Добри Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 (редактирано) Връв, но признавам си ползвах гугъл мапс !!! Имаме участник познал верния отговор! Село Връв - първото пристанище на българска територия по течението на Дунав. Намира се почти на границата между България, Сърбия и Румъния. Изолирано, но прекрасно. Населявано е от власи. Тези обаче не се давят на края на Дунава, а са много мили и гостоприемни хора. Връв е малко, старо и меланхолично село в северозападното ъгълче на България, на брега на Дунава. Всъщност то е най-северното селище в страната, c римската крепост Дортикум и сцена на важни исторически събития. Тук идва и граф Луиджи Марсили, който пръв приковава вниманието със скиците си върху старините и развалините по тези земи. А и за старите мостове. Макар и сега почти забравено от внуците на коренните му жители, във Връв има много хубави неща, които да се видят, пипнат и помиришат. Има и къде да преспите. Къщите се отличават от другите български села. Плитичините на Дунава лятото правят местността неузнаваемо красива. А върху бившата митница на пристанището е изписан италиански фашистки лозунг, но той не е странен остатък от минали времена; просто преди няколко години тук е бил сниман италиански исторически филм. Едно магаре редовно пасе в района и придава особен оттенък на посланието в лозунга Макар загадката да беше доста подвеждаща и трудна, се радвам че се случи подобно развитие. Обичам такива селца, търся ги и активно съдействам за запазването им. Връв Айде сега следващия да пуска Айфеловата кула, че след тая загадка имат нужда от почивка хората Редактирано 18 януари, 2017 от Бай Добри 22 Връзка към коментар
Щастливеца Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 Ще кача нещо, което намерих на телефона си и да си призная към този момент и аз не се сещам от къде е точно, но обещавам да го намеря за да може да потвърдя победителя. Успех ! 1 Връзка към коментар
Щастливеца Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 (редактирано) Имаме участник познал верния отговор! Село Връв - първото пристанище на българска територия по течението на Дунав. Намира се почти на границата между България, Сърбия и Румъния. Изолирано, но прекрасно. Населявано е от власи. Тези обаче не се давят на края на Дунава, а са много мили и гостоприемни хора. Връв е малко, старо и меланхолично село в северозападното ъгълче на България, на брега на Дунава. Всъщност то е най-северното селище в страната, c римската крепост Дортикум и сцена на важни исторически събития. Тук идва и граф Луиджи Марсили, който пръв приковава вниманието със скиците си върху старините и развалините по тези земи. А и за старите мостове. Макар и сега почти забравено от внуците на коренните му жители, във Връв има много хубави неща, които да се видят, пипнат и помиришат. Има и къде да преспите. Къщите се отличават от другите български села. Плитичините на Дунава лятото правят местността неузнаваемо красива. А върху бившата митница на пристанището е изписан италиански фашистки лозунг, но той не е странен остатък от минали времена; просто преди няколко години тук е бил сниман италиански исторически филм. Едно магаре редовно пасе в района и придава особен оттенък на посланието в лозунга Макар загадката да беше доста подвеждаща и трудна, се радвам че се случи подобно развитие. Обичам такива селца, търся ги и активно съдействам за запазването им. Връв Айде сега следващия да пуска Айфеловата кула, че след тая загадка имат нужда от почивка хората Не мога Да повярвам как едно толкова малко и бедно селце може да бъде представено наистина готино с подходящите фотографии. Браво!!!! Солун? Не е Солун. За първи път не познават загадката ми от първия път :) Редактирано 18 януари, 2017 от TeshkaR28 2 Връзка към коментар
Иван Попов Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 А поне в Гърция ли е? Връзка към коментар
Фил Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 Така като гледам тази зидария с бели тухли - на Гърция ми бие, и то по-скоро северна Гърция ...Халкидики някъде? 3 Връзка към коментар
cumalissa Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 Така като гледам тази зидария с бели тухли - на Гърция ми бие, и то по-скоро северна Гърция ... Халкидики някъде? Първия ръкав Връзка към коментар
Фил Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 (редактирано) Св. Георги, Неа Мудания Редактирано 18 януари, 2017 от Фичо 4 Връзка към коментар
cumalissa Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 Св. Георги, Неа Мудания изпревари ме за малко Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 Имаме участник познал верния отговор! ... Връв Айде сега следващия да пуска Айфеловата кула, че след тая загадка имат нужда от почивка хората Поредни поздравления за бай Добри. Между другото тази архитектура е типична за част от северозападна България. Ако не бях прочел, че къщата е в с. Връв, можех да се обзаложа, че е от с. Сталийска махала - на 10 км. от Лом. Дали не е някакъв стил. Някой архитект има ли повече познания по въпроса? Връзка към коментар
Емика Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 Поредни поздравления за бай Добри. Между другото тази архитектура е типична за част от северозападна България. Ако не бях прочел, че къщата е в с. Връв, можех да се обзаложа, че е от с. Сталийска махала - на 10 км. от Лом. Дали не е някакъв стил. Някой архитект има ли повече познания по въпроса? Учили са, ven62, хората в чужбина и са се връщали тук да приложат наученото, а не като сега... Не съм архитект, но може би тази информация ще задоволи любопитството ти: След Освобождението крайдунавските градове стават първите преносители на европейската архитектура благодарение на бързо установилите се търговски и транспортни връзки с Германия, Австро-Унгария, Сърбия, Румъния и Русия. През 1899 г. с Княжески указ е утвърден план за застрояване на Видин. В града пристигат първите инженери и архитекти, дипломирали се в реномирани европейски университети, които се включват в неговото изграждане. Значителен принос за новия европейски облик на Видин имат: арх. Никола Нешов, завършил Кралското висше техническо училище в Щутгарт през 1894 г. арх. Майер Аладжемов – Кралското Баварско висше училище в Мюнхен през 1909 г., арх. Тодор (Тома) Върхота – чешки възпитаник инж. Димитър Захариев, завършил Политехниката в Мюнхен през 1889 г., инж. Тодор Кожухаров – Политехниката във Виена през 1890 г., както и много други. 1 Връзка към коментар
Щастливеца Публикувано: 18 януари, 2017 Сподели Публикувано: 18 януари, 2017 (редактирано) Св. Георги, Неа Мудания Между другото го позна преди мен. Аз не бях сигурен къде е и тъкмо се разтърсвах, когато видях, че си написал и се сетих, че наистина е там. Редактирано 18 януари, 2017 от TeshkaR28 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 19 януари, 2017 Сподели Публикувано: 19 януари, 2017 Ей, аз се отнесох ... Айде, докато сме на църковна тема - да пробваме с това: 3 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Нещо жокери да давам? Посока - изток. Връзка към коментар
Сосче! Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Корея или много на изток отидох? 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 (редактирано) Съвсем където трябва отиде! Редактирано 20 януари, 2017 от Фичо 1 Връзка към коментар
pamela Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 (редактирано) Изтрих си мнението, явно беше неправилно. Редактирано 20 януари, 2017 от pamela Връзка към коментар
stebal Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Не знам защо си мисля за Украйна... Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Филипини? Връзка към коментар
Фил Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Обръщам внимание, че Сосче! вече позна държавата Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Католическата катедрала в Jeonju, Южна Корея? 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Католическата катедрала в Jeonju, Южна Корея? Браво! Имаме участник с верен отговор! 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Браво! Имаме участник с верен отговор! Ах, как знам, как знааааам)))Ама,моля,нека някой да пусне следващата загадка!) Че съм в странство и съм много заета тука с едно Кианти и превъзходно пулпо.(Отделно, дето нямам кьорава снимка под ръка)) 12 Връзка към коментар
Diana Doncheva Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 (редактирано) Освен аз да пусна една, по-лесна за да не се "травмират" хората. Редактирано 20 януари, 2017 от Diana Doncheva 3 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 20 януари, 2017 Сподели Публикувано: 20 януари, 2017 Че съм в странство и съм много заета тука с едно Кианти и превъзходно пулпо. Къса ми се сърцето... 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега