Прескочи до съдържание

Моля за детайли-Тайланд, Виетнам, Лаос, Камбоджа

G.D

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте, 

Събрах до момента доста информация и от тук, и от други източници. Много благодаря на всички, които са споделили толкова подробно преживяванията си. Въпреки това имам доста неясни моменти относно самостоятелно пътуване, което съм захванала да планирам и организирам за края на ноември - само с начало...пък до където и до когато: Имам със сигурност 2 месеца на разположение.
1. Относно билети за влакове и автобуси в Тайланд, Камбоджа, Виетнам сайта, който всички препоръчват е следният:  http://www.seat61.com/. Как точно става купуването? Ако съм в движение и искам за след 1-2 дена да имам билет мога ли онлайн да го получа или...? (доколкото разбрах могат да го доставят на адрес в хотел, но пак не ми звучи удобен вариант).
2. Относно сумите и валутите докато сме на път - за такова пътуване не мога да тръгна с голяма сума в брой, която да покрие целата обиколка. Чудя се сметка в долари, евро или лева да имам и само с дебитна карта Visa дали ще е Ок за тези страни? Не знам дали ако сметката е в лева няма първо да ми я конвертират в долари и от там в местната валута и да губя повечко?
3. Ел. контактите - трябва ли ми универсален адаптер или са като в БГ?
4. Визи - за Камбоджа и Лаос звучи лесно и на място. За Виетнам ще подготвим от БГ - не звучи сложно. Визата за Тайланд ме притеснява относно изискването за закупени входни и изходни билети за и от страната им. Ако не започна обиколката от Тайланд, а е последна страна няма как да знам от сега точно кога ще съм там и да си изкарам виза от БГ. Ако пък стартирам с Тайланд бих искала с влак да стигна до Камбоджа, но отново стигам до момента - кога точно и как да имам от сега билет за влака...Най-добре ми звучи логистично Бг-Лаос-Виентам-Камбоджа-Тайланд-(Шри Ланка при късмет, време и пари)-БГ, като самолет да се ползва само до Лаос и после на връщане от Тайланд (или Шри Ланка). Но заради изискването за визите за Тайланд може би ще се наложи да почнем от там...и вероятно да пропуснем възможността за Шри Ланка.
5. Simpatik - доволни ли сте от тази предплатена услуга за чужбина? 

Ще съм благодарна, ако някой може да отговори дори и частично на притесненията ми :)

Редактирано от G.D

1. влакове: няма твърде из района. ние само веднъж пътувахме с влак - до планините сапа в северен виетнам и обратно. сумата беше 545.000 донги в едната посока - демек, милион в двете, което е се равнява на ок. 50 долара на човек;
автобуси има всякакви в района (виетнам, лаос, камбоджа) - тип бусчета, големи едноетажни или големи двуетажни със седалки лежанки. лежанките са супер удобни и можеш да пропътуваш цял виетнам с тях (което би отнело 2-3 дни време);
2. пари: ние бяхме с долари. навсякъде можеш да смениш пари. в лаос и камбоджа можеш да пазаруваш с двете валути по пазарите, като в магазините из камбоджа цените съвсем официално са изписани с двете валути - случвало се е да дадем долари за сметката, а на касата да ни върнат смесица от долари и местни пари. кредитни карти навярно можеш да ползваш и в 4те държави, но като се замисля, ние само в тайланд ползвахме нашите. имаме всякакви - виза, мастер и американ, нтака че не помня кои точно сме въртели в тайланд. допускам, че там вървят всякакви;
3. контактите са си нашенски;
4. виза за тайланд ние взехме от летището при пристигане. мааалко повече врътня е - т.е. наистина се налага да почакаш на опашки и наистина те питат колко време ще си в страната, къде ще ходиш, кой ти е хотелът, кога напускаш, как ще напуснеш и т.н., но усещането ми , че  питат не за да се заяждат, а просто защото такава е процедурата. в тайланд категорично НЕ можеш да пазаруваш с долари - само батове искат. т.е. при плащането на самата виза на границата ще ти искат батове, което значи, че или предварително трябва да се снабдиш с някакви (поне за визата), или там, където ще пресичаш границата, да се огледаш за чейндж. на летището е ясно, че има, но при сухопътно влизане ще трябва да се поогледаш;
едит:
бяхме там миналата година, така че инфото е долу-горе прясно; 

Редактирано от maik
Публикувано:

1. Пробвал съм услугата описана в seat61 за получаване на билета за влака в хотела, нямаше проблем, таксуваха ни 3-4 долара отгоре спрямо нормалната цена. Мисля, че си заслужава за спокойствието. Иначе, това работи, ако си искаш билета предварително, иначе купуваш на място. Но тук има много специфичности, по натоварените линии (примерно Банкок - Чанг май, спалните купета в нощния влак) изчезват сравнително бързо, при тях е добре да вземеш предварително. Иначе няма смисъл, мисля че билет Банкок - границата може да си вземеш и на място без проблем. 

Гледам по-долу, че смяташ Тайланд - Камбоджа да го правиш със влак. Трябва да си ама много, много подготвена за граничните измами. Истински цирк е. Ако трябва ще разписвам подробно, макар че го има някъде из темите. Най-препоръчителния метод за Банкок - Камбоджа е един автобус на държавната им автобусна компания. 

2. Потвърждавам, носете си долари кеш за всеки случай, както и за пазаруване в Камбоджа. Там долара е дефакто валутата, дори банкоматите пускат долари. Местната валута я връщат само като ресто, което е необходимо да допълни до долар. Долара върви доста по-лесно от еврото. Във Виетнам може да обмениш почти във всяко магазинче, трябва да си в час само предварително с курса, в бижутерските магазинчета ние си сменяхме на добър курс. 

Банкомати има доста, и във Виетнам, и в Камбоджа, и в Тайланд. Банките са клонове на големи и известни такива, от рода на Citibank, HSBC, така че не би трябвало да имаш проблеми. Тайландските банкомати имаха някаква гнусна такса, не помня от колко бата, банкоматите на Citibank не я таксуваха, но не са лесни за намиране. При всички случаи не беше нещо, което да ти махне главата, няма как да не се набуташ малко от смяна на курсове при пътуване в чужбина :)

4. За съжаление смятам, че билет БГ - Лаос, Шриланка - БГ ще е доста скъп, макар и често такива комбинации да излизат по-евтино. Като цяло според мен планирай двупосочен билет до Тайланд за целия период, от там вече може да си позволиш някаква гъвкавост в каква посока да поемеш и кога. Ще ти трябва обаче виза за две влизания в Тайланд, която не знам дали се дава на летището, май трябва да я уредиш от тук. 

5. Относно Simpatik, хвърли едно око на тази тема, има доста изписано като цяло за разговорите в чужбина: http://magelanci.com/topic/2445-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/

• Харесвам 1

Maik, Георги,

Благодаря ви за бързите отговори.

1. Приемам, че тама с онлайн закупуването на билети за влакове и автобуси ми е ясна. Трябва да предвидя поне 3-4 дена на 1 място, за да ми пристигнат билетите. Освен ако не съм купила предварително от някоя гара или автобусна станция.

2. Отсноно парите - валутата, която трябва да имам е долари, това добре, но за 2 месеца ли да си предвидя пари в мен и да си ги разнасям или да си тегля поетапно от банкомати, които съответно ще ми ги пускат в местна валута и няма да се налага от смяна? С кредитна карта не разполагаме, само дебитна и затова питах дали ще се оправим само с нея. Предстои ми и среща с банков служител по темата :)

3. Супер за контактите - тръгвам без адаптер :)

4. Георги, по-скъпи са билетите както ми се иска на мен, да...просто ми звучи по-добре логистично. А относно двупосочен до Тайланад - не ми се ангажира с крайна дата и това ми е притеснението и за виза. Много вероятно да закупим от сайта с влаковете/автобусите билети за изход от страната, да ги доставят до БГ, за да можем да ги представим за визите. А дори и да не се възползваме в последствие от тях да не губим голяма сума. Намирате ли го за адекватно?

5. За Simpatik изчетох всичко - звучи ми разумно да имам връзка за всеки случай по-достъпна от услугата на нашите оператори. Някъде четох, че за около 2.5 лв си взимаш сим карта още от летище в Тайланд, което ти стига за около 10-15 разговора с местни хотели примерно. Звучи ми добра сделка :)

Спорен понеделник на вас!

Аз ще попътувам малко до Камбоджа днес...виртуално :)

Поздрави,

Г.Д.

Редактирано от G.D

Лаос и Камбоджа са скъпи за полет от България , но може да го направиш като София-Банкок / Ханой-София или обратно.

Проверявал съм го преди и с катарците цената е почти еднаква спрямо София-Банкок -София. При всички положения не си струва да влизате два пъти в Тайланд.

Всъщност като нямате крайна дата означава ли , че мислиш да купуваш еднопосчни билети до/от Азия , щото това променя доста неща ?

Относно влаковете ние си купихме от жп гарата места в спален вагон в Тайланд ден преди пътуването без проблем.

Доларите ги обменят при различен курс и по-изгодно е ако сте с едри банкноти.

Евро обменят навсякъде и там няма значение какви купюри са , затова при следващо ходене в Тайланд бих разчитал основно на евро.

Кредитната карта  в рамките на 2-3-4 000 похарчени лева няма да те гътне при каквото и да е валутиране. Курсовете по картите обикновенно са изгодни.

Аз не бих тръгнал с хиляди долари кеш. Ако имаш време извади и една кредитна карта или поне имай под ръка няколко дебитни. Дет се вика да не дава господ ама за два месеца банката ти тук може да фалира  ;)

При дебитните предполагам знаеш таксите , но при повечето банки е някъде 3-4 долара за всяка транзакция и 1.5-3% от изтеглената сума. Не е добре да се теглят дребни суми на банкомат.

Освен това извън тези такси на банката , често местните банкомати си имат допълнителна такса.

П.С. Между другото сега виждам , че Аерофлот имат  на 519 евро София - Банкок за топ сезона което не те устройва  , но ако някой не му се чака катарската промоция тия 519 евро са много добра цена  :)

Престоят на летището в Москва е минимален :

post-140-0-93764300-1410173034_thumb.jpg

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Публикувано:

По т.2

Долари, както и останалите са те посъветвали. Твърдо обмисли кредитна карта (най вече за полети, хотели и атракциони), това ще понамали нуждата от кеш. Превалутирането най-удобно е да го прави твоята банка (от местната валута в тази на сметката).

Таксата за теглене от банкомат в Тайланд е 150 бата (това към местната банка), която е отделно от таксата към твойта банка.

Чуждите банки с представителство - UOB, AEON, Citibank и др. нямат тази такса.

Публикувано:

Здравейте отново,

Днес разговарях с представител на тайландското консулство - изрично ме предупредиха, че визи на място не издават за българи, трябва от тук да си подадем документите и да сме сигурни колко влизания в страната ще имаме. Можело и само с резервиран билет в 1 посока да издадат виза (как мога само да резервирам за определен период, за да подам документите за виза?)

Лаос и Камбоджа са скъпи за полет от България , но може да го направиш като София-Банкок / Ханой-София или обратно.

Проверявал съм го преди и с катарците цената е почти еднаква спрямо София-Банкок -София. При всички положения не си струва да влизате два пъти в Тайланд.

Всъщност като нямате крайна дата означава ли , че мислиш да купуваш еднопосчни билети до/от Азия , щото това променя доста неща ?

Да, Stenk, мислим да тръгваме само с еднопосочен билет с опция да разширим пътуването в крачка. В момента ми звучи доста по-лесно да планирам бюджетно по дни 1-2 месеца, отколко така произволно, но...така е решено, без ангажименти и срокове :) Поради тази причина е много вероятно да имаме 2 влизания в Тайланд.

Относно валутите, сумите и картите - вероятно ще тръгнем с някакво начало в долари, което да ни стигне за 10-на дни по мои сметки, пък после ще ползваме 3-те налични дебитни карти на 3 банки, които имаме (силно се надявам заради това пътуване да не се налага да правя кредитна карта). Таксата за теглене от банкомат на дебитна карта Visa Electron е 3 лв.+1.5%, а при плащане на ПОС терминала няма такса и в чужбина, за дебитната MasterCard мъж ми трябва да си провери, но мисля, че е 10лв+3%. Досега съм прявила няколко онлайн покупки на самолетни билети само с дебитна карта и всичко е било Ок. Вярвам, че ще се оправим :)

За днес толкова :)

Спокойни сънища на всички!

Снимките са правени на Don Mueng средата на февруари 2014....

т.6 - Кажете че ще напускате по суша..

VOA може да вземете и на сухоземна граница- в нашия случай при Chieng Khong  2012г. на влизане от Лаос пресичайки Меконг с кану. Чекпойнта си беше най-обикновен фургон на пясъка. За съжаление не мога да открия къде забутах снимките затова прилагам линк - http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15393-Visa-on-Arrival.html

post-17-0-53627700-1410240988_thumb.jpg

post-17-0-85766100-1410241013_thumb.jpg

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 3
Публикувано:

виза за Тайланд може да се вземе и на сухопътна граница.Стига да имаш виза за следваща дестинация примерно Индонезия,

поне така беше преди 2 години когато бях там.

• Харесвам 1
Публикувано:

Всъщност защо не купиш двупосочен до Банкок и да завъртиш маршрута Банкок-СиемРеп - ПномПен -Сайгон - ХочиМин-Виенчан - ЛуанПрабан - ЛуанНамда -ЧанРай - ЧангМей - Банкок по суша?

СИ Тайланд не е за изпускане!!! За мен е един от най-впечатляващите райони в Индокитай.

А ако наистина ти се обикаля можеш да включиш и Мианмар от ЧангМей със самолет или през Тачилек по суша. Инфо за визи за Бирма има достатъчно... 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Всъщност защо не купиш двупосочен до Банкок и да завъртиш маршрута Банкок-СиемРеп - ПномПен -Сайгон - ХочиМин-Виенчан - ЛуанПрабан - ЛуанНамда -ЧанРай - ЧангМей - Банкок по суша?

СИ Тайланд не е за изпускане!!! За мен е един от най-впечатляващите райони в Индокитай.

А ако наистина ти се обикаля можеш да включиш и Мианмар от ЧангМей със самолет или през Тачилек по суша. Инфо за визи за Бирма има достатъчно... 

Купихме двупосочен до Бангкок за 60 дни. Идеята ни е както си предложил, но в обратен ред: Бангкок - Сукотай - Чианг Май (2 дни преход с лодка до Лаос) - Луанг Прабанг - (автобус до Ханой) - Ханой - Хуе - Хой Ан - Сайгон - (автобус до Пном Пен) - Пном Пен - Сием Риеп - (автобус до Бангкок) - плажовееееее за около 15 дена :)

За повечето преминавания с автобус намерих инфо за директни, но Луанг Прабанг - Ханой ми е много мътно.

Някакви идеи за там? Самолетите не ми изглеждат оферта за момента.

Мерси предварително!

Публикувано:

Още нещо, което ме вълнува в момента - из тези райони паспортите с нас ли да си ги носим или да ги оставяме в багажа в хотела? Ще имаме и копия, ще ги имам и сканирани на пощата за всеки случай.

Не вярвам, че на повечето места ще имаме сейф, тъй като имам лимит до $20 на стая за вечер и прегледах долу-горе какво се предлага за тези пари - може и да има, но малко вероятно :)

Публикувано:

Сейф в стаите ноже да нямате , но в повечето дори по-забутани места има safety deposit на рецепцията.

Лично аз предпочитам да държа документите в хотела.

Когато все пак нося документи задължително в джоб на яке / панталон с цип.

Не смея да ги нося в чантички и прочие които лесно могат да ми дръпнат от ръката или просто да ги забравя някъде,

• Харесвам 1

А докато се разхождаме може ли някой да ни направи проблем, че нямаме докумети в нас?

Реално и банковите карти можем да слагаме в подобен сейф.

Редактирано от G.D
Публикувано:

Ами поне на мен не ми се е случвало и винаги когато мога оставям документите в хотела. Обикновенно си взимам визитка с адреса и телефон от рецепцията която държа в мен в случай на евентуален проблем.

П.С. В крайна сметка какво избра и на каква цена за полет до Банкок ? :)

Да , оставям и банковите карти и дори пари в случай че има сейф.

Как иначе мога да отида на плаж например ? Винаги единият ще трябва да стои да пази докато другият плува сред рибките :)

Публикувано:

Т.е. без докумети по разходки (може само копия да си носим:) И да - за плажовете странно ми е как ще се получи едновременно във водата :)

Взехме последно на Аерофлот - директно през сайта им за 1 037 евро двупосочни за двама. Скъпо-евтино след толкова четене не ми се занимаваше с агенция, за която да проверявам има ли скрити такси-няма ли. Предпочетохме за 20-30 евро да не си усложняваме живота в случай на проблем.

Само че в този случай служителка в местния офис на Аерофлот ми отказа какъвто и да е документ тип фактура/протокол, а с други онлай агенции е възможно...но както и да е. Счетоводителката ни ще го завърти някак отчета с бординг картите. 

* За уточнение - пътуването ще мине под наслов "командировка" и идеята е билетите и командировъчните да минат като разход :)

Публикувано:

За повечето преминавания с автобус намерих инфо за директни, но Луанг Прабанг - Ханой ми е много мътно.

Мерси предварително!

Виж в Travelfish дискусията по темата. Хвърли един поглед и на това пътеписче. Става въпрос за поне 24 часа път с буса. Една от компаниите доколкото разбрах се казва NALUANG.

Публикувано:

Виж в Travelfish дискусията по темата. Хвърли един поглед и на това пътеписче. Става въпрос за поне 24 часа път с буса. Една от компаниите доколкото разбрах се казва NALUANG.

Звучи ми кофти този участък с наземен преход и убийствено...Ще видим като му дойде времето как са пак самолетните билети вероятно

Публикувано:

Чианг Май (2 дни преход с лодка до Лаос) - Луанг Прабанг -

....Не мисля че си заслужава чак толкова тоя преход. Звучи екзотично, но съм убеден че на втория час ще се  отегчите.  Еднодневната екскурзия  в ЛуанПрабан с лодка до пещерата ще Ви е достатъчна ( а Вие ще я направите). Прехода ЧангРай-ЧангКонг-ЛуанПрабан с автобус е възможен за един ден ако пресечете границата рано сутринта но имайте на предвид че какъвто и автобус/микробус да вземете пътя ще е дълъг и убийствен - поне 18 часа. От Huay Xai (или Oudomxai както го изписват в Лао) до Luang Namtha пътя е добър и нов, но от там минава по билото на планината и е доста бавен. Това усещане можете да си го запазите за прехода Виенчан-Ханой. 

Ние го направихме в обратната посока -ЛуанПрабан - ЛуанНамда(нощувка) - пресичане на границата втория ден преди обед и към 13-14.00 бяхме в ЧанРай. Не сме ползвали никакви организирани турове или екскурзии- всичко уреждахме на място. 

Районът около ЧангРай е невероятен! За мен това беше "черешката на тортатата"!!! Отседнахме в http://www.booking.com/hotel/th/baan-bua-guest-house.en-gb.html?aid=368032;label=gog235jc-city-XX-th-chiangNrai-unspec-bg-com-L%3Aen-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Abo;sid=61378e27ddcdb70fabdaa2e42a18e777;dcid=4;src=clp;openedLpRecProp=1 - много прилично и популярно място. Собственичката ни намери кола с английско говорящ шофьор и срещу 1600 бата обикаляхме целия район от тъмно до тъмно. Местата за преспиване в ЧангРай не са толкова много затова препоръчвам задължителна предварителна резервация. Една полезна карта за района - http://hobomaps.com/

Да не пропусна - ако все пак решите да отидете до Mae Sai, мога да обясня къде точно е фабриката за скъпоценни камъни .Може да се плаща и с карта  ;)

... 60 дни са множко за този маршрут. Включете и Мианмар - няма да съжалявате! ....

• Харесвам 3
Публикувано:

За паспорта, навсякъде каквото съм чел всички казват да се държи на сигурно място в хотела, а в джоба само копие. И ние така правихме при пътуването в региона. Но не съм имал директен опит с властите за да ти кажа дали е ок или не :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Все се чудя, то това май става отделна тема, модераторите да преценят, за паспортите и парите. Много хора препоръчват да се оставят на сигурно в хотелите, обаче аз съм чела и за случаи, в които са изчезвали точно от сейфовете в хотелите. Последно в Бг мама една жена беше описала, как в ЮАР от сейф в 4* хотел са им откраднали 2000$ и кредитните карти. Може и да бъркам вида на валутата, не си спомням точно. Сега като четох за Мексико сити, също попаднах някъде из сайтовете на подобно мнение, не в българските, в чужд сайт беше. И другаде съм срещала такива случай. Та в тоя ред на мисли, се чудя дали сейфовете на хотелите са най-сигурното място. Аз лично след толкова прочетени мнения не оставям нищо в хотела, нося и пазя всичко ценно в мен. То не е кой знае какво де, пари, паспорти, един смартфон и кредитни карти. Дето се вика във всеки вътрешен джоб влизат.

Публикувано:

Мерси предварително!

Здравей и от мен!

Не съм го правил Луанг Прабанг  - Ханой с автобус, но не се притеснявай! На основните улици (крайбрежната и търговската) в Луанг Прабанг има предостатъчно агенции с оферти за автобусни превози и до Виетнам и до Китай (град Кунминг) и т.н. ... и визови услуги и самолетни билети.

За паспорта - винаги си го нося в мен. Във Виетнам 2012 г. искаха да ни ги задържат в хотел Vesna, но ние енергично отказахме да се подчиним (мисля, че поне във Виетнам хотелите са задължени да задържат паспортите на чужденците ...?).

Сега за морето в Бали си взех непромокаем калъф за смартфон, та побрах паспорт и долари в него. После калъфа с документите  в джоба на шортите и пльос в океана, а той бе бурен със силни вълни да те меткат ... всичко бе ОК, без размазани печати в паспорта.

Поздрави!

• Харесвам 3
Публикувано:

Във Виетнам всички хотели са длъжни да правят регистрация в полицията ( а дали все още не е милиция..) на туристите и там където нямат копир ви взимат паспорта за да направят копие докато ви регистрират. По принцип г-жа Русева носи поне 10ина копия на паспортите - за всеки случай.

Рискът да ви оберат в ЮИ Азия е не по-голям от риска да ви оберат в България 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.