Прескочи до съдържание

Пътуване гратис в градски транспорт и не само

Hollywood

Препоръчани мнения

Абсолютно не се палете толкова, че ще се наложи да си броим и мп3-ките по хард диска и това кой колко е ял от хладилника на Блатечки. Айде няма нужда :)

Не е лошо все пак да си оставим селските номера в България. После що ни гледали съмнително. Мен  си ме дразни , когато  чета за изпълненията на родните тарикати във всяко кътче на света . 

П.С. Значи аз съм най-големият карък в холандските железници. Поне три пъти са ме проверявали в рамките на последното пътуване от само 3 дни :-) Едното го помня , че беше между Хага и Амстердам , другото между Харлем и Амстердам.

Редактирано от stenk
Връзка към коментар

В междуградски железници в Холандия си проверяват редовно. По-скоро е изключение да не те проверят.

Градски транспорт не съм ползвал до момента, нито в Амстердам, нито в Ротердам, нито в Утрехт. Но аз по принцип много рядко ползвам градски транспорт като посещавам някой град. Освен в Лондон, но там друг вариант няма.

Връзка към коментар

Вчера бях във Виена на връщане от Скандинавието. Купих си билетче на летището (за S-Bahn) и си се качвам доволен и спокоен... Да де ама като го позагледах нещо се усъмних и поразпитах около мен - оказа се, че преди да се кача е трябвало да го перфорирам на машинките! Слязох на следващата спирка, перфорирах го и изчаках следващия влак. Загубих 20 минути в чакане, но просто не мога да си представя, че ще си позволя да пътувам по някакъв нереден начин в чужбина! И на отиване и на връщане не ме провери никой.....

ПП: веднъж в Берлин както си се возех в трамвая и си снимах през прозореца с фотоапарата, при мен дойде някакъв и застана точно пред обектива. Аз му викам "бЕгай бе", той не се маха :D ! Аз се ядосвам и почвам да му правя настойчиви знаци да се маха, а той взе, че извади някаква карта - оказа се контрольор! :lol:  Направо изтръпнах.... :ph34r:

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Случка от Италия, там също се валидират билетите. 

Значи там съм от няколко дена, вече знам, че билетите се валидират на машинки в трамвая или рейса, също научавам, че мога да ползвам билет за градския транспорт с влака в рамките на града, което ми е удобно, щото е една гара разстояние до центъра, а с трамвая са 9-10 спирки и много по-бавно. Качвам се аз на влака, бързайки да не го изпусна, гледам за машинки, няма. При влаковете те са на перона, ама в бързането не съм ги видял. Минава кондуктора, вижда ми билета и нещо почва да дудне на италиански, аз почвам с мучене и ръкомахане да обяснявам, че не съм намерил машинки, той махва с ръка и ме зарязва...

После видях как проверяват билетите в градския транспорт - спира трамвая на спирката, там двама контрольори и петима въоръжени карабинери, които завардват вратите, докато контрольорите проверяват вътре. Ако някой (обикновено циганин) побегне, карабинерите го гонят като престъпник по улицата. Голям срам бил брал да ме хванат така.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

В Италия няколко пъти съм ставал свидетел на подобно нещо -в автобуса и трамвая влизат контрольори с карабинери и вратите се затварят.

В Неапол на връщане с влакчето от Помпей изхода беше преграден от контрольори +карабинери и нямаш изход наникъде. В 100 % от случаите нарушителите бяха черни и араби , като на влака хванаха поне 20-ина ...

Нямаше нито един италианец или изобщо бял човек.

Иначе в Trenitalia редовно при регионалните влакове между спирките се качват румънски цигани с акордеони и просят. Явно знаят къде минава контролата и се омитат навреме.

Мерси да съм в такава компания. Ако не мога да си позволя пътуване с градския транспорт не бих излязъл от България !

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Единствения път в който прегреших беше в Страсбург. Там са ония готините трамваи , като в Лил , Ница или Амстердам.

Ватманът не продава билетчета , а може да се купи само от апарат на спирката. Е дзверих се сигурно 5 минути в тоя апарат , опитвах да пусна монети , банкноти ... ама йок ;-) Сега като знам как работят ми е адски смешно , но тогава оставаха около 30 минути до мача и отчаяно трябваше да ползвам градски транспорт за няколко спирки.

Е  голям страх брах по време на пътуването и се оказа , че има защо тъй-като сега редовно се случва да ме проверяват по френските трамваи. Тогава наистина  съм извадил късмет :-)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не ми се е случвало да се возя гратис някъде в чужбина - не мисля, че е редно.

Веднъж ми се случи само по време на командировка в Полша да се возим с колежката гратис от летището и то защото ни подведоха. Казаха ни на информацията, че можем да си купим билет от шофьора - да, ама се оказа, че в неделя шофьорът не продава билети и ни отказа продажба. А машинките в автобуса работят само с определени монети - ние нямахме. Започнах да разпитвам пътниците кой може да ни развали банкноти и след 3ма човека се отказах.

Често ми се е случвало обаче в Холандия да се чудя за зоните и да маркирам произволно (без последствия), а в Германия са ми давали билет за влака като за възраст под 26 години или със студентски билет в музеите (без да ме питат за възраст или студентство) :)

Връзка към коментар

И аз съм от тези, които се възмущават при пътуване гратис, особено в чужбина, ама... срам голям, и на мен ми се е случвало. При това два пъти.

Първият път в Берлин преди две години - беше ми изтекла картата, но по препоръка на колегата, си се качих в автобуса до летището и пътувах. Притеснявах се, естествено.

Вторият път миналото лято в Будапеща. Натъпкахме се всичките с автобуса от летището, но имахме билети. Валидаторът не работеше, а не успяхме да стигнем до друг, защото имаше твърде много хора. И спестихме по едно билетче.

Връзка към коментар

Между другото и на мен един път ми се е случвало да пътувам гратис в Будапеща в метрото - беше към 22.00 часа, нямаше никой на гишето, а машинките за билети не работеха, а какво да направя като ми се налагаше да ползвам метрото  :) . Голям страх брах и аз :ph34r: !

Редактирано от Zany
Връзка към коментар

а в Германия са ми давали билет за влака като за възраст под 26 години или със студентски билет в музеите (без да ме питат за възраст или студентство) :)

ами вероятно имаш вид на млада студентка ;) :D

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И на мен ми се е случвало да забравя да си валидирам билетите за Трениталия, тяхното БДЖ.

Оня ден си пътувам Палермо - Агридженто с влакчето, в бързината забравям да си ги подпечатам в машината, наречена "облитератриче", и хоп, кондуктора.

- Синьоре, туристи сме, забравихме да ги валидираме. Много скузи.

- Голяма работа. - Кондукторът  взе билетите и собственоръчно написа върху им датите на нашето пътуване.

НЕма глоба, нЕма чудо, то си и до човека!

Връзка към коментар

И ние веднъж забравихме, ама то беше и голямо тичане, една не изпуснахме влака от Флоренция до Болоня, пък докато видим къде са машинките, то и много хора и ги изпуснахме. А нямаше време за да се върнем. Същата работа- кондуктора се опита да обяснява, но с нашия италиански /никакъв/ и неговия английски /същата работа/ се стигна до усмивки от двете страни и надпис на билета. :)

Редактирано от Тони
Връзка към коментар

Според мен цените на градския транспорт в Западна Европа са съвсем приемливи и просто е много тъпо да не плащаш. Помня в Барселона преди 3 години тридневна карта за градския транспорт /всички линии на метро, автобуси и трамваи/ струваше към 13-14 евро, ама и метрото-метро, автобусите-автобуси, то грехота да не си платиш. Също така ми направи впечатление, че някъде картите за градския транспорт са по-евтини от тези в България, напр. в Хановер ако имаш годишен абонамент, на месец ти излиза към 40 евро картата за цялата градска мрежа, справка в Бургас месечна карта за градския транспорт е 85 лв.!!! Няма нужда да споменавам за разликата в качеството на услугата и големината на двата града.

Иначе и на мен ми се случи тази година в Дортмунд да не си валидираме билетите, защото си мислехме, че апаратчетата са в метрото, а те били на перона :lol: На следващата спирка брат ми стоеше на вратата да пази да не тръгне влакчето, а аз бързо валидирах на перона и се върнах :D

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Понеже в Швейцария билетите за транспорта за скъпи (редовните, на пълна цена, варианти за по-евтини, но не безплатни, има много), има сега някакви нови идеи да продават карта, която дава 25% намаление - за хора, които пътуват рядко.

Тук логиката за червеното и за глобите, както и защо гласуват срещу намаляването на данъците и работното време, е същата.

По причина, че още по времето на Вилхелм Тел Швейцария става независима държава, местните са много наясно, че тяхното решение (за намаление на данъка, работното време и разни такива тарикатлъци) може да им спести пари днес (в следващите 1-2 години), но в следващите 10 ще им се наложи да платят сметката двойно - я с лихви по нарасналия дълг, я чрез срива на икономиката и загубата на работни места (Швейцария има едни от най-ниските нива държавен дълг в света и то не по причина че не им дават).

В Швейцария всеки жител на дадена община получава веднъж годишно пълен отчет за какво се харчат парите на общината (събрани от неговите данъци). Дефицит в бюджета веднага предизвиква много сериозен отпор, като в някои кантони кметът може да бъде сменен след година просто след гласуване без някакви допълнителни процедури.

За червеното и пешеходните пътеки е пак така - просто дългосрочно е по-евтино да спреш. Дори и да не спреш 1-2 пъти, на третия път я ще има полицаи след пътеката (които вероятно няма и да те спрат, а ще си получиш глобата направо в пощата), я някой "бдителен гражданин" ще им съобщи и ще последва пак горното. Вариант да не си платиш глобата също има - събират си я заедно със сметката за разходите по събирането, които винаги са по-големи от глобата. Да не говорим ако пък по твоя вина стане ПТП с пострадал човек - тогава сметката става негораничена по количество и време - само идването на полицейската кола, за да документира ПТП струва 500 франка на виновния и това е само началото.

Та така - хората там са наясно, че данъците им са достатъчно ниски, особено за качеството на живот, което им се предлага, и си ги плащат с удоволствие.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Доста съм пътувал без билети, уви по често от объркване отколкото от умисъл. Е разбира се е много удобно да знаеш някои моментни трикове, като например че метрото в Париж преди се отваряше с определен тип хартийки вместо с билет, или метрото в Ротердам със стари билети, или метрото в Лондон където може да кажеш на контрольорите на станцията че машината не ти разпознава картата или билета, а виж той си е ок, и те те пускат без да гледат, най лошия случай да се загледат и да ти обяснят защо си в грешка :)

Цяла Европа съм минавал с кола с номер написан с фулмастер да спестя 200 евро за нормален танзитен  :D колко шофори на тирове и коли са ме намразили дето им карах залепен за задната броня  :D

Но като цяло е много тъпо упражнение гратисчийството, само нерви и дебнене, и не се наслаждаваш на пътя :)

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Сещам се за неграта, които пътуват от Местре за летище Малко Поло. И те като нас си купуват билети за 1евро, вместо  за 6-7, защото последната спирка била летището. На  летището разглобява мивки и каквото може по тоалетните, включително извършват  грабежи в  тоалетните.  Добре са се ориентирали.

Редактирано от Hollywood
Връзка към коментар

Имам си принцип - никога без билет/карнети/карта. 

Отивам да си правя кефа, не да ми го развалят. Затова - вместо една кутия цигари, или един шоколад - по-добре карта за 24 часа за цялата градска мрежа и спокойни разходки.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Един, единствен път съм пътувала без документ и то защото гонихме влак. Добре, че не ни хванаха, че голям срам щяхме да берем.  :blush:

Редактирано от goldeneyeful
Връзка към коментар

Малко не е по темата, ама миналата година ми се случи следната случка: пътувам от Плиска до летището с градския транспорт, имам си един средноголям куфар и съм си продупчил чинно билетчето. По едно време в автобуса влиза глутница контрольори и стига до мен. Аз си подавам билетчето и единият ми вика "Мда, сега ще пишем глоба, нямате билет за куфара!" Първо си помислих, че нещо се бъзика, после му казвам: А къде пише, че куфарите се таксуват? Ония ми отговарят: Пише го, на гърба на шофьора на стената е закачена наредбата. За информация само аз се намирам почти в другия край на автобуса. И им казвам: и кво, според вас трябва да мина през целия автобус с багажа, за да прочета глупавата наредба :D Това, че не знаете, не ви оправдава /поне ми говореха на Вие :D/. В наредбата изрично пише, че куфар с размери над еди какви си се таксува с билет. И тогава ми светна: Добре, имате ли метър да премерим размерите, щото според мен е по-малък. Ония ме гледат като ударени с мокър парцал :lol: Единият вика: няма какво да мерим, то се вижда, че е по-голям. Аз обаче не се давам: а на мен ми изглежда по-малък :D Ония естествено нямаха нито линийка, нито метър, и след 2-3 минути ме оставиха на мира. Сигурно съм имал късмет, ама още се кефя :P

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

По Италия стават далавери и с билетите за ученическите-бавни влакове.Взимаме си от тези евтините, а се качваме на Frecciarossa /gento. Билетите не са за определен влак. :)

Тази година пътувахме гратис и по отсечката Ница - Кан с франсетата. На измисляната им гара нямаше работещо гише, а машината не приемаше банкноти. Щяхме да си вземем билети от служителите във влака , но такива не минаха.

На връщането си купихме билети, но нарочно се качихме в първата класа. :)  Беше много яко!

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Малко не е по темата, ама миналата година ми се случи следната случка: пътувам от Плиска до летището с градския транспорт, имам си един средноголям куфар и съм си продупчил чинно билетчето. По едно време в автобуса влиза глутница контрольори и стига до мен. Аз си подавам билетчето и единият ми вика "Мда, сега ще пишем глоба, нямате билет за куфара!" Първо си помислих, че нещо се бъзика, после му казвам: А къде пише, че куфарите се таксуват? Ония ми отговарят: Пише го, на гърба на шофьора на стената е закачена наредбата. За информация само аз се намирам почти в другия край на автобуса. И им казвам: и кво, според вас трябва да мина през целия автобус с багажа, за да прочета глупавата наредба :D Това, че не знаете, не ви оправдава /поне ми говореха на Вие :D/. В наредбата изрично пише, че куфар с размери над еди какви си се таксува с билет. И тогава ми светна: Добре, имате ли метър да премерим размерите, щото според мен е по-малък. Ония ме гледат като ударени с мокър парцал :lol: Единият вика: няма какво да мерим, то се вижда, че е по-голям. Аз обаче не се давам: а на мен ми изглежда по-малък :D Ония естествено нямаха нито линийка, нито метър, и след 2-3 минути ме оставиха на мира. Сигурно съм имал късмет, ама още се кефя :P

Това с таксуването на багажа от летището е голяма простотия. Хайде, ти знаеш, ама някой чужденец няма да знае, няма и откъде да разбере. И като попадне на кофти контрольор и става една мила картинка. 

Къде къде по-богати и скъпи държави не таксуват такъв багаж.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.