Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 8 часа, Стоянка каза:

Много искам да разбера къде е 😀 Полша?

преди 52 минути , AlexandraKo каза:

Според мен е в Румъния.

Католическа църква с чудотворна икона - и аз се насочвам към сивата зона между католицизъм и православие.

Понеже Полша и Румъния вече са казани, аз гласувам за Западна Украйна

Връзка към коментар

Сетих се, ама си разрових снимките. Бях сигърна, че е нейде в Трансилвания, познато ми беше много. Това е францисканският манастир Мариярадна, в едно градче, близо да Арад. На първата снимка е базиликата на манастира, в нея е чудотворната икона на Света Богородица Радна.

• Браво 4
Връзка към коментар
13 hours ago, AlexandraKo said:

Сетих се, ама си разрових снимките. Бях сигърна, че е нейде в Трансилвания, познато ми беше много. Това е францисканският манастир Мариярадна, в едно градче, близо да Арад. На първата снимка е базиликата на манастира, в нея е чудотворната икона на Света Богородица Радна.

Извинявам се забавянето. Тези 2 дни не можах да вляза във форума. 

Абсолютно вярно @AlexandraKo

Около 1520 набожни вдовици издигат първия параклис на хълма Радна. След като региона на Банат е завладян от турците, параклисът служи на християните и францисканските монаси за убежище по пътя на нашествениците на северния бряг на река Муреш.
През 1668 Старият Георг Фриконоса дарил на църквата на францисканите икона, отпечатана на хартия в работилницата на майстора типограф Ремондини от Бассано дел Граппа, в Италия. Това е чудотворната икона, почитана до днес.През 1695 турските войски подпалват францисканския параклис, но иконата, печатана на хартия, не изгоряла и била намерена по-късно от вярващите между останките.

@AlexandraKo е на ход.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да отбележа само, че Radna всъщност идва от славянската дума ruda и е използвана за метална руда, което няма връзка с това, че на по-късен етап въпросната икона е получила масивна сребърна рамка от доверен имперски златар, а още по-късно е "доукрасена" с две златни корони върху самия пергамент. Така че спокойно може да си и викате Желязната лейди Мария отвсякъде.  

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Преди 1 час, Adventurer каза:

Да отбележа само, че Radna всъщност идва от славянската дума ruda и е използвана за метална руда, което няма връзка с това, че на по-късен етап въпросната икона е получила масивна сребърна рамка от доверен имперски златар, а още по-късно е "доукрасена" с две златни корони върху самия пергамент. Така че спокойно може да си и викате Желязната лейди Мария отвсякъде.  

@AdventurerИскаш ли, ти да пуснеш следващата загадка, моля, че нямам нищо под ръка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И така, нещото известно на историята като "нулев километър" (km 0, point zéro) в случая се намира под Michalská brána в Staré Mesto и показва разстоянията до 29 световни столици. Има го в много страни от глобуса, най-често в центъра на столицата и е използвано като маркер за измерване на разстоянията в миналото.  

"Всички пътища водят към Рим" вероятно идва точно от такъв древен маркер, а именно Milliarium Aureum, откъдето някога започвали всички пътища...

https://en.wikipedia.org/wiki/Kilometre_zero

caption.jpg 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
На 22.07.2019 г. в 15:28, Мари Николова каза:

Аз призовах @домосед,ама той още не е откликнал🙂..

Добре откликвам.

В кой град се намира съоръжението, как се казва (държа на отговор на националния език без правописни грешки) и какъв рекорд държи

1928.JPG.8afae7686aef767be1207f0109bd60ac.JPG

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, домосед каза:

(държа на отговор на националния език без правописни грешки)

преди 4 минути , AlexandraKo каза:

2.Predigstuhl cable car.

Отговорът не е верен. Късам 🤨

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.