Прескочи до съдържание

Ритуали за спестяване

Препоръчани мнения

Аз също имам една касичка с левчета, ама все забравям да пускам там. :)  Ако се смята за пестене, пестя вече 4години от непушене, то това само, за да се потупам сама по рамото.

И ипотека плащаме, и лихви на кредитни карти, и никога не ми се получават много бюджетни пътуванията, за съжаление. Както са писали преди мен - всеки има своя начин.

Връзка към коментар

Аха излъгах ви - пестя от автомобил и може да шокирам някого , но не притежавам и нямам никакво желание.

+1

Парите, които отиват за разхода по автомобил за една година, стигат за едно доста прилично пътешествие.

Иначе и аз не бих се лишил от дребни радости като салатката и виното / ракията  B)

Връзка към коментар

А разбира се форумът и знанията които го съпътстват ми позволяват да пътувам до немислими преди места.

Примерно една Аржентина и Бразилия са грубо 6000 лева през агенция за около десет дни. Немислимо е да платя такава сума , затова сядам , ровя , чета и воала :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ха, а аз спестявам жълти стотинки ето така.:Отивам в бингото в моя град ( сутрин дават безплатно кафе) и сядам до някоя баба или дядо...Искам им жълтите стотинки и им давам бели монети...Те нищо не губят.Но понеже жълтите стотинки не ги вземат там, моите жълти остават, а бабата или дядото изиграват белите, които съм им дал...Аз аз не мога да ги изиграя и си ги нося в нас.Имам си вече 15 лева...И когато тръгна да плащам сметки, давам точно и не чакам за ресто, което ако е малко е неудобно да си чакам едната стотинка примерно...

Габровец?

Мен пък най ме кефи мотото на Ошко:

Ако събираш пари за черни дни, бял ден няма да видиш!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Аз съм сравнително "скучен" в това отношение и нямам определен ритуал за надъхване. Като ми се приходи до нова дестинация обикновено много бързо решавам и планирам съответното пътешествие. Лесно се паля.

Иначе като цяло просто гледам приходите да са добри за да не се притеснявам за разходите и да не броя стотинки. Засега работи безотказно :)

Редактирано от Георги Матеев
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Aз ритуaли зa спестявaне нямaм. По-скоро имaм ритуaли зa хaрчене (което е горе долу със същия ефект). Кaто нaпример дa не хaрчa в понеделник до обяд. Дa не купувaм хрaнa повече, отколкото ми е необходимa зa крaтък период, и която ще изям, без дa хвърлям, зaщото съм й се нaситил, и е остaнaлa. Не хaрчa зa нещa, от които нямaм нуждa. Определям си психологическa грaницa нa ценa при големи покупки, която гледaм дa не нaдвишaвaм. Без товa дa е зa сметкa нa кaчеството. Прaвя си собствено мaркетингово проучвaне кaто решa дa купувaм нещо, в резултaт нa което се стремя към нaй-нискaтa ценa нa продуктa/услугaтa от предлaгaните нa пaзaрa.

Кaто цяло гледaм дa хaрчa рaзумно, без дa се лишaвaм от нaй-необходимото. A остaнaлото "в излишък" остaвa зa неотложни рaзходи, дребни удоволствия, и зa пътувaния. Сaмо зa нaложителния ремонт все не остaвa време. Поне пaрите стоят отделени, и не се пипaт зa друго.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Сaмо зa нaложителния ремонт все не остaвa време.

Колко познато звучи това... Горката ми кухня, от 6 години отлагам ремонта :)

Връзка към коментар

Моята касичка е една банкова сметка "Екскурзии" на името на жена ми.Просто,ако е на мое име веднага ще ми се наложи да ги изтегля за нещо.Внасям определена сума в края на всеки месец и като се посъберат "Хайде".Когато купувам предварително билети и др. неща свързани с пътуването,а също така при по-нискобюджетни пътувания,се старая да не тегля от тази сметка.Горе-долу се получават нещата по този начин.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Габровец?

Мен пък най ме кефи мотото на Ошко:

Ако събираш пари за черни дни, бял ден няма да видиш!

Желязно мото, страшно го уважавам :)

Иначе съм яла махумбата от липса на спестени пари, хубаво е човек да има някой и друг ресурс при нужда, но както винаги, "скучният баланс" е основа за нескучната хармония. Винаги съм смятала, обаче, че:

- да не харчиш, когато имаш, за да имаш в дъждовните дни;

- да не харчиш в  дъждовните дни, защото са дъждовни и приходите са преброени;

води до живот, който не бих нарекла живот. 

Дай Боже приходите да се увеличават непрекънато и прогресивно, другото ще го натаманим :) 

Връзка към коментар

Темата с риск да стане сериозна , но най-малкото за здраве се опитвам да имам някой заделен лев.

На практика това е единствената  причина близо 10 години да се радвам на човек който иначе щеше да си замине  :)

Парите не винаги помагат , но понякога все пак са незаменими !

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.