Георги Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 То това малко като отклонение на темата как финансираме пътуванията си. Но се зачудих дали си имате разни ритуали, чрез които отделяте пари за спестяване или романтиката на касичката е заменена от онлайн извлечение от банкова сметка и т.н.? Забелязах в една друга тема, че Rainy си има касичка за събиране, много модерна, но и честно казано доста мързелива: Аз също 2 години събирах монетки в едно класическо порцеланово прасе, и когато ми дойде пътуването в щатите го изтърбуших. Не съм го счупил с чук както си трябва де, просто имаше отвор на дъното, който да запази живота му и въпреки това да ми даде парите Ето го резултата, много съм доволен, че в Холандия има машини за депозиране на монети: Вие имате ли си нещо такова, например събиране на метални левчета, ресто от супрмаркета, което да прибирате в отделен джоб и въобще всякакви пинизи, които по метода капка по капка вир става може да дадат приличен резултат след време, ако не бързаме 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Ххахахахахааа... Прихнах на глас! Усмихна ми деня. Ако на тази касичка разчитах... Жорка, това ми е първата спестовна касичка откакто съм родена. Видях я на бензиностранцията оня ден и цоп - както ме беше хванала съвестта че харча като изоглава... Аз - за добро или лошо - не съм на принципа за спестяване, а на увеличаване на приходите (с гърч и труд за съжаление, защото нямам вуйчо владика или богат съпруг). Това, което е реалното спестяване, е авансово плащане на билети, хотели, и т.н., и не се усеща може би, ако трябва да изръсиш наведнъж сумата - както стана с Йордания. Признавам, в един момент бях овесила нос, че един паунд не мога да спестя, докато се усетих че реално спестеното никак не е малко, а просто е инвестирано директно. Както и по законите на икономиката и нормалните доходи не може и пълна банкова сметка, и скитане по белия свят. Ама ще се залепя да слушам споделени тайни Връзка към коментар
naTpuoT Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Аз си събирах левчета и март месец ги осребрих за дирхами. Бях много горд, защото имаше около 400 лева. В един супер маркет ми ги взеха с радост. Иначе знам, че в банка май ти удържат някакъв процент такса за броене. След като изпотроших прасето обаче не съм събирал. Има един лаф: 'Спестявай по малко пари в края на всеки месец и в края на годината ще се изненадаш колко малко пари си спестил'. 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Аз пък не закусвам... 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Rainy, pleeeeeease, искам такива касички - две! Нямам достъп до UK бензиностанция. Кажи как се казва таз красота на английски, да търся онлайн. :lol: А стига вече парфюми, телефони и джеджевки разни. Ще им подаря касички за Коледа. Мен ме гледат странно, че се хиля с глас пред компютъра. По темата - за съжаление не мога да спестя нищичко, всичко заминава към Острова. От време на време си открадвам от това "всичко". Но пък от тук мога идейка да си открадна, знае ли човек. Като начало ще спра да закусвам Връзка към коментар
Тони Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Трудна работа е това със спестяването. Аз имам една сметка в една банка, която преди съм ползвала, но след това спрях, нарочно я оставих обаче и понякога се сещам да сложа да речем 50-60-100 лева там. Скрих си и картата за нея, нарочно не я нося и не я ползвам и така седи. Понякога като стане ред за голям разход /голям билет/, само и само тогава се сещам и я пипам. И току гледаш- билета бил събран. 1 Връзка към коментар
vladimir1974m2 Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Ха, а аз спестявам жълти стотинки ето така.:Отивам в бингото в моя град ( сутрин дават безплатно кафе) и сядам до някоя баба или дядо...Искам им жълтите стотинки и им давам бели монети...Те нищо не губят.Но понеже жълтите стотинки не ги вземат там, моите жълти остават, а бабата или дядото изиграват белите, които съм им дал...Аз аз не мога да ги изиграя и си ги нося в нас.Имам си вече 15 лева...И когато тръгна да плащам сметки, давам точно и не чакам за ресто, което ако е малко е неудобно да си чакам едната стотинка примерно... Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Rainy, pleeeeeease, искам такива касички - две! Нямам достъп до UK бензиностанция. Кажи как се казва таз красота на английски, да търся онлайн. :lol: А стига вече парфюми, телефони и джеджевки разни. Ще им подаря касички за Коледа. Мен ме гледат странно, че се хиля с глас пред компютъра. По темата - за съжаление не мога да спестя нищичко, всичко заминава към Острова. От време на време си открадвам от това "всичко". Но пък от тук мога идейка да си открадна, знае ли човек. Като начало ще спра да закусвам Хах, Надя Рових сто часа да я намеря online тази касичка, но не би. Намерих друга - тя струва майка си и баща си, а моята е от Texaco Co-operative,за 3 паунда, плюс 2.50 за батерии И мери само паунди, така че за левчета ще стане мусака... хах... Поздрави сърдечни! Връзка към коментар
Тони Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 http://www.ultralux.bg/bg/3/2/152/%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0.html 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 (редактирано) Няма справедливост при касичките, Rainy... Ще трябва да намина към Острова. Но планирам евентуално февруари. P.S. Намерих Редактирано 14 август, 2014 от Надя Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 (редактирано) Според мен някои правила реално спестяват повече пари от ритуали. Много обичам да спестявам от неща, от които вече нямам нужда т. е. не ми липсват - от непиене на кафе, чай и безалкохони напитки, непушене на цигари и намалена консумация на бира и джин-тоници спестявам поне 4,000 лева годишно ако съм в България и поне 7,000 долара годишно ако съм в Канада. До момента никога не съм си купувал автомобил за цена по-висока от месечният ми доход, както и мобилен телефон за повече от 150 лв. Никога до момента не съм вземал кредит от банка (или от където и да било) и не съм плащал лихва за каквото и да било, включително и по кредитни карти (да чукам на дърво), по-скоро обратното. Последно съм решил да не си пускам климатик в жегите, така хем пестя някакви пари, хем тренирам за южна Танзания, където в края на Септември е много горещо. Спрях да плащам вноските по кредитните карти на жена ми и се оказа, че тя можела да си ги плаща от заплатата. :) Бюджета е брашнян чувал, винаги има откъде да се изтупа ако човек е сериозно мотивиран И най-важното - все пак трябва да се правят пари, за да могат да се плащат належащите разходи и отгоре на това да се спестява, иначе не става номера Редактирано 14 август, 2014 от FlyTraveler 13 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Нямам ритуали за спестяване, то какво спестяване, напоследък всичко е само харчене... Но откакто преди няколко месеца открих начин да плащам сметките така, че да получавам точки по кредитната карта го спазвам стриктно и много ме е яд ако не мога да платя нещо по този начин... 2 Връзка към коментар
rik4o Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 (редактирано) http://www.ultralux.bg/bg/3/2/152/%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0.html То с тия (пред)платени с по минимум 15 лв. (ЛЕВА!) касички/спестявания става малко като с обявите за работа: "Дайте ни СЕГА 1000 лв., а пък ние ще ви осигурим БЪДЕЩ печеливш бизнес.". И кой пИчели накрая... ;-) Май майсторите на касички "спестяват" доста по на едро, в банкноти. Ако пък трябва и да я чупите с чук, както повелява традицията, или няма отвор на дъното, като при Георги , тогава отиде, та се не видя. Редактирано 14 август, 2014 от rik4o 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Като цяло съм на мнението на Fly - трябва да не се раздува всекидневният бюджет. Оттам се пести доста. До момента не сме правили друго за спестяванията. Получаваме си заплатите, харчим и каквото остане - веднага се вкарва в пътуване. Но сега ще пробваме нова схема заради желание за по-далечно пътуване, където сумите са по-сериозни: сметка, в която всеки месец да се внася определена сума, която е само за пътуване до далечни дестинации. Единственият минус е, че банката не можа да ми предостави услуга, която да е автоматична, ще трябва на ръка да прехвърлям. За близките дестинации - старата система с оставащото от заплатите. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 + 1 за FlyTraveler. Нямам ритуали и не спестявам нищо целенасочено . От малките удоволствия като илизане по заведения и подобни същшо не би се лишил . С години не пиех кафе , но напоследък пак пропих. Затова пък не пуша от много време , но когато ги отказвах те все още не бяха съществено перо в бюджета. За алкохол не бих казал , че харча много и доколкото хубава ракия е по-качествена и евтина от масовото уиски може да се каже , че спестявам Аха излъгах ви - пестя от автомобил и може да шокирам някого , но не притежавам и нямам никакво желание. Нямам касичка , но пък често при смяната на сезоните намирам в дрехите си забравена я десетачка , я двайсетачка и винаги им се радвам Веднъж намерих и 100 лева забравени в шкаф преди почти година... понякога се оказва и , че в банката съм имал повече пари отколкото смятам и стигат за някой бърз билет до Европа. Опитът ми показва , че тъкмо когато се зарадвам на някакви такива случайни пари неизбежно неочаквано ми ги взимат на друго място ... я някоя регулация и такси ще въведат , я ще стане някоя авария , наводнен апартамент и подобни гнусотийки. От друга страна много пъти когато след тежка дилема съм изхарчил голяма сума за удоволствия изведнъж скоро след това отнякъде ми падат парички и се радвам , че не съм се лишавал , както се казва пари се печелят. 9 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 14 август, 2014 Автор Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Не е задължително и да е само за спестяване, а да речем други ритуали, които да ви мотивират за следващата дестинация. Например да си закачиш с игличка снимка на стената от мястото, където искаш да идеш и така всеки път като го видиш да се надъхваш. На мен така уолпейпъра на лаптопа ми е снимка на слънчево затъмнение, исках да отида да го гледам в Австралия през 2012 май беше. Е не стигнах до там, ма поне идеята беше уж да ме мотивира и напомня П.С. Тия електронни касички са ми малко чийтване, според мен големия кеф е като събираш цяла година и нямаш представа колко си събрал, после да преброиш и да се зарадваш, съответно разочароваш 1 Връзка към коментар
Зани Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Не си финансирам от това пътуванията, но от няколко месеца, повлечена от манията в офиса, събирам в една метална кутия от уиски левчета. Не върви много бързо, защото пазарувам предимно с карта, ама май има около 100-тина лева - истината е, че ако не бяха тези пари в тази "касичка", най-вероятно вече щяха да са изхарчени по предназначение ! Друга сума, която съм събрала и не пипам се намира в карта, в която ми превеждат парите от кешбека на кредитната карта. Хубавото е, че от тази карта не могат да се теглят пари на банкомат, а само да се плаща с нея и честно казано, като ми се налага да направя по-голяма покупка, не ми стиска да я ползвам, защото няма да получа бонус точки с нея . Понякога, когато спирам цигарите, си заделям парите, които обикновено давам за цигари - на месец се събират около 100-тина лева... Връзка към коментар
Duke Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 П.С. Тия електронни касички са ми малко чийтване, според мен големия кеф е като събираш цяла година и нямаш представа колко си събрал, после да преброиш и да се зарадваш, съответно разочароваш И аз точно това си помислих и според мен също концепцията е объркана, но очевидно маркетинговата подобна работи безотказно... Връзка към коментар
Duke Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 ........събирам в една метална кутия от уиски левчета. Лично на мен това "удоволствие" може да ми се случи само през летните месеци. От години сутрин намирам отделението за монети в портфейла си напълно изпразнено от съдържание. Съпругата ми взима всички стотинки, независимо от номиналната им стойност, за да си купува кафе от автомат в службата. Явно пие доста кафета жената. В този смисъл тя е моята касичка, но не бих си позволил да я оприлича на прасенце-касичка, че ще стане страшно... 3 Връзка към коментар
Зани Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 П.С. Тия електронни касички са ми малко чийтване, според мен големия кеф е като събираш цяла година и нямаш представа колко си събрал, после да преброиш и да се зарадваш, съответно разочароваш И аз точно това си помислих и според мен също концепцията е объркана, но очевидно маркетинговата подобна работи безотказно... Защо не? На мен пък ми харесва от време на време да си отварям кутията и да си броя колко съм събрала ... 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Защо не? На мен пък ми харесва от време на време да си отварям кутията и да си броя колко съм събрала ... Относно женското любопитство си има израз: "Curiosity killed the cat" 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 (редактирано) Аз - за добро или лошо - не съм на принципа за спестяване, а на увеличаване на приходите Ей това е правилният подход, или, както казва един френд: "Не ме е страх от големи разходи, страх ме е от малки приходи!" Аз лично не спестявам в касичка или нещо подобно, но пък съм по-скоро пестелив на харчове (все пак половината ми корени са габровски ) . Като изключим една марка малко по-скъпички обувки, които са ми страшно удобни, не нося никакви маркови неща (освен ако не са ми подарении). За дънки през живота си не съм дал повече от 40 лева. От година и половина спрях цигарите, а при положение че пушех като комин по 2 кутии на ден, това са си 10кинта, или 3-4 хилки ходишно. Също така не си купувам неща, които не са ми особено необходими, само защото са много модерни или защото всички ги притежават: навремето последен от приятелите ми си купих мобилен телефон, сега пак последен от приятелите ми си купих смартфон, и до сега нямам таблет, например ...(разбира се - за много хора тези неща са важни и им служат за работата/безнеса, но при мен не е така) От друга страна - когато е за някакъв кеф или просто ми щукне нещо - например ми се допие някое специално коняче или винце, или пък е нещо свързано с някое хоби - някой концерт, готина тенис ракета, хубаво електрическо пиано - тогава развързвам кесията и си доставям кеф без да се замислям, все пак - един път се живее и не се знае човек дали ще може утре да усети/направи нещо, което може да направи сега и в момента. ------- https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eGrnna2ABMY#t=49 Редактирано 14 август, 2014 от Фичо 8 Връзка към коментар
ElenaS Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 (редактирано) Ритуала за събиране на левчета е следния: купувам си предварително да речем пътеводител за мястото където искам да отида, пробвам се да направя някоя друга рецепта от националната им кухня, преглеждам си бюджета за 6 мес напред и всеки път така решавам че няма невъзможни екскурзии и се мотивирам да спестявам. Имах една малка касичка ,която вече осребрих и използвах . Сега си избрах голямка и целта е да я напълня до края на февруари за джобни ,защото вече си купих пътеводител за Шотландия . И всеки месец реших да се отказвам от нещо ненужно. Получава ми се (поне за сега де....). Иначе на десктопа се въртят картинки на избраната дестинация и така се надъхвам всеки път!!! Не се отказвам от малките глезотии и галещите небцето удоволствия преди запланувани екскурзии. Все пак не съм мазохист Редактирано 14 август, 2014 от ElenaS 1 Връзка към коментар
Masmiya Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 (редактирано) Мъжът ми има една кутия, пълна с дребни монети. Никога не сме разчитали на нея за пътувания, по-скоро събира там монетите, вместо да му се мотаят по джобовете. Предполагам като решим да се местим, ще ги “обменим“ за книжни пари в някоя банка, че кутията определено тежи. И аз като Рейни предпочитам да изкарвам пари, вместо да събирам. Ритуали за спестяване нямам, по-скоро имам определени почивни дни и пари на година, които разпределям за дадени пътувания на базата намерени евитни билети или оферти за преспиване. Тоест обратнотото на последните мнения в темата - първо отделям пари от семейния бюджет, след това избирам дестинация. Не купувам неща, които не мога да си позволя, не изплащам и лихви на банки. Никога не съм пушела, нито пиела много алкохол, кола също нямаме, движим се само с обществения транспорт или като се наложи взимаме под наем, нямаме и собстевно жилище, докато моите връстници в момента инвестират своите пари в купуване на апартаменти, но пък почиват само на родното Черноморие. Разни хора, разни приоритети. Редактирано 14 август, 2014 от Masmiya Връзка към коментар
батко Биси Публикувано: 14 август, 2014 Сподели Публикувано: 14 август, 2014 Има една подарена глинена касичка за монети от по 1 лв. и от 50 ст., чиято дупка за изваждане на монетите вече се е отчупила и е огромна. Затова стои обърната наопаки. Лесно се пуска и лесно се взима от нея. Но там за пътуване не може да се събере, освен за пътуване с метрото. Предварително да събирам за пътешествие иначе трудно си го представям. Нямам култура на спестовник. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега