Прескочи до съдържание

Берлин или Прага за посрещане на Нова Година?

Зани

Препоръчани мнения

Купила съм билети за Берлин за периода 28.12 - 04.01 и ми се иска да отскочим и до Прага. Не съм била и на двете места и се чудя как да разпределя нощувките и къде да бъдем на 31.12. Знам, че във форума има хора, които живеят в тези градове, ако може да ударят по едно рамо и да кажат - къде, как се посреща Нова Година :) .

Гледам, че билетите за автобус между двата града започват от 24 евро на посока, а за влак от 29 евро - ОК ли е тази цена и кой вариант е по-удобен?

Връзка към коментар

Аз съм за посрещане на Нова година в Берлин, може би защото живея в Прага. :)  Не че и в Прага не е красиво - преди Коледа има коледни базари, греяно вино, наденички, палачинки, елхички, гирлянди и още повече туристи от обикновено. Нова година се посреща на площада, вечерта на първи януари има хубава заря. И почти никога няма сняг.

Ето малко снимки от коледния базар на площада в Стария град

post-1758-0-70471600-1408522027_thumb.jpg

post-1758-0-02597500-1408522101_thumb.jpg

post-1758-0-71311500-1408522152_thumb.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами на мен плана ми по принцип е: пристигаме на 28.12, хващаме влака/автобуса за Прага, там 3 нощувки и на 31.12 да се върнем в Берлин, но исках да чуя и други мнения :). Така за Прага имам 2 пълни дни, а за Берлин 3 пълни (половинките не ги броя)

Връзка към коментар

29 евро за влак мисля, че е най-ниското възможно. Но как успя да намериш тази цена? Онлайн билети от bahn.de се купуват не по рано от 2 месеца предварително.

http://www.thetrainline-europe.com/ - от тук гледах. Не са излезли още за моите дати, но исках да знам ориентировъчно каква е цената! С кое според теб е по-удобно - влак или автобус?

Връзка към коментар

Била съм на Нова година в Берлин и беше уникално преживяване :) Такова гърмене беше, че и завода в Казанлък можеше да завиди :) Ето това беше, обаче, на другия ден :)

25ri7oh.jpg

2sblmhf.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Този резултат май е неизбежен... :)

Vanya G., http://www.booking.com/hotel/cz/hoteltiepolo.html?dksc=2&aid=368032  този хотел как е като местоположение? Виждам, че не е на централно място, но може ли да се стигне пеша до центъра?

Връзка към коментар

Онлайн билети от bahn.de се купуват не по рано от 2 месеца предварително.

3 месеца

или 91 дена предварително най-рано. :) Поне така пише, и лично съм купувал от сайта на DB точно 91 дена предварително

Зани, виж за автобусите този сайт http://www.busliniensuche.de/

за произволна дата с автобус най-евтиното излиза 19 евро

post-72-0-39254100-1408524522_thumb.jpg

Всъщност този сайт е търсачка, която ти вади всички предложения с влак, автобус, вкл. и "кар пулинг" за превоз по дестинации в Германия, или от/до Германия. За близки дати изкарва повече резултати. Но за Нова година винаги по-рано е по-добре. На мен ми го казаха едни немци преди 2 седмици във влака на връщане от Полша за Германия :) Много е популярен, защото оня ден в Сърбия и един друг немец ровеше пак в същия сайт и търсеше превоз от Белград до София (за където обаче, се оказа абсолютно безполезен :D )

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Гледам, че билетите за автобус между двата града започват от 24 евро на посока, а за влак от 29 евро - ОК ли е тази цена и кой вариант е по-удобен?

По тази дестинация не съм пътувала нито с автобус, нито с влак и нямам лични впечатления.

Но можеш да провериш за билети на чешката Student Agency - еднопосочен билет Берлин - Прага струва 23 евро. Автобусите са нови, със стюарди, които говорят и английски, дават топли напитки и преса, както и слушалки, за да не притесняваш другите, ако избереш да гледаш филми или да слушаш музика, разбира се, има и WC в автобуса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много благодаря, Wilks, много полезен сайт! Немският ще ми е малко проблем, но ще се оправя :) ...

А имате ли идея дали в Берлин има нощен транспорт? Харесах един хотел, който ме устройва като цена, но е доста отдалечен от центъра, пък аз обичам да кръстосвам улиците до късно :) .

Връзка към коментар

Vanya G., http://www.booking.com/hotel/cz/hoteltiepolo.html?dksc=2&aid=368032  този хотел как е като местоположение? Виждам, че не е на централно място, но може ли да се стигне пеша до центъра?

Според мен не става за ходене пеша, още повече през зимата, ще трябва да ползвате обществен транспорт, но районът е добър.

Връзка към коментар

http://www.thetrainline-europe.com/ - от тук гледах. Не са излезли още за моите дати, но исках да знам ориентировъчно каква е цената! С кое според теб е по-удобно - влак или автобус?

Зависи. Аз предпочитам влак. Най-малкото да направиш 2 тегела като ти омръзне да седиш на едно място. Разбира се излиза малко по-скъпо, но все пак това са ми приоритетите.

И с влак и с автобус все ще стигнеш.

А да знаеш, нали се носи славата на DB за закъснения, дори и междуградските автобуси в Германия имат закъснения понякога.

Много благодаря, Wilks, много полезен сайт! Немският ще ми е малко проблем, но ще се оправя :) ...

А имате ли идея дали в Берлин има нощен транспорт? Харесах един хотел, който ме устройва като цена, но е доста отдалечен от центъра, пък аз обичам да кръстосвам улиците до късно :) .

В Берлин транспорта е денонощен. Справка http://www.bvg.de/en/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз лично не бих рискувал по Нова година да пътувам с автобус където и да е. Първо не се знае какво ще бъде времето, освен това сигурно ще има задръствания и трафик. А да не говорим, че за Берлин 3 дена са много малко, да не кажа изобщо не стигат. Предполагам на 01.01. нищо няма да е отворено, вкл. и забележителностите, така че още един ден отпада. Впрочем зависи и каква е целта на посещението, ако е само посрещане на Нова година, 3 дена са ок :rolleyes:

Връзка към коментар

Ок, значи ще заложа на влака. А колкото до музеите, така или иначе няма да ги посещаваме...

Да, на първи нищо не работеше :)

"Нищо" в смисъл дори и заведенията ли?

Връзка към коментар

Ок, значи ще заложа на влака. А колкото до музеите, така или иначе няма да ги посещаваме...

"Нищо" в смисъл дори и заведенията ли?

Да, отвориха чак привечер, дори и хранителните магазини не работеха :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Може ли някой който е посрещал Нова година на Бранденбурската врата да каже към колко часа е препоръчително да отидем? Освен това - до колко часа продължава цялото забавление - 02.00 - 03.00 - 04.00? А след това може ли да се отиде някъде без предварителна резервация?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.