Zaro Публикувано: 16 юни, 2025 Публикувано: 16 юни, 2025 преди 6 минути , домосед каза: Притурям кадър с архитектурен ансамбъл, намиращ се на около 50 метра от загадъчното послание. Люлин доста се е облагородил. Приятно съм изненадан. Едно време на подхода към стария Уембли на една стена със зелен спрей беше написано "Пирин Бл - или КЕШ, или нищо". Нямам в момента подходяща загадка, някой друг да пуска. 2 1
Фил Публикувано: 16 юни, 2025 Публикувано: 16 юни, 2025 Само да вметна, че копието на Палацо Векио от снимката, която пуснах по-горе, всъщност е ратхауса във Фюрт - приятно сателитно градче на Нюрнберг. 7
Фил Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 Понеже нито Мастера, нито Заро, нито Argentique са постнали загадка и така темата пак се успа, пускам нещо, че да я размърдаме малко 5
Argentique Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 преди 15 минути , Фил каза: Понеже нито Мастера, нито Заро, нито Argentique са постнали загадка и така темата пак се успа, пускам нещо, че да я размърдаме малко И-та-ли-яяя? 2
Фил Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 преди 39 минути , Argentique каза: И-та-ли-яяя? Точ-но та-ка! Държавата е позната, остава да се открие мястото, за отличен ... 3
Duke Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 Архитектурно това ми прилича на нещо северноиталианско и като имам предвид, че наскоро беше във Верона, бих заложил на някой от притоците на реката, а ако не се лъжа в един от кварталите имаше и канали... 2
Фил Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 преди 19 минути , Duke каза: Архитектурно това ми прилича на нещо северноиталианско и като имам предвид, че наскоро беше във Верона, бих заложил на някой от притоците на реката, а ако не се лъжа в един от кварталите имаше и канали... Като цяло правилно разсъждаваш, като изключим това, че реката на снимката не е приток на р. Адидже.
Argentique Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 преди 1 час, Фил каза: реката на снимката не е приток на р. Адидже. Сигурно се влива в някое езеро? 😜 2
Фил Публикувано: 11 юли, 2025 Публикувано: 11 юли, 2025 преди 2 часа, Argentique каза: Сигурно се влива в някое езеро? 😜 Абсолютно!
Фил Публикувано: 12 юли, 2025 Публикувано: 12 юли, 2025 преди 10 часа, vl_stamboliev каза: Borghetto sul Mincue Имаме правилен отговор - Боргето ( Borghetto ит.). Боргето е живописно селце, разположено на дватя бряга на река на река Минчо (Mincio, ит.), на 15-тина км южно от езерото Гарда. Реката извира от Алпите в Южен Тирол, като в горното си течение носи името Сарка, влива се в езерото Гарда, а след оттичането си от езереото при Пескиера дел Гарда, продължава на юг и вече се нарича Минчо. Реката е граница между регионите Ломбардия и Венето, а за няколко години (1859-66 ) е била и граница между Австрия и Италия и съответно двете части на селцето са били в две различни държави. В центъра на снимката от загадката се вижда мостът Висконти , който е средновековен виадукт над река Минчо, построен в края на 14-ти век от Джан Галеацо Висконти, херцог на Милано. Първоначално замислен като язовирна стена, която да отклонява и събира водата от р.Минчо, течаща към Мантуа, впоследствие служи като мост. Днес разрушената централна част над Минчо е заменена от съвременна стоманена конструкция. Интересна историческа подробност е че на това място, на 30-ти май 1796г., се е състояла битката при Боргето между френската армия на Наполеон и австро-неаполитанска армия, предвождана от Жан-Пиер дьо Болийо. Френските войски, командвани от Бонапарт, лесно превземат моста, което им позволява да преминат на източния бряг на Минчо, принуждавайки австрийците да се оттеглят обратно в Трентино, а в последствие Наполеон успява да обсади Мантуа. Как е изглеждал мостът над реката по онова време може да се види и на картината на френския художник Никола Тоне "Битката при Боргето" (Bataille de Borghetto, фр.) . Впрочем, на италиански „borghetto“ означава „малко селце“ или „махала“ и е умалителна форма на „borgo“, което се отнася до селище извън градските стени. В тази връзка, в етимологията едно от предположенията за произхода на думата "гето" е, че идва от "боргето". Още няколко снимки от Боргето: Мисля става ясно, че репоръчвам не всеки, който има път в този район, да посети Боргето. И така, ред е на @vl_stamboliev да предложи следващата загадка. 12 3
Бръмбар Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 Прилича на Northern Lights Cathedral Alta, снимка на която случайно ми попадна във ФБ, малко след като видях снимката тук.
vl_stamboliev Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 преди 3 часа, Бръмбар каза: Прилича на Northern Lights Cathedral Alta, снимка на която случайно ми попадна във ФБ, малко след като видях снимката тук. Не. Давам първия лек жокер. Снимката е от друг континент!
Венелин Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 На мен ми прилича на пропаднала джамия в стила на античната джамия в Самара. Ама пък не си бил в държава, която биха правили копие на нея. 1
Фил Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 А на мен ми прилича на Вавилонската кула. 7 1
vl_stamboliev Публикувано: 13 юли, 2025 Публикувано: 13 юли, 2025 Голям жокер - снимката е от място в Саудитска Арабия! 1
vl_stamboliev Публикувано: 28 юли, 2025 Публикувано: 28 юли, 2025 Мина доста време. На снимката е кулата от крайбрежната алея на Ал-Кхобар в Саудитска Арабия. Нека друг продължи със снимка за играта.
Captain45 Публикувано: 6 декември, 2025 Публикувано: 6 декември, 2025 Гледам, че тази игра нещо сте в позабравили и реших да пусна една загадка. Как се казва плажът от снимката и къде се намира? За да има стимул, ще добавя и награда от един турон за познатият. 3
Lorette Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 Май тази игра вече не я играете. Жалко...беше интересно преди.
Captain45 Публикувано: 20 декември, 2025 Публикувано: 20 декември, 2025 Който има желание може да играе.
Lorette Публикувано: 24 декември, 2025 Публикувано: 24 декември, 2025 На 6.12.2025 г. в 16:00, Captain45 каза: Гледам, че тази игра нещо сте в позабравили и реших да пусна една загадка. Как се казва плажът от снимката и къде се намира? За да има стимул, ще добавя и награда от един турон за познатият. в Турция се намира. Патара се казва плажа.
Captain45 Публикувано: 27 декември, 2025 Публикувано: 27 декември, 2025 Над 5000 км в Западна посока се намира верният отговор. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега