Прескочи до съдържание

Как бихте постъпили - ебола


Фил

Препоръчани мнения

То Маларията как да е, ама нещо Ебола пак почна да вършее :unsure:

Повтарям се от другата тема, малко по подробно за Еболата.

 

Страшна е да. Развива се с огромни темпове. Тръгна от селските райони на Гвинея преди няколко месеца, за кратко време достигна до Конакри, после премина границите и удари Либерия и Сиера Леоне. Въпреки огромните усилия на местните власти и на международната общност да задържат заразата, тя се разраства по следните причини:

 

- Еболата се разнася от прилепи, които местните ядат. Маймуните също ги ядат, после местните ядат маймуни и резултатът е същия.

 

- Много хора в отдалечени райони не познават болестта веднага, а условията на живот и хигиена са ниски. Така не успяват да избягат от контакта с телесните течности на заразени и се заразяват на свой ред.

 

- Хората държат да погребат починали близки по традиционни обичаи, които включват миене, бръснене и т.н., което автоматично увеличава много риска от зараза.

 

- Не познават добре начините за предпазване и профилактика на ебола. В тази връзка се водят усилени кампании за информиране на населението.

 

- Огромна част неграмотно и ниско образовано население, (резултат от дългогодишните войни в региона) и  съответните проблеми с общественото здраве.

 

- Нисък капацитет и финансови въzможности на местните здравни власти да се справят с такъв сериозен проблем. Липса на специализирани помещения, стерилен медицински материaл и екипировка за медицинските екипи, едни от най-застрашените професии.

 

 

Засега случаи има потвърдени в Гвинея - Конакри, Либерия и Сиера Леоне. В Гана има съмнения за няколко случая, а в Нигерия потвърдиха първия случай тези дни - либерийски гражданин, пристигнал в Нигерия по въздух през Ломе (Того). Властите в Того са стреснати, но няма случаи за момента, а в Нигерия спряха всички полети от страни, засегнати от Ебола.

 

Страшното е, че Лагос е един от най-големите градове в Африка, с многомилионно население и ако се стигне до епидемия ще стане страшно застрашени за хиляди хора, там вече удържане няма. Не им стигаха Боко Харам на нигерийците, сега и това.

 

Следя подробно и отблизо ситуацията, която е притеснителна, меко казано. Въпреки това, специалисти казват, че не е трудно да се предпазиш от ебола, стига да знаеш как. Няма място за паника (все още) но за здрав разум и повече профилактика (избягване на всякакъв близък контакт с хора, идвщи или пътували в засегнати зони). Няма лекарство и из ходът е в огромната част тежка и бърза смърт (от вътрешни кръвоизливи).

 

Пази Боже.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Първи случай на ебола в Сенегал бе потвърден по-рано днес. Става дума за гвинейски гражданин, избягал от карантина в Гвинея и пристигнал в Дакар по земя (което означава че е минал и през Гамбия) но не това е проблема.

http://www.vesti.bg/novini/pyrvi-sluchaj-na-ebola-v-senegal-6021148

Проблемът е, че след 2 седмици хващам полет от Дакар за Франция. И че полетът ми от Гамбия за Дакар е седмица по-рано, т.е. имам една седмица престой в Сенегал.

В страните, в които има потвърдени случаи на ебола, границите са затворени и компаниите отмениха полети до там.

Та опасенията ми са следните:

- Гамбия да затвори границата си със Сенегал и да спре полетите до Дакар и така да остана блокиран и да си изпусна полета до Франция

- Вюлинг да спре полетите до Дакар и така да остана блокиран в Сенегал, което е още по-лошо, не само защото има ебола, а и защото е адски скъпо там.

- Да не говорим, че психическата параноя е ужасна, нищо да не пипаш, никой да не докосваш, всеки да избягваш...

От друга страна, пациентът е под карантина от сенегалските здравни власти. Дори в страните, в които епидемията е в пика си, има по 400 жертви максимум, много от които близки на вече болни и починали или медицински работници. Болестта не е лесна за хващане тъй като трябва контакт с телесни течности на заразени. СЗО не препоръчва забрана за пътуване и търговия със засегнатите страни. В Лагос, 21 милионен град, където еболата беше внесена отвън, за повече от месец от първия случай има само 13 потвърдени случая и основно медицински работници.

Та се чудя какво да направя: да си отменя полетите и да резервирам нов, директно от тук, с риск да загубя много пари, да отида и да бъда постоянно нащрек, да се свържа с компаниите, спазвайки стриктно препоръките на СЗО... малко съм паникиосан.
 

Връзка към коментар

Кой ли ще даде еднозначен отговор ...аз бих рискувал , но със сигурност хората от обкръжението ми ще се приберат възможно най-бързо.

Предполагам притесненията на родата ще са много по-големи от твоите.Това ще е единствената причина и аз да се върна при сходна ситуация.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Наистина труден въпрос. От една страна съм сигурен, че много ти се ходи, но от друга страна момента с параноята и притесненията е силно неприятен.

 

Ако се преценят плюсовете и минусите, според мен надделява опцията с отмяна на полетите и резервирането на нов, директен. Въпреки потенциалната загуба на немалко пари.

 

В крайна сметка ако има нещо, с което никога (по възможност) не трябва да рискуваш, това е здравето. А пари се изкарват...

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Калояне, ще ти кажа какво бих направил аз.

Бих анулирал стария и бих си резервирал нов полет, директно от Гамбия.

Пари се изкарват но здравето ...  

Видях че с Георги Матеев сме писали почти едно и също по едно и също време :)

Редактирано от Костов
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз също бих казал да не рискуваш.

Една идея да минимизираш разходите, не знам дали ще работи

Предполагам имаш застраховка, и ако затворят границата на Сенегал или анулират полета ще ти платят новия полет от Гамбия? Значи седиш си в Гамбия и чакаш, ако няма проблеми минаваш в Сенегал и летиш по план, ако има - нов билет...

Това също предполага, че в Сенегал мислиш да влезеш по суша, и че в Гамбия е безопасно.

Ако не става така, нов билет и заминаваш.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Приятелите магеланци са ме изпреварили... Заеби планове и пари - excuse my French - и се погрижи за себе си. Пари се печелят, здраве, психика и живот - не. С извинение за повторението, но е азбучна истина. Само където понякога не го проумяваме... Стискам ти палци всичко да мине възможно най-безпроблемно за теб. 

Връзка към коментар

Благодаря на всички за съветите. Наистина това би било най-разумното нещо, да плюя на 500€ изхарчени досега, да похарча още 700€ поне за полет в последния момент и да си бия камшика за Европа. Само дето нямам толкова пари хаха. Нашите ще ми го платят ако се наложи наистина де.

 

Ще последвам съвета на neuromancer - ще седя и ще изчакам да видя как ще се развият нещата. Сенегал е доста по-развит във всяко отношение от останалите засегнати държави и вярвам (надявам се) да успеят да се справят. Те имат болници и функционираща здравна система, за разлика от другите три държави.

 

Понеделник ще говоря с колегите в Дакар, там ни е security officer-а. Ще питам какво мислят те трезво, на място са и следят нещата. От Конакри и Фритаун евакуират семействата на персонала (само тях), останалите си работят. За съжаление болестта е ужасно смъртоносна и мъчителна, което причинява много емоционална реакция на хората и преувеличаване на риска, при положение, че са нужни определени условия, за да се зарази човек, които рядко са налице при туристи и образовани местни. Ще следя и ще реша трезво.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В крайна сметка избора е дали загубената сума си заслужава евентуалния стрес, ако се спрат полетите и евентуалните проблеми по прибирането. Аз съм абсолютно убеден, че здравословно ще си наред, но съм и абсолютно убеден, че думите малко работа вършат и всеки на твое място (включително и аз) би се притеснил.

 

Всичко опира на каква сума оценяваш това притеснение. Ако е по-малка от новия билет, действаш, ако е по-голяма стоиш, сори за малко клиничния подход :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хм, защо не се свържеш и с авиокомпанията? Не е чак толкова лошо да ги питаш дали имат намерение да си спират полетите. Звучи малко безумно и странно, но пък не пречи да се поинтересуваш и опиташ като втора застраховка след разговора с колегите ти..

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ти все пак питай застрахователите какво става в тоя случай, примерно затварят границите или спират полетите и трябва да си тръгнеш от Гамбия. 

Ти в Сенегал по работа ли щеше ходиш, или просто разходка беше планирал? Ако е работа, шефовете / компанията трябва да имат някакво виждане по въпроса с еболата и до каква степен трябва да се поема риск.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Добра идея е да звънна на компанията, мисля че в момента и те са като ударени с парцал и ще им отнеме малко време да вземат решение. Обадих се на Гамбия бърд, "засега летят", но тези решения се взимат от днес за утре в тези случаи. Сега видях Вюлинг имат полет за 315€', мога да го купя с парите, които няма да изхарча в Сенегал... Но пък колко ме е яд отсега и знам, че ще съжалявам после..... Дилемата е голяма и трябва трезва и сериозна преценка.

 

В Сенегал съм на разходка. Нямам застраховка на полета май, имам само здравна - за репатриране и там някаква сума за спешно лечение...

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към коментар

Използвам темата за да добавя информация за Ебола

ИНФОРМАЦИЯ_ЗА_ПЪТУВАЩИ (1) (1).pdf

ДЕФИНИЦИЯ_НА_СЛУЧАЙ_ЕБОЛА.pdf

Редактирано от Sara
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря за инфото, доста полезно. Най-после да излезе нещо на български по темата.

Аз писах коментар на страницата на МВнР и Вигенин във фейсбук миналия месец, та чак тогава се сетиха да сложат предупреждение за пътуване на сайта на Външно на български език. Доколкото знам има няколко българи в Сенегал. Знам за един във Фритаун и за малка общност в Нигерия. Дано повече хора го прочетат.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Бях в Уганда по време на последния аутбрейк в страната (факт, не беше Заирския щам а кримско конгонаския). Не беше много близо до Кампала, в северните части две села бяха заличени за седмица. Навсякъде имаше листовки и в тоалетните на заведенията упътване какво да правиш.

Честно казано подкрепям Георги, че от здравна гледна точка ще си наред на 100%. Психически как ще параноясаш е въпрос единствено на твоя преценка. От гледна точка на полети един господ знае. 

Каквото и да решиш сподели като имаш време. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Реших, отивам, доколкото зависи от мен (дано авиокомпаниите не решат друго). Гвинееца оздравя и е изписан. Хората с които е бил в контакт са намерени и се наблюдават. Колеги в Дакар казаха, че няма нужда да се отменя пътуването нещата са под контрол, но и те следят. Очакват още случаи на хората в контакт с гвинееца. Просто трябва common sense и хигиена. Едно наум, но без параноя. Успокоиха ме.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

И аз да се включа - предстои ни пътуване в Танзания през февруари. Тези дни започнах да се замислям дали да го предприемем или да отложим впредвид скорошните случаи в Западна Африка. Понеже в момента съм на английска земя, подочух,че хора, които сега щели да пътуват в Кения, полетът им бил канселиран. Незнам доколко е притеснително,като се има впредвид,че Танзания е далече от огнището на ебола, но четох,че някакви учени от Оксфорд, смятат Танзания, за една от 12-те страни с риск за ебола... В началото си мислех,че всяко чудо е за три, ебола съществува отдавна, но сега започнах да се замислям по-задълбочено, даже търсих някакъв официален сайт, ч който наистина да пише каква е наистина ситуацията и реална заплаха. Но от всичко,което прочетох- са различни мнения - и да и не, така,че все още оставам със смесени чувства.

Ако някой знае, някои достоверен източник,моля да пише.

Връзка към коментар

И аз да се включа - предстои ни пътуване в Танзания през февруари. Тези дни започнах да се замислям дали да го предприемем или да отложим впредвид скорошните случаи в Западна Африка. Понеже в момента съм на английска земя, подочух,че хора, които сега щели да пътуват в Кения, полетът им бил канселиран. Незнам доколко е притеснително,като се има впредвид,че Танзания е далече от огнището на ебола, но четох,че някакви учени от Оксфорд, смятат Танзания, за една от 12-те страни с риск за ебола... В началото си мислех,че всяко чудо е за три, ебола съществува отдавна, но сега започнах да се замислям по-задълбочено, даже търсих някакъв официален сайт, ч който наистина да пише каква е наистина ситуацията и реална заплаха. Но от всичко,което прочетох- са различни мнения - и да и не, така,че все още оставам със смесени чувства.

Ако някой знае, някои достоверен източник,моля да пише.

 

Лидия, едно е Западна Африка, друго - Източна... Специално за Кения полетите се канселираха заради въоръжени нападения.

 

http://www.bbc.co.uk/news/uk-27434902

 

За ебола не съм чула нищо, а еболата е водеща новина и задължително щяха да кажат, както и Източна Африка е много популярна дестинация за англичаните. И аз пътувам за Южна Африка, но не съм се тръшнала. За момента еболата е по-близо до Англия (Испания), отколкото Танзания до Либерия. Ако ще се притесняваш, недей да тръгваш изобщо, да не се вгорчаваш излишно. За мен лично опасността от епидемия е еднакво равна за Танзания и Англия. Дано по-бързо се овладее тази идиотия... 

Връзка към коментар

Ако някой знае, някои достоверен източник,моля да пише.

 

Ако в България някой знае как стоят нещата с ебола, това са тези хора: НЦЗПБ

 

Вече сме писали за тях тук - отзивчиви и компетентни професионалисти. Лично аз бих им се доверил 100%. Бих позвънил тук или тук. Разбира се, материалите за ебола, които са в началната страница (първата връзка), трябва да ги прочетеш от кора до кора, преди всичко друго.

 

До Калоян: Калояне, положението си е ебола майката, както се казва, но според мен си взел правилното решение. И да - контактувай активно с институциите, с авиокомпаниите, с колегите. Ситуацията е динамична и е важно да не изоставаш от развитието на събитията.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

По мое мнение не рискуваш нищо в Танзания.Нямам официална статистика, но идвам от Африка (баш Западна, с един потвърден случай в Сенегал и на 500 км от Гвинея) и имам представа от положението.

1/ България е по-близо до Гвинея и Сиера Леоне, отколкото е Танзания.

2/ Учените от Оксфорд са имали предвид според мен, че е хипотетично възможно да се разпространи ебола в Танзания поради близостта и с ДР Конго и Уганда, където в миналото е имало епидемии и където по всяка вероятност живее прилепът преносител. Това няма нищо общо със сегашния аутбрейк в Западна Африка.

3/ Ебола се разпространява единствено чрез директен контакт с телесни течности от заразен, вече болен и симптомен човек или животно. Не яжте диво месо, не правете секс, избягвайте всеки, който физически не ви изглежда във форма. Може и да избегнете и други неприятни болести :) Бъдете разумни и място за параноя няма.

4/ Най-сигурният източник е СЗО, която не препоръчва спиране на пътуванията в Западна Африка. На всичкото отгоре, тук говорим за Източна.

5/ ХИВ/СПИН убива 1,5 млн души по света годишно. Туберкулозата - 1,34 млн души. Малария - 1,2 млн души годишно. Ебола до момента е убила около 4500 души от началото на годината.

Сами разбирате, че истерията е малко преувеличена. Тя се дължи на а) медиите търсят сензации и всяват паника б) високия процент смъртност и тежката агония (кървене от очите, ушите, устата, ануса и половите органи, от кожата и вътрешни кръвоизливи) в) факта, че до този момент одобрено лечение няма. г) всички заедно

Ако тръгвахте за Гвинея, Либерия или дори Нигерия бих ви казал да отложите. Но за Танзания? Недейте, ще сгрешите според мен. Флай наскоро се върна от там, надявам се да може да каже повече от първо лице. Ето малко полезни линкове:

http://www.who.int/csr/disease/ebola/infographic/en/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/tanzania
http://travel.gc.ca/destinations/tanzania

Тази истерия и параноя е излишна и пагубна за Африка, за икономиките, за крехките приходи на тези бедни страни. Африка не е държава, Африка е голяма поне колкото 3 пъти Европа. Знам, че е лесно да се дават съвети от компютъра вкъщи в Европа, но честно мисля, че има 0 процента опасност, Отидете и си изкарайте чудесно.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ето графично как изглеждат разстоянията от огнището не ебола до различни места по света.

 

Южна и Западна Европа е по-близо от Източна и Южна Африка. Да не говорим, че почти няма обмен на хора м-у Западна и Източна Африка, то полети няма даже, прави се връзка в Европа.
 

 

post-794-0-54789600-1413698212.txt

 

 

Аз по принцип съм много предпазлив за подобни неща, на Калоян докато беше в Западна Африка и питаше дали да ходи в Сенегал 4-5 пъти започвах да му пиша да не рискува, като все пак се отказвах да публикувам поста, за да не дам грешен съвет, но за Танзания, Кения, Замбия, Зимбабве, Намибия и Ю. Африка не мисля, че има смисъл да се коментира изобщо в този момент. Наблюдавайте ситуацията, купете си добра застраховка за пътуване и ако стане опасно, застраховката ще ви възстанови парите, които сте дали.

 

Аз ще ходя в Намибия и Южна Африка в края на Април 2015, здраве и живот, минават ми мисли и за есента на 2015 за Ю. Африка.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.