Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 10 минути , домосед каза: Гърция? Да. Бих желал бавно да разкрия това място, като смятам, че така ще му отдадем заслуженото внимание. 🙂 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 В момента, Pantelej Putnik каза: Да. Бих желал бавно да разкрия това място, като смятам, че така ще му отдадем заслуженото внимание. 🙂 Гърция, но не византийско? Нещо венецианско? Има някои неща, които ми навяват асоциации с ботуша. 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Ето още една снимка като жокер преди 12 минути , Zaro каза: Нещо венецианско? Има някои неща, които ми навяват асоциации с ботуша. Правилно! Но има и византийско. преди 13 минути , Zaro каза: Нещо венецианско? Има някои неща, които ми навяват асоциации с ботуша. Понеже много приятно се изненадах от твоята асоциация - моля да посочиш кой елемент ти направи тази асоциация. Ще ми е интересно. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Византийско е. Мистра. 2 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Корфу или някой друг от йонийските острови? В Гърция венецианското влияние е най-силно там. Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Продължавам да разкривам мястото 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 2 минути , Pantelej Putnik каза: Продължавам да разкривам мястото Отговорих ти вече. 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 9 минути , AlexandraKo каза: Византийско е. Мистра. Византийско е, но не само. Мисля, че Zaro с много усет е уловил венецианското, витаещо във въздуха. Имаме участник познал мястото - Мистра. Веднага ви подготвям инфо и снимки за това невероятно място. преди 7 минути , AlexandraKo каза: преди 10 минути , Pantelej Putnik каза: Отговорих ти вече. Отговорите изникват малко по-късно. Това е причината. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Мистра и Сан Димитриос. преди 22 минути , Pantelej Putnik каза: Византийско е, но не само. Мисля, че Zaro с много усет е уловил венецианското, витаещо във въздуха. Имаме участник познал мястото - Мистра. Веднага ви подготвям инфо и снимки за това невероятно място. Отговорите изникват малко по-късно. Това е причината. @домосед има основна заслуга. Някой друг да е наред, моля. 3 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Тая игра ще ме накара най-накрая да отида и дотам 😆 Мистра стана сигурно най-често пусканото място за загадка от създаването на тая тема и аз все не мога да я отгатна. До такава степен ми изглежда напълно незабележителна по снимки. Явно снимките не могат да пресъздадат у мене това, което хората усещат. Затова трябва да се види лично. 🙂 1 1 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Ето инфо за Мистра - https://www.feelgreece.com/bg/mystras Изоставен византийски град, основан от кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход. Обект на Юнеско. Това е от онези места, които наистина са ме накарали да се чувствам откривател. ОК, това е място на Юнеско, но тогава, когато го посетих, аз не знаех. Бях с книжна карта в ръка и беше отбелязано, че там има крепост. Посетих го и то остана в сърцето ми. преди 21 минути , AlexandraKo каза: Мистра. Ти гониш. 🙂 6 3 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 38 минути , Pantelej Putnik каза: Понеже много приятно се изненадах от твоята асоциация - моля да посочиш кой елемент ти направи тази асоциация. Ще ми е интересно. 1. Върхът на свода - заострените форми са характерни за готиката на Западна Европа. Във Византия и отоманската архитектура разрешаването на проблема с усилието и отвеждането му става с овални форми. 2. Оформлението на горния край - всяка кула на италиански замък има подобен завършек. 5 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 13 минути , master_of_germs каза: Тая игра ще ме накара най-накрая да отида и дотам 😆 Мистра стана сигурно най-често пусканото място за загадка от създаването на тая тема и аз все не мога да я отгатна. До такава степен ми изглежда напълно незабележителна по снимки. Явно снимките не могат да пресъздадат у мене това, което хората усещат. Затова трябва да се види лично. 🙂 Отиди и ще откриеш нещо много интересно - разхождаш се в град от преди много векове, ако се замислиш за всички хора минали от там, за тяхното ежедневие тогава, за годините на робство, които са очаквали града през 15 век..... На това място ставаш сякаш част от историята. А на Пелопонес има още много неща, които да се видят. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 14 минути , Pantelej Putnik каза: Ето инфо за Мистра - https://www.feelgreece.com/bg/mystras Изоставен византийски град, основан от кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход. Обект на Юнеско. Това е от онези места, които наистина са ме накарали да се чувствам откривател. ОК, това е място на Юнеско, но тогава, когато го посетих, аз не знаех. Бях с книжна карта в ръка и беше отбелязано, че там има крепост. Посетих го и то остана в сърцето ми. Ти гониш. 🙂 преди 22 минути , AlexandraKo каза: Мистра и Сан Димитриос. @домосед има основна заслуга. Някой друг да е наред, моля. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 34 минути , Pantelej Putnik каза: Мисля, че Zaro с много усет е уловил венецианското Извинявайте, че ще вляза в ролята на многознайкото черна станция, но точно в Мистрас няма нищо венецианско. Крепостта, най-горе на хълма, е построена от франкския (прието в нашата традиционна историография обобощение за всичко неславянско католическо идвало от запад през Средновековието) рицар Гийом дьо Вилардуен (французин в днешни национални категории), по времето на кръстоноската Латинска империя, владяла и Константинопол през първата половина на XIII век (сещаме се веднага за цар Калоян и Балдуин Фландърски). Всичко останало от златните векове на Мистрас - XIII до XV - е византийско от след възстановяването на Византийската империя при Палеолозите. Венеция има колониална история в различни периоди по различни гръцки острови и на Пелопонес, но точно към Мистрас не е имала интерес/достъп освен за няколко години през XVII век. 7 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 13 минути , домосед каза: Извинявайте, че ще вляза в ролята на многознайкото черна станция, но точно в Мистрас няма нищо венецианско. Крепостта, най-горе на хълма, е построена от франкския (прието в нашата традиционна историография обобощение за всичко неславянско католическо идвало от запад през Средновековието) рицар Гийом дьо Вилардуен (французин в днешни национални категории), по времето на кръстоноската Латинска империя, владяла и Константинопол през първата половина на XIII век (сещаме се веднага за цар Калоян и Балдуин Фландърски). Всичко останало от златните векове на Мистрас - XIII до XV - е византийско от след възстановяването на Византийската империя при Палеолозите. Венеция има колониална история в различни периоди по различни гръцки острови и на Пелопонес, но точно към Мистрас не е имала интерес/достъп освен за няколко години през XVII век. Аз не съм запознат задълбочено с историята на града, а и не искам да противореча, но..... Френският рицар, основал града, не е бил сам, а е тръгнал на поход от Венеция, като към кръстоносната армия са се присъединили голямо число венецианци. Та си мисля, че френският рицар е възможно да е строил всичко това с помощта на венециански архитекти, които за времето си са били явно добри, защото навсякъде, откъдето са минали, са оставили шедьоври, които и ние познаваме. Гийом дьо Вилардуен едва ли с ръцете си е строил града, а по-скоро със заграбените от Константинопол пари. Кои са били майсторите и какво от себе си са вложили в архитектурата на града е друг въпрос. Отделен въпрос е, че венецианската и византийската архитектура има доста сходни елементи, поне по мое мнение. Няма и как да е, след като тези две сили в онзи свят са били съседи. Та разсъждавам си аз, без да ангажирам никой с моето мнение. 3 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 Ето на какво попаднах в интернет, като потърсих малко повече за Мистра. Който се интересува, може да открие интересна информация тук в глава IV - https://istorianasveta.eu/история/средните-векове/балканите/522-многообразие-и-съперничество-избрани-студии-за-обществото-и-културата-във-византия-и-средновековна-българия.html?showall=&start=3 "В Мистра от една страна личи тясната персонална връзка с Константинопол, а от друга чрез браковете и отчасти под влияние на латинското обкръжение виждаме творческо възприемане на елементи от италианската култура. Тази близост с Италия става основа за разпространение на Запад на създадените в Мистра образци на византийската литература и изкуство." Именно поради това се зарадвах на асоциацията на Zaro, защото той улови дори минималния повей на италианците в този иначе пример на византийската култура. 1 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 15 минути , Pantelej Putnik каза: Ето на какво попаднах в интернет, като потърсих малко повече за Мистра. Който се интересува, може да открие интересна информация тук в глава IV - https://istorianasveta.eu/история/средните-векове/балканите/522-многообразие-и-съперничество-избрани-студии-за-обществото-и-културата-във-византия-и-средновековна-българия.html?showall=&start=3 "В Мистра от една страна личи тясната персонална връзка с Константинопол, а от друга чрез браковете и отчасти под влияние на латинското обкръжение виждаме творческо възприемане на елементи от италианската култура. Тази близост с Италия става основа за разпространение на Запад на създадените в Мистра образци на византийската литература и изкуство." Именно поради това се зарадвах на асоциацията на Zaro, защото той улови дори минималния повей на италианците в този иначе пример на византийската култура. ...с тази разлика, че това, което се вижда там, е датирано за 13-14 век, а едва, през средата на 17 век, / 1687/, там се настаняват и венецианците. Както и да е. Давайте следващата загадка, моля! 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 7 минути , AlexandraKo каза: ...с тази разлика, че това, което се вижда там, е датирано за 13-14 век, а едва, през средата на 17 век, / 1687/, там се настаняват и венецианците. Прочети инфото от линка. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 2 минути , Pantelej Putnik каза: Прочети инфото от линка. Няма да споря. 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 @Pantelej Putnik кой е на ред? 1 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 2 часа, master_of_germs каза: Тая игра ще ме накара най-накрая да отида и дотам 😆 Мистра стана сигурно най-често пусканото място за загадка от създаването на тая тема и аз все не мога да я отгатна. До такава степен ми изглежда напълно незабележителна по снимки. Явно снимките не могат да пресъздадат у мене това, което хората усещат. Затова трябва да се види лично. 🙂 И то сме пускали снимки точно от същата църква. Няма как да не е разпознаваемо мястото 🙂 . Разходи се, има подходяща за теб планина точно там. 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 9 минути , Polina каза: И то сме пускали снимки точно от същата църква. Няма как да не е разпознаваемо мястото 🙂 . Разходи се, има подходяща за теб планина точно там. Не се разхождай! 2 6 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 16 минути , домосед каза: @Pantelej Putnik кой е на ред? Пак ти гониииш! 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 30 март, 2020 Сподели Публикувано: 30 март, 2020 преди 29 минути , домосед каза: @Pantelej Putnik кой е на ред? По принцип AlexandraKo. А тя посочи следното: преди 2 часа, AlexandraKo каза: преди 2 часа, AlexandraKo каза: Мистра и Сан Димитриос. @домосед има основна заслуга. Някой друг да е наред, моля. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега