bulpa Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 По правило, мисля, че е първия написал верния отговор. Разберете се двамата - @домосед и @Pantelej Putnik Да, в Кипър е, неолитно селище Хирокития. А тук съм писала за него 3 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 преди 1 минута , bulpa каза: Разберете се двамата - @домосед и @Pantelej Putnik Не съм аз. @Pantelej Putnik първи го изрови по жокерите. Аз също не го знаех и нямаше как да го намеря по друг начин 🙂 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 Намерих го в нета. Мисля, че почти не е честно. Нека домосед да пусне фрагмент от някоя арка.....упс…. снимка 😃 Дано домосед сега не се обиди, защото се закачам съвсем добронамерено. домосед следва да пусне снимка - погледнато реално, той дори посочи и държавата. Аз намерих мястото, но реално нищо не казах. Интересното на това място е, че селището го датират към периода 7-4 хилядолетие пр.н.е., после е изоставено и впоследствие французи започват да го проучват. През 1998 г. е обявено за обект на Юнеско. Определено ще прочета материала на bulpa. 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 преди 14 минути , Pantelej Putnik каза: Намерих го в нета. Мисля, че почти не е честно. Моята тънка червена линия на честност/нечестност е да не търся по образ. Вече като са дадени жокери "кипър" и "юнеско", е тъпо да го изровим, а после да седим и да чакаме накой да каже, че го е познал, без да гледа 🙂 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 преди 8 минути , домосед каза: Моята тънка червена линия на честност/нечестност е да не търся по образ. Не търсех по образ, защото не знам (сега се срамувам) как да го направя. Открих го като прегледах обектите на Юнеско в страните около Гърция. домосед дай снимка. От твоите снимки научаваме винаги по нещо интересно. 🙂 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 Двамата!!! Стига сте спорили за честно/нечестно! Първия пуснал загадка - печели. 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 преди 3 минути , bulpa каза: Двамата!!! Стига сте спорили за честно/нечестно! Първия пуснал загадка - печели. Абе, я пусни ти още нещо, те докат се разберат:))))))) 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 преди 18 минути , Pantelej Putnik каза: Не търсех по образ, защото не знам (сега се срамувам) как да го направя. В браузър Chrome: Десен бутон на мишката / Search Google for image 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 Къде е това преди 13 минути , домосед каза: В браузър Chrome: Десен бутон на мишката / Search Google for image Благодаря съвсем искрено. До сега не го знаех. Ноооооооооо…….отсега нататъъъък няма да има снимка непозната. Разбира се, че се майтапя. За мен е важно да позная региона. Ландшафтът ми е важен на мен. Искам, като видя един пейзаж, да знам в коя част на света е. Това за мен е важно като пътешественик. 🙂 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 27 март, 2020 Сподели Публикувано: 27 март, 2020 Добре, де! Обидих ви със снимката по-горе. Извинявам се! Ето сега сериозната снимка: Къде се намира тази сграда? 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 14 часа, Pantelej Putnik каза: Добре, де! Обидих ви със снимката по-горе. Извинявам се! Ето сега сериозната снимка: Къде се намира тази сграда? Това е горе- долу, като първата ти снимка. Калабрия. Световно известна забележителност, на върха на една скала, разделяща плажовете на Тропеа. Някаква Санта Мария беше. С иконата, дето предупредила за едно земетресение. Или поне, на това ми прилича. 1 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 29 минути , AlexandraKo каза: Световно известна забележителност, на върха на една скала, разделяща плажовете на Тропеа. Някаква Санта Мария беше. С иконата, дето предупредила за едно земетресение. Или поне, на това ми прилича. Ето това е нашата AlexandraKo!!! Брависимо! Давай снимка, че да познаваме. Скоро ще подготвя снимки за тежката артилерия. Тогава му мислете! 🙂 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Хайде, AlexandraKo, всички чакаме снимката! 🙂 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 18 минути , Pantelej Putnik каза: Ето това е нашата AlexandraKo!!! Брависимо! Давай снимка, че да познаваме. Скоро ще подготвя снимки за тежката артилерия. Тогава му мислете! 🙂 Разкажи за мястото, моля! Ако имаш още снимки, сложи ги и тях. Хем е красиво, хем е интересно. А не е много популярно във форума. Ще дадеш идейка за следващи пътувания. Хехе, я да видим, къде съм застанала? За да спазим традицията, за част от колона:))))))) преди 5 минути , Pantelej Putnik каза: Хайде, AlexandraKo, всички чакаме снимката! 🙂 Хайде де, ама нямам кьорава снимка сега. Та се наложи, да ровя из албумите, преснимах хартиена.:)))) 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 20 минути , Pantelej Putnik каза: Ето това е нашата AlexandraKo!!! Брависимо! Давай снимка, че да познаваме. Скоро ще подготвя снимки за тежката артилерия. Тогава му мислете! 🙂 AlexandraKo е направо жива енциклопедия! Адмирации за нея! 6 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Ето малко снимки от Тропея 12 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 10 минути , iaia_mama каза: AlexandraKo е направо жива енциклопедия! Адмирации за нея! Благодаря, благодаря! Вчера, смешна случка. Обажда ми се сдин приятел , доктор и той, и ми се хвали, че знае от къде иде думата “ карантина”. Хехе, оказа се, че не знае:(((((Обясних му за “каранте джорни” и лагуната на Венеция и рече, че за пореден път , съм го шашнала.:)))))) Един пък, друг приятел, ми вика Мара подробната, че все питам и разпитвам:))))) Само , не съм разнищила още, защо, точно 40 дни, ноооооо coming sooooon:)))))))) преди 3 минути , Pantelej Putnik каза: Ето малко снимки от Тропея Браво!Страхотни снимки! Тропеа също е добро място, за плажна почивчица. 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Всяко едно пътуване в Калабрия трябва да включи в програмата си Тропеа. Тропеа е курортно градче с хубави плажове, приятни ресторантчета и хубави стари къщи. Направи ми впечатление, че на много места в градчето продаваха лук. Да - лук в мрежи. Явно има някаква история с този лук, но това вероятно би могла да ни разкаже AlexandraKo. Аз се бях натровил предния ден и преминах през Тропеа като мъртвец. И въпреки това ме докосна до сърцето. 🙂 А иначе за снимката на AlexandraKo - тези сводове на църкви мисля са типични за византийските църкви. Тоест - тази църква е някъде на близо, в страна около БГ. Това е първото ми предчувствие. 🙂 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Коя е текущата снимка за познаване? Тая пред Александър Невски ли? 3 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 5 минути , Pantelej Putnik каза: Всяко едно пътуване в Калабрия трябва да включи в програмата си Тропеа. Тропеа е курортно градче с хубави плажове, приятни ресторантчета и хубави стари къщи. Направи ми впечатление, че на много места в градчето продаваха лук. Да - лук в мрежи. Явно има някаква история с този лук, но това вероятно би могла да ни разкаже AlexandraKo. Аз се бях натровил предния ден и преминах през Тропеа като мъртвец. И въпреки това ме докосна до сърцето. 🙂 Аааа, Червеният лук от Тропеа е познат по цял свят! Разправят, че бил много специален. Аз лично, не намерих много разлика. Може би, е доста по- сладък от този, който познаваме, но това го отдават на местния , много мек климат там. Но там отглеждат много и много го ползват и за готвене, и за салати, и за просто украса, на кръгчета. преди 2 минути , домосед каза: Коя е текущата снимка за познаване? Тая пред Александър Невски ли? Даааааа! Ти гониш! 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Снимка от архив! Какво се случва? Къде се случва? (зачита се само при познат първи въпрос) Връзка към коментар
Фил Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Преди 1 час, AlexandraKo каза: Само , не съм разнищила още, защо, точно 40 дни, ноооооо coming sooooon:)))))))) Може би има значение и това, че в християнската религия числото 40 е доста важно и често срещано: - светите 40 мъченици от Севастия Арменска - Рождественският (коледен) пост е 40 дни - Светата Четеридесетница (времето от Неделята на Митаря и Фарисея до Великден) - за починалите се отслужва панихида на 40-тия ден - на 40-тия ден на детето, то се представя на господ, а на майката се чете очистваща молитва. 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 5 минути , домосед каза: Снимка от архив! Какво се случва? Къде се случва? (зачита се само при познат първи въпрос) Разрешават се всякакви търсения в интернет! Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 Според мен на снимката на домосед англичани гледат мач по ръгби на националния им отбор. Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 28 март, 2020 Сподели Публикувано: 28 март, 2020 преди 45 минути , AlexandraKo каза: Само , не съм разнищила още, защо, точно 40 дни, ноооооо coming sooooon:)))))))) Алекс, според мен: 40 дни трае Великият пост преди Великден 40 дни след раждане майката и бебето не може да бъдат посещавани от външни хора 40 дни след смъртта на човек се отслужва Литургия 40 дни е траела карантината през Средните векове, а и по-късно, когато е имало епидемии. Но защо точно 40 дни? Защото според Църквата за 40 дни Душата изтърпява тъй наречените „миратства“ - преминава през различни мъчнотии и пречки, изобщо изпитания, след което, пречистена вече, тя може да продължи своя Земен път или пътя си в Отвъдното. За бъде по-леко преминаването й през тези митарства, Църквата препоръчва ежедневни молитви, тъй като се смята, че с молитвите си хората подпомагат връзката на Душата със Създателя, т.е. Бог. Молитвата, независимо дали е точен текст по канон или свободно съчинена, е съзнателно „призоваване“ за връзка с обекта на поклонение (Бог, Св.Богородица или някой светия). И понеже въпроса беше за карантината – очевидно, че за 40 дни е трябвало човек да премине „митарствата“ на болестта и да се изчисти, за да не зарази здравите. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега