schnappsyy Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Ще добавя към жокера и следното: Втората снимка е направена от пещера, която се намира непосредствено зад въпросното място. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Това ще да е замъкът Предяма в Словения, който се намира до (и частично в) пещера, през галериите на която се е осъществявало снабдяването с продукти при обсада. 2 Връзка към коментар
schnappsyy Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Точно така! Този замък видях преди много години в някакъв филм и реших, че е част от декорите. И един ден открих, че това място е съвсем истинско. Най-известният собственик на замъка е именно рицаря Еразъм. Цяла една година той е бил обкръжен от враговете си. Разчитали на това, че ще го уморят от глад. Но те не знаели, че зад замъка има таен проход, който бил използван за доставки на храна. Поствам една снимка, на която е изобразена огромната пещерна система, която започва зад замъка. Словения е една от топ дестинациите в света за пещерен туризъм, като те наброяват над 8000. Препоръчвам да се посети Постойна яма, която е сравнително близо до замъка Предяма. Фичо, твой ред е. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 ОК. Хайде ще пробвам малко като Таньо една загадка с допълнение. Три снимки: - първата - една скулптура в красива зимна градина, къде се намира тази зимна градина това, предполагам, е по-лесната част, а сега и допълнителните въпроси - за отличен - откъде е втората снимка и каква е връзката с първата и въпросът за 6+ - откъде е третата снимка и каква е връзката с първите две Хайде побързайте, докато не е дошла AlexandraKo 3 2 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 33 минути , Фичо каза: ОК. Хайде ще пробвам малко като Таньо една загадка с допълнение. Три снимки: - първата - една скулптура в красива зимна градина, къде се намира тази зимна градина Първата снимка я разпознавам веднага, пих бира там по време на посещението ми. Името на мястото е с името на бирата . 😄 Ама не знам за другите две. И затова не знам дали да казвам 😄 2 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 27 минути , Фичо каза: ОК. Хайде ще пробвам малко като Таньо една загадка с допълнение. Три снимки: - първата - една скулптура в красива зимна градина, къде се намира тази зимна градина това, предполагам, е по-лесната част, а сега и допълнителните въпроси - за отличен - откъде е втората снимка и каква е връзката с първата и въпросът за 6+ - откъде е третата снимка и каква е връзката с първите две Хайде побързайте, докато не е дошла AlexandraKo Второто е от Монмартр, беше някакво заведение, в което е ходил кой ли не. Третото да от Холандия. Ван Гог? Обаче първото си нямам идея какво е. В момента, Граф Вронски каза: Първата снимка я разпознавам веднага, бих бира там по време на посещението ми. Дай някаква сделка да сключим.... 1 5 Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 2 минути , Zaro каза: Обаче първото си нямам идея какво е. Минете с Графа на лични и се разберете О!!! Късно е, пичове! 8 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 8 минути , Граф Вронски каза: Първата снимка я разпознавам веднага, бих бира там по време на посещението ми. преди 8 минути , Zaro каза: Второто е от Монмартр, беше някакво заведение, в което е ходил кой ли не. Третото да от Холандия. така, така ... и търсим връзката преди 8 минути , Zaro каза: Дай някаква сделка да сключим.... Ама ще ти намаля с една единица оценката 1 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Според мен, връзката е бирата. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Преди 1 час, Zaro каза: Обаче първото си нямам идея какво е. Копенхаген, Глиптотеката Карлсберг. 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Кой ще сглоби пъзела? Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 40 минути , Фичо каза: Кой ще сглоби пъзела? Това, което бих могъл да предположа за връзка между едно и две. Творби на френски художници/хора на изкуството са изложени в глипотеката. Тези творци сигурно са посещавали кафето/ресторанта в Montmartre. 🙂 Но нищо конкретно. 2 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Според мен има връзка с Винсент ван Гог- негови творби в Глиптотеката Карлсберг /снимка 1/, нарисувал е ресторанта в Монмартр /снимка 2/. Снимка 3, обаче... мелници, Холандия, родния град на Гог, май не съм за 6+🙂 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 Картината "Зимна градина" на ван Гог, посещавал заведението в Монмартр. Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 2 hours ago, AlexandraKo said: Според мен, връзката е бирата. Естествено. Фичо е пил бира на трите места, а ни баламосва тук с дълбоко смислени размисли за изкуство😁 1 5 Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 @ДиянаВ печели по точки Restecp! 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 32 минути , ДиянаВ каза: Естествено. Фичо е пил бира на трите места, а ни баламосва тук с дълбоко смислени размисли за изкуство😁 Глиптотеката е създадена от собственика на бирата Карлсберг. Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 36 минути , ДиянаВ каза: Естествено. Фичо е пил бира на трите места, а ни баламосва тук с дълбоко смислени размисли за изкуство😁 Елитен отбор магеланци, в който Фичо е титулярен плеймейкър, отдавна е довел пиенето на бира до възвишеност, недостижима за останалите форми на изкуството... 3 1 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 1 минута , master_of_germs каза: Елитен отбор магеланци, в който Фичо е титулярен плеймейкър, отдавна е довел пиенето на бира до възвишеност, недостижима за останалите форми на изкуството... Малеееее, как засукано се изказаааааааа! 1 2 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 11 minutes ago, master_of_germs said: Елитен отбор магеланци, в който Фичо е титулярен плеймейкър, отдавна е довел пиенето на бира до възвишеност, недостижима за останалите форми на изкуството... 9 minutes ago, AlexandraKo said: Малеееее, как засукано се изказаааааааа! Взе ми думите от устата😆 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 53 minutes ago, Goal & Boss said: @ДиянаВ печели по точки Restecp! Ох, какво е това “restecp”? Не знам как да реагирам. Подозирам, че е нещо готино, но... С тия загадки тук, че и с твоя коментар, увеличава ми се интернет трафика😉. Моля, дай превод, че да не се чувствам като блондинка😁 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 септември, 2019 Сподели Публикувано: 12 септември, 2019 преди 20 минути , ДиянаВ каза: Ох, какво е това “restecp”? Не знам как да реагирам. Подозирам, че е нещо готино, но... С тия загадки тук, че и с твоя коментар, увеличава ми се интернет трафика😉. Моля, дай превод, че да не се чувствам като блондинка😁 Respect. Просто в бързината е разменил буквите. Ако първата и последната бяха на място, половината нямаше да забележат. Цитат I cnduo't bvleiee taht I culod aulaclty uesdtannrd waht I was rdnaieg. Unisg the icndeblire pweor of the hmuan mnid, aocdcrnig to rseecrah at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mttaer in waht oderr the lterets in a wrod are, the olny irpoamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rhgit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whoutit a pboerlm. Tihs is bucseae the huamn mnid deos not raed ervey ltteer by istlef, but the wrod as a wlohe. Aaznmig, huh? Yaeh and I awlyas tghhuot slelinpg was ipmorantt! See if yuor fdreins can raed tihs too. Кеото си е вянро, вянро си е. 2 1 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 13 септември, 2019 Сподели Публикувано: 13 септември, 2019 Точно аз ли трябва да се намеся: - Не пия бира - Не разбирам от изобразително изкуство (освен от черни квадрати) Та, @Фичо , да не би ключовите думички в загадката да са Заандам и Моне. --------------- p.s. То, ако питаш мен - където Гог, там и Моне. Zaanse - Zaandam - има няма 4-5 километра. Но с колело са си болезнени … 3 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 септември, 2019 Сподели Публикувано: 13 септември, 2019 Такаааа, с общите магелански усилия на @Граф Вронски, @Zaro, @AlexandraKo, @ДиянаВ и специалното участие на @ven62 загадката беше напълно разгадана. Първата снимка е от зимната градина на Глиптотеката в Копенхаген. При скорошната ни разходка до датската столица последния ден времето се развали, заваля дъжд и решихме да посетим Глиптотеката, за която все не ми оставаше време при предишни посещения на града. То пък се случи, че и по някаква причина имаше свободен достъп без входна такса и макар че пред входа имаше около 50м. опашка, успяхме да влезем сравнително бързо, след около 20мин. чакане. Музеят се оказа много приятна изненада и е точно от типа, какъвто ми харесва - първо, че е не е много голям (от сорта Лувър, Ермитаж, и подобните, където аз лично най-късно на втория час започвам да се пресищам и способността ми за възприемане рязко спада) , второ - че е много разнообразна експозицията - и като тип експонати - археология, скулптура, живопис - и като времеви обхват - от античност до съвременно изкуство и трето, че има много богата част с любимите ми импресионисти. Глептотеката е основана през 1888г., когато кралят на бирата и създател на марката "Карлсберг" Карл Якобсен дарява своята богата колекция от произведения на изкуството на Копенхаген. (Между другото - в цяла Дания, навсякъде по дворци, паркове, музеи, градини, фонтани, паметници, скулптури, стари сгради и т.н. ще видите табели с имената на една от двете или и на двете компании: "Karlsberg" и "Maersk" - "дарено от ...", "спонсорирано от ...", "с финансовата помощ на ..." . - тези най-големи и най-богати компании в Дания са основни спонсори и дарители в страната. Пивоварната Карлсберг е добре известна, а фирмата "Maersk" e голям холдинг, с бизнес основно в областта на спедицията и транспорта и е една от най-големите, ако не и най-голямата в света компания в тази сфера. ) Но да се върнем на Глиптотеката. В античната част са изложени колекции от египетската , гръцката и римската Античност, а модерната част съдържа впечатляваща колекция от импресионисти и постимпресионисти (може би най-голямата след тази в музея д'Орсе в Париж) - скулптури на Роден и Дега, платна на Моне, Мане, Тулуз-Лотрек, Реноар, Дега, Писаро, Сисле, Сезан, Ван Гог, Гоген ... Впрочем - съпругата на Гоген е била датчанка и той е живял известно време в Дания, като Карл Якобсен лично се е познавал с него, а художникът е въвел бирения магнат в кръговете на френските импресионисти. Точно импресионистите са връзката с втората снимка от загадката, на която се вижда ресторантът (някогашна странноприемница) "La Bonne franquette" , който се намира в Монмартър, недалеч от известният площад Тертр, където са събирали импресионистите и въобще част от парижката бохема. Ван Гог пък е изобразил градината на странноприемницата на една от своите известни картини - "La Guinguette". На фасадата на ресторанта са изписани имената на известните художници (пък и не само художници - вижда се и името на Емил Зола) , които са били чести гости там: Пак с импресионистите, и по-конкретно Клод Моне, е свързана и третата снимка от загадката, на която се виждат вятърни мелници от Зансе Шаанс до Заандам - художникът има около 20 картини с пейзажи от Заандам, а ето една от тях, която може да видите в Глиптотеката в Копенхаген : Ами толкова от мен, нека Граф Вронски да пусне следващата загадка. 7 6 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 13 септември, 2019 Сподели Публикувано: 13 септември, 2019 @Фичо, благодаря за поясненията. Нека се опитаме с тази снимка: Къде се намира? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега