Прескочи до съдържание

Празници, тържества, събори в България

ruwenzogy

Препоръчани мнения

Отдавна се каня да пусна една тема, която мисля, че ще полезна за всички в този форум.

Иска ми се да си направим нещо като календар за проявите, които се случват в България - тържества, празници, концерти, събори и всичко, което се сетим и ни бъде интересно да посетим.

Аз не намирам такава систематизирана информация никъде, а научавам за мероприятията постфактум - я от телевизия, я от приятели....Много често се чудя къде да отида през почивните дни. Така ще имаме прясна информация от извора. Много хора са от провинцията и могат да споделят какво и кога се случва в техния град. Аз ще направя календара  и ще го поддържам актуален.  По този начин дори , ако отидеш на дадено място , можеш да се срещнеш с тамошен магеланец и да пиете бира..хаха...(накъде бия). 

Не, темата е сериозна. Давайте предложения и да почваме. Нали се сещате за какво иде реч - например събора в Гела, празника на хумора в Габрово, сурва в Перник и много други по-малко известни купона...

Само гледайте информацията да е достоверна, да не подведем хората...

Ами, чакам....

КАЛЕНДАР НА ПРОЯВИТЕ :

8-13 АВГУСТ - Банско джаз фест
9 август - Празник (събор) на странджанските села Бръшлян, Бродилово, Калово и Сливарово
9-10 август - Нац.тракийски фолклорен събор - Старозагорски минерални бани
14-17 август - Традиционен панаир на занаятите в с.Орешак
15 август - Празник (събор) на родопското село Широка лъка
15 август - Храмов празник на Бачковски, Троянски, Черепишки, Соколски манастири
22-23 август - Фестивал на фойерверките в Каварна
22-24 август - Фестивал на фолклорната носия в Жеравна
25-31 август - Международен фолклорен фестивал Приморско 2014

28 -30 август - Миндя Рок Фест - с.Миндя, Вел.Търново

28 - 7 септември - Празници на изкуствата  Аполония 2014 -  Созопол

28 - 1 септември - Празници на сръбската скара - Лесковац , Сърбия

29 - 30 август - Летни празници на изпятата песен 'Солени ветрове' - Бургас

29 - 31 август - Празници в Долината на тракийските царе - Казанлък

30 - 31 август - Събор на каракачаните - Карандила, Сливен

30 - 31 август - Рок фест - с.Бели Искър, Рила

31 август - Ден на туризма - традиционно изкачване на Черни връх

31 август - Концерт на Андреа Бочели - стадион Българска армия - София
30-31 август - Нац.фестивал на старата градска песен "Пей сърце" - Кюстендил
30-31 август - Панаир на занаятите в Димитровград

2 - 8 септември - Пирин фолк 2014 - Сандански

5 - 6 септември - Бард фест - Ловеч

6 септември - Ден на Пловдив - 128 години от Съединението -  Пловдив
6 септември - Деня на Балкана - Чипровци
6 септември - Шести събор на Деветашкото плато "Девет песни от извора" - с.Крушуна
6-7 сеп - Международен панаир на народните занаяти - Етъра,Габровско
6-8 сеп - Фолклорен фестивал"Странджа пее и танцува" - Приморско
8 септември - Храмов празник на манастира "Седемте престола"

10 - 23 септември - Межд.театр.фестивал 'Сцена на кръстопът" - Пловдив

11 септември - Концерт на Лили Иванова  -  Бургас
13-14 сеп - Празник на Кръстова гора в Родопите

16 септември - Концерт на Лейди Гага - Истанбул

17 септември - Ден на София
19-20 сеп - Етнографски фестивал на Средногорието - град Стрелча

19 - 22 септември - Български фестивал на сливата - Троян и околности
20 септември - Традиционен фестивал на ромската култура и обичаи - Сопот
20-22 сеп - Делюви празници - Златоград

1 октомври - Футбол :   Лудогорец - Реал (Мд) - София

9 октомври  -  Концерт на Кичка Бодурова -  НДК, София

10 октомври - Футбол :  България - Хърватска   -   София

17 октомври - Концерт на Smokie  -  НДК, София

22 октомври -  Футбол  :  Лудогорец - Базел  

16 ноември  -  Футбол  :  България - Малта

26 ноември  -  Футбол :   Лудогорец - Ливърпул

Засега е това. Давайте още - може концерти, мачове и всичко, което мислите, че е интересно. 

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Да, сайта е много добър. На мен ми се иска лично магеланци да потвърдят за актуални събития в техния регион.

Да черпим вода от извора.

Нещо ей такова? http://m.velingrad.bg/?p=19134

Това е минало де, през юли е било, но мисля че схванах идеята и е добра :)

Връзка към коментар

Отдавна се каня да пусна една тема, която мисля, че ще полезна за всички в този форум.

Иска ми се да си направим нещо като календар за проявите, които се случват в България - тържества, празници, концерти, събори и всичко, което се сетим и ни бъде интересно да посетим.

Чудесна идея! :)

Аз преди време бях споменал, че ми се иска да има такава тема/справочник/календар и за фестивалите/празниците/тържествата по света, за да може човек като се запъти по дадена дестинация и кято си избира дати, да погледне какво интересно има в района и кога. :)

Обаче така си увисна без резултат :rolleyes:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

В момента се сещам за фестивала на народната носия в Жеравна, тази година е 22-24 август

http://www.nosia.bg/

Изглежда ми забавно :)  Трябва да се облечете в носия, може и да не е българска, и да не носите съвременни неща, като телефони, фотоапарати...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз съм твърдо "за".Обещавам за актуална информация от района Троян-Орешак-Троянски манастир.

Мисля,че идеята е добра,но нека всеки магеланец да направи и своя коментар за съответното събитие,защото има много общински прояви,целта на които е само да се откраднат пари.Аз лично тези прояви ги филтрирам и не върви да ви ги рекламирам.Естествено това ще бъде по лична преценка на пишещия.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ето и първата информация от мен.

15.08.2015г.-Храмов празник на Троянския манастир.Аз лично от пет-шест години не ходя,защото е голяма тарапана-сергии,кебапчийници и пр.Ходим два-три дена по-късно да запалим по една свещ.

14-17.08.2015г.-Традиционен панаир на занаятите-Орешак 2014-място НИХЗИ.Мисля,че е мероприятие,което си заслужава,като се има в предвид колко занаятчии останаха в България.Има интересни експозиции.Част от тях са постоянни,друга са само по време на панаира.Традиционно има и чуждестранно участие.Подходящо е за показ и на чуждестранни гости.

1-21.09.-Български фестивал на сливата-интересно мероприятие за "не-троянци".Провежда се на центъра в Троян и пред НИХЗИ-Орешак.Също така има ден на отворените бъчви във Винпром-Троян.Има дегустации на ракия,сладка и други манджи от сливи.

http://www.peika.bg/Balgarski_festival_na_slivata_l.e_i.76831.html

Мисля,че ще е добре ,ако може Жоро да направи календара по подобие на графика на знамето.

Редактирано от Emil Chakalov
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В момента се сещам за фестивала на народната носия в Жеравна, тази година е 22-24 август

http://www.nosia.bg/

Изглежда ми забавно :)  Трябва да се облечете в носия, може и да не е българска, и да не носите съвременни неща, като телефони, фотоапарати...

е, тогава как ще снимаме :(

Връзка към коментар

КАЛЕНДАР НА ПРОЯВИТЕ :

8-13 АВГУСТ - Банско джаз фест

9 август - Празник (събор) на странджанските села Бръшлян, Бродилово, Калово и Сливарово

9-10 август - Нац.тракийски фолклорен събор - Старозагорски минерални бани

14-17 август - Традиционен панаир на занаятите в с.Орешак

15 август - Празник (събор) на родопското село Широка лъка

15 август - Храмов празник на Бачковски, Троянски, Черепишки, Соколски манастири

22-23 август - Фестивал на фойерверките в Каварна

22-24 август - Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

25-31 август - Международен фолклорен фестивал Приморско 2014

30-31 август - Нац.фестивал на старата градска песен "Пей сърце" - Кюстендил

30-31 август - Панаир на занаятите в Димитровград

6 септември - Деня на Балкана - Чипровци

6 септември - Шести събор на Деветашкото плато "Девет песни от извора" - с.Крушуна

6-7 сеп - Международен панаир на народните занаяти - Етъра,Габровско

6-8 сеп - Фолклорен фестивал"Странджа пее и танцува" - Приморско

8 септември - Храмов празник на манастира "Седемте престола"

13-14 сеп - Празник на Кръстова гора в Родопите

19-20 сеп - Етнографски фестивал на Средногорието - град Стрелча

20 септември - Традиционен фестивал на ромската култура и обичаи - Сопот

20-22 сеп - Делюви празници - Златоград

Засега е това. давайте още - може концерти, мачове и всичко, което мислите, че е интересно.

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз не намирам такава систематизирана информация никъде, а научавам за мероприятията постфактум - я от телевизия, я от приятели....Много често се чудя къде да отида през почивните дни. Така ще имаме прясна информация от извора. Много хора са от провинцията и могат да споделят какво и кога се случва в техния град. Аз ще направя календара  и ще го поддържам актуален.  По този начин дори , ако отидеш на дадено място , можеш да се срещнеш с тамошен магеланец и да пиете бира..хаха...(накъде бия). 

Не, темата е сериозна. Давайте предложения и да почваме. Нали се сещате за какво иде реч - например събора в Гела, празника на хумора в Габрово, сурва в Перник и много други по-малко известни купона...

Само гледайте информацията да е достоверна, да не подведем хората...

Ами, чакам....

Поздравления за идеята! Полезно!

Един от "най-предстоящите", по всичко личи, е този НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ  ФОЛКЛОРЕН СЪБОР “БОГОРОДИЧНА СТЪПКА” на Старозагорските минерални бани на 9 и 10 август 2014г. /събота и неделя/. 

Повече информация тук.   Снимки от 2013 г. тук.

---

Някъде преди дни мина и друг голям фолклорен фестивал - "Пирин пее".

В автобуса от Будапеща имаше гласовита група от българки, женени за унгарци, участващи от 15 години във фолклорен състав и запътили се натам. От тях още, далеч зад пределите на България, "чухме" за тазгодишното му издание. "Чухме" и част от участието им - песни, танци - още там, в автобуса. Така че може да се каже, че сме били на "Пирин пее". :) Поне нямаше представители на други, "по-тъмни етноси" - нито един. Бях се подготвил психически, след като изчетох няколко мнения във форума. :)

А пък те пък са спецове по настоящата тема, нали?!

Така че отклонението ми да не се счита за off topic. ;-)  

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Препоръчвам Деня на Балкана на 6 септември в гр. Чипровци: 

http://www.sabori.bg/ob-montana/view.html?oid=22507

Полезно би било:

1. Ранно резервиране на място за преспиване в гр.Чипровци или някъде наблизо(Берковица, Белоградчик), за да е удобно придвижването в деня на събитието - има значителен интерес и хотелите се пълнят, а по това време на годината в района се провежда турнир по шахмат, колоездачна обиколка, фолклорни прояви в гр.Берковица и др.)

2. Добре е предходния ден да се разгледа гр.Чипровци - ще ви изненада с няколко музея и отзивчиви хора, които ще ви посъветват как да се подготвите за самия ден на празника - къде да си поръчате обреден хляб и какви съдове да си носите за курбан-чорбата, с която местни благодетели гощават гостите на Балкана.

3. Поинтересувайте се в хотела си от местния фолклор - ще ви пратят в етнографския музей, а уредничката ще ви позабавлява с поезия в торлашки(турлашки) диалект, за който ще ви е нужен преводач, а в най-добрия случай ще направите аналог с българския, но ще държите коремите си, превивайки се от смях. Автора на това богатство е....готвач.

4. гр.Чипровци притежава нелош исторически музей, да не се изразявам по-силно. Няма да пресилвам, но Непременно го посетете!

5. Чипровските килими са национално богатство, а подредбата им сред ридовете на Балкана ще ви въздейства по особен начин, няма как да го опиша. Трябва да видите това!

7. Легендата за Гушовеца ще си прочетете сами. За манастира (останките му) - също.

8. Не на последно място е пикника в планината - носете си постелка, нещо за хапване и пийване, макар, че и на място ще се намери. За настроението ви ще има музика и танци, в които всеки е добре дошъл да се включи.

9. Да допълня, че събитието може да бъде подобаващо обогатено от посещение на близко находящите се Лопушански и Чипровски манастир - свети места със свят дух.

Редактирано от Zara
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

е, тогава как ще снимаме :(

Ако имаш някакъв апарат отпреди 100 години, ще можеш да снимаш. Иначе последния ден май може да се снима.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Нещо, което вече е минало, но нека да се знае като възможност. Провежда се вече 2 пъти: Световно първенство за фоерверки в Панагюрище:

http://www.panagyurishte.org/index.php?option=com_content&view=article&id=666:2014-04-25-13-28-40&catid=20:2012-02-06-21-11-02&Itemid=13

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Напомням, че утре е Голяма Богородица и е храмов празник на доста от нашите големи и по-малки манастири, които се намират в прекрасни планински местности и са добро решение да избягаме за малко от големите жеги

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Днес и утре в Каварна - грандиозен фестивал на фойерверките. Който е по Северното Черноморие може да го посети - 22-23 август

Също този петък до неделя 22-25 август в Жеравна интересния фолклорен фестивал на народната носия.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да напомня, че Аполония 2014 започва скоро в Созопол, не знам дали такъв вид фестивали влизат в програмата :) Между другото, може да метнеш календара в първото мнение, ако искаш аз да го прехвърля, а ти след това да си го редактираш там?

Връзка към коментар

Днес се откриват празниците на изкуствата Аполония в Созопол, както и Миндя Рок Фест.  През уикенда  също има доста интересни прояви, като събора на каракачаните на Карандила, похапването на сръбска скара в Лесковац, или срещата в

Джепето на магеланци...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Хайде довечера на концерт в  НДК  на любимата ни Кичка 

Това е от преди няколко години, когато направи страхотно шоу около 3 часа и половина.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да споделя за празника , който предстои следващата събота в Клисура, тази, родила Буримечката, . Ще има празник на картофа. Вчера ни поканиха. Ще има варени картофи с балканска чубрица, производителите ще се представят. Вероятно ще е хубаво, защото самото градче е толкова китно, музея му е много добре подреден, а дамата, която работи там, много  сърцата и сладкодумна. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.