Прескочи до съдържание

Парка за танцуващи мечки в Белица


Георги

Препоръчани мнения

Редакция: от средата на юли 2015 пътя до парка за мечки е нов и оправен. Честито на всички!

 

Така, пускам тази тема, за тези хора, които карайки си по пътя между Разлог и Якоруда като видят табелата "Парк за танцуващи мечки - 17км" решават да направят спонтанна отбивка от маршрута си като нас :)

 

Много бързо търсене в интернет показа, че има 10км път, който е четвъртокласен (ходи го дефинирай това!), а на друго място пишеше, че от двата пътя единия е затворен, а другия е нормално проходим и "подобрен". В началото на пътя имаше табели от тези за проект по европейско финансиране и блабла и се надявахме пътя вече да е оправен. Информацията като цяло е кът и не е много рентабилна, за това се постарах с малко снимки да разкажа какво е положението, пък нека всеки си прецени дали си заслужава. Ще се радвам, ако за в бъдеще има промяна и някой информира своевременно. 

 

Ето накратко: яко имате нова кола, която ви е мила, НЕ ХОДЕТЕ. Ако е валяло обилно последните 2-3 дни НЕ ХОДЕТЕ. Ако имате джип, сухо е и сте малко непукист, то може да отидете. Ние бяхме с кола малко по-висока от нормалните (Citroen Berlingo), не знаехме какво да очакваме и просто се пуснахме по течението. Равносметката е, около 2 часа чисто време за да се минат 20-те км лош път в двете посоки, откачена кора под колата, самия парк го разгледахме за 30-40 минути. 

 

Ето малко снимки от пътя, това не са умишлено избрани лоши участъци, това е по цялата дължина на маршрута. Само на едно място имаше със сигурност непроходима канавка, в която да си забиеш предницата, но имаше поставени клони и камък, вижда се на снимка номер 1. Другото са просто постоянни дупки и канали, които мога да си представя, че след един дъжд стават тотален шок. В началото има асфалт, но е толкова надупчен, че май по-добре да го няма. Кара се на втора, накрая и на първа. 

 

P9220185.jpg

 

P9220187.jpg

 

P9220188.jpg

 

P9220189.jpg

 

P9220190.jpg

 

P9220191.jpg

 

P9220192.jpg

 

P9220194.jpg

 

P9220195.jpg

 

 

На връщане на една от по-сериозните дупки се откачи една от корите под колата и почна да хлопа. Хубавото е, че точно на края на лошата отсечка, в началото на Белица има сервиз, малко вдясно от пътя. Закачиха ми кората за пет минути срещу 5лв и се побъзикахме за сметка на туристите, които тръгват по пътя, а не знаят какво ги очаква, както и поздравихме монтьора за далновидното решение точно там да има сервиз. Каза, че уж пари за пътя имало, но били затворени в КТБ и за това ремонта се отложил за догодина, ще видим. 

 

Самия парк е супер! Контрастира рязко с пътя до там, личи си, че е правен с доста пари. Информационния център е на един доста стръмен склон и е една хоризонтална постройка, побита на колове, жалко че сега виждам, че нямам снимки. Има в него брошурки, сувенири, чисти и цивилизовани тоалетни, както и прожектират кратко филмче за парка. Няма вход, безплатно е. Самите мечки живеят така, както би трябвало да живеят всички животни, които не биха се оправили сами в природата. Имат си огромно пространство, много малко изкуствени съоръжения, на практика, ако не бяха оградите тези мечки си живеят като в естествена среда. Оградите са с ток, исках да разпитам малко повече служителката, която беше там за този ток, но на връщане тя беше заета да говори на други хора и не ми се чакаше. 

 

Парка е разделен на сектори, които са оградени. Денивелацията е сериозна, така че първо ще спускате, после ще се качвате. Мисля, че има и втори вход за парка от долната страна, но до него се стига само пеша. Служителката в парка ни каза откъде да минем, да пропуснем най-долната част, че там имало мечка, която все още изпитва стрес от хора. 

 

В парка има 24 мечки, ние видяхме десетина. На доста от тях си им личи тежкото минало, с разкъсани носове, но сега ги гледат добре. Ето малко снимки, виждат се пътеките около оградите, като цяло средата, в която са мечките, както и поздрав за една съфорумка :)

 

P9220172.jpg

 

P9220177.jpg

 

P9220178.jpg

 

P9220147.jpg

 

P9220148.jpg

 

P9220149.jpg

 

P9220158.jpg

 

P9220165.jpg

 

 

Като ме попита накрая монтьора с усмивка дали пак ще идвам да гледам мечки, ако се замисля сериозно, честно казано - не знам. Знаейки какъв е пътя, отговора ми е по-скоро не, но парка със сигурност си заслужава да се види. Не съм наясно дали има друго място в България, където животни в плен се гледат по цивилизован начин, повечето ни зоопаркове май са някакви концентрационни лагери. Дали рисковете за автомобила ви и похарченото време в път си заслужават нека всеки сам си прецени, аз предоставям информацията, оценката е от вас :)

 

Цялото нещо може да се резюмира с краткия диалог, който имахме с един от шофьорите, с които се разминавахме бавно на едно от тесните места на връщане, също с обикновена кола:

 

Той: Още много ли има?

Аз: Около 3км, пътя е все такъв

Той: Бах тия мечки

 

И така :)

Редактирано от Георги
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Аз преди 4 години минах по разбития път - тогава парчетата асфалт бяха една идея повече. Още тогава твърдяха, че пари имало и щели да почват ремонт, та не знам доколко КТБ е причината - парите там са блокирани от 3-4 месеца, а пътя го "оправят" от години ;)

Връзка към коментар

Аз съм ходил там след като  откриха парка или на следващата година и пътя пак си беше същия.А колкото до КТБ разбира се, че тя е виновна както е виновна и за световната финансова криза :)  

Връзка към коментар

Ето малко новини, които изрових: 

http://park.belitsa.com/remontat_na_patia_do_parka_v_zastoi.php

http://www.belitsa.com/bg/news/241/174/s-kredit-zapochva-rabotata-po-proektite-v-belitsa

Изглежда общината е теглила кредит, който да покрие дупката от парите и в КТБ и пътя ще го правят. Може би :)

 

Аз се зачудих дали фондациите стопанисващи парка имат интерес пътя до там да е оправен. Все пак те гледат само благосъстоянието на мечките, а потока от туристи не им е важен. Макар и да има информационни центрове, служителката ни каза да избягваме долната част да не стресираме мечките там, а е силно вероятно с нормален път посетителите да скочат експоненциално. Та се зачудих дали разбития път не е един вид естествен контрол на пътникопотока. Само спекулирам. 

Връзка към коментар

И ние като ходихме беше лош, но пък беше с асфалт, макар и с дупки / сериозни/.

Всъщност ние явно сме влезнали от долната страна защото се изкачвахме само нагоре и слизания не си спомням да сме имали, освен това на връщане към колата.

А по снимките излиза, че сме тръгнали от информационния център и нагоре:

post-21-0-25793100-1411466356_thumb.jpg

 

ха..покрай всяка оградка на мечка си спомням, че имаше и по буркан мед.., а в менюто им го нямаше:

post-21-0-24604100-1411466509_thumb.jpg

Глезоткат си ги и това е :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Поли, това явно е другия информационен център. До него в момента от прочетената информация не може да се стигне, демек пътя е по-лош и от другия :)

 

Но ние засякохме хора, които идваха отдолу. Казваха, че са спрели доста далеч и бързаха да си тръгнат. 

Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...
  • 5 месеца по-късно ...

През уикенда се поинтересувах и разбрах, че пътя до парка за мечки вече е оправен и отворен. Нападайте смело, едно от най-приятните места в България е според мен :)

 

Фейсбук страницата им е доста активна: https://www.facebook.com/tantsuvashti.mechki?fref=ts

 

Ето цитат от там:

 

 

 

Вече си имаме съвсем нов път, с чисто нова настилка smile emoticon

 

И снимка:

10422448_10153397670638703_5214571380607

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.