Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , домосед каза:

Снимка от архив! 

1. Какво се случва? 
  2. Къде се случва? 

Кралските конни надбягвания в Аскот? 

Публикувано:
В момента, Pantelej Putnik каза:

англичани гледат 

само това е познато,  но не е достатъчно 🙂

Какво гледат?

Публикувано:
преди 1 минута , Фичо каза:

Кралските конни надбягвания в Аскот?

Надбягвания или надплуввания?

Хайде погледнете по-внимателно

Публикувано:
преди 1 минута , домосед каза:

Надбягвания или надплуввания?

Да не са пък надгребвания, в Оксфорд или Кеймбридж? :grin:   ( Почнах да налучквам )

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , Фичо каза:

Да не са пък надгребвания, в Оксфорд или Кеймбридж? :grin:   ( Почнах да налучквам )

Дотук познат е коренът на думата надгребвания

Жокери:

• Събитието не е повтарящо се. Случило се е само веднъж.
  • Важно е кога се е случило, но затова вече съм дал някъде скрит жокер

преди 15 минути , Pantelej Putnik каза:

канал

Река е

Публикувано:
преди 7 минути , Фичо каза:

Регата по Темза по случай диамантения юбилей (60г. от коронацията) на Нейно величество, юни, 2012г. ?

Абсолютно!

https://photos.app.goo.gl/3yceMBG2VAZvoCzg8

FABWBjlRXJHdV8GyXUFZbVeBpWHDt0KR8stwuolzegPXaYhiw_A26Fhv5MhrwTqU0oDFuTB1EXTLz0uldVvRGA8Wfj4Ad60IkTy7J__EmLJn7t9eJialFkJMXz5ZTn0RK_f-vSNRpAg_uqsEJdmmHVptt4ZLj1zAmKygq13lAZ-4I9EWEbVSkOW4AIgXbzNDYF9sNwFWkDa_XThDUZUsD6G-rXLZpFgwlMrE2u2oZv9pyCOJBulYSJJGtCKBAEQ9tXTwQRhMlIMWAZFGOAe2EcE7YXNAtvQvfJN30KEBOnNxmBJivuPNkojoRDNAl_OqpB9kldSiMWQJxpnS_Qr7oXDpkoVlqZ7zHlpYN3-GPzfWAMkT2yizUqt_Z0khbaf0zPVkVisIlwZtyC4xgPR2NLzIeDwPyBmS9WXqEV1IiUGaSb7tyl0ZkXoK2UHJFVWI1Iy7R4NRqmvCTKyi3ANMf_vgDMrDA9Cnbv6q0sqE_KCUpUXotNgqu-4hCUBXuroLt8dOP0h4yUICMbM7wumsLxXwIMIupH8aVsFBZJGQdsOHmdOcMK2ZL3_d-FBGlAmM-txG8eAXzy_0Bn178hMFzGt0sfjtAQX8Z9wf3ygpsV_vQ3Pkp0YtgLN4vvSvQpLUGVI50Ou5QywrN_JE5NxTaFZFX4XK1gOu4moN6sHvM4Zj-BqJ9CPFWQdeHfsAaHU5vQYFrOPt2SYJlJQ3zu4NaMXU55AvOfrcp6p4wQNqBDvdeeTMysLL1pmT=w1223-h813-no

@Фичо гони

https://photos.app.goo.gl/UusuC7XS73AQA2c39

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 57 минути , Фичо каза:

Може би има значение и това, че в християнската религия числото 40 е доста важно и често срещано:
- светите 40 мъченици от Севастия Арменска
- Рождественският (коледен) пост е 40 дни
- Светата Четеридесетница (времето от Неделята на Митаря и Фарисея до Великден
за починалите се отслужва панихида на 40-тия ден 
- на 40-тия ден на детето, то се представя на господ, а на майката се чете очистваща молитва. 

преди 55 минути , iaia_mama каза:

Алекс, според мен:

40 дни трае Великият пост преди Великден

40 дни след раждане майката и бебето не може да бъдат посещавани от външни хора

40 дни след смъртта на човек се отслужва Литургия

40 дни е траела карантината през Средните векове, а и по-късно, когато е имало епидемии.

Но защо точно 40 дни?

Защото според Църквата за 40 дни Душата изтърпява тъй наречените „миратства“ - преминава през различни мъчнотии и пречки, изобщо изпитания, след което, пречистена вече, тя може да продължи своя Земен път или пътя си в Отвъдното. За бъде по-леко преминаването й през тези митарства, Църквата препоръчва ежедневни молитви, тъй като се смята, че с молитвите си хората подпомагат връзката на Душата със Създателя, т.е. Бог. Молитвата, независимо дали е точен текст по канон или свободно съчинена, е съзнателно „призоваване“ за връзка с обекта на поклонение (Бог, Св.Богородица или някой светия).

И понеже въпроса беше за карантината – очевидно, че за 40 дни е трябвало човек да премине „митарствата“ на болестта и да се изчисти, за да не зарази здравите.

Благодаря ви и на двамата!

Зная ги всичките тези неща, но трябва да намеря точното основание, за онези времена.:))

Кое от всичките им е било, най- важното.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , master_of_germs каза:

Така че предполагам да е някакво спортно събитие, свързано с лодки. Имам няколко предположения, но първо чакам @домосед да каже дали съм прав с това допускане.

Мастър, ама ти въобще не ме отразяваш, да не си ме болкирал. :grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
В момента, Фичо каза:

Мастър, ама ти въобще не ме отразяваш, да не си ме болкирал. :grin:

Не видях, че има нова страница с нови мнения 😷

Прочетох предположението за ръгбито и нещо в мене поиска да се включа във въртящото меле 😆

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 11 минути , AlexandraKo каза:

Айде, ти гониш:girl_cray2:

Ей сега ще пусна нещо. 
Ама търся да не е да го познаете на 3-тата минута, все пак. :grin:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Зная ги всичките тези неща, но трябва да намеря точното основание, за онези времена

И аз винаги съм се питала, защо точно 40, а не 30 или 50?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , Фичо каза:

Ей сега ще пусна нещо. 

Не бързай, AlexandraKo не заспива толкова рано😉

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 21 минути , bulpa каза:

И аз винаги съм се питала, защо точно 40, а не 30 или 50?

Ще разберем.

преди 17 минути , Zara каза:

Не бързай, AlexandraKo не заспива толкова рано😉

Еле пък, кат се е наспала днеска до 9:)))))))

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Благодаря ви и на двамата!

Зная ги всичките тези неща, но трябва да намеря точното основание, за онези времена.:))

Кое от всичките им е било, най- важното.

Всъщност е било на проба-грешка. Венецианските първи са вдигнали изолацията до "куарантена", тоест -четиридесетка. Преди това е било "трентена", тоест тридесетица и пак венецианците са я наложили в Рагуза (сегашният Дубровник). Оказало се е, че не е достатъчно да спре разпространението на чумата. Трентената пък е била в резултат на това, че по-рано прилаганите десетдневни и двадесетдневна не са дали желан ефект...

Нищо общо няма с 40-дневните пости и християнските традиции, това всъщност искам да кажа. 

Извинявам се за спама 😷

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
преди 43 минути , Фичо каза:

Ей сега ще пусна нещо. 

Добре, ще броим до 300:))

преди 3 минути , master_of_germs каза:

Всъщност е било на проба-грешка. Венецианските първи са вдигнали изолацията до "куарантена", тоест -четиридесетка. Преди това е било "трентена", тоест тридесетица и пак венецианците са я наложили в Рагуза (сегашният Дубровник). Оказало се е, че не е достатъчно да спре разпространението на чумата. Трентената пък е била в резултат на това, че по-рано прилаганите десетдневни и двадесетдневна не са дали желан резултат...

Ето го и отговоръъъът!
Спаси ме от ровене и преравяне:kiss3:

Ама, пак ще проверя де:)))))

Публикувано:
преди 40 минути , master_of_germs каза:

Нищо общо няма с 40-дневните пости и християнските традиции, това всъщност искам да кажа. 

E, то е ясно, че е било проба-грешка колко време ще свърши работа, но то и сега, с толкова напреднала наука, пак не може да се определи точно (а и естествено винаги има изключения), та предполагам, че след като проба-грешката е показала нещо от сорта на 5-6 седмици, все пак 40-тицата от християнството е възможно да е оказала някакво влияние. Иначе можеше да е 42 дни (6 седмици), например, или пък 35 дни, или нещо такова.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , Фичо каза:

E, то е ясно, че е било с проба-грешка колко време ще свърши работа, но то и сега, с толкова напреднала наука пак не може да се определи точно (а и естествено винаги има изключения), та предполагам, че след като проба-грешката е показала нещо от сорта на 5-6 седмици, все пак 40-тицата от християнството е възможно да е оказала някакво влияние. Иначе можеше да е 42 дни (6 седмици), например, или пък 35 дни, или нещо такова.

Ти давай загадката,  моля, моля, хич не се надявай, да си легна скоро:))))))):clapping:

• Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 21 минути , Pantelej Putnik каза:

Само се надявам Фичо да не ни вкара с чакането на снимката в 40-дневна карантина. 😄

преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Ти давай загадката,  моля, моля, хич не се надявай, да си легна скоро:))))))):clapping:

Добре, няма време да търся по-трудна загадка, затова:
Къде препуска този конник? 

20190922_094927.thumb.jpg.786749605c530a09b7a9c7c7bc5213b6.jpg

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.