stanimir Публикувано: 6 октомври, 2018 Публикувано: 6 октомври, 2018 Бърз поглед преди заспиване - водопада Friaren в Норвегия при Геирангерфиорд. Ако съм познал, нека някой по-свежарка да пуска загадка 🙂 3 1
neuromancer Публикувано: 6 октомври, 2018 Публикувано: 6 октомври, 2018 Точно така, намира се в Geirangerfiord в Норвегия. Срещу него е водопада Седемте сестри, според легендата този е бил един младеж, който предлагал женитба на всяка от седемте сестри, но те всички му отказали и той се пропил. Тук почти зад завоя са Седемте сестри. да дойде свежарката 2 1
giafil Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 явно аз ще съм свежарката , но от сутринта...Сменяме континента.... Само преди това да изкажа комплименти за отличният въпрос на Мастера, жокерите му и анализа на Заро... много ме провокирахте и най-вероятно ще отида да видя това място Lago del Predil ...
Mary Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 преди 2 часа, giafil каза: явно аз ще съм свежарката , но от сутринта...Сменяме континента.... Само преди това да изкажа комплименти за отличният въпрос на Мастера, жокерите му и анализа на Заро... много ме провокирахте и най-вероятно ще отида да видя това място Lago del Predil ... Снимката ваша ли е? Питам, защото се виждат защитни знаци по нея?
giafil Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 Не за съжаление бях на 15 км от мястото и не можах да отида , поради липса на необходимата информация ... За мястото разбрах от археолог чак в Мерида Мексико...Качих тази снимка от интернет защото е с най-ясно изображение и човек може да види и да се сети какво е...Причината да е кача е вдъхновението което Мастера и Заро предизвиках в мен със снимката от Lago del Predil . Истината е, че информацията е много много ценна за пътуващия човек....
Zaro Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 преди 4 часа, giafil каза: Не за съжаление бях на 15 км от мястото и не можах да отида , поради липса на необходимата информация ... За мястото разбрах от археолог чак в Мерида Мексико...Качих тази снимка от интернет защото е с най-ясно изображение и човек може да види и да се сети какво е...Причината да е кача е вдъхновението което Мастера и Заро предизвиках в мен със снимката от Lago del Predil . Истината е, че информацията е много много ценна за пътуващия човек.... Допълнителната информация затвърди предполаженията. Олмеките са известни със скулптури на глави с отличителни дебели устни. Предполагам е нещо тяхно, но само толкова.
giafil Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 Да абсолютно вярно за Олмеките , но тези структури са на маите от по-южен район . Жокер- на какво приличат ? Думата е на испански в множествено число и е свързана с животно което е символ на плодородието при маите в този район.
домосед Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 преди 2 минути , giafil каза: Да абсолютно вярно за Олмеките , но тези структури са на маите от по-южен район . Жокер- на какво приличат ? Думата е на испански в множествено число и е свързана с животно което е символ на плодородието при маите в този район. Какъв точно е въпросът в тая загадка? На какво приличат, къде се намират с точност до какво или друго? 1
giafil Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 Къде се намират тези структури и как се казват? На какво приличат е помагащият въпрос който ще доведе до отговор . това е отстрани , като че да е по ясно изображението, все пак това са склуптури на хиляди години
Marusinka Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 10 hours ago, giafil said: явно аз ще съм свежарката , но от сутринта...Сменяме континента.... Само преди това да изкажа комплименти за отличният въпрос на Мастера, жокерите му и анализа на Заро... много ме провокирахте и най-вероятно ще отида да видя това място Lago del Predil ... Не знам защо, но не мога да видя първата снимка, която си пуснала. На втората снимка тези скулптури ми прилчат на жаби. Има едни руини до Сан Хоакин, Мексико "Las Ranas", да не би да става въпрос за тях?
giafil Публикувано: 7 октомври, 2018 Публикувано: 7 октомври, 2018 (редактирано) Да точно жаби са и се казват Los Sapos , но са близо до Копан Хондурас. Според интерпретациите на археолозите и антрополозите занимаващи се с маите в района на Копан, това място е ползвано за раждане от жените маи. Открити са структури на жаби като символ на плодородието и бременна жена. Мястото е много интересно защото е на един хълм, отдалечено доста от руините на Копан. "Леглата" от камък са спомагали за по добра стойка при раждането. Мястото не е избрано случайно, целта е била като се появи новороденото, първото нещо което види, да е красотата на долината и хармонията на природата....красиво казано... Marusinka ти си наред, че аз нещо много задръстих форума, а не това е целта ...;-) Редактирано 7 октомври, 2018 от giafil 6
Marusinka Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 Моята загадка е следната - къде се намира стаята с този таван и с какво е известна? 2
akair Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 В Екатерининския дворец, в Царско село, до Санкт Петербург. Това май е портретната зала... 5 2
Marusinka Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 Точно така, но не е Портретната зала, а първата от общо три преди да се влезе в Голямата зала, които Екатерина Първа е ползвала за чакащите гости по време на приеми и други важни мероприятия. Най-впечатляващото е, че са използвали 13кг. злато за направата на орнаментите в нея 4
akair Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 Хайде да се качим малко на високо. Кой е този град и с какво е известен? Кои са сградите на снимката:
giafil Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 много канадска ми стои тази снимка , особено сградата с тия кули ...В Отава има една подобна сграда, но това яйце май го няма ;-))))
akair Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 12 minutes ago, giafil said: много канадска ми стои тази снимка , особено сградата с тия кули ...В Отава има една подобна сграда, но това яйце май го няма ;-)))) Не е Отава.
Marusinka Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 Знам единствено и само за Яйцето, което се намира в Албъни, столицата на Ню Йорк, защото там има много представления, балет, концерти и т.н. Другите сгради около него, логично, би трябвало да помещават някакви държавни агенции или музеи. Двете правоъгълни сдания ми приличат, честно казано, на мавзолеи. Хахах 3 2 1
akair Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 Това е Албъни и на снимката е именно Яйцето, в което се провеждат културни мероприятия. Albany е столица на щата Ню Йорк. Дълго време администрацията на щата е била разпръсната из town houses, които са се простирали в цял квартал. В началото на 60-те член на Конгреса е на гости на губернатора и в разговор подмята нещо от рода на "Е това ли ти е административния център?" Така се ражда идеята за нови сгради на администрацията. От 1965-та до 1976-та строят Empire State Plaza, комплекс от няколко четвъртити сгради, много напомнящи монументалната архитектура от нашата страна на Желязната завеса. Между сградите има фонтан, част от водното огледало на който се вижда и на снимката. Яйцето е зала за културни мероприятия, а красивата сграда с червените покриви е New York State Capitol - сградата на парламента на щата. 7
Marusinka Публикувано: 8 октомври, 2018 Публикувано: 8 октомври, 2018 (редактирано) Понеже днес ми е едно носталгично и много ми липсват някои места в България, ето ви една загадка с повишена трудност - къде се намира тази църква и каква е легендата за нея? Редактирано 8 октомври, 2018 от Marusinka 3
seaell Публикувано: 9 октомври, 2018 Публикувано: 9 октомври, 2018 Това е църквата "Св. Димитър" край с. Паталеница / Пазарджишко/. А легендата гласи, че при турското нашествие църквата е заровена, за да не бъде разрушена. В средата на XIXвек. случайно е открита. Днес тя е обявена за паметник на културата. 5 1
Marusinka Публикувано: 9 октомври, 2018 Публикувано: 9 октомври, 2018 Точно тази църква е. Смята се и за една от най-старите в България. Другата легенда е, че овчарче пасяло стадото на върха на един хълм и както си човъркало нещо в земята, стигнало до кръста и така намерили църквата. За съжаление, беше нестопанствана повече от 20г. и чак към края на 90-те направиха оградата. Иначе преди с децата на село влизахме и се катерехме по скелето вътре, а хората си пускаха кокошките и магарета в двора... Ето малко повече информация: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Свети_Димитър_(Паталеница) @seaell, ти си! 2
giafil Публикувано: 9 октомври, 2018 Публикувано: 9 октомври, 2018 Преди 1 час, Marusinka каза: Точно тази църква е. Смята се и за една от най-старите в България. Другата легенда е, че овчарче пасяло стадото на върха на един хълм и както си човъркало нещо в земята, стигнало до кръста и така намерили църквата. За съжаление, беше нестопанствана повече от 20г. и чак към края на 90-те направиха оградата. Иначе преди с децата на село влизахме и се катерехме по скелето вътре, а хората си пускаха кокошките и магарета в двора... Ето малко повече информация: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Свети_Димитър_(Паталеница) @seaell, ти си! Страхотен въпрос !!!! Днес точно след отговора на seaell отворих Wikipedia защото се оказа, че е толкова близо тази църква, толкова уникална, а аз дори не съм чувала за нея. И същевременно ходих по баирите на Филоти и Мони на Наксос да гледам подобни от 6-7 в. , 11-12в. Много благодаря на форума за всичката тая информация. 😉 6
seaell Публикувано: 10 октомври, 2018 Публикувано: 10 октомври, 2018 Въпросът наистина беше страхотен! Обичам да посещавам не толкова известни на широката публика места из България. А такива са в изобилие 🙂 Ето и следващата снимка - от къде е тя?
Mary Публикувано: 10 октомври, 2018 Публикувано: 10 октомври, 2018 преди 4 минути , seaell каза: Въпросът наистина беше страхотен! Обичам да посещавам не толкова известни на широката публика места из България. А такива са в изобилие 🙂 Ето и следващата снимка - от къде е тя? Париж ❤️ 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега