Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

Аз си признавам, че форума чак толкова не го обикалям и не знам кой и къде се е активизирал наскоро, но точно това място съм го претършувал по-старателно от всяко друго предимно от архитектурно-приказен интерес и като казах приказен. Легендата е малко като приказката за кралицата и огледалото, в това царство също си имали кралица и за да си остане "най-хубавата" на Земята, взели просто решение, забранили на други кралици да се навъртат наоколо дори и ако са от друг биологичен вид за всеки случай, с някои изключения и до колкото им било възможно, разбира се, и така повече от 1000 години с някоя друга малка изцепка тук там.

Всичко това през девет планини в десетата... или доста по-близо, въпрос на текущо местоположение.  :smile:

ma.thumb.jpg.4603995a40ab51120ff7d7eb92e7e02f.jpg

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, master_of_germs каза:

Спойлърите бяха повече от достатъчни и преди твоето пояснение, в самото формулиране на загадката, особено съчетано със скорошна активност в една от секциите на форума. 🤐

Не се сещам за какво говориш. Вероятно нещо съм пропуснал. И тъй като съм "Мара-подробната" ще те помоля да сложиш един линк тук, естествено, след като приключи загадката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Adventurer каза:

Аз си признавам, че форума чак толкова не го обикалям и не знам кой и къде се е активизирал наскоро, но точно това място съм го претършувал по-старателно от всяко друго предимно от архитектурно-приказен интерес и като казах приказен. Легендата е малко като приказката за кралицата и огледалото, в това царство също си имали кралица и за да си остане "най-хубавата" на Земята, взели просто решение, забранили на други кралици да се навъртат наоколо дори и ако са от друг биологичен вид за всеки случай, с някои изключения и до колкото им било възможно, разбира се, и така повече от 1000 години с някоя друга малка изцепка тук там.

Всичко това през девет планини в десетата... или доста по-близо, въпрос на текущо местоположение.  :smile:

ma.thumb.jpg.4603995a40ab51120ff7d7eb92e7e02f.jpg

Така засукано си го написал, че е по-вероятно да тласнеш четящите в друга посока.

Очевидно, поне трима се сещат за първата част на загадката.

@AlexandraKo , всички тебе чакаме.  Дай някоя идея за втората снимка. Тя си е изцяло по твоята част.

(Надявам се на чувството ти за хумор. С най-добри чувства се шегувам с теб - ти така изстрелваш отговорите на 90% от загадките, че човек се "амбицира".)

Връзка към коментар

Първата е от Света гора, нищо засукано няма, кралицата е Богородица.

Но ако въпросът търси отговор с точност до манастир - се затруднявам

• Харесвам 1
Връзка към коментар
6 minutes ago, master_of_germs said:

Тука вече трябва да влязат в действие жокерът на @akair... 

...И скорошните пътеписи на @Radnev...

... и гугъл, който показва Хилендарски манастир 😀

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , ДиянаВ каза:

... и гугъл, който показва Хилендарски манастир 😀

Тъкмо стане интересно и някой развали играта с гугъл 😞

• Харесвам 5
Връзка към коментар
1 minute ago, домосед said:

Тъкмо стане интересно и някой развали играта с гугъл 😞

Извинявайте, не знаех за това правило - без гугъл. Така се случва, като е станал част от света ни.

Понасям наказание дисквалифициране.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз пък мисля, че си имала съвсем обосновано предположение, което да провериш в Гугъл. Едва ли просто си пльоснала снимката в програма за автоматично разпознаване. 

Все пак, @ven62 още в началото отбеляза, че над половината членове на форума са дискриминирани  по полов признак и дори теоретично не биха могли да видят мястото наживо...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , ДиянаВ каза:

Извинявайте, не знаех за това правило - без гугъл. Така се случва, като е станал част от света ни.

Понасям наказание дисквалифициране.

Още в самото начало и първото мнение - 427 страници назад:

Цитат

П.С. Предполагам google images може много лесно да разшифрова повечето загадки, но е пожелателно да го избягваме, да не си разваляме кефа. 

🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
7 minutes ago, master_of_germs said:

Аз пък мисля, че си имала съвсем обосновано предположение, което да провериш в Гугъл. Едва ли просто си пльоснала снимката в програма за автоматично разпознаване. 

Все пак, @ven62 още в началото отбеляза, че над половината членове на форума са дискриминирани  по полов признак и дори теоретично не биха могли да видят мястото наживо...

Не, не съм пльоснала снимката, нямам такава програма, даже и познания как става този номер. По детайлите двата покрива с каменни плочи, куполите, съседните сгради ... и така, като пъзел. Още веднъж се извинявам, че заради моята препряност, развалих мистериозното разгадаване на снимката.

Успокоителното е, че @ven62 е дал и втора снимка. Обещавам без гугъл 😃.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 48 минути , master_of_germs каза:

А, моля, моля, Постарах се го напиша малко по-изчанчено, та да не ме обявят за сексист. :wink:

@ДиянаД, не се кахъри. Давай газ за втората снимка. :biggrin:

За тази още от самото начало @akair си я позна. То и без друго редът си беше негов. Така си мисля.

За Хилендарския манастир в Атон:

За Паисий и историята е ясно.

За мен любопитното беше, че Паисий е бил монах в манастира по времето, когато единия от братята му е игумен ( Лазар Хадживълчев - Лаврентий Хилендарски). Друг техен брат Хаджи Вълчо, богат търговец, е един от големите дарители на Хилендарския и Зографския манастир в Атон. В край на живота си, той също става монах в Зографския манастир, по специално в една близка скития.

Има още няколко неща дето съм запомнил за Хилендарския манастир

• Тази лозя/лозница, отстрани на църквата била чудодейна. Гроздово зърно помагало срещу бездетие. Всичките гроздовите зърна били с по една семка и били чудодейни. Имало опити да се прихване лозата от пръчка, но гроздето, което в последствие се раждало било с повече зърна и не било чудодейно.

• В този манастир се съхранява иконата  св. Богородица Троеручица. Повечето от нас, знаят за едно от нейните копия - в Троянския манастир. Легендата за третата ръка (изцяло неканонично) е, че един сириец (Йоан Дамаскин), християнин, но със силно влияние в халифата (Дамаск/Сирия е бил халифат по онова време) имал противоречия с императора Лъв III. Между Лъв III и халифата имало мирен договор. Лъв III фалшифицирал писмо уж от името нa Йоан до себе си. От това писмо ставало ясно, че Йоан не бил верен на халифа. Халифа заповядва да отрежат ръката на Йоан. Но след усилени молитви пред иконата на Богородица ръката на Йоан Дамаскин зараства и той в знак на благодарност изработва сребърно копие на ръката си и я закрепва върху иконата. Такива ми ти работи.

• Библиотеката на Хилендарския манастир е една от най-богатите. Когато в Гърция се правят изложби или други културо-исторически форуми, касаещи Визатийската история, основна част от книгите са от Хилендарския манастир.

Хилендарския манастир е сръбски. Той си е бил основан като сръбски. Да, в различни периоди от времето в него е имало български монаси, игумени, … Но това е често срещана практика в Атон - един манастир да „преминава“ от едни ръце в други. Не знам колко е важно това за самите монаси. Ние тук все си мерим нещо, а и българите, нали все сме прецаквани от цялата вселена.

На корабчето пътувахме с един монах – българин. Замонашил се на Атон преди около 40 години. Бил в различни манастири. Почти беше забравил българския език. Та мисълта ми е, че за монасите други неща са по-важни.

------------------

преди 42 минути , Polina каза:

Още в самото начало и първото мнение - 427 страници назад:

🙂

Ей, Полинке, не така с бутонките. :biggrin:

Ще дойде Диянчето, ще почерпи на някоя от сбирките … :wink::biggrin:

-----------

Идеи за втората снимка. Доста съм я поизразял, ама нали @AlexandraKo все ме комплексира.

...

Да подскажа ли малко.

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , ven62 каза:

Идеи за втората снимка. Доста съм я поизразял, ама нали @AlexandraKo все ме комплексира.

...

Да подскажа ли малко.

Очевидно е цивилизована граница между две държави, ама между кои , не знам...

Връзка към коментар
преди 3 минути , Боян Димитров каза:

Очевидно е цивилизована граница между две държави, ама между кои , не знам...

Тцъ

--------------

@master_of_germs, мерси за пътеписите на @Radnev. Къде съм гледал от Петък ...

Иначе Раднев специално го "следя"/чета. :good:   Дано да не съм дублирал информация, че става досадно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Всичко е много размазано на снимката. Но тая крива ми навява астрономически асоциации.

Може би са изписани някои дати, не мога да разбера.

Най-долу са изрязани по-големите букви, но ми се струва, че е пишело CAPRICORNO

НА доста места по света се слагат разни табели и други знаци, където се пресича тропикът на Козирога, но не знам, дали това е случаят тук...

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , master_of_germs каза:

Всичко е много размазано на снимката. Но тая крива ми навява астрономически асоциации.

Може би са изписани някои дати, не мога да разбера.

Най-долу са изрязани по-големите букви, но ми се струва, че е пишело CAPRICORNO

НА доста места по света се слагат разни табели и други знаци, където се пресича тропикът на Козирога, но ме знам, дали това е случаят тук...

Их, същински Шерлок Холмс (Авакум Захов :wink:)    :good:

Може би, само последния ред не е в най-правилната посока.

2.jpg.f5d3ef0e0d6a0cfbe18ac1213840319b.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Докато чакаме някой да се сети, че е бил на това прекрасно място ето още няколко снимки от Атон:

По пътя за Хилендарския манастир от Зографския:

1046950447_Aton289.thumb.jpg.55da76cd441ed87d135c7854d9ac5ea3.jpg410314362_Aton246.thumb.jpg.fddb9bc810e7bfbe4c892982b7b2dfd2.jpg

Това е същото крило на Хилендарския манастир (снимано от вън), което се вижда като фон на църквата от предишната страница (загадката). Твърди се, че тук някъде е била килията на Паисий.

4796878_Aton277.thumb.jpg.b5a45841868d639db73b093859172bb8.jpg

И малко успокоение за дамите:

111.jpg.6a1b49a2f88d93c55d46c18dda55e28f.jpg

Това са условията - 9-10 мъже в една малка стая. Баня няма. 40 градуса на сянка. Някои от нас пък не искаха да ползват товарната кола, с която ни превозиха от единия манастир до другия и обратно. Да усетили Атон. После аз тях усещах.

Дори само спомена от миризмата ме удря в очите.

-----------

Покрай пътеписите на @Radnev ми проблесна, че и преди съм писал за Атон:

https://magelanci.com/forums/topic/6676-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/?do=findComment&comment=149604

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 53 минути , ven62 каза:

Е, добре. Едно жокерче:

Не е в Болоня, нито в Рим или Палермо … но все пак е в … Италия.

Дотук с нищо не ми помогна. Гореспоменатите бяха обмислени и отхвърлени много бързо.

Всъщност, на открито ли е, или е на пода в някоя сграда тоз слънчев календар?

Връзка към коментар
преди 54 минути , Adventurer каза:

В катедрала в Модика... вкара ме в сериозна умисъл така, както хитро си го изрязал... хем знаех, че си го гласил за @AlexandraKo :rolleyes: 

Поздравления @Adventurer !

P1120663.JPG.9a4b0a6fb8eea4ea20175b960b35ecb7.JPG

Следващата беше предназначена специално за "лъвицата" @AlexandraKo, но тя сега е заета с жабари, тунели и девойчета, дето два еднакви чорапа не могат да си обуят. :biggrin:

P1120665.JPG.57629163205661b8f5acc1da30ca4f10.JPG

P1120666.JPG.e23f245c1f1c2a4bc05f263a96db5463.JPG

P1120670.JPG.ecfdb425a56a3029c872d4156b241432.JPG

P1120672.JPG.4d57d1599a303fc4003eb713335f62b3.JPG

Слънчев календар в катедралата Duomo di San Giorgio в Модика. Направен е през 1895 г. от математика-астроном Армандо Перини.

Този не е нито най-впечатляващия, нито най-стария. Много по-известни са тези в Болоня (вероятно първия), в Рим и в Палермо, които са доста по-красиви.

За последния е писала и @AlexandraKo:

https://magelanci.com/forums/topic/6984-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D1%81-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?do=findComment&comment=224679

За мен е крайно интересно и в известен смисъл противоречиво – католически катедрали и слънчеви календари, зодии … нещо не ми се връзва.

Едно от обясненията е Григорианския календар, който по същество е слънчев календар, папите-любители астрономи и стремежа на църквата християните да честват Великден на правилния ден. Но все пак.

Adventurer или някой друг – ако имате по-адекватно обяснение – бихте ли споделили. Не успях да намеря много информация в мрежата. Сигурно има, но този път google не беше достатъчно благосклонен към мен или пък съществената информация е на италиански.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.