Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

Региона Гърция или Турция ми се струва с тези камъни и цвят на почвата.

Правилно ти се струва, но въпросът е докъде отиват стълбите, къде отиват тези хора?

п.п. Мисля, че Полина и Домосед са били там, а сигурно и други магеланци  🙂

Връзка към коментар
преди 2 минути , iaia_mama каза:

Полина и Домосед са били там

Били са. Немрут даг

tWJ2vYtPv8bngtcylrAU4z1rHyt5KSg7-wwWZmfej0effCWVxFSN4klf39iPoeCAOcM_6QoLmnqcP1K7yusr7e61Q20QHV4mv6-hKVx0ZT-m8OU0nRNZ5cWpKuyDqazqbKASQYfUwQ6i7d2x7SYYKFF-450mYS99LUNjIMZwWozng1gdGwmay0Fanq-0zNLYBYmq8kM2br2E0QvXUxLHe9YHb3pPwQgjN0zmwEjgd8agpWkL1lXTml46kf5ei7WqPx4bgHlsyWwjwOBisyx1oUpo6qPIJcH-NiowHesN92mttmVn73cRnimsJYxc5iQJBsN4Hm8Mzln7ZopD3u2t50IXPU0W-ik63pMctnsSBey0am5xYi_iY2uLe-7-47uCtRLiQ2d7mlCjBIcOwuK1dFtvjLJLLBoqiKTo4vlVT_95x-79-0_soaoRZtnRtZ4y75k8HONak9ZZI8Q8d7FVPq-BUWBVWp73RBGUNCfqngMU1DH_BxGBMebTreQchl_n0IL9vtbOuacxAHqH9uyJzISx1FgsVym0TLX1Gg3cTWvoCkZFMKsofL5Pkmt3EippYPS1xCj7rNqmDU7x9Mj6NoR8ziejqzFTisTnbb5OGPZHIERnWXsWAPs9nPyubnWIdlOOrTDHhTKec8RwJUmGbPg3W5ZzmVvC4LwNOkXio1qUQSAKsFk1bSQn5UEENcc=w488-h315-no

Редактирано от домосед
добавена снимка от личен архив
  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
В момента, домосед каза:

Били са. Немрут даг

tWJ2vYtPv8bngtcylrAU4z1rHyt5KSg7-wwWZmfej0effCWVxFSN4klf39iPoeCAOcM_6QoLmnqcP1K7yusr7e61Q20QHV4mv6-hKVx0ZT-m8OU0nRNZ5cWpKuyDqazqbKASQYfUwQ6i7d2x7SYYKFF-450mYS99LUNjIMZwWozng1gdGwmay0Fanq-0zNLYBYmq8kM2br2E0QvXUxLHe9YHb3pPwQgjN0zmwEjgd8agpWkL1lXTml46kf5ei7WqPx4bgHlsyWwjwOBisyx1oUpo6qPIJcH-NiowHesN92mttmVn73cRnimsJYxc5iQJBsN4Hm8Mzln7ZopD3u2t50IXPU0W-ik63pMctnsSBey0am5xYi_iY2uLe-7-47uCtRLiQ2d7mlCjBIcOwuK1dFtvjLJLLBoqiKTo4vlVT_95x-79-0_soaoRZtnRtZ4y75k8HONak9ZZI8Q8d7FVPq-BUWBVWp73RBGUNCfqngMU1DH_BxGBMebTreQchl_n0IL9vtbOuacxAHqH9uyJzISx1FgsVym0TLX1Gg3cTWvoCkZFMKsofL5Pkmt3EippYPS1xCj7rNqmDU7x9Mj6NoR8ziejqzFTisTnbb5OGPZHIERnWXsWAPs9nPyubnWIdlOOrTDHhTKec8RwJUmGbPg3W5ZzmVvC4LwNOkXio1qUQSAKsFk1bSQn5UEENcc=w488-h315-no

Точно така 🙂
Ама не ми се пише инфо  сега посред нощ. На който му е интересно (а то е интересно!), в нет-а има писано. От мен още една снимка, айде две да са - за щастие 🙂
Ти си Домосед!

20191011_172907.jpg

P1860671.JPG

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да върнем дискусията в руслото на традицията!

Следващата загадка ще е ... фрагмент от арка 😎

Въпросите са:

- къде се намира арката (точност до държава е достатъчна, освен ако не се наложи фотофиниш) ?

- кога е строена (с точност до век) ?

- каква ѝ е функцията ?

Мисля, че фрагментът съдържа достатъчно улики да се изведат отговорите по пътя на логиката, без да се налага ровене във вътрешна или външна памет

19141918.JPG.9135b43aee2bf0df7b3ee5ed4ca5e828.JPG

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, домосед каза:

Да върнем дискусията в руслото на традицията!

Следващата загадка ще е ... фрагмент от арка 😎

Хахахахахх.... 😄 Това е намигване към коментарите ми от вчера, разбирам. 🙂 

Обикновено не обръщам внимание на толкова малки детайли в архитектурата, защото са ми интересни други неща, но нека се опитам да предположа за начало държавата. Не знам къде е. Оставям се на интуицията ми - Австрия?

П.С. А като гледам премахнатия медал, може и да се касае за нещо свързано с Мусолини, а оттам и Италия. В правилна посока ли съм?

Връзка към коментар
преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

П.С. А като гледам премахнатия медал, може и да се касае за нещо свързано с Мусолини, а оттам и Италия. В правилна посока ли съм?

В правилна посока си да гледаш премахнатия медал.

Уточнение - орден е. Ако се сетим кой е орденът, може и да се насочим към държавата.

Жокери:

- арката не е в Европа (за ордена - не казвам 😏)

- в същата държава има арки с подобни декоративни елементи, но от други векове 

Връзка към коментар

домосед е в шок, но аз не съм ходил в Щатите, а най-малко съм виждал обществената сграда, от чиято фасада през 19ти век са премахнали бюста на личността с ордена. 😄 

П.С. Дори и да съм минал покрай сградата, то не бих забелязал подобна подробност.

Връзка към коментар
преди 10 минути , Pantelej Putnik каза:

но аз не съм ходил в Щатите, а най-малко съм виждал обществената сграда, от чиято фасада през 19ти век са премахнали бюста на личността с ордена.

И аз не съм виждал нищо такова.  Нито съм снимал

преди 2 минути , Фичо каза:

Възможно ли е  да е Lеgion d'honneur ?

Абсолютно!

Chevalier légion d'honneur 2.png

Дотук добре, ама какво следва ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В такъв случай едната ми нишка на разсъждение е, ако това е (бил) ордена на Почетния легион и щом арката не е в Европа, да е някъде в Магреба, например в Алжир (например в гр. Константин) , където със сигурност има доста неща от римско време и съответно - арки с подобни елементи, както подсказваш с жокера. И евентуално след Алжирската война и с настъпването на независимостта, да са премахнали ордена ...
Но повече подробности и конкретни отговори на отделните въпроси ми е трудно да дам... 

• Браво 2
Връзка към коментар
преди 40 минути , Фичо каза:

В такъв случай едната ми нишка на разсъждение е, ако това е (бил) ордена на Почетния легион и щом арката не е в Европа, да е някъде в Магреба, например в Алжир (например в гр. Константин) , където със сигурност има доста неща от римско време и съответно - арки с подобни елементи, както подсказваш с жокера. И евентуално след Алжирската война и с настъпването на независимостта, да са премахнали ордена ...
Но повече подробности и конкретни отговори на отделните въпроси ми е трудно да дам... 

Този отговор е верен и по-конкретен, отколкото се очакваше, защото е позната не само държавата, но и градът.

Логиката беше, че френски орден би бил изчегъртан някъде, където са влезли в конфликт с Франция. Колониите идват първи наум, а от френските колонии антично наследство (арки от други векове) има в Магреба. От трите страни - Алжир, Мароко и Тунис - Алжир е тази, в която конфликтът е бил най-сериозен - война. 

Наистина, арката е в град Константин, строена е през XX век като паметник на загиналите през Първата световна война (скритият жокер с името на файла 19141918.jpg май е останал незабелязан 😏), когато Алжир е бил интегрална част от Франция. Константинци и днес се гордеят, че фамилиите на загиналните показват, че рамо до рамо са воювали хора от всички етнически и религиозни групи - французи, араби, бербери, християни, мохамедани, юдеи. 

2019110216constantine.thumb.JPG.9005f8cd29e0cfada7b78bc43d2ed759.JPG

2019110214constantine.JPG.10c41f6866396325aeb14342d088ba99.JPG

@Фичо е на ход

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 7 минути , Polina каза:

Сицилия?? 😉

Защо с "??".

100%.

Marzamemi

не е типично за Сицилия, но на мен ми е любимо, а и не само на мен.

@Фичо, ако имаш колебания - @Polina си е наред.

:biggrin:

• Харесвам 3
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , ven62 каза:

Защо с "??".

100%.

Marzamemi

Малееее, любимецът ми! :party:😀Браво! Това си е твоето село на Сицилия.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , ven62 каза:

Защо с "??".

100%.

Marzamemi

@AlexandraKo , познай от първия път кого имах предвид и от кого го знам това селце.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , ven62 каза:

@AlexandraKo , познай от първия път кого имах предвид и от кого го знам това селце.

То, за това си ми любимец деее!:give_rose:

Ама, нямаше ли твоя снимка оттам в един календар?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.