Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

на мен пи прилича на Хайд парк или поне друг парк в Лондон :)

Точноооо, това е Хайд парк в неделя :)

mu_ry, заповядай, моля, за следващата снимка!
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Фичо, бъди добро момче и ръсни едно жокерче, моляяяя! :blush: Тез двамата, хванати за ръка :blink: така и не сФанах какво дър :blink: жат и какво гледат :blink: По сградите отзад може да е на много места в Европа, ама пък тоз левият има малко неевропейски вид :unsure:

Връзка към коментар

Ами чудя се какво да е жокерчето ... :rolleyes:
Добре.
Тези двамата са загинали в бунт (който после поставя начало на война за независимост на страната) срещу окупацията на града им от войските на Наполеон Бонапарт.
Има и една картина на Франциско Гоя, която е свързана с тези събитията, както и конкретно с названието на мястото от снимките. 

Надявам се така вече да е по-интересно с горните жокерчета :)

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

За мадридското въстание ли иде реч? Ако е за него,  картините на Гоя са две и двете са в музея Прадо. Едната е за бунта, а другата - за разстрел на бунтовници. Тогава и този паметник трябва да е в Мадрид.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Картината не се сещам как се казва, ама въстанието е на дос де майо - 2-ри май демек, има и площад такъв, ама тоз паметник не съм го виждала :unsure:  Картините бяха две - едната за 2 -ри - самото въстание - тази, дето си показал. И на другия ден - разстрелват някого. Ей сега ще потърся, дали се сещам или бъркам с нещо друго.

Ето - това е " Трети май", а твоята е " 2-ри май" :)

640px-El_Tres_de_Mayo%2C_by_Francisco_de

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

AlexandraKo

Забравил съм, че тази картина е на Гоя, визирам 3 май, но все още я помня в Прадо, много ми хареса, доста време я гледах.

Иначе и аз не съм виждал това площадче..срамна работа

След такъв интерес към площадчето, го намерих, Plaza del Dos de Mayo в Мадрид. Странно, но не съм го забелязъл, а съм минавал наоколо макар и не много пъти

Само не разбрах, защо картианта се казва 3 май, а площада 2 май..

Разбрах вече, на 2 май е въстанието, а на 3 май е разстрела.

Редактирано от Alexander
Връзка към коментар

AlexandraKo

Забравил съм, че тази картина е на Гоя, визирам 3 май, но все още я помня в Прадо, много ми хареса, доста време я гледах.

Иначе и аз не съм виждал това площадче..срамна работа

След такъв интерес към площадчето, го намерих, Plaza del Dos de Mayo в Мадрид. Странно, но не съм го забелязъл, а съм минавал наоколо макар и не много пъти

Само не разбрах, защо картианта се казва 3 май, а площада 2 май..

Разбрах вече, на 2 май е въстанието, а на 3 май е разстрела.

Ама те, картините са две - тази, която е показал Фичо е 2-ри май, а другата е 3-ти май.

В Прадо не може да се снима :blush:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Няма смисъл да казвам, че е тя.

Не знам подорбности за храма, но ме впечатли, намира се на центъра на Букурещ. Нощна птица ти си

И мен също много ме впечатли... казва се Ставрополеос и е известна още като манастир Ставрополеос. Построена през 1724г. и е най-старата църква в Букурещ.

За съжаление когато бях в Букурещ, тя беше затворена и не успях да я разгледам отвътре.

post-2076-0-48884100-1427409793_thumb.jpg

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Тази тема е супер, защото попълва празнини и загадки :) Имам и други снимки на обекти, които са ме впечатлили, но така и не съм ги разгадала. Ако някога пак се вредя, ще пусна нещо такова.

Жокер за руската къщичка - не е една, а са доста. На неруско място са  :)

Връзка към коментар

Ами да продължаваме с това симпатично храмче

attachicon.gifIMG_6730.JPG

Alexander, хубаво, ама трябваше да изчакаш Фичо да каже дали сме прави, да разкаже още нещо за мястото и да покани следващия. :)

По повод новата загадка на noshtna_ptica

Руско село има в Потсдам, нарича се Александровка. Аз съм ходила там преди стотина години, /на обмяна на опит  :)  нали беше в ГДР/ ,много е красива и църквата. Ако е това, де. :)

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.