tougherty Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 Здравейте. Наближава една хубава поредица от почивни дни и ние (както и голяма част от уморените български трудоваци), ще откриваме морския сезон в Гърция, където времето би трябвало да е по-подходящо за плажни преживявания. За разлика от минали години обаче, тази ще пропуснем поомръзналия ни Халкидики и ще се отправим към другата основна дестинация на българския плажен турист в Гърция - Катерини Паралия. Аз съм минавал само транзит оттам понеже магистралата към Атина минава наблизо и не познавам тази част на Гърция, но пък една бърза справка показа, че скалните манастири на Метеора са само на 150 км., което означава че за има-няма 2 часа би трябвало да стигнем. Виждал съм снимки от Метеора и ще ми е интересно да разгледам, но като прочетох тук-там малко се разколебах. До манастирите се стигало по някакви стъпала, за които англичаните се оплакваха че им трябвали няколко часа да ги изкачат. После пък горе били "в обедна почивка"?! и не ги пуснали вътре. Да ви кажа честно, не ми се кара 300 км. и не ми се носи 10-килограмов наследник по километрични стълби ако няма да мога да пообиколя манастирите. Има ли такава опасност или англичаните са прекалили с узото и монасите са ги пуснали по пързалката? Предполагам, че за да стигна до Метеора карам по магистралата до Лариса и там отбивам към Каламбака? Ще се радвам също да споделите и интересни местенца около Катерини, освен Литохоро, за което прочетох в другата тема за Гърция. Връзка към коментар
Тони Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 (редактирано) Няма такова нещо. Върви се малко, но това е силно преувеличено. Била съм два пъти, веднъж с децата, тогава бяха на по 7-8 години и съвсем сами си вървяха без да пъшкат дори. Между другото също мислим да ходим до там по празниците, тъй като ще сме без това в Солун и един ден да се поразходим. Прилично облекло е изискването, но дори да сте с голи крака хората са предвидили нещо като престилки и ти дават на входа. Вариантите ти са два- можеш да минеш през Козани и Гревена. Магистрала е , има доста тунели по пътя, проблема там е, че като излезеш от нея са още около 50 км планински път и не е много приятен ако някой има проблем със завоите. И другия, посочен от теб - Лариса- Трикала- Каламбака. Редактирано 22 април, 2013 от Тони Връзка към коментар
Adinko Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 (редактирано) Това за стълбите и аз мисля, че е силно преувеличено. Да, катериш се, но в никакъв случай не е нещо кой знае какво. Аз бях преди 12 години там и и мен ме облякоха. :D Бях с 3/4 панталон и потник и ми дадоха дълга пола и наметалце да си сложа. Влизахме само в Големия Метеор, другите манастири само отвън ги гледахме. Ние минахме по пътя Лариса-Трикала-Каламбака. Иначе около Катерини освен Солун, Литохоро и Олимп...друго не се сещам в момента. Редактирано 22 април, 2013 от Adinko Връзка към коментар
Polina Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 Ние пък се качихме с кола до манастирите.. вярно, че не успяхме да влезем вътре защото им уцелихме почивния ден - вторник, но пък и чак толкова да са стръмнии страшни тия стълби.. На мен лично Катерини-Паралия не ми харесва особено, няма хубава плажна ивица, дано нещо да са модернизирали и пооправили.. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 Може да се качите с кола догоре, оттам до отделните манастири са стълби, ама не е нещо кой-знае какво. Даже може на място да си изберете да влезете в манастира с най-малко стълби. Има и едни въжени линии за пренасяне на товари, ама не знам колко са сигурни. Връзка към коментар
lesy Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 Метеора си заслужава. Катерини Паралия не ми допада,но сега ще е по-спокойно и предполагам по-добре. Близо мисля, че беше Литохоро в подножието на Олимп и оттам има планински маршрути, красива природа. 2 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 22 април, 2013 Сподели Публикувано: 22 април, 2013 (редактирано) Бяхме там преди 3 седмици. Няма такова нещо във вторник да не работели манастирите, само Големия Метеор. През всеки от работните дни /пон-петък/ почива по един манастир, останалите са отворени. През уикенда са отворени всички. Имат различно работно време, но всички работят с туристи поне до 13ч. Св. Стефан има почивка от 13-15ч, а Св. Русану е отворен до 14ч. Достъпът е по стъпала, които се качват и от дете за не повече от 5 мин. Единствено Св. Троица е малко по-встрани, стига се за 10 мин. Манастирите се гледат бързо, но гледката от тях си заслужава малко повече време. Ето 2 мои фотографии от там: http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1715468&USER_ID=123979 http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1717395&USER_ID=123979 Редактирано 22 април, 2013 от Tedy 4 Връзка към коментар
tougherty Публикувано: 23 април, 2013 Автор Сподели Публикувано: 23 април, 2013 Мерси на всички за мненията и съветите. Определено ще отидем до Метеора (вероятно на 30.04, че после започват празници) - изглежда много красиво. А снимките на Теди са невероятни. Това истинските цветове ли са, Теди, или са подсилени на фотошоп? Изглеждат направо нереално красиво. 1 Връзка към коментар
vorbis Публикувано: 23 април, 2013 Сподели Публикувано: 23 април, 2013 Метеора е едно от местата, на които бих отишъл отново заради тези невероятни пейзажи! Там изкарахме няколко часа и междувременно се смени обстановката няколко пъти: беше дъжд, мъгла, слънце и нещо като мъгла от изпаряващата се вода от слънцето. Теди си ходи със сериозна фотографска техника, страхотни снимки са се получили! Браво! 1 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 23 април, 2013 Сподели Публикувано: 23 април, 2013 (редактирано) Хубавите снимки стават по залез/изгрев. Тогава светлината е странична, мека, а цветовете наситени от лилаво, червено, оранжево и т.н. цялата гама. vorbis и ние като бяхме там времето беше доста динамично - облаци, слънце, дъжд. Но пък за фотография това е идеално. А и цялото усещане беше пролетно зелено. Ползвам фотошоп на доста елементарно ниво. Кадър, който не ми се е получил още по време на снимането направо го зарязвам и не си губя времето с него. Редактирано 23 април, 2013 от Tedy 2 Връзка към коментар
vlady Публикувано: 23 април, 2013 Сподели Публикувано: 23 април, 2013 Този месец ходихме до Метеора и спахме в Каламбаки. Много ни хареса. Хората са любезни и приветливи, не е вярно че имат лошо отношение към нас Българите. Цените на храната и хотела бяха много добри, само бензина им е скъп. Шофьорите да внимават - по целия път има камери. Препоръчвам като дестинация дори за семейства с деца 1 Връзка към коментар
гост Публикувано: 24 април, 2013 Сподели Публикувано: 24 април, 2013 (редактирано) На около 60 км след Солун обикновено спираме за обяд и почивка на Макрийалос, приятно селце на брега на морето, около 3 км вляво от магистралата. Крайбрежната улица е доста приятна, та дори и за едно кафе си заслужава да спреш. Иначе специалитетът на заведенията са мидите, приготвени по различни рецепти. Фермите за миди се виждат вътре в морето и по всички заведения доставките са ден за ден. Хората са любезни и приветливи, не е вярно че имат лошо отношение към нас Българите. Цените на храната и хотела бяха много добри, само бензина им е скъп. Шофьорите да внимават - по целия път има камери. Препоръчвам като дестинация дори за семейства с деца Гърците знаят как да ядат, пият и посрещат туристи. И още нещо за шофьорите - на магистралата няма ограничение на скоростта, освен в участъците, маркирани със знаци, там са и камерите. Ако ви спрат за превишена скорост, не си и помисляйте да подкупвате полицай. Редактирано 24 април, 2013 от но нейм Връзка към коментар
tougherty Публикувано: 25 април, 2013 Автор Сподели Публикувано: 25 април, 2013 Иначе специалитетът на заведенията са мидите, приготвени по различни рецепти. Задължително ще спрем там тогава. Аз съм си чревоугодник и приемам вкусната храна за много съществена част (да не казвам чак цел) от всяко пътешествие. Има ли някое конкретно заведение в Макриалос, които бихте препоръчали или просто да се разходим по крайбрежната улица и да си харесаме някоя таверна? Връзка към коментар
гост Публикувано: 25 април, 2013 Сподели Публикувано: 25 април, 2013 За съжаление кризата ги удари много "динамично" и много от заведенията са затворени или са сменили управата или отварят само в сезона. В този ред на мисли, ако сме били там през есента, сега не мога да кажа какво е положението. Така или иначе, там са само заведения и просто си харесайте някое. Аз лично предпочитам мидите пане. Преди кризата цял Солун се изсипваше за събота и неделя (с преспиване) и беше невъзможно да си намериш къде да седнеш. Сега поне е по-спокойно. Връзка към коментар
Тони Публикувано: 7 май, 2013 Сподели Публикувано: 7 май, 2013 Само да кажа, че тия дни на Метеора друга реч освен българска не се чуваше... Ама празници, кво да правиш... Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега