Прескочи до съдържание

Чекиран багаж при вътрешни/външни полети


Препоръчани мнения

Здравейте!

 

От всички пътувания със самолет досега не бях имал такъв случай. Става въпрос за следното: полет Неапол-Рим-София и обратно. Багажът се чекира в Неапол и пристига директно в София, нали ?

 

На връщане обаче багажът се чекира в София до Неапол, но при пристигане в Рим трябва ли да се взима и да се минава с него паспортен и митнически контрол, след което само да се остави на някое baggage drop гише, откъдето продължава за Неапол, докъдето е чекиран?

 

Питам, защото така функционира системата в САЩ например (пристигаш от чужбина и имаш вътрешен полет, но багажът се взима, минава се паспортна и митническа проверка и след това само го оставяш на въпросното гише). От една страна, има логика и в Италия това да е така, имайки предвид, че пристигаш от страна извън Шенген и после имаш вътрешен полет в Италия.

 

Мерси предварително!

Връзка към коментар

Така е, ако първия е вътрешен, а втория международен полет направо си взимаш багажа на края, обратното обратно, взимаш багажа при влизането в страната, минаваш митница и го даваш нататък. Това е защото за вътрешните полети няма митническа проверка. За по-сигурно питай на чекина, защото има и изключения (Великобритания май).

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Така, потвърждавам, че няма нужда в Рим багажа да се взима, да се минава митница с него и пак да се чекира / оставя на drop-off гише. На летище София го чекират директно до Неапол и дават две бордни карти. По принцип има логика да не се минава митница, тъй като полетът е в ЕС, а в ЕС няма митнически контрол. От друга страна, полетът пристига от страна извън Шенген. Знам ли, може пък това да важи за нас, понеже сме граждани на ЕС и затова нашия багаж да не се проверява...

Връзка към коментар

А къде си видял информацията, че ще е необходимо да си вземеш багажа в Рим и да минаваш на митница и да го чекираш наново? Според мен от там е дошло объркването и като цяло няма общо с ЕС, Шенген и т.н., а по-скоро се касае за правила на конкретната държава. Като си с прекачване на малко междинни точки те карат да вадиш багажа, САЩ са много ярък пример за това. Но примерно полет София - Москва - Пекин с Аерофлот, взимаш си куфара чак в Пекин и така. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Никъде не съм видял информация, че в Рим трябва да си взимаш багажа, но си мислех, че понеже влизаш в тази държава, би трябвало да минеш през нейната митница с багажа за проверка, както ако полета беше само до Рим. Явно не е така. Иначе за САЩ си прав, както и за София-Москва-Пекин, но там разликата е, че не влизаш в Русия, за да се налага да минаваш митница.

Връзка към коментар

Това според ме зависи от това, каква е връзката между авиокомпаниите. Аз не гледам да търся правила или логика в това, всеки път е различно. Като летим за България, винаги трябва на една от двете междинни спирки да си вземем багажа. Като се каца в Канада задължително пак трябва да си вземеш багажа, ако първата спирка не е крайната ти спирка.

Питай при купиването на билета или при че корчане на багажа.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.