Прескочи до съдържание

Дни на японската култура в България


Препоръчани мнения

Днес беше откриването на две изложби (София, Етнографския музей в НХГ), част от по-големия цикъл прояви "25-ти дни на японската култура в България", които започнаха в края на миналия месец.
Цялата програма на дните можете да видите на сайта на японското посолство.

За желаещите да се запознаят с японските приложни изкуства кири-е (картини от ръчно изрязана хартия) и темари (декоративни топки направени от памучни влакна), да подскажа, че могат да видят що е то и има ли почва у нас до 26-ти този месец.

IMG_3770.JPG

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
  • 11 месеца по-късно ...

Започнаха тазгодишните (26ти) Дни на японската култура в България.

Брошура с богатата програмата за септември - ноември можете да откриете на сайта на японското посолство.

За почитателите на азиатско кино има интересни предложения.

 

japan2015.jpg

 

"Програмата на Дните тази година включва още лекция и демонстрация, посветени на японските нинджи; съвместен концерт на оркестъра на Софийска филхармония и пианиста Коджи Оикава, който преди години е учил в Държавната музикална академия в София; лекция по повод 70-годишнината от края на Втората световна война; представяне на изкуството на икебана; изложба на японски приложни изкуства – кири-е, темари и кумихимо; авторска калиграфия; японско кино и др."

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Благодарности на cck за инфото  :)

Сдобих се с покана за една от вечерите на японската култура - "Истината за японските нинджи". Първо почна малко скучно с една доооооста продължителна лекция на проф. Юджи Ямада, но след него се яви ето този симпатяга,

 

post-1179-0-11289400-1443180805_thumb.jpg

 

който разказа доста за японските ниджи. Покажа как ходят като костенурка, как ходят с обърнати пръсти на краката, как дебнат врага и накрая ни разби, като си извади ставата на ръката и след това си я прибра и каза, че бил свикнал (!!!). Накрая имаше възможност за въпроси и очаквах публиката да се скатае, но това се оказа най-забавната част - много въпроси се задаваха, някои от които разкриха стари схващания за нинджите.

Въпросният пич се оказа на 66 г. и със стаж на нинджа от 60 години!!! На въпрос с какво се храни, отговори: "За съжаление в момента съм женен и не мога да ям странни работи, защото жена ми ще се кара" :)

 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Програмата продължава с:

 

2.10 (София) - Японски класически театър НО

5.10 (Казанлък) - Японски класически театър НО

6-11.10 (София, НАТФИЗ) - Японско кино, панорама

9.10 (Хасково) - Икебана

16-23.10 (Пловдив) - Катагами и Темари

23-25.10 (София) - Айкидо
4-40.11 (Габрово и Шумен) - демонстрации и изложба на японска калиграфия

 

За любителите на японската култура ще бъде интересно и наситено с прояви :)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Сериозно присъствие с години на Nihon Tomono Kai - Клуб "Приятели на Япония в България". Пожелавам им пълен успех! Също така, за любители мога да препоръчам книгите на Сенсей Братислав Иванов, тясно свързан с инициативата - "Японската цивилизация", "Японската гравюра укийо-е", "Японската религия", "Хайку и дзен", както и неговите помагала, граматики и речници (абсолютно достъпни в по-големите книжарници) за всички, решили да изучават японски език. Нивото е вдигнато приятно добре от времето на Семов, Начо Папазов със "От самурайския меч до изкуствения интелект", детската "Ще Ви посрещне Фуджи" и сериозния труд на Рене Виоле "Въведение в японското изкуство", японските загадки и приказки, а и разказите за Мусаши, които обусловиха интереса по темата на цели две поколения в България.

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Няма общо с Японските дни, но на любителите на моноспектаклите, които харесват литературата на Юкийо Мишима, препоръчвам това  http://sofiatheatre.eu/%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC-%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0__4948

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Ооо страната и хората където см видял най-доброто отношение като българин ( и наистина имат представа къде е за разлика от разни лицемерни англоезични империи ) .

Дано още догодина имам път натам !!!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ооо страната и хората където см видял най-доброто отношение като българин ( и наистина имат представа къде е за разлика от разни лицемерни англоезични империи ) .

Дано още догодина имам път натам !!!

Абе, няма начин да няма намесена някоя красива японка туууук :)))Колкото и да отричаш , новата ми шапка не ти вярва:)))) Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.