giafil Публикувано: 12 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 12 ноември, 2018 (редактирано) Имам някакви съмнения за Домът на Инвалидите в Париж, таванът над саркофага на Наполеон? ама тия подкови грам идея нямам...а може да е и на съвсем друго място Zon къде е все пак този фонтан, който толкова ни измъчи...аз съм го виждала някъде, но така и не се сетих... Редактирано 12 ноември, 2018 от giafil 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 12 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 12 ноември, 2018 7 hours ago, giafil said: Имам някакви съмнения за Домът на Инвалидите в Париж, таванът над саркофага на Наполеон? ама тия подкови грам идея нямам...а може да е и на съвсем друго място Zon къде е все пак този фонтан, който толкова ни измъчи...аз съм го виждала някъде, но така и не се сетих... изглежда като да е там. Подковите може би имат връзка с Луи 14, който е изобразен на кон над северния вход? 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) преди 15 часа, giafil каза: Домът на Инвалидите в Париж, таванът над саркофага на Наполеон? Точно. преди 7 часа, akair каза: изглежда като да е там. Подковите може би имат връзка с Луи 14, който е изобразен на кон над северния вход? Друга е връзката - Наполеон, а подсказката има в условието - цитата в кавички. Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Миналата година сякаш откриха липсващата посребрена подкова от белия жребец на Наполеон в една селска къща в Съмърсет... Edit: https://www.atlasobscura.com/articles/napolean-horse-hoof-found-england Редактирано 13 ноември, 2018 от master_of_germs 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 1 минута , master_of_germs каза: Миналата година сякаш откриха липсващите посребрени подкови от белия жребец на Наполеон в една селска къща в Съмърсет... Интересна подробност - благодаря! 🙂 Да, връзката е: Наполеон - подкови - ......... - ......... , но не е тази. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Преди 1 час, Таньо каза: Интересна подробност - благодаря! 🙂 Да, връзката е: Наполеон - подкови - ......... - ......... , но не е тази. Историята с подковите е следната. При нападането на Русия Наполеон подценява руската зима - войниците са му леко облечени. На практика при достигането на Москва, той е останал само с половината си армия. На руска територия се водят две битки - при Смоленск, където французите побеждават, и при Бородино, където руснаците дават повече жертви (кога ли не са), но Наполеон вече решава да се връща, щото загубите са му огромни. Зимата е в разгара си, а конете на Наполеон са с летни "гуми" и се пързалят. Зимната подкова е тази с малките издадени зъбчета, които предотвратяват подхлъзване. Кончетата не са можели да се изкатерят по баир, а при спускане са падали и са си чупели краката. Редактирано 13 ноември, 2018 от Zaro 9 6 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Преди 1 час, Zaro каза: Историята с подковите е следната. При нападането на Русия Наполеон подценява руската зима - войниците са му леко облечени. На практика при достигането на Москва, той е останал само с половината си армия. На руска територия се водят две битки - при Смоленск, където французите побеждават, и при Бородино, където руснаците дават повече жертви (кога ли не са), но Наполеон вече решава да се връща, щото загубите са му огромни. Зимата е в разгара си, а конете на Наполеон са с летни "гуми" и се пързалят. Зимната подкова е тази с малките издадени зъбчета, които предотвратяват подхлъзване. Кончетата не са можели да се изкатерят по баир, а при спускане са падали и са си чупели краката. Перфектен отговор! Наполеон губи над 100 000 коня във войната, като 90 % от тях са в руската зима заради неподходящи подкови. Зимната подкова има остър връх, който конете забиват при изкачване, а двата зъба помагат при слизане. @giafil позна мястото, @Zaro отговори за загадката и даде информацията, която смятах да напиша. Поздравления! Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо 6 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 много хубав въпрос...аз за пръв път разбирам, че има летни и зимни подкови, при все, че дядо ми имаше коне 😉 и ме е качвал като дете на кон....страхотно... 😉 @Zaro пускай снимка... 😉 Връзка към коментар
zon Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 17 часа, giafil каза: Zon къде е все пак този фонтан, който толкова ни измъчи...аз съм го виждала някъде, но така и не се сетих... @домосед с тези жокери: лъвове и Алхамбра, но не там, почти го написа, къде е. Фонтанът на лъвовете, в двора на Императорския дворец в Познан, Полша, изграден е по модела на всеизвестния фонтан в Алхамбра, носен от 12 лъва, но този в Познан е само с 8 лъва. http://www.poznan.pl/mim/turystyka/en/the-fountain-of-the-lions,poi,2571/the-fountain-of-the-lions,41213.html http://www.poznan.pl/mim/turystyka/en/emperor-s-castle-and-the-former-castle-quarter,poi,2572/emperor-s-castle-and-the-former-castle-quarter,41234.html Императорският дворец в Познан е бил проектиран и изграден (1905-1910) за резиденция на германският Император William II. Дворецът е част от форум със сгради изградени от последната колонизация на прусаците във Wielkopolska - театър, сградата на Комисията по колонизацията, поща, сградата на кралската академия. Сега повечето сгради се използват от Университета на Познан. Дворецът е културен център, театър и музей. 10 2 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Хайде да видим. + X = Редактирано 13 ноември, 2018 от Zaro 2 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Флоренция - базиликата Сан Лоренцо. Ако книгата е твоя бих предположил, че е купена от Амазон. Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) преди 6 минути , Таньо каза: Флоренция - базиликата Сан Лоренцо. Ако книгата е твоя бих предположил, че е купена от Амазон. На книгата важното е заглавието, а не книгата като книга. В задачата се търси Х. Редактирано 13 ноември, 2018 от Zaro 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Плодова тарталета се продава във Флоренция на площад Сан Джовани. Вероятно и на други места се предлага. Една от рецептите от книгата е за плодова тарталета. Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо 1 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 При брака си с Анри, Катерина Медичи пристига във Франция, придружена от редица флорентински главни готвачи, с което променя изцяло френската кухня. 4 2 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) преди 35 минути , Zaro каза: На книгата важното е заглавието, а не книгата като книга. В задачата се търси Х. Дъщеря ми има същата книга купена от Амазон. Консултирах се. 🙂 Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо 2 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 4 минути , Mary каза: При брака си с Анри, Катерина Медичи пристига във Франция, придружена от редица флорентински главни готвачи, с което променя изцяло френската кухня. не ми остава нищо, друго освен да цитирам @T.Е. Lawrence "Много сте вдигнали левъла в тази игра 😉 " 3 8 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 4 минути , Mary каза: При брака си с Анри, Катерина Медичи пристига във Франция, придружена от редица флорентински главни готвачи, с което променя изцяло френската кухня. Браво! Според някои източници Катерина полага основите на френската кухня. Освен, че пристига с цяла армия готвачи, тя вкарва в употреба вилицата. Освен това, променя изцяло хранителните навици на френския двор - добавяне на подправки към храната, употребата на зехтин, разделяне на кисела и сладка храна, която франсетата са яли едновременно, декорация на масата и т.н. С други думи, основата на френската кухня се явява италианската. @Mary е на ход. В момента, giafil каза: не ми остава нищо, друго освен да цитирам @T.Е. Lawrence "Много сте вдигнали левъла в тази игра 😉 " Таньо е "виновен", той вкара този допълнителен елемент. 8 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) преди 10 минути , Zaro каза: @Mary Таньо е "виновен", той вкара този допълнителен елемент. Идеята за допълнителния елемент е на @Zaro .Той пръв постави загадка в три части като идеята идваше от книга, която е чел. @Фичо също даде много интересна загадка за статуя в Париж. На мене ми хареса идеята, която както всяко добро нещо е хубаво да търпи развитие. 🙂 Загадката беше хубава и мноооооого по-дълбока от моето предположение! Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо 4 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 2 минути , Таньо каза: Идеята за допълнителния елемент е на @Zaro Кога това? Връзка към коментар
Mary Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 Къде се намира тази фреска? Кои са изобразени на нея и какво се случва? И за да продължа щафетата на Таньо и Заро, ще допълня въпроса: Какво е общото на следващите картинки с мястото, където се намира показаната фреска? 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) На 15.11.2017 г. в 22:19, Zaro каза: Поздравления на Фичо за подробното обяснение. В този дух пускам загадка, която е лесна, но е свързана с една интересна среща, случила се на това място. Трета награда: Името на площада Втора награда: Името на сградата Първа награда: Събитието, годината и участниците, в колко часа и с какво са чели непосредствено преди срещата преди 23 минути , Zaro каза: Кога това? Неусетна е изминала една година, но идеята за раздвижването на загадките е от Фичо и тебе. 🙂 Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо 3 Връзка към коментар
akair Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 Църквата "Исус Христос Спасител" в Хора, Истанбул. На фреската се вижда Христос, който слиза в ада . Над него пише "Анастасис" на гръцки, което е възкресение. 4 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 (редактирано) Преди 1 час, akair каза: Църквата "Исус Христос Спасител" в Хора, Истанбул. На фреската се вижда Христос, който слиза в ада . Над него пише "Анастасис" на гръцки, което е възкресение. В нея има около 100 фрески със сцени от Библията. Това ли се има предвид като възможна връзка с комикс, @Mary Редактирано 13 ноември, 2018 от Таньо 1 2 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 16 минути , akair каза: Църквата "Исус Христос Спасител" в Хора, Истанбул. На фреската се вижда Христос, който слиза в ада . Над него пише "Анастасис" на гръцки, което е възкресение. преди 1 минута , Таньо каза: В нея има около 100 фрески със сцени от Библията в хронологичен ред. Това ли се има предвид като възможна връзка с комикс, @Mary Браво и на двамата! Това е бившата Църква „Исус Христос Спасител“ и настоящ музей "Карие" в Истанбул. Едно пълно с история място! На показаната от мен фреска е изобразен Христос, който вади Адам и Ева от гробовете им. Както @Таньо вече каза, там са изобразени сцени от Библията. За тази църква/музей се твърди, че е единствената в света подробна илюстрация на Библията, направена като своеобразен средновековен … комикс(разказ в картинки). Ето още няколко снимки за да онагледя написаното: @akair - твой ред е. 7 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 13 ноември, 2018 преди 16 минути , Mary каза: За тази църква/музей се твърди, че е единствената в света подробна илюстрация на Библията, направена като своеобразен средновековен … комикс(разказ в картинки). Църквата в Добърско не предлага ли същата "услуга"? 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега