържените картофи с майонеза. Общо взето това покрива голяма част от холандските специалитети (последния даже е белгийски, ама да не се вталяваме). Понеже знам, че обичате да хапвате на хубави места, просто не знам какво да ви препоръчам. Холандска изискана кухня няма, така че просто си вижте някое ресторантче на външен вид да ви хареса атмосферата. 

 

За кафенетата - ще ги видите много по уличките, колкото по-малко, толкова по-добре. От масовите бири препоръчвам Grolsch, Dommelsch, Hertog Jan. По-добре последните, защото Grolsch се намира вече в България. Стига да ги има в избраното кафене. 

 

Та това, което описах са прилични няколко часа, колко точно зависи и от времето, и от темпото. Ако успеете тази разходка да я направите изцяло първия ден и не ви се повтаря втория, то може (ако пак е хубаво времето) да се метнете на другата сутрин до Zaanse - Schans. Това е холандския аналог на Етъра. Струпали са мелници, 1-2 от тях са отворени като музеи, които показват как са млени подправки навремето в тях (въпреки, че болшинството мелници са ползвани за изпомпване на вода, а не за мелене). Има и един от първите магазини на Albert Heijn, която е голяма верига супермаркети в Холандия, запазили са му ретро излъчването и т.н. Ходи се много лесно от Sloterdijk (баш Слотердайк си е, прасчо!) до гара Koog-Zaandijk, от там 10-15 минути пеша. Или от централна гара има директни автобуси. 

 

Ето сайта им за повече подробности: http://www.dezaanseschans.nl/en/

 

 

Ами това е, посочените неща преспокойно запълват ден и половина при перфектно време, което може и да не уцелите. Ако вали преценете кое ще орежете, може би повече музеи и по-малко разходка. 

 

Площад Дам, често има разни карнавали на него

P1050781.jpg

 

Каналите

P1050791.jpg

 

Отляво са барачките на пазара за цветя

P1050795.jpg

 

Тесните плоски фасади и криви покриви

P1050803.jpg

 

Канал с къщи в него

P1090258-2.jpg

 

Надписа I Amsterdam на Museumplein

P1090263-2.jpg

 

Rijksmuseum

P1090267.jpg

 

Отново тесните и криви фасади

P1090268-2.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Малко за храната и кафенетата. Споменах за херингата, щропвафелите и пържените картофи с майонеза. Общо взето това покрива голяма част от холандските специалитети (последния даже е белгийски, ама да не се вталяваме). Понеже знам, че обичате да хапвате на хубави места, просто не знам какво да ви препоръчам. Холандска изискана кухня няма, така че просто си вижте някое ресторантче на външен вид да ви хареса атмосферата. 

 

За кафенетата - ще ги видите много по уличките, колкото по-малко, толкова по-добре. От масовите бири препоръчвам Grolsch, Dommelsch, Hertog Jan. По-добре последните, защото Grolsch се намира вече в България. Стига да ги има в избраното кафене. 

 

 

 

 

 

Спомням си, че в Амстердам ходихме в някакво заведение на самообслужване на 2 или 3 етажа в близост до центъра, като не помня дали беше на някоя централна улица или на нейна пресечка. Там имаше доста добра храна, а не беше и толкова скъпо.  Спомням си, че на първия етаж бяха разположени салатите, от които си слагаш сам в чинията. Там беше и пицата, която служители на заведението ти я режат на грамаж, според желанието ти (нещо като пица на парче). пицата с риба тон беше доста добра. На вторият етаж имаше супи, топла храна (печени пилета, риби и т.н.), питиета и т.н. На последния етаж бяха разположени масите. Не зная дали Жоро би могъл да се сети за такова заведение по описанието ми, но определено храната ставаше за ядене и това, което плащахме двама беше някъде до 20 евро общо, като ядехме пици, салати и супи.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не мога да се сетя конкретно, но ги има доста такива или от типа на all you can eat, или с безплатен салатен бар, един вид на полу самообслужване. 

 

Друго се сещам за храната, може би да се пробва някоя екзотична, донесена от емигрантите, която иначе трудно бихме могли да пробваме на място. Например суринамско или индонезийско. нещо такова. Но не мога да препоръчам конкретни места. 

Връзка към мнение

Амстердам е супер приятен град за "трамбоване" пешком и на два крака за два дни може да се види много от широкия център, да не кажем всичко.

 

Едно приятно и стратегическо място за похапване в центъра на Амстердам е Albert Heijn supermarket (май имаше и заведения на самообслужване), точно на гърба на Кралския дворец е, има салати, сирена, шунки, плодове и проч. Цени: доволно добри. Много подходящо място за купуване на храносмилателни подаръци за БГ.

 

Повече инфо и снимка на богоугодната бакалница тук

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Георги, благодаря! Именно от подобен план имах нужда, а види се, започнал си да опознаваш стила ми на пътуване и си отделил внимание на детайла, което оценявам високо. Този план всъщност съм го изпълнявал и при двете си пътувания в началото и в средата на 90-те в Амстердам, което е съвсем естествено с оглед географското разположение на града и липсата на кой знае колко забележителности. Единствено не съм стигал до Vondelpark. Иначе може и да обърна програмата като още с пристигането слезем на Centraal и изпълним първото кръгче до Museumplein. Тъй като ще бъдем с една раница с най-необходимото за една вечер, мога да си позволя подобна разходка с "багаж". От Museumplein може да се приберем към хотела за настаняване, а по-късно да направим и обиколката на "Червения квартал", за да може "младши" да усети най-пълно ефекта, а аз да бъда порядъчно наритан докато се зазяпвам по улиците. Много благодаря и за напътствията относно храната, ще бъде последван този съвет...

Връзка към мнение

Особено ако е хубаво времето с тенденция за разваляне (както често се случва) е супер идея да слезете още преди настаняването и тогава да покриете поне единия тегел на разходката. Иначе да не стане да изхарчите хубавото време, докато пътувате от-до хотела и се настанявате там.

 

Вярвам си проучил вече OV-chipkaart, за влаковете не ви я препоръчвам, но за автобуси и трамваи навсякъде в Холандия си е необходима. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вярвам си проучил вече OV-chipkaart, за влаковете не ви я препоръчвам, но за автобуси и трамваи навсякъде в Холандия си е необходима. 

 

Да, проучих. Явно ще се купува само за сина ми по обясними причини. А билети за влаковете ще купуваме от машините преди всяко пътуване. Доколкото разбрах на големите гари има автомати, които приемат VISA или пък в краен случай на гише. Ако няма отстъпка за пътуване с OV-chipkaart с влак и за "младши" ще купувам билети, но това предстои да го уточним там на място...

 

Благодаря и за идеята относно посещение на Zaanse - Schans. Не съм ходил там и мисля наистина ако видим всичко в Амстердам още в събота, в неделя да отскочим дотам с влака от Sloterdijk...

 

За времето. Може и да не ми повярваш, но и по време на двете ми посещения в града времето беше слънчево. По спомен е било през периода юли-август. Надявам се, че последния уикенд на август ще бъде слънчев, но в Холандия и Англия подобни надежди за в сферата на вероятностите...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз пък ще препоръчам да влезете в Cheese and more. Имат магазини на няколко места, включително и на Пазара за цветя. Цените са малко високи, но и без да купувате, ще имате възможност да опитате всякакви сирена, горчици и сладка :)

 

За Albert Heijn, да знаете че има такива, на които пише to go. Те са малки и по-скъпи.

 

Срещу централната гара, от другата страна на канала, ще видите една странна бяла сграда - eye film institute. На първия етаж има стая с няколко прожектора, където дават откъси от стари филми, та ако хванете късата линия на ферито може да отделите време за това. 

 

Мога да добавя и парка с игуаните, който е на крачка от Вонделпарк и разбира се Hard Rock Cafe, ако сте фенове. Пък ако имате време, може да свиете и до Rembrandtplein и да се снимате с Нощната стража.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 5 седмици по-късно ...

Само да докладвам, че всичко върви по план и първата отсечка е изпълнена успешно. За жалост не си припомних предварително съветите на Георги и "Младши" взе "Обеликс" порция картофки, които естествено можеха да стигнат и за Астерикс.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сега предстои интересната част в "Червения квартал", а утре благодарение на Георги ще видим и Zaanse-Schanse...

 

На този етап времето е ОК...

 

Препоръчвам посещение на Гронинген, който се оказа много приятно градче с предимно студентско население...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Привет - моето пътуване е след 3 седмици и вече е крайно време да привършвам с подробностите от организацията.

 

Ние също сме за кратко и ще се възползвам изцяло от програмата на Георги, за което съм му много благодарна. На всички други, които помогат също! :)

 

Ще отседнем тук MEININGER Hotel Amsterdam City West

http://www.booking.com/hotel/nl/meininger-amsterdam-city-west.bg.html?aid=368032;label=meininger-amsterdam-city-west-0nEq1u8f_s%2Ar_WqxKw_1cwS51027245484%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=146ba9253fe31d16f583eb34412da596;dcid=1;ucfs=1;srfid=73dba953d3895427fe34d92380173f572f12e98aX1;highlight_room=

 

Уж е хотел, някъде го водят и като хостел, което мен не ми пречи - стига да имам самостоятелна баня и тоалетна. Намира се на самата жп гара Sloterdijk. В трип адвайзер обаче четох, че бил труден за намиране,а и на гугъл мапс не мога да го видя със стрийт вю - притеснява ме да не се лутаме и ние много докато го търсим, особено ако е тъмно вече :huh: ! Има ли някой, който го е посещавал или просто някой, който го е забелязал, ако е ползвал гарата - да даде малко повече инструкции!?

 

 

Другите ми въпрос са:

Не ни се занимава с купуване на пластики и зареждане на карти.

 

Четох някъде, че е възможно да си купиш билет за еднократно пътуване с влак с допълнително оскъпяване от 1 евро на хартиен носител. Така ли е!? Ако да - от къде се купуват - предполагам гишета на гарите!?

    

Четох също, че има карта за градския транспорт - която важи 24 часа - май 7,5 евро беше, която също е на хартиен носител и може да се купи от самото превозно средство!? Това също ли е така и във всички ли превозни средства мога да разчитам, че ще ми продадат!?

Връзка към мнение

Билетите за влака се купуват от машинки на гарите, които нямат оскъпяване и приемат уж нормалните кредитни/дебитни карти. Казвам уж, защото напоследък няколко пъти ми се случи да не приеме по някаква си тяхна причина картата. Винаги на гарите има поне един автомат, който работи и с монети, така че ако искате да сте на 100% сигурни може да носите една торба желязо, но това едва ли е практично :) Иначе от гишетата по гарите се купува с 50 цента надценка, но някои от по-малките гари нямат гишета...това за вас едва ли ще е проблем, мисля че всичките амстердамски гари си имат. 

 

Тази карта за 24 часа е само за превозните средства на GVB, и да, може да се купи от ватмана/шофьора. Има и други фирми, които оперират в региона и за тях няма да важи, но като цяло в центъра на Амстердам няма да имате проблем. 

 

За хотела не излиза на street view, май защото няма автомобилен път до там. То и много зависи от кой изход точно на гарата ще излезеш, но с малко въртене ще го намериш :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Автоматите за продажба на билети на всички централни гари в Холандия, приемат кредитни карти VISA. Моята е издадена от ПИБ и нямах проблем. Единствено на малки гари автоматите все още не приемат кредитни карти. Надценката от 0,50 цента при покупка от гише вече е премахната, като навсякъде (автомат или гише) се заплаща по 1 евро на закупен билет за извършената услуга...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Автоматите за продажба на билети на всички централни гари в Холандия, приемат кредитни карти VISA. Моята е издадена от ПИБ и нямах проблем. Единствено на малки гари автоматите все още не приемат кредитни карти. Надценката от 0,50 цента при покупка от гише вече е премахната, като навсякъде (автомат или гише) се заплаща по 1 евро на закупен билет за извършената услуга...

 

Ух, сега виждам че наистина е така, ново 20. Супер тъпотия, и отстъпките не могат да се ползват с обикновените билети, а трябват от скъпите чип карти...ужас. 

Връзка към мнение

Така е от 01.07.2014 г. Идеята е да накарат абсолютно всички холандци да пътуват навсякъде (не само в градовете) с OV чип карти, а чужденците да плащат скъпи еднократни билети. Има и недомислени неща обаче. При поръчка на персонална OV чип карта, можеш да зададеш опция за автоматично зареждане на картата от личната ти банкова сметка с произволна сума от 10 до 50 евро при снижаване на остатъка, но никъде не е указано доколко автоматична е процедурата. Имам предвид сложната банкова система в Холандия, която изисква онлайн банкиране и лично нареждане на превод по сметка. Интересно ми е какво ще се случи ако с персонална OV чип карта, която е да кажем с около 20 евро наличност и зададена опция за автоматично зареждане до 50 евро, решиш да вземеш билет за влак до другия край на страната, който ще струва около 30 евро. Интересно ми е дали автомата ще ти "пусне" този билет и какво ще се случи на връщане. Би трябвало автоматичното зареждане от банковата сметка да е сработило, но не съм наясно дали не трябва и някаква ръчна авторизация. Абе, малко офтопик излязох, но знаеш, че темата има друг характер за мен...

Връзка към мнение

Не, процеса е напълно автоматичен, нали аз съм с персонална чипкарта и активирана тази опция. Всъщност като цяло в разплащинията в Холандия можеш да дадеш права на определени фирми да си теглят автоматично пари от сметката ти без изрично да нареждаш превод - мобилни оператори, фитнес центрове, чипкартата и т.н. 

 

Освен това, специално за влаковия транспорт ти не купуваш билет, а цената на пътуването ти става ясна в момента на слизането. Системата блокира автоматично 20 евро при качване и връща разликата при слизане. Блокираната сума е 10 евро, ако пътуваш с намаление. Ето няколко хипотетични сценария:

 

1. Имаш 50 евро в картата, пътуваш Ротердам - Хага, което струва 5 евро. На качване системата блокира 20, на слизане връща 15. Всичко точно. 

 

2. Имаш 14 евро в картата и имаш активирано автоматично зареждане на 10 евро, ако паднеш под лимита. Пътуваш Ротердам - Хага, което трябва да струва около 5 евро. Въпреки, че имаш достатъчно пари в картата да си платиш пътуването системата не знае къде мислиш да слезеш. За това при качване вижда, че нямаш достатъчно за блокиране на 20 евро и си дърпа 10 от сметката ти. Ставаш с 24 евро, от които системата блокира 20. На слизане връща 15 (тъй като пътуването ти струва 5), в крайна сметка оставаш с 19 евро в чипкартата. 

 

3. Имаш 14 евро по картата и имаш активирано автоматично зареждане на 10 евро, ако паднеш под лимита. Пътуваш Ротердам - Грьонинген, което струва 25.40. При качване системата пак иска да блокира 20 евро, въпреки че билета ти струва повече и си дърпа 10 от сметката ти. На слизане трябва да платиш 25.40, а имаш само 24 и системата ще дръпне още един десетак. Т.е. в крайна сметка ще останеш в картата с 9.60. 

 

Абе сложна дивотия е. Принципно при дестинации, които са по-скъпи от 20 евро има уж икономически смисъл да "забравиш" да се маркираш на слизане. В този случай губиш депозита от 20 евро, а билета ти ако се маркираш струва 25.40. Но това е само на теория понеже ти се пази цялата история и при повторна злоупотреба ще те цакат. Освен това те могат да видят в кой град ти е следващото пътуване, да речем с автобус и от там лесно да се разбере къде си слезнал наистина и т.н. Има и Биг Брадър елемент в цялата схема :)

 

Точно и за това пътуването с влак с ОВ чипкарта за чужденци е много непрепоръчително, защото се изисква да имаш поне 20 евро, които да бъдат блокирани, които пък после не можеш да си върнеш... или поне не можеш лесно. За това да се плаща тази надценка от 1 евро, да се купуват еднократни билети и така. 

 

При градския транспорт блокираната сума е 4 евро и там е по-поносимо. Макар че пак картата струва 7.50, блокирана сума 4 евро, трябва да кажеш чао на кажи-речи 12 евро. Които макар тарифите с чипкартата да са по-евтини трудно ще се изплатят за едно пътуване от 2-3 дни. 

 

Може да бъркам малко с лимитите и блокираните суми, явно са променили нещата последните 1-2 месеца, но смисъла е общо взето този. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

, като навсякъде (автомат или гише) се заплаща по 1 евро на закупен билет за извършената услуга...

 

 Това си е най-обикновен, прост билет, нали!? :)

 

 

 

 

Останах с впечатление, че важи за почти всичко - автобуси, трамваи и метро - не е ли така!?

 

Тази карта за 24 часа е само за превозните средства на GVB, и да, може да се купи от ватмана/шофьора. Има и други фирми, които оперират в региона и за тях няма да важи, но като цяло в центъра на Амстердам няма да имате проблем. 

Връзка към мнение

 Това си е най-обикновен, прост билет, нали!? :)

 

Не съвсем :) Пак се изисква да го маркираш и на качване и на слизане, има чип вътре. Ето повече информация: http://www.ns.nl/en/travellers/arrange-and-buy/tickets-and-passes/ticket-and-pass-types

 

Останах с впечатление, че важи за почти всичко - автобуси, трамваи и метро - не е ли така!?

 

Значи има различни фирми, това което ти цитираш е за GVB, които са един от операторите на автобуси, трамваи и метро. Но има и други, например Connexxion, но те мисля основно свързват предградията с центъра. Т.е. превозните средства на GVB би трябвало да са ти достатъчни в централната част на Амстердам. Но ако например искаш да ходиш до Zaanse Schans, което описвах по-рано в темата, ей този билет за 13.50€ може да е по-добра идея: http://www.connexxion.nl/amsterdam-en-region-day-ticket/1032 Ето какво покрива този билет: http://www.connexxion.nl/data/upload/TouristTicket_routekaart2013.pdf

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.