akair Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 В кой град и коя държава е тази сграда: Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 Прилича ми на Иглезата във Валядолид, местните викат "Баядолид". Катедралата ,де. 2 Връзка към коментар
akair Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 9 minutes ago, AlexandraKo said: Прилича ми на Иглезата във Валядолид, местните викат "Баядолид". Катедралата ,де. Не е изключено да е там. Редно е да споменем и държавата 🙂 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 преди 47 минути , akair каза: Не е изключено да е там. Редно е да споменем и държавата 🙂 Ох, извинете - Мексико. Катедралата Сан Джервасио или нещо от тоя сорт, във Валядолид, Мексико. За името не съм сигурна. 2 Връзка към коментар
akair Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 10 minutes ago, AlexandraKo said: Ох, извинете - Мексико. Катедралата Сан Джервасио или нещо от тоя сорт, във Валядолид, Мексико. За името не съм сигурна. Точен отговор. Катедралата е Сан Сервасио (San Servacio). Това е една от най-старите катедрали на Юкатан и в Мексико, като цяло. Градчето е много спокойно и приятно. Ред е на @AlexandraKo 5 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 Ето следващата снимка. Какво е това и къде се намира? Връзка към коментар
Роми Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 Шведагон, Янгон? 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 1 март, 2019 Сподели Публикувано: 1 март, 2019 преди 8 минути , Роми каза: Шведагон, Янгон? И да, и не. Не е в Янгон. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 2 март, 2019 Сподели Публикувано: 2 март, 2019 (редактирано) @Роми се отказа - щото, хем е познала, хем, не е баш. Аз я считам за познала и я моля, тя да сложи следващата загадка. А аз ще кажа, защо и да, и не: Да, това е Шведагон. Но не - истинската, а нейно копие. Нарича се Uppatasanti Pagoda и е реплика на оригиналната, само с 30см. по- ниска и е празна вътре -гледа се само отвън. Този Шведагон се намира в Найпидо, ето я и историята: Подобно на Путраджайя в Малайзия, в Бирма, хунтата, по някое време, решава, че няма да е повече Янгон столицата на Бирма. А ще си направят нова, на около 300 км., северно от тази, на празно място, насред джунглата. И построяват нов град, Найпидо, който в началото изглеждаше, точно, като Путраджайя - нови сгради, паркове, езерца, а пък безлюдно. Сега вече, не е така - градът-административна столица на държавата постепенно оживява, но като всеки, изкуствено създаден и поддържан град, няма качествата на Янгон, Баган, Мандалей и пр. Найпидо е столица от 2005/2006 и имаоколо 900 000 жители. Самата думичка “найпидо”, означавала “ столицата на краля” . Ето и малко снимки: Редактирано 2 март, 2019 от AlexandraKo 15 1 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 2 март, 2019 Сподели Публикувано: 2 март, 2019 преди 20 часа, AlexandraKo каза: И да, и не. Не е в Янгон. Не съм била в Найпидо. Но явно в Мианмар имат навик да правят копия на забележителностите. Аз много се чудих на копията на Kyaiktiyo Pagoda. Не съм убедена, че е мой ред. Затова - нещо много лесно. От центъра на кой град е снимката. 1 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 3 март, 2019 Сподели Публикувано: 3 март, 2019 Жокер -градът е пример за красив колониален град и е вековно съперничество с друг красив колониален град. 1 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 4 март, 2019 Сподели Публикувано: 4 март, 2019 (редактирано) Още малко жокери - градът е в Централна Америка и не е столица. Всъщност двата колониални града толкова си съперничели, че столица - за да е спокойно - станал друг град. Хайде - не е никак трудно. Редактирано 4 март, 2019 от Роми Връзка към коментар
akair Публикувано: 6 март, 2019 Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Гранада, Никарагуа? 1 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 6 март, 2019 Сподели Публикувано: 6 март, 2019 Супер! Напълно вярно. Ти си наред! Връзка към коментар
akair Публикувано: 7 март, 2019 Сподели Публикувано: 7 март, 2019 Кой е този град и в коя държава се намира? Допълнителни точки за позната улица: 1 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 7 март, 2019 Сподели Публикувано: 7 март, 2019 Ей, голямо предимство, че с @akair сме горе-долу в една часова зона, пък и че бях в сайта като пусна снимката. Даунтауна на Денвър, Колорадо, САЩ. За улицата - някакъв номер беше. 2 2 Връзка към коментар
akair Публикувано: 7 март, 2019 Сподели Публикувано: 7 март, 2019 Верен отговор. Давай ти! 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 10 март, 2019 Автор Сподели Публикувано: 10 март, 2019 3 дни няма отговор или жокер в темата, следователно всеки може да пусне следващата загадка. Съобщението е автоматично. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 10 март, 2019 Сподели Публикувано: 10 март, 2019 Да си повторя апела - нека освен състезателния, да поддържаме и някакъв познавателен елемент в играта. akair каза: Верен отговор. Давай ти! Кажи, моля, няколко думи за снимката - коя е все пак улицата, какви са сградите наоколо, нещо друго интересно за мястото или града... Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 10 март, 2019 Сподели Публикувано: 10 март, 2019 Извинявам се за закъснението. Къде и какво е това? 5 Връзка към коментар
akair Публикувано: 10 март, 2019 Сподели Публикувано: 10 март, 2019 Това ми изглежда като пустнията на Аризона/Невада. 13 hours ago, Фичо said: Да си повторя апела - нека освен състезателния, да поддържаме и някакъв познавателен елемент в играта. Кажи, моля, няколко думи за снимката - коя е все пак улицата, какви са сградите наоколо, нещо друго интересно за мястото или града... My bad. Това е главната пешеходна улица (16-та улица) в центъра на Денвър, Колорадо. Улицата тръгва от жп гарата и стига почти до сградата на парламента на щата Колорадо. Денвър е столица на щата Колорадо. Кулата на снимката се казва Daniels & Fisher Tower. Висока е 99 метра (20 етажа) и има часовници на всичките си 4 страни. Била е построена като част от универсалния магазин "Daniels & Fisher" през 1921. По това време е била най-високата сграда между река Мисисипи и щата Калифорния. През 1971-ва магазинът е затворен и купен от компанията May, която го разрушава, но вземат решение да запазят кулата и да я реставрират. Двете високи сгради (ляво на снимката и зад кулата) са офиси на банки - лявата е на Wells Fargo, а задната - на US Bank, както се вижда и по знака. 6 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 11 март, 2019 Сподели Публикувано: 11 март, 2019 преди 19 часа, Marusinka каза: Извинявам се за закъснението. Къде и какво е това? Прилича ми на някой от гейзерите в Йелоустоун 2 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 11 март, 2019 Сподели Публикувано: 11 март, 2019 1 hour ago, neuromancer said: Прилича ми на някой от гейзерите в Йелоустоун Държавата позна, но не е Йелоустоун. 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 11 март, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 март, 2019 Най-ниската точка в Долината на смъртта в САЩ. Едно от най-сюреалистичните места, които съм посещавал и май много често дудна за това място из форума 🙂 85.5 метра под морското равнище. Повече информация: https://californiathroughmylens.com/2011/12/badwater-basin-death-valley-lowest-poin/ Едва ли ще сколасам да пусна снимка, така че някой друг да дава 🙂 3 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 12 март, 2019 Сподели Публикувано: 12 март, 2019 Точно така, Георги. Това е и най-ниската точка в цяла Северна Америка. Интересен факт е, че най-високата точка в кантиненталните щати е само на 100-ина километра от Badwater basin. Белият прах всъщност е сол, изкристализирала на повърхността. 6 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега