Фил Публикувано: 17 декември, 2019 Сподели Публикувано: 17 декември, 2019 Хайде някой който има желание - да пуска следващата загадка! Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 Да пробвам аз. Търсим какво е това и къде се намира? 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 Орнамент на Саграда фамилия? Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 Не. Далечно предположение🤔 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 това жълтото в средата е изображение на златния диск, който лети с апарата Вояджър към звездите а тия кълба ми приличат на планетите ама нямам представа къде са му правили паметник на Вояджър 3 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 6 часа, neuromancer каза: това жълтото в средата е изображение на златния диск, който лети с апарата Вояджър към звездите Да Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Златоград - Паметник "Излел е Дельо хайдутин" neuromancer всъщност позна, а аз намерих паметника в интернет. Тоест - neuromancer следва да пусне снимка. 4 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 1 минута , Pantelej Putnik каза: Златоград - Паметник "Излел е Дельо хайдутин" neuromancer всъщност позна, а аз намерих паметника в интернет. Тоест - neuromancer следва да пусне снимка. Дааа, това е паметник по случай 40 годишнината от това събитие. Поставен е до Община Златоград и изглежда доста футуристично. И да, по скоро прилича на паметник на Вояджър, както предположи @neuromancerно в случая не е. @Pantelei Patnik твой ред е 7 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 54 минути , Kalina Ivanova каза: И да, по скоро прилича на паметник на Вояджър, както предположи @neuromancerно в случая не е. Не мога да си присвоя познаването. neuromancer позна, че е свързано с Вояджър, а то е свързано, т.к. жълтият диск в средата всъщност трябва да изобразява златната плоча на Вояджър, на която е записана и нашата песен "Излел е Дельо хайдутин". Ключовото име на Вояджър ми помогна да намеря в интернет паметника. Няма да е честно от моя страна да пусна снимка. Нека neuromancer да пусне, заслугата за познаването е негова. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 а, не се чувствам познал, пък и нямам подходяща снимка под ръка нека да пусне някой, който има желание 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 4 минути , neuromancer каза: нека да пусне някой, който има желание OK, аз пускам, за да не спре играта. Къде е това и как се казва населеното място в ниското? Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Гърция? Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Преди 1 час, Kalina Ivanova каза: Гърция? ДА Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Пелопонес? Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 1 минута , aleksandrina каза: Пелопонес? Не Връзка към коментар
Фил Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Това е Нидри, остров Лефкада, а отзад се вижда острова на Онасис - Скорпиос. 1 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 20 минути , Фичо каза: Това е Нидри, остров Лефкада, а отзад се вижда острова на Онасис - Скорпиос. Точно така! Браво! Давай снимка. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Следващата загадка, която ви предлагам, е нещо като реплика на по-предната загадка на Калина Иванова Какво е това и къде се намира: 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Саламанка Новата Катедрала 2 Връзка към коментар
cck Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Отделих клонче за езиковата дискусия тук: Връзка към коментар
Фил Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 Точно така, това е астронавта от катедралата в Саламанка. Новата катедрала (Catedral Nueva, исп.) , както правилно отбелязва giafil, построена до Старата Катедрала (Catedral Vieja, исп.) Нова, нова ..., колко да е нова обаче тази катедрала - изградена е между 1513 и 1733г. , а тогава май още не е имало астронавти ... И ето ти повод за догадки, съмнения и всякакви предположения и (конспиративни) теории, включващи пътуване във времето, извънземни, масони и какво ли още не. Всъщност - обяснението е по-просто - фигурата на астронавта е добавена от каменоделецът Мигел Ромеро при реставрацията на катедралата през 1992г. Съществува такава традиция - при реставрация на подобни сгради, майсторите да включват по някой съвременен елемент, в този случай - астронавт. Всъщност, в Саламанка има три "мистериозни" каменни фигури и нещо като куиз да бъдат открити - две са на катедралата - астронавтът и едно същество ( като гаргойл) , което хапва ... сладолед - те са по-лесни и бързо ги намерих. Третото е жаба, която се намира на фасадата при един от входовете на Университета, която е богато украсена със стотици каменни фигури и лица на хора, както и разни животни и мистични същества, без да борим флоралните мотиви. Тук вече задачата може да се класифицира някъде по скалата между "трудна" и "непосилна", освен ако няма помощ отвън, която в моя случай се яви в образа на водачката на група френски туристи, която извади лазерна показалка, с помощта на която посочи къде точно трябва да се гледа. За съжаление моята сапунерка почти няма зуум, а и нещо слънцето се беше скрило, та нямаше и достатъчно светлина за прилична снимка, но все пак - ето това върху черепа е жабокът, та може да се каже, че реших куиза и в трите му части. Ето и по-читава снимка от нета: Предполага се, че черепът е на принц Хуан, който умира на 20 годишна възраст през 1497 г. Също така се счита, че жабата изобразява лекарят, който го е лекувал. А иначе Саламанка е много хубав град - с много история, архитектура, изкуство, освен това и с много студенти и съответната младежка атмосфера, а също така приятни кръчми, барове и подобни заведения, така че препоръчвам на всеки при възможност да го посети! Още малко снимки: @giafil , ти си на ход! 8 1 5 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 @Фичо използвам случая да ти благодаря на теб и на @Alexander за информацията за Саламанка . Аз също горещо го препоръчвам ... Моята снимка ....Къде се намира това място? 3 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 1 hour ago, giafil said: @Фичо използвам случая да ти благодаря на теб и на @Alexander за информацията за Саламанка . Аз също горещо го препоръчвам ... Моята снимка ....Къде се намира това място? Прилича ми на карибски остров Връзка към коментар
giafil Публикувано: 19 декември, 2019 Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 26 минути , Marusinka каза: Прилича ми на остров без карибски 😉 Връзка към коментар
Стоянка Публикувано: 20 декември, 2019 Сподели Публикувано: 20 декември, 2019 Бразилия? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега