Стоянка Публикувано: 21 юли, 2019 Сподели Публикувано: 21 юли, 2019 Много искам да разбера къде е 😀 Полша? Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 21 юли, 2019 Сподели Публикувано: 21 юли, 2019 преди 7 часа, Стоянка каза: Много искам да разбера къде е 😀 Полша? Според мен е в Румъния. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 21 юли, 2019 Сподели Публикувано: 21 юли, 2019 преди 8 часа, Стоянка каза: Много искам да разбера къде е 😀 Полша? преди 52 минути , AlexandraKo каза: Според мен е в Румъния. Католическа църква с чудотворна икона - и аз се насочвам към сивата зона между католицизъм и православие. Понеже Полша и Румъния вече са казани, аз гласувам за Западна Украйна Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 21 юли, 2019 Сподели Публикувано: 21 юли, 2019 Сетих се, ама си разрових снимките. Бях сигърна, че е нейде в Трансилвания, познато ми беше много. Това е францисканският манастир Мариярадна, в едно градче, близо да Арад. На първата снимка е базиликата на манастира, в нея е чудотворната икона на Света Богородица Радна. 4 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 13 hours ago, AlexandraKo said: Сетих се, ама си разрових снимките. Бях сигърна, че е нейде в Трансилвания, познато ми беше много. Това е францисканският манастир Мариярадна, в едно градче, близо да Арад. На първата снимка е базиликата на манастира, в нея е чудотворната икона на Света Богородица Радна. Извинявам се забавянето. Тези 2 дни не можах да вляза във форума. Абсолютно вярно @AlexandraKo Около 1520 набожни вдовици издигат първия параклис на хълма Радна. След като региона на Банат е завладян от турците, параклисът служи на християните и францисканските монаси за убежище по пътя на нашествениците на северния бряг на река Муреш. През 1668 Старият Георг Фриконоса дарил на църквата на францисканите икона, отпечатана на хартия в работилницата на майстора типограф Ремондини от Бассано дел Граппа, в Италия. Това е чудотворната икона, почитана до днес.През 1695 турските войски подпалват францисканския параклис, но иконата, печатана на хартия, не изгоряла и била намерена по-късно от вярващите между останките. @AlexandraKo е на ход. 3 Връзка към коментар
Adventurer Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Да отбележа само, че Radna всъщност идва от славянската дума ruda и е използвана за метална руда, което няма връзка с това, че на по-късен етап въпросната икона е получила масивна сребърна рамка от доверен имперски златар, а още по-късно е "доукрасена" с две златни корони върху самия пергамент. Така че спокойно може да си и викате Желязната лейди Мария отвсякъде. 5 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Ето и Базиликата в целия и вид с манастира до нея. И още една от вътре: 5 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Преди 1 час, Adventurer каза: Да отбележа само, че Radna всъщност идва от славянската дума ruda и е използвана за метална руда, което няма връзка с това, че на по-късен етап въпросната икона е получила масивна сребърна рамка от доверен имперски златар, а още по-късно е "доукрасена" с две златни корони върху самия пергамент. Така че спокойно може да си и викате Желязната лейди Мария отвсякъде. @AdventurerИскаш ли, ти да пуснеш следващата загадка, моля, че нямам нищо под ръка. 1 Връзка към коментар
Adventurer Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Добре, айде нещо много лесно за тези, които си гледат в краката докато ходят, другите да смятат... 2 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Старе место,Братислава 2 1 Връзка към коментар
Adventurer Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Твой ред е... 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 преди 1 минута , Мари Николова каза: Старе место,Братислава Уф, докато бръкна да извадя картата и пергела 😉 1 7 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 преди 16 минути , домосед каза: Уф, докато бръкна да извадя картата и пергела 😉 Давай снимка тогава,такъв мерак не трябва да остане невъзнаграден😜☺️ 1 1 Връзка към коментар
Adventurer Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 И така, нещото известно на историята като "нулев километър" (km 0, point zéro) в случая се намира под Michalská brána в Staré Mesto и показва разстоянията до 29 световни столици. Има го в много страни от глобуса, най-често в центъра на столицата и е използвано като маркер за измерване на разстоянията в миналото. "Всички пътища водят към Рим" вероятно идва точно от такъв древен маркер, а именно Milliarium Aureum, откъдето някога започвали всички пътища... https://en.wikipedia.org/wiki/Kilometre_zero 8 Връзка към коментар
Ivko Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Обърках реда 🙂 3 Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Hidden Beach – Islas Marietas, Mexico 2 1 Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 Мисля, че @Мари Николова е наред... тя беше познала по-горе 1 Връзка към коментар
Ivko Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 😀😂 съвсем спя и се отласнах от условието, че си мисля вече за отпуски...поправих се 2 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 22 юли, 2019 Сподели Публикувано: 22 юли, 2019 преди 8 минути , Oshko каза: Мисля, че @Мари Николова е наред... тя беше познала по-горе Аз призовах @домосед,ама той още не е откликнал🙂.... Връзка към коментар
домосед Публикувано: 23 юли, 2019 Сподели Публикувано: 23 юли, 2019 На 22.07.2019 г. в 15:28, Мари Николова каза: Аз призовах @домосед,ама той още не е откликнал🙂.. Добре откликвам. В кой град се намира съоръжението, как се казва (държа на отговор на националния език без правописни грешки) и какъв рекорд държи 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 юли, 2019 Сподели Публикувано: 23 юли, 2019 1.Бад Райхенхал. 2.Predigstuhlbahn. 3. Най- старият лифт в света, многостенните кабинки са с оригиналния си дизайн.🚡 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 23 юли, 2019 Сподели Публикувано: 23 юли, 2019 преди 2 часа, домосед каза: (държа на отговор на националния език без правописни грешки) преди 4 минути , AlexandraKo каза: 2.Predigstuhl cable car. Отговорът не е верен. Късам 🤨 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 юли, 2019 Сподели Публикувано: 23 юли, 2019 В момента, домосед каза: Отговорът не е верен. Късам 🤨 Току- що се поправих, погледни нагоре.:))) Връзка към коментар
домосед Публикувано: 23 юли, 2019 Сподели Публикувано: 23 юли, 2019 преди 7 минути , AlexandraKo каза: 2.Predigstuhlbahn. Още не е верен 😀 1 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 юли, 2019 Сподели Публикувано: 23 юли, 2019 преди 7 минути , домосед каза: Още не е верен 😀 Еми, толкова го мога на немски. Преписах от една диплянка.:))))) Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега