Травеолани Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 (редактирано) Е аз, като съм живяла повече години в Габрово веднага я познах . Безброй пъти съм минавала от там и вътре съм била . Чакам Фичо да потвърди отговора и ще пусна нова снимка . Редактирано 3 април, 2015 от Травеолани Връзка към коментар
Фил Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 (редактирано) Сградата на Драматичния Театър в Габрово? Точно така - театърът "Рачо Стоянов" в Габрово. Пуснах снимка точно от Габрово малко и във връзка с онзиденшния празник 1-ви април, а както всички знаем - Габрово е градът на хумора и шегата. Такива са си габровци - зевзеци и шегобийци . И как иначе, след като трите от най-любопитните забележителности на града са - дърво насред пътя - паметник в реката - кораб в гората. Разбира се, Габрово далеч не е само вицове, шеги и пословичната пестеливост. В края на XiX и началото на XXв. градът се оформя като водещ индустриален център на България. Изграждат се множество фаблрики, а високото (за времето си) технологично нивона производството и качеството на изработваната продукция спечелват на Габрово прозвището "Българският Манчестър". Извадка от рекламна притурка на в-к "Times" от 1925г. Тук още снимки на габровски фабрики. А като стана дума за "Кораба в гората" и за габровската индустрия - и двете са свързани с името на един габровец - Пенчо Семов-"Българският Рокфелер", за когото, аз съжаление, малко хора са чували. Виден български индустриалец, председател на управителните съвети на 18 фабрики, основател на 3 банки и застрахователни компании, един от създателите на Българското търговско параходно дружество, акционер в Суецкия канал, най-големия дарител в Габрово след Васил Априлов. Варненци погодили номер на габровския фабрикант Пенчо Семов и го отстранили от председателството на Българското търговско параходно дружество. Той се засмял и се заканил да построи такъв параход, който ще надживее техните “корита". И много скоро построил голяма вила. Четвъртият етаж оформил като кораб от стоманобетон: палуби с перила, кръгли прозорчета, комини и нос, устремен към Киселчова могила. Сградата на " Парахода" е изградена през периода 1939-1942г. по проект на арх. Никола Гръблев, роден в Габрово, който учи в Априловска гимназия, после следва архитектура в Чехия. Волята на Пенчо Семов е била в сградата да се помещава девически пансион и средно училище, но съдбата решава друго. На 15 март 1945г.в " Парахода" се настанява военна болница за ранени от Втората световна война, а от 6 юни 1948г. става Държавен санаториум за туберколозно болни. Понастоящем "Параходът в гората" е Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести. Ето и един интересен филм за живота на Пенчо Семов Редактирано 3 април, 2015 от Фичо 9 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 (редактирано) Травеолани, ти си на ход! (въпреки че то в момента във Ванкувър май е 2 часа през нощта ) Редактирано 3 април, 2015 от Фичо Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 Фичо - страхотна информация си пуснал за Габрово . Мерси за линка с филма, ще ми е интересно да го гледам и ще го пратя и на баща ми също. Ето и моята загадка, извинявам се за забавянето по обясними причини, вече споменати от Фичо На кой град е символ това животно и кой е замъкът зад статуята? Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 Това е драконът, който пази замъка Вавел в Краков. Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 Да - позна! Драконът е символът на Краков и тази статуя се намира в замъка Вавел. След малко ще пусна повече информация и снимки. Александра - ти си на ред Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 (редактирано) Разкажи,разкажи за дракона, много е интересно. Този на снимката пуска пламък от устата автоматично. Поляците му викат "смок вавелски" А за когото не е ходил, Краков е много интересно място. С история, със замъка, със солните мини в едно градче наблизо, Величка, където Тайната вечеря е издълбана в стената от сол и има и статуя на папа Йоан Павел, пак от сол. Аз лично свързвам Краков предимно с ВСВ и избиването на евреите. Любопитен факт е,че поляците не обичат германци и руснаци и около 45 години след войната е било забранено преподаването и изучаването на немски език. Във Вавел е погребан Адам Мицкевич, а през 2010 и Лех Качински, който загина заедно цялата делегация в падналия самолет. Редактирано 3 април, 2015 от AlexandraKo Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 Новата снимка: Какво е това и къде се намира? Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 3 април, 2015 Сподели Публикувано: 3 април, 2015 Разкажи,разкажи за дракона, много е интересно. Този на снимката пуска пламък от устата автоматично. Поляците му викат "смок вавелски" А за когото не е ходил, Краков е много интересно място. С история, със замъка, със солните мини в едно градче наблизо, Величка, където Тайната вечеря е издълбана в стената от сол и има и статуя на папа Йоан Павел, пак от сол. Аз лично свързвам Краков предимно с ВСВ и избиването на евреите. Любопитен факт е,че поляците не обичат германци и руснаци и около 45 години след войната е било забранено преподаването и изучаването на немски език. Във Вавел е погребан Адам Мицкевич, а през 2010 и Лех Качински, който загина заедно цялата делегация в падналия самолет. Абсолютно точно! Като бях в Краков имах за екскурзовод моя добра приятелка, и тя казваше на дракона смок, докато не се осъзнахме в един момент, че на български е дракон. Първият владетел на града Крак убива дракона в една пещера до замъка - пещерата на дракона, и от тогава той остава символ на града. В Катедралата на Вавел са погребани полските крале от стотици години насам. Под земята е гробницата, там беше единственото място, където не правих снимки. Беше толкова депресиращо, с всички тези ковчези (включително и на деца). Катедралата, където са погребани полските крале. 6 Връзка към коментар
БраниB Публикувано: 4 април, 2015 Сподели Публикувано: 4 април, 2015 (редактирано) За загадката на Александра, предполагам, че е Италия, заради сградата вляво Редактирано 4 април, 2015 от БраниB Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 4 април, 2015 Сподели Публикувано: 4 април, 2015 За загадката на Александра, предполагам, че е Италия, заради сградата вляво Даааа, ама по-точно? 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 4 април, 2015 Сподели Публикувано: 4 април, 2015 Щом е в Италия да не е в Сиракуза? Гледах подобен амфитеатър в Таормина, но ми се струва, че не е там. Казаха ми, че има и в Сиракуза, но не стигнах до него. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 4 април, 2015 Сподели Публикувано: 4 април, 2015 (редактирано) Да, това е театърът в археологическия парк Неаполис / нов град от гръцки/ в Сиракуза, който съхранява част от останките на гръцката и римската Сиракуза. Най-известна забележителност е гръцкият театър, считан за един от най-красивите примери на древногръцката архитектура, съхранили се до наши дни. Ако човек мине по покритата галерия, няма как да не забележи надписите с гръцки букви на дясната стена – имената на секторите за зрителите. Възвишението над гръцкия театър гледа на юг, към залива на Сиракуза и пристанището.В течение на 1000 години, до VI век от Хр. в него са се организирали театрални представления. Размерите му са внушителни - побира 15 000 зрители и е четвъртият по големина амфитеатър в Италия след Колизеума в Рим, този в Санта Мария Капуа и Арена ди Верона. Зад театъра, на височината над него, се намират нимфеумът и многобройни пещери, изсечени в скалите. източник: http://zozolana.blogspot.com/2013/10/blog-post.html mililia, ти си, моля! Допълнително ще пусна още снимки, но са на служебния компютър, та ще стане в понеделник. Редактирано 4 април, 2015 от AlexandraKo Връзка към коментар
mililia Публикувано: 4 април, 2015 Сподели Публикувано: 4 април, 2015 Ей, добре, че помня кой какво ми е препоръчвал да гледам из света :-). Нека някой друг да пусне снимка. Има толкова много хора, които все още не са участвали пък със сигурност има с какво да ни затруднят. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 4 април, 2015 Сподели Публикувано: 4 април, 2015 На пръстите му беше да напиша Сиракуза , но тези сектори с обновените камъни ме разколебаха. Нямам спомен да ги имаше преди години , но ще се поровя из снимките си. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 5 април, 2015 Сподели Публикувано: 5 април, 2015 На пръстите му беше да напиша Сиракуза , но тези сектори с обновените камъни ме разколебаха. Нямам спомен да ги имаше преди години , но ще се поровя из снимките си. Стенк, ти май до сега не си поставял снимка. Пусни , моля, следващата загадка. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 5 април, 2015 Сподели Публикувано: 5 април, 2015 Страшно сте добри , но изровя ли нещо истински трудно ще ви питам аз ! Почти не гледам после снимките от пътуванията си и трябва да потърся. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Страшно сте добри , но изровя ли нещо истински трудно ще ви питам аз ! Почти не гледам после снимките от пътуванията си и трябва да потърся. Ти докато търсиш, ето още няколко снимки от парка Неаполис в Сиракуза: Пещерата " Ухото на Дионисий". Останки от римско време. Римски театър. Театро Греко. Издълбани отвори в скалите, които се смята , че са служели за гробове. От територията на парка. 3 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Това от Индия ли е? Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Жокер - Да ! Връзка към коментар
cck Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Гледал съм снимки от Rajpur, Mehrangarh Fort. Прилича да е от тамошните? 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Гледал съм снимки от Rajpur, Mehrangarh Fort. Прилича да е от тамошните? Нацели го от раз при положение ,че има толкова много фортове. Jodhpur , Раджастан , а това на стената до главната порта са отливки от дланите на вдовиците непосредствено преди да бъдат жертвани. Традицията повелявала при смърт на махараджата съпругите да го придружават в отвъдното. Жестоки времена ще да са били Няма да играя повече , както казах много сте добри !!! 4 Връзка към коментар
cck Публикувано: 6 април, 2015 Сподели Публикувано: 6 април, 2015 Аз, за разлика от теб до Индия все още не съм стигал. Но ми е интересно и чета. Историята я гледах в едно филмче. Явно помага понякога или поне в конкретния случай Ето нещо от мен: Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 7 април, 2015 Сподели Публикувано: 7 април, 2015 Това ми прилича като да е у нас. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега