Прескочи до съдържание

Банско - нормални кръчмички и планински маршрути


Георги

Препоръчани мнения

Така, имаме един дълъг уикенд в Банско покрай 20 септември. Нощувките ги уредихме на безобразно ниска цена, сега остава останалото :)

 

1. Подобно на едно мое питане за Пампорово от преди време, има ли заведения с добра кухня и нормални цени в Банско? Затракват ми зъбите като си представя боб чорба от 10лв. 

 

2. Може ли да препоръчате някой сериозен и не чак толкова сериозен пирински маршрут с начална точка Банско? За трудност на маршрута може да ползвате за база обиколката на рилските езера, дали е по-трудно или по-лесно от това. Катерене на Вихрен прекалено оптимистично ли е?

 

Имаме 3 дни там, така че с повече късмет може да вместим доста от препоръките. За сега май само едно бързо кръгче през Мелник е в плана. 

Връзка към коментар

За катеренето на Вихрен:

Ако ползвате транспорт от и до Банско става.По-трудно е от Рилските езера определен,все пак изкачваш 1000 м.За други маршрути от Банско не се сещам освен изкачване на Тодорка с лифта :)

Редактирано от traveler
Връзка към коментар

Предполагам Поли ще се включи, че тя беше в района миналата седмица, а аз да кажа пък, щото и аз се разходих до там уикенда - може да се направи турче до хижа Безбог и езерото.
Предполагам сте с кола - тръгвате за Добринище, от там още 10-тина километра се стига до хижа Гоце Делчев. Там има къде да оставите колата на долна станция на лифта, с който се качвате до х.Безбог.
От там може една разходка (не е трудно, не е стръмно) до Попово езеро в подножието на връх Джангал.
Много е красиво! :)
Ето и няколко фотки:

post-139-0-83344600-1408696406_thumb.jpgpost-139-0-47800300-1408696219_thumb.jpgpost-139-0-37993300-1408696221_thumb.jpgpost-139-0-86927000-1408696223_thumb.jpgpost-139-0-57797500-1408696229_thumb.jpg

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

От Добринище сме правили с лифта до хижа Безбог и после лек преход /около 2 часа/ до Попското езеро. Много красиво. Само където лифта на обратно работи до 16 часа и трябва да се предвиди.

post-108-0-68288300-1408697321_thumb.jpg

post-108-0-60264300-1408697326_thumb.jpg

post-108-0-13083800-1408697331_thumb.jpg

post-108-0-75849800-1408697338_thumb.jpg

post-108-0-10575100-1408697345_thumb.jpg

post-108-0-86281000-1408697345.jpg

Редактирано от Тони
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ами и аз да кажа... 

 

по т.1. "Канчето" - там си хапваш готвена манджа за 3-4лв. В самия център на Банско е и няма как да се сбърка, защото винаги е пълно заведението.. от църквата или дедо Пене / за ориентир хващате дясната пешеходна страна и малко по-надолу, ще го видите в ляво.. https://plus.google.com/104027086929109551779/about?gl=bg&hl=en

- Валявицата - прилична механа в ляво от хотел Стражите.

- Мотиката... на мен лично ми е много на сърце тая механа... като тръгнете към х. Вихрен, тя е по пътя в ляво се пада, малко над Банско...

Да незабравяме все пак, че сега е и лято и цените не са чак толкова надути.. не че няма и изключения, но все пак..

 

По т.2 по-леки разходки бих ви препоръчала до хижа Демяница и оттам съответно до: Василашки езера (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0) около час и малко се ходи до тях или Тодорини езера или Валявишки езера ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0 ) около 2 часа. Това е приблизително време на ходене ако тръгвате от хижата. До хижата спокойно темпо е около 2.30часа, със спиранията покрай скок-а...

От Банско се тръгва посока х. Бъндерица (пък на Бъндеришка поляна ква скара правят :) ), има отбивка в ляво и се стига до една прилична полянка където може да се паркира.. нагоре пътя е черен покрай р. Демяница.. има леки изкачвания. Минава се и покрай един от водопадите - Юленски скок.. / не съм си свалила още снимките, че да ви кача, за да добиете представа, но скоро.../. Х. Демяница е между Каймакчал, Газей и Тодорка.. добра хижичка е, боба е 2.00лв :) дават и лют пипер.. :) шопската салата 4.лв, биричката 2.50лв.

х. Безбог.., както и Фичо и Тони са казали.. много е красиво, но сте зависими от лифта, на който последното качване му е в 16:30 от х. Безбог. И преди сме го коментирали мисля тук, от хижата можете до вр. Полежан да се качите, а ако искате малко по-лежерна разходка / но не съвсем/ може и до Поповото езеро / Папаз гьол/.

Накрая задължителната биричка при бате Славе.. :) Боба и при него и в хижата е по 2.00-2.50лв..

За Вихрен.. не е невъзможно за един ден да се качите, но ще ви е бая уморително.. препоръчвам ви изкачване от южната му страна, а слизане през северната, че да се любувате на Кутело и Кончето, пък и там си  е екстремно малко..

Ако нещо друго се сетя ще кажа..засега май е това по твойте точки..

Редактирано от Polina
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

ОООК, картинката почна да се оформя. В зависимост от нивото на физическа подготовка (респективно нивото на мързел) ще решим. За сега фаворит изглежда Безбог + Полежан, ако сме много надъхани и има време да хванем лифта обратно. Вихрен, ако съвсем ни тресне планинарската сачма   :)

 

Ще имам предвид и за бобешката пътека, нали в чужбина има такива, примерно banana pancake trail в Тайланд, което е маршрут на много чужденци бекпекъри, или още по-известния път на коприната, така явно в Пирин си имаме пътя на боба :)

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да си дам акъла, въпреки че няма много какво да добавя след изчерпателния пост на Polina :)
За да не се притеснявате с лифта - моят съвет е да си направите по-дългата разходка в района на х. Вихрен - имате опция за Бъндеришки езера, Муратово езеро, вр. Вихрен (ако ви тресне сачмата). Идеята ми е не само заради лифта, а и заради езерата, наистина от Полежан се вижда почти цял Пирин, но е друго да спреш и да починеш покрай някое пиринско езеро :)

За Вихрен - да, наистина е най-хубаво да се качи човек от юг и да слезе на СЗ, но слизане от там може да е доста шашкащо за неопитни хора. Иначе по "нормалната" пътека се качва почти всеки, тръгнал нагоре - по джапанки, по гуменки, опитни, неопитни, малки деца, възрастни хора... здрави крака и инат си трябват. И хубаво време.  

 

Ако решите да идете до Безбог, но не сте сигурни, че ще успеете за Полежан - качете се до вр. Безбог, така ще имате предостатъчно време за лифта. Попово езеро също е вариант. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А евентуално нещо за атмосферните условия, с оглед на това че е края на септември. Възможно ли да е вече късно за Вихрен и дали да не седим на сухо в низината и евентуално до Безбог само?

Връзка към коментар

С тая нестабилна атмосфера цяло лято - един дявол знае какво ще е след 2 седмици... аз лично предпочитам есента - няма мараня и слънцето не прежуря брутално, но в края на септември може да е наистина всякакво - и жега, и мараня, и чисто, и облачно, гръмотевици също е имало по това време, а може и снежец да ръсне.

 

хвърляй едно око на прогнозата тук, обикновено познават:
http://www.mountain-forecast.com/peaks/Vihren/forecasts/2915

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако няма сняг, септември е най-доброто време за Пирин. Стават прекрасни снимки.

На мен най-реалистичен ми се струват вариантите от Хижа Безбог (до там с лифта) до Поповото езеро  или от хижа Вихрен (до там с колата) до Бъндеришките езера.  Има опции при първия вариант за връх Полежан , а при втория - за Муратов връх, ако имате желание....

Навсякъде е изключително красиво.

Връзка към коментар

Мога да препоръчам преминаване по Кончето - много е брутално, но има въжета за хващане. Ако се уплашите, изкачете Вихрен, който е до него. Тръгва се или от хижа "Вихрен", или от "Бъндерица" (този маршрут е по-дълъг). Вихрен се изкачва за 3 часа според написаното тук-там, но при добро желание може и за 2. Лично аз съм го правил, но после мускулната треска не е за подценяване. Трудничко е но има какво да се види и е постижимо. Неприятно то е, че самата природа там е суха, а не като в Рила например.

 

По-лек маршрут е обиколка в района на хижа "Безбог"

Редактирано от NikolaiRG
Връзка към коментар

Къде сравняваш разходка на Рилските езера с Кончето, Ники?

Те до Вихрен да се качат, пък след като са слезли, ако имат сила за Кончето да си предценят..

Редактирано от Polina
Връзка към коментар

То какво стана - те отиват на купон, а ние се надпреварваме кой по екстремален маршрут да им предложи - та чак до Кончето стигнахме...  Само да не се окаже, че всеки иска да се покаже.....

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Въобще няма да ходим на купон, по-скоро идеята ми беше да се съберат няколко разнообразни маршрута, като да изберем подходящия на място спрямо текущи атмосферни условия, настроение, физическо състояние и т.н. 

Връзка към коментар

Относно цените на Банско, това не е никаква изненада. Това е най-евтината лятна дестинация у нас. Ние всяка година ходим там  за по няколко дни с цени от Офертите.  За кръчма - при дедо Пене.  Мелник ми се струва далечко и е по-добре при друга екскурзийка, когато се спи в Сандански или Мелник.  Тук препоръчвам уникалната църква в Добърско

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Дедо Пене не е много евтинка кръчма. Едно че е в центъра, друго че и се носи славата отдавна..

Мелник, Рожен и Рупите чудесно можете да го направите при лоши атмосферни условия. Не е толкова далече, 100км.

Друг вариант около Банско, както и Оги е казал е Добърско, но може да отделите време на Лещен и Ковачевица. Селца едно след друго са. Пак при лошо време може да се разходите до Белица и парка за мечки (дано са оправили пътя, че беше разбит).

 

Остава само да изберете какво точно ви се прави, все пак са си три дни.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
Давам задължителния отчет. 

 

Ден 1

 

Пристигнахме в Банско като пътьом ядохме във "Воденицата" край Благоевград. Силно препоръчвам, страшно пилешко шишче с бекон ми дадоха и май струваше някакви 3-4 лева. През деня поне музиката е тиха, има маси отвън, цялото заведение е в парк, цените са повече от прилични. 

 

Докато се настаним, докато се оправим стана късен следобед и общо взето нямаше време за сериозни планински преходи. Качихме се с колата до хижа Вихрен от Банско - пътя отнема мисля към 20-30 минути. Пътьом спряхме до Байкушевата мура спомената от noshtna_ptica. 

 

P9190021.jpg

 

Стигнахме до хижа Вихрен и нямаше какъв по-сериозен преход да предприемем, освен до езеро Окото, което беше 30-40 минути на посока. Лесен маршрут, приятен и кратък. 

 

P9190031.jpg

 

P9190039.jpg

 

P9190047.jpg

 

P9190056.jpg

 

P9190061.jpg

 

Към 8 тръгнахме да търсим заведение за вечеря. Все едно бомба беше паднала в това Банско, а беше петък вечер! Няма жив човек по улиците, почти всички кръчми не работят, освен някои откровено туристически, които бях чел още преди да замина да избягвам, и заради цени, и заради обслужване. 

 

Не работеше и добре известната и култова Дедо Пене. Но честно казано и да работеше едва ли бихме влезнали там. Когато има повече надписи на английски, от колкото на български и вратите са отрупани със сертификати от Trip Advisor, иконки на Facebook и т.н. е ясно, че аз не съм таргета на тая механа, дори да не гледам цените. Пък и по начало по света нямам нищо против заведенията да са в услуга на туристите с меню на английски, или 1-2 надписа, но когато целият ресторант парадира с някаква автентичност на чужд език ми е ясно, че автентичността е последното нещо, което ще намеря. Отплеснах се. 

 

Както казах, пълно мъртвило, едно от заведенията препоръчано от Polina ("Канчето") очевидно затваряше, но се смилиха над нас да ни нахранят. Доста прилични порции, вкусно и повече от прилични цени. Не съм сигурен, че на всеки би се харесала обстановката буквално на площада, имаше и разни кученца и котенца да те гледат умилително, докато вечеряш, на нас не ни пречеше. 

 

Ден 2

 

Този ден беше отделен за по-сериозен преход в планината. Дилемата беше между връх Вихрен и някои от маршрутите от х. Безбог. Избрахме по ред причини второто. Достъпа е лесен с кола до х. Гоце Делчев, от там с лифта директно до х. Безбог. Цената на лифта в двете посоки е 13лв. 

 

Там първоначално си мислех да катерим или връх Безбог и/или връх Полежан, но на място се оказа, че това е доста оптимистично. Не че преходите са дълги, по около 2.5 - 3 часа на посока е, но бедата е наистина, че лифта затваря в 4 следобед и искаш не искаш тогава трябва да си се върнал. Което означава, че за да се качиш комфортно до двата върха трябва или да спиш предишната вечер в хижата, или да станеш рано рано, особено ако идваш от Банско. Или пък да се юрнеш и нонстоп да си гледаш часовника, което не е за мен добро прекарване в планината на спокойствие. 

 

И така решихме да се разходим до Поповото езеро. Около 2 часа е прехода и в двете посоки, има изкачвания и спускания, доста разнообразни гледки и терен се откриват, препоръчвам. 

 

Ей и тоя маймун носехме с нас, не го гледайте, че е дребен, може три пъти да изтърчи до Вихрен и обратно. Ще му спестя излагацията, че реши да се търкаля в разни неща, а в последствие като нагази в кал стана като прасенце. Или пък не му я спестих. Както и да е. 

 

P9200075.jpg

 

Ето и малко снимки от прехода до Поповото езеро, както и самото езеро. 

 

P9200087.jpg

 

P9200090.jpg

 

P9200102.jpg

 

P9200112.jpg

 

P9200114.jpg

 

Вечерта поехме към друга препоръка на Поли - ресторант Мотиката. Малко над Банско по пътя към х. Бъндерица и х. Вихрен. Тук всичко беше супер - огромни салати, много вкусен джолан с картофи по мотишки, цените съвсем прилични по софийски стандарти. Подозирам, че зимата сигурно режат глави. 

 

Ден 3

 

Или още деня на търсенето на заведение за обяд. Вчерашния ден си беше натоварващ, за това днес по-лежерно малко. Станахме и се разходихме из Банско. Явно неделя е пазарен ден там, защото обстановката беше диаметрално противоположна на петък вечер, когато нямаше никой. Сякаш целия град се беше изсипал на центъра, че и много гости бяха дошли заради дългия уикенд. Фонтана създаваше добри специални ефекти:

 

P9210139.jpg

 

Стана си време за обед, а ние решихме да сме претенциозни и да пробваме да се качим в планината до едно кръчме до къмпинг Бъндерица, което първия ден ни изглеждаше много примамливо. Скокнахме на колата и газ нагоре. Само че се оказа, че не сме били само ние с тая идея и заведението е доволно препълнено. А да знаете колко апетитно изглеждаше всичко, което сервираха! Нищо, ще остане за друг път. 

 

Обърнахме към Банско, пробвахме отново Мотиката - и там греда. После пак в центъра и се оказва, че в цяло Банско няма свободна маса по заведенията. Как се оказа така след като в петък всичко беше празно още ми е мистерия. В крайна сметка грабнахме по един уличен хот-дог и така, представете си до каква степен беше отчаянието. 

 

Вечеря отново в Мотиката, този път имаше места, пък и решихме че след като ни е харесало няма смисъл да експериментираме с други заведения. 

 

Ден 4

 

Обратно към София, през Велинград. Най-впечатлителното беше парка за мечки, който посетихме пътьом, и който описах в отделна тема: Парка за танцуващи мечки в Белица

 

Пирин е прекрасна планина и явно трябва да и се даде повечко време. Нашия фокус беше освен да се покатерим по малко чукари, то и да починем също и мисля че постигнахме този баланс. Следващия път, когато тръгнем да катерим Вихрен или Полежан ще се постараем, да сме по-стегнати, да ставаме рано, да нямаме скорошни контузии и т.н.

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

О, кръчмата на Бъндерица е култ, от там и проблема с местата. Но пък добре сте се разходили :)

 

Явно това е причината за мелето там, както и причината следващия път със сигурност да е в плана :)

Връзка към коментар

Хех.. Как съм пропуснала да ви кажа за вкусните банички и мекици точно зад Общината... е няма такива, особено след тежка вечер, когато ти е още замотана главата от ракията и имаш спешна нужда да хапнеш нещо мазно и топло... :)

Та Жоро за следващия път да знаеш. Правят ги на място и си облизваш пръстите :) .

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хех.. Как съм пропуснала да ви кажа за вкусните банички и мекици точно зад Общината... е няма такива, особено след тежка вечер, когато ти е още замотана главата от ракията и имаш спешна нужда да хапнеш нещо мазно и топло... :)

Та Жоро за следващия път да знаеш. Правят ги на място и си облизваш пръстите :) .

 

Е то нямаше тежки вечери, нали казах - планинки и релакс :) Но е хубаво да се има предвид за следващия път :)

Връзка към коментар

Той си съществува винаги - отиваш и разпъваш. Според настроението на хората от кръчмата може да те таксуват по 3лв на човек, но на мен досега не ми се е случвало. Вероятно го правят ако оставяш палатката/кемпера за повече дни. 

Под къмпинг да не се разбира нещо облагородено - представлява три изравнени тераси, няма ток или някакви есктри, това лято и чешмата не работеше. Въобще думичката "къмпинг" е твърде преувеличена - просто това е едно от малкото места, където официално е разрешено опъването на палатка в Пирин. 

 

Една любима картичка от 83 година :)
 

459727_209566882482388_1431387787_o.jpg

 

1983г. Пирин - Алпийският къмпинг в подножието на връх Тодорка 
сн. Юл. Данчев

Редактирано от Gamina
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.