Фил Публикувано: 19 декември, 2018 Сподели Публикувано: 19 декември, 2018 (редактирано) преди 4 часа, mary_shery каза: Вогезите, Grand baloon? На този връх имаше и един гигантски балон, приличащ на топката на Черни връх, но този паметник също мисля че е там в близост до балона. Mais oui ! Точно така, това е мястото - Вогезите ( Les Vosges ) - планинският масив, разположен успоредно на р.Рейн, източно западно от нея. Най-високият връх на планината е Гран Балон ( Grand Ballon ) , откъдето е направена снимката. Точно на върха се намира голяма бяла топка, която представлява радар, част от системата за управление на полетите на гражданската авиация. Паметникът - пирамида от гранит с бронзова фигура на войник, е издигнат през 1927г. в чест на "Сините дяволи" ( Diables bleus ) - популярно название на френските армейски части, специализирани за планински операции - "Планински стрелци" ( Chasseurs alpins ), които през ПСВ, след много усилия и с немалко жертви, успяват да превземат и удържат тази стратегическата позиция. При окупацията на Франция през 1940г. , германците премахват бронзовата фигура от монумента. Впоследствие, през 1960г. е изработена нова бронзова фигура, която е поставена на паметника. В Елзас има два популярни туристически маршрута: - "Винения път" ( La Route des vins ) - /да се има предвид, че става дума за бели вина - Силванер, Ризлинг, Гевюрцтраминер .../ По този маршрут може да посетите много от красивите и живописни градчета и селца като Колмар, Егисхайм, Рикевир, Рибовиле и др., за които вече е ставало дума в темите за Елзас - "Пътят на хребетите" ( Route des Crêtes ) - Гран Балон е част от този маршрут, по който пак може да видите живописни селца, но той минава през планината и така може да се насладите също на хубави гледки отвисоко към равнината част на Елзас, както и на няколко красиви долини и езера. Има и различни възможности за по-кратки или по-дълги пешеходни преходи/разходки (randonnées). Комбинация на части от тези два маршрута е добър вариант при посещение на Елзас, особено в случай, че разполагате с автомобил. Нека mary_shery да пусне следващата загадка. Браво и на bulpa , която също позна загадката. Редактирано 19 декември, 2018 от Фичо 10 2 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 19 декември, 2018 Сподели Публикувано: 19 декември, 2018 преди 9 минути , домосед каза: 🤔 Ха-ха, мерси, пак съм блял! Поправих го. Връзка към коментар
mary_shery Публикувано: 20 декември, 2018 Сподели Публикувано: 20 декември, 2018 Фичо, в листата за посещения са ми и двата маршрута, след като първия ми досег с Елзас беше така хубав. 🙂 Ето и моята загадка. Кой е градът и каква е сградата на снимката? 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 21 декември, 2018 Сподели Публикувано: 21 декември, 2018 @mary_shery май е време за жокер 😉 това някакъв коневръз ли е 😉 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 21 декември, 2018 Сподели Публикувано: 21 декември, 2018 Белград,около пристанище Сава ? Връзка към коментар
mary_shery Публикувано: 21 декември, 2018 Сподели Публикувано: 21 декември, 2018 Не е коневръз и няма нищо общо с река Сава. Свързано е с балнеолечебен туризъм и също с производство. 2 Връзка към коментар
mary_shery Публикувано: 23 декември, 2018 Сподели Публикувано: 23 декември, 2018 Още малко подсказка - там е мястото, на което съм дишала най-леко. Има уникална технология на производство и същевременно много ефективна профилактика на профилактика и лечение на болести на дихателната система. В градът има и нещо друго уникално, най-голямата в света... 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 декември, 2018 Сподели Публикувано: 23 декември, 2018 (редактирано) Ако е в България: Сандански - там се диша най-леко. Уникално производство - свързано ли е с розата? Между другото, тия дни, четох някъде, че България е втора в Европа, след Исландия,по количество на горещи минерални извори. Редактирано 23 декември, 2018 от AlexandraKo 1 Връзка към коментар
juriwaro Публикувано: 23 декември, 2018 Сподели Публикувано: 23 декември, 2018 Най-леко се диша в Могадишу. 1 2 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 26 декември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 3 дни няма отговор или жокер в темата, следователно всеки може да пусне следващата загадка. Съобщението е автоматично. Връзка към коментар
mary_shery Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 На 23.12.2018 г. в 15:59, AlexandraKo каза: Ако е в България: Сандански - там се диша най-леко. Уникално производство - свързано ли е с розата? Между другото, тия дни, четох някъде, че България е втора в Европа, след Исландия,по количество на горещи минерални извори. Не е в България, освен родината имам и други две любими държави. По-леко се дишаше и от Сандански. А това, което се произвежда го има на всяка българска трапеза ежедневно. Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 Very BAD, @mary_shery😉 Имам предвид sehr Bad ...нещо си ... А не very Bath. Един вид подсказвам, ако някой още исла да отговаря 😉 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 Някъде в Германия. Сигурно Баден-Баден. Връзка към коментар
giafil Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 голяма мъка с тоя "коневръз" явно става въпрос за град или село с Bad в името си...обикновено при профилактика на дихателните пътища се използва сол...Salz на немски ...има един Bad Salzuflen ...ама не зная защо по си мисля, че това е в Bad Reichenhall... @mary_shery смили се над форума 🙂 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 След толкова подсказки, аз бих влезнал all-in с Бад Дюркхайм 1 1 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 преди 54 минути , giafil каза: голяма мъка с тоя "коневръз" явно става въпрос за град или село с Bad в името си...обикновено при профилактика на дихателните пътища се използва сол...Salz на немски ...има един Bad Salzuflen ...ама не зная защо по си мисля, че това е в Bad Reichenhall... @mary_shery смили се над форума 🙂 Да, трябва да е нещо, свързано със сол. А кое ще да е най-голямото в света? Празникът на виното ли? 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 (редактирано) мисля че @Фичо позна и явно това съоръжение е най-голямата или най-дълга солна стена ...за пръв път виждам такова съоръжение -Gradierwerk или Leckwerk Редактирано 26 декември, 2018 от giafil Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 Или, най-голямата бъчва? 2 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 преди 1 минута , AlexandraKo каза: Или, най-голямата бъчва? може и това да е защото е в много известен винен район Пътя на виното по горен Рейн 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 26 декември, 2018 Сподели Публикувано: 26 декември, 2018 Мери спи. Тука е след полунощ вече. Бад Дюркхайм е отговорът с най-голямата бъчва. Аз не съм ходил, но Клъвдий Бух се е подвизавал и там. Има си хас. Да не спира играта, Фичо е наред, @mary_shery ще пише за "коневръза", когато намери време и по-свестен уай+фай, евентуално 😉 3 Връзка към коментар
mary_shery Публикувано: 27 декември, 2018 Сподели Публикувано: 27 декември, 2018 Браво, Фичо! 🙂 Бад Дюркхайм е малко градче, разположено на пътя на виното в Германия. Ако пътувате по него, не пропускайте да влезете или поне да се снимате пред най-голямата бъчва в света. В нея има ресторант, където може да хапнете или да пиете вино. https://goo.gl/images/wxdNuF Давам снимка от нета, защото нямам достъп до моите. Ресторантът вътре е доста стар и автентичен. Въпросната сграда е солницата на града, добива се сол чрез евапорация и при преминаване през специални клони от трънка се отлага солта, а посетителите вдишват финния аерозол вода със сол. Така хем се добива и пречиства сол, хем ние я вдишваме и това помага на дихателната ни система. Никакви солни стаи в България не могат да се сравнят с ефекта на солницата там. Опитайте, ако сте в региона. Фичо, ти си наред! 🙂 8 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 декември, 2018 Сподели Публикувано: 28 декември, 2018 @Фичоти си нареееед! Връзка към коментар
Фил Публикувано: 28 декември, 2018 Сподели Публикувано: 28 декември, 2018 сооооори, ей сега .... 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 28 декември, 2018 Сподели Публикувано: 28 декември, 2018 Айде, да видим колко минути ще изкара Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 28 декември, 2018 Сподели Публикувано: 28 декември, 2018 (редактирано) Сентендре, до Будапеща, на Дунав. Кръстът е издигнат от населението, защото било пощадено от чумата, която е върлувала в околността по това време. Редактирано 28 декември, 2018 от aleksandrina 7 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега