Прескочи до съдържание

Сафари в Индия

Христина

Препоръчани мнения

Сафарито беше преди 2 месеца в Резерват за тигри в Рантамборе, Раджастан. Резервата е разделен на райони,  като джиповете с индийци-водачи са разпределят в предварително определените райони. 2 от групите видяха и заснеха тигри, вкл. тигрица с малки, нашият екип видя само следите, за съжаление. Колегите ни дадоха техните клипове и снимки. Всичко е до късмета. Иначе успяхме да заснемем всякакви други животни. За отбелязване е, че на такива сафарита е необходима специализирана снимачна техника, издържаща на запрашена среда, висока температура, вибрации и тн, аз лично не бях подготвена в това отношение. Иначе преживяването е страхотно, поставям го засега най-високо в моята класация :).

post-1865-0-99482800-1407050366_thumb.jpg

post-1865-0-59411100-1407050428_thumb.jpg

post-1865-0-82417700-1407050666_thumb.jpg

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Добре дошла !

И аз бях там. На сутрешното сафари ударихме на камък , но следобед бяхме възнаградени за търпението ( поисках да съм в друг сектор) :

post-140-0-12683200-1407052987_thumb.jpg

Близо час и половина се радвахме на тая хубавица която се сниши в гъсталака и  съзерцаваше търпеливо елените до близкото езеро. За съжаление така и не нападна.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

2 от групите видяха и заснеха тигри, вкл. тигрица с малки, нашият екип видя само следите, за съжаление. Колегите ни дадоха техните клипове и снимки. Всичко е до късмета.

За отбелязване е, че на такива сафарита е необходима специализирана снимачна техника, издържаща на запрашена среда, висока температура, вибрации и тн, аз лично не бях подготвена в това отношение. Иначе преживяването е страхотно, поставям го засега най-високо в моята класация :).

Благодаря за отговора. Да, един от проблемите в резерватите за тигри в Индия е, че може да отидеш за няколко дни и да не видиш тигър. Един от най-близките ми приятели през последните 15 години не ходи почти никъде, освен на сафарита като редуваше Африка с Индия. Последно време обаче се оплаква, че заради главоломно растящата средна класа в Индия, вече е претъпкано из резерватите, това всъщност е вторият проблем там.

Другото е, че в някои резервати са спрели да предлагат сафарита на гърба на слон, което давало ужким по-голям шанс. Ако човек иска да види тигър, обаче, там все още е най-доброто място. От това, което следя (без да съм ходил още) ми излгежда, че последните години като, че ли в резервата Тадоба се виждат най-много тигри. Една жена показа нейна лична статистика в един специализиран форум за сафарита - отиваш на trip reports, после на India и там ги четеш вече отделните "доклади". Аз също имам 3 фотописа на този сайт в отделите за Кения, Южна Африка и Ботсуана (последният е работа в прогрес). Като цяло има хора със страшно много опит в сафарита и могат да се задават въпроси. Последните 7 сафари парка/концесии/резервата, където бях през Май и Юни ги описам на български и в този сайт (снимките и разказа започват от 7-ма страница).

За фото екипировката си разбрала много добре, аз мъкна на сафари около 10-12 кг. такава, като само едното ми тяло и един от обективите са прахо-защитени (това не е никаква гаранция, освен това трябва да се знае и как да се пазят от прах).  Освен екипировката, снимането на диви животни изисква и малко по-различни фотографски техники. За това може да коментираме безкрайно.

За момента имам 16 парка, резервати и частни концесии в Кения, Ю. Африка и Ботсуана в колана, здраве и живот, през Септември ще прибавя още един парк и един резерват в Танзания.

Тук можеш да видиш албуми от сафарита, на които съм ходил за сега, от последните 3 парка и концесии още не съм качил снимките.

Радвам се, че има още един човек тук на форума, с който да коментираме сафарита. Сафарито е вирус, някои хора се разболяват, други не ги хваща, но хванеш ли го веднъж е много силно пристрастяване. За къде са ти следващите планове?

Добре дошла !

И аз бях там. На сутрешното сафари ударихме на камък , но следобед бяхме възнаградени за търпението ( поисках да съм в друг сектор) :

attachicon.gif127-2011748x.jpg

Близо час и половина се радвахме на тая хубавица която се сниши в гъсталака и  съзерцаваше търпеливо елените до близкото езеро. За съжаление така и не нападна.

Това е много яко. Аз се бях сетил за теб, че си ходил на сафари за тигри в Индия и щях да те помоля да сложиш снимки и да разкажеш повече. Час и половина прекарани с тигрица е страхотно преживяване!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Гледайки твоите сафарите мисля , че това което предлага конкретно Ranthambore е доста бледо. Животните не са толкова много и са основно маймуни, сърни и елени , пауни , някой друг крокодил и брадавичеста свиня , разбира се основна атракция е тигърът.Има леопарди , но видяхме един високо в скалите и с моя обикновен апарат нямаше как да го хвана в кадър.

Самият парк е разделен мисля на 7 зони и разбира се има квота за джиповете. Относно индийската средна класа ...абе има всякакви. Попаднах на две моми англичанки които се бяха изтупали с нещо като коктейлни рокли , тежък грим и макиаж който още не беше засъхнал.Не знам къде мислеха , че са тръгнали , но прахоляка им дойде малко нанагорни :)

Цените обаче са символични на фона на тези които описваш в африканските паркове.

Не помня вече , но през 2012-та за двете сафарита през деня да съм платил общо 50 -ина евро...

Връзка към коментар

Гледайки твоите сафарите мисля , че това което предлага конкретно Ranthambore е доста бледо. Животните не са толкова много и са основно маймуни, сърни и елени , пауни , някой друг крокодил и брадавичеста свиня , разбира се основна атракция е тигърът.Има леопарди , но видяхме един високо в скалите и с моя обикновен апарат нямаше как да го хвана в кадър.

Относно индийската средна класа ...абе има всякакви. Попаднах на две моми англичанки които се бяха изтупали с нещо като коктейлни рокли , тежък грим и макиаж който още не беше засъхнал.Не знам къде мислеха , че са тръгнали , но прахоляка им дойде малко нанагорни :)

Цените обаче са символични на фона на тези които описваш в африканските паркове.

Не помня вече , но през 2012-та за двете сафарита през деня да съм платил общо 50 -ина евро...

Аз нямам нищо против индийската средна класа, просто с нарастването и, резерватите в Индия се препълват с хора, няма значение какви. Преди даже само 7-8 години е било различно.

Да, цените са доста по-ниски от африкански сафарита, ти предполагам, че си спал извън парка, но то и вътре да спиш не е много скъпо. Хубавото е, че в Индия сафаритата могат да се комбинират с много други интересни неща - градове,  храмове и забележителности. Лошото е, че като цяло се виждат много по-малко животни, но пък има специфични за района (тигрите например), има един вид много редки носорози също (в друг резерват). Азиатските лъвове в резервата Гир мисля, че всеки който е отишъл поне за 2 пълни дни ги е видял до една или друга степен, там големият късмет е да видиш леопард.

Връзка към коментар

2 от групите видяха и заснеха тигри, вкл. тигрица с малки, нашият екип видя само следите, за съжаление. Колегите ни дадоха техните клипове и снимки. Всичко е до късмета.

Сега се сетих да попитам - колко време прекара в резервата (колко излизания с джип)?

Връзка към коментар

Ето още няколко снимки за ориентация , като моля да не обръщате внимание на неща като фокус , експозиция , кадриране и прочие  :lol: Снимал съм със сапунерка , а сафарито беше само бонус към индийското ми пътуване. Това обаче се превърна в най-хубавият и релаксиращ ден за целия ми престой в страната.

post-140-0-81203300-1407060117_thumb.jpg

post-140-0-17037500-1407060132_thumb.jpg

post-140-0-96631800-1407060147_thumb.jpg

post-140-0-87233200-1407060175_thumb.jpg

post-140-0-05794100-1407060161_thumb.jpg

post-140-0-46431800-1407060191_thumb.jpg

post-140-0-94168100-1407060205_thumb.jpg

post-140-0-08060000-1407060218_thumb.jpg

post-140-0-59190300-1407060231_thumb.jpg

post-140-0-61848000-1407060264_thumb.jpg

Още малко :

post-140-0-14338900-1407060511_thumb.jpg

post-140-0-24441600-1407060527_thumb.jpg

post-140-0-56736400-1407060545_thumb.jpg

post-140-0-15128100-1407060558_thumb.jpg

post-140-0-49885800-1407060569_thumb.jpg

post-140-0-41253200-1407060582_thumb.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Направо си заслужава. Не го бях планирал за посещението ми към Индия, ама май ще го включа, нищо че дните застрашително се увеличават за там и ще има търкания....

Връзка към коментар

@stenk благодаря за снимките. Аз намирам и тези елени с точките (предполагам, че са елени, не им знам вида) за много красиви. Тях има ли ги много из парка, гледам, че доста си ги снимал? Какво беше положението с птиците?

Направо си заслужава. Не го бях планирал за посещението ми към Индия, ама май ще го включа, нищо че дните застрашително се увеличават за там и ще има търкания....

Проучи и резервата Тадоба, то е на късмет, но разправят, че там са повече шансовете за тигри. Резервата Гир пък е за азиатски лъвове (не е далеч от Мумбай). 2-3 дни повече няма да ти съборят бюджета, а гледам, че разполагаш с време.

Връзка към коментар

Да ,  тези сърни и елени са на всяка крачка   . За любителите на птици определено има какво да са види . За мен бяха  просто шарени екзотични видове , но не бях проучвал нещата и каквото гидовете  обясняваха това попивах. В главата ми беше само мисълта откъде ще изскочи тигър ... иначе щях да обявя провал !

Не съм толкова повърхностен човек , но тогава така се получи  :lol:

Става и с една нощувка преди - един цял ден и вечерта късен влак за нанякъде. Аз някъде в полунощ след сафарито и вечерята  хванах  спален влак за Удайпур и се наспах сладко сладко до пристигането сутринта  ... дори имах сили да изритам един холандец  настанил  се на моето легло   :mad:

Този парк е много лесен за организация , защото е близо до Джайпур който е ясно , че е във всеки план вклюващ Златният триъгълник. 

Ето и сайта за онлайн резервации :

http://164.100.222.134/WildLife/home.do#_

Връзка към коментар

Да ,  тези сърни и елени са на всяка крачка   . За любителите на птици определено има какво да са види . За мен бяха  просто шарени екзотични видове , но не бях проучвал нещата и каквото гидовете  обясняваха това попивах. В главата ми беше само мисълта откъде ще изскочи тигър ... иначе щях да обявя провал !

Не съм толкова повърхностен човек , но тогава така се получи  :lol:

То не става въпрос за повърхностен, апетита идва с яденето, колкото повече ходиш, толкова повече разни дребни животни / птици започват да те интересуват. Някои от птиците аз не ги познавам, съфорумци ми помагат за идентификация.

Аз може би не бих отишъл само за сафари в Индия, но бих комбинирал места, където не съм ходил (примерно Мумбай и Варанаси) с един-два резервата или даже още по-добре би било един, два резервата, Мумбай, Шри Ланка и Малдивите. Трябва да го измисля логистически и ценово как би било най-добре за самолетни билети, предполагам билет до Мумбай, а от там с Шри Ланкан до Мале със спиране в Коломбо. Другото е да преценя дали бих изтървал африканско сафари заради такова пътешествие...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами ето покрай твоите пътешествия в Африка веше кроя планове в средносрочен план за Африка , па било и нещо по-бюджетно.

Маршрутът  беше : Delhi-Khajuraho-Varanasi-Orchha-Agra-Jaipur-Ranthambore-Udaipur-Jodhpur-Jaisalmer-Delhi и всичко наоколо за 22 дни.

post-140-0-01066300-1407068835_thumb.jpg

http://forum.all.bg/showflat.php?Cat=0&Board=photo&Number=2894191&page=0&fpart=1

Редактирано от stenk
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 10 години по-късно ...

Здравейте, за тези, които сте правили сафари в парк Рантамборе в Индия, то моля да споделите как го организирахте (ако е с агенция ще се радвам на контакти или чрез хотел в района). Идеята ни е да направим поне 1 нощувка в парка и съответно следобедно и сутрешно сафари.  🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.