Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 1 час, giafil каза:

Диего Ривера има сериозни проблеми с Рокфелер и до колкото е писано те му разрушават стенописа в Рокфелер център защото е изобразен Ленин и доста работници с потници...;-) за което той си отмъщава със стенописа в Мексико сити .

@giafil, смятам те за познала! Заповядай, моля!
Докато готвиш следващата снимка, аз ще разкажа за тази.

Загадката е от стенописите на Рокфелер център, Ню Йорк.

Връзка към коментар

Историята е следната:

Съпругата на Рокфелер - младши - Аби Олдрич, била страстна почтателка на изкуството на Диего Ривера.

Нейна била заслугата, стенописите в Рокфелер център, да бъдат възложени на него. Злите езици разправят, че поканили Пикасо, но той отказал:))))

Ривера, вече кривнал наляво в политиката, увлечен от идеите на комунизма и Ленин, нарисувал това:

2732EFBD-CA22-40B6-A6BC-6E7160FD0EE1.jpeg.4f8d9db6c59bf38d28fef41117ebabb4.jpeg

Рокфелер, като видял работниците, селяните, Кремъл и Ленин, платил уговорената сума и тутакси натирил художника:))))

Дълго време стенописите били закрити, после се опитали да ги преместят. Не успяли и просто ги унищожили.

Автор на тези, които виждаме днес е Хосе Мария Серт.

F5649C84-3BEF-46D8-848E-8997EE4F8B93.thumb.jpeg.3d0a52a9a14582720d6943f351626ded.jpeg

66DB1877-8203-410F-A4DF-7CE88BC4C6AD.jpeg.14dd86643767af671dd69b795e2f2a82.jpeg

9B4EC7C9-DAFC-4A58-BB68-6C4522E37DEA.jpeg.02a0dd3f222cce482237bef3096341cc.jpeg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Благодаря @AlexsandraKo  Ще продължа темата също със стенопис , едно от най-красивите произведения които изобщо съм виждала. Въпроса е къде се намира и как се казва? 

IMG_20191124_113037.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
4 minutes ago, Стоянка said:

Едни приятели бяха там, Университетската библиотека в Саламанка 🙂

Точно преди 20г. бях там, затова не се сетих веднага, но бях сигурна, че съм го виждала.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 минути , Marusinka каза:

Точно преди 20г. бях там, затова не се сетих веднага, но бях сигурна, че съм го виждала.

На този таван и на оригиналния зодиак от Дендера съм се наканила да ги видя наживо, само не знам кога 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да @Стоянка в Университетската библиотека в Саламанка се намира . Казва се Небето над Саламанка и е рисувано от Фернандо Галего края на 15 век. Забележително произведение на Ренесанса 

Ето линк и малко повече информация

http://www.rtve.es/m/alacarta/videos/800-usal/800-usal-cielo-salamanca/4532088/

@Стоянка вие сте на ред

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, giafil каза:

Изглежда като рожба на социализма

Дотолкова, доколкото когато е проектирана и строена сградата, доминиращата политческа линия е била вляво от центъра.
Държавата е действаща многопартийна демокрация.

преди 4 часа, giafil каза:

някъде в Африка

Не.

Снимката съдържа достатъчно добър жокер за държавата, но на телефон с малък екран може и да не личи 🤔

Връзка към коментар
преди 23 минути , домосед каза:

Дотолкова, доколкото когато е проектирана и строена сградата, доминиращата политческа линия е била вляво от центъра.
Държавата е действаща многопартийна демокрация.

Не.

Снимката съдържа достатъчно добър жокер за държавата, но на телефон с малък екран може и да не личи 🤔

Виждам палми (или поне така си мисля 😄 ) и залагам на Португалия. Там съм виждал сграда, приличащи на соц рожба. 😄 

Връзка към коментар
преди 1 минута , Граф Вронски каза:

Виждам палми

И аз виждам. Виждам и други неща.

преди 1 минута , Граф Вронски каза:

Португалия

Не.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Oldkozel каза:

Площад Ицхак Равин. Заради убийството на същия.

Да! Това е правилният отговор. Площад Царе Израилеви е прекръстен на Ицхак Рабин след атентата срещу него на това място на 04.11.1995

@Oldkozel е на ход!

Филма ще ви го разкажа като седна на компютър

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Козлето е ходило само в 30 популярни държави и се комплексира, че му разгадават загадките в рамките на минути 🙂 Предавам щафетата, че да не се комплексирам пак 🙂

• Браво 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Oldkozel said:

Козлето е ходило само в 30 популярни държави и се комплексира, че му разгадават загадките в рамките на минути 🙂 Предавам щафетата, че да не се комплексирам пак 🙂

Давай, моля. Популярните държави имат и не толкова популярни кътчета🙂

Отделно има и хора тук, които даже нямат 30 популярни държави и им е интересно да участват. АлександраКо и компания ще позамълчат за ден, ако знаят мястото или ще дадат едно рамо за жокер и ще е забавно. Просто утре намисли и пускай🙂

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

преди 12 часа, домосед каза:

Ако познаете какво толкова важно събитие се е случило тук, че да променят името на мястото, ще ви разкажа един филм!

Филмът  се казва "Подбуждане". Разказва за израелския терорист Игал Амир, застрелял министър-председателя Ицхак Рабин на 04.11.1995 на политически митинг в Тел Авив. Подбудите са му били фундаменталистко юдейски, подсилени с разочарования в личния живот. Разочарованията са свързани с расовата и социална му принадлежност - беден мургав набожен йеменитски евреин, на когото гледат снизходително не само светските левичари, ами и белите набожни ашкенази, сред които се опитва да си вземе жена. Даже и заселниците на Западния бряг, за чиято кауза си въобразява, че се бори срещу предателя-преследвач Рабин. "предател-преследвач"  е мой свободен преводи през английски от обсъжадния в филма юдейски закон божи, които той използва за самоубеждение, че е длъжен да изпълни смъртна присъда. Злодеите във филма са равините, отговарящи с уклончиви иносказания на простия бинарен въпрос - трябва ли да убие Рабин. И той се самоубеждава, че не само че трябва, ами трябва и да побърза, че да не го изпреварят. Няколко месеца по-късно Биби Натаняху идва на власт с избори и делото на Рабин е замразено.

Incitement (2019)

Гледах го на Лондоснския филмов фестивал. Актьорът беше в залата и се похвали, че бил от същата расова и религиозна общност и се чувствал съвсем на място в тая роля, докато режисьорът не уточни, че всъщност го бил открил сред хипари и за първи път го вкарал в религиозно училище, че да усети на какво трябва да се преструва. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 часа, ДиянаВ каза:

АлександраКо и компания ще позамълчат за ден, ако знаят мястото или ще дадат едно рамо за жокер и ще е забавно. Просто утре намисли и пускай🙂

Не само това,  ами , @AlexandraKo приключва участието си в играта.

Повече няма да пиша в тази тема.

Успех на останалите!

• Шок 1
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
55 minutes ago, AlexandraKo said:

Не само това,  ами , @AlexandraKo приключва участието си в играта.

Повече няма да пиша в тази тема.

Успех на останалите!

Моля те! Казах го с най-добри чувства и шеговит тон. Имаш не само голям архив от посетени места, но и забележителна памет. Извинявай, ако съм те засегнала.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.