AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 31 минути , Kalina Ivanova каза: Женева, Швейцария Дааа, браво! Ти гониш! 1
AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Явлението на снимката е уникално – сливането на реките Рона и Арв. Може да се види в района La Jonction в западната част на Женева. Мястото, където двата водни канала се сливат, представлява много отчетлив контраст между водите на планинските реки. Водите на Рона, която води началото си от Ронския ледник в Лепонтийските Алпи, са с наситен синьо-зелен цвят. За водите на река Арв, чието начало е в Грайските Алпи, е характерно, че са по-мътни и предимно сивеещи. Обяснението е, че течението й е по-бързо и докато се спуска по планинските склонове, водите й отмиват много от почвите по бреговете. Има специална наблюдателна площадка в самия край на сушата, разделяща двете реки. До нея може да се стигне пеш, от моста Sous-Terre, на десния бряг на Рона. После, по кройбрежната, в посока обратна на Женевското езеро, по алеята Sentier des Saules , до мястото на сливането, горе-долу, е около 700-800 м. Ето още няколко снимки: 13 1
Kalina Ivanova Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 26 минути , AlexandraKo каза: Дааа, браво! Ти гониш! Познах, познах....но само защото снимката ти е много хубава, а и сливането на тези две реки е такава запомняща се гледка. Новата загадка: 1
Фил Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Тая зеленинка в ъгъла леко ме разколебава, но все пак бих заложил една трапистка бира на амфитеатъра в Ел Джем, Тунис... 3 1
Kalina Ivanova Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 49 минути , Фичо каза: Тая зеленинка в ъгъла леко ме разколебава, но все пак бих заложил една трапистка бира на амфитеатъра в Ел Джем, Тунис... Яяяя....колко лесно си спечелих една бира🍻 Точно Ел Джем е! И една снимка, която много си обичам. Ей това бедуинче под дъжда в Сахара 🌧️ @Фичо предавам ти щафетата 5
домосед Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 2 часа, Kalina Ivanova каза: Яяяя....колко лесно си спечелих една бира🍻 Точно Ел Джем е! Всъщност щеше да я спечелиш, ако Фичо не беше познал 😉 4
Kalina Ivanova Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Нищо де...Ел Джем си заслужава една бира. Пишете някъде, някой ден една бира от мен 2 1
Фил Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 6 часа, Kalina Ivanova каза: Яяяя....колко лесно си спечелих една бира преди 4 часа, домосед каза: Всъщност щеше да я спечелиш, ако Фичо не беше познал 😉 То и аз така го мислех - че губя залога, ако не позная Не че имам нещо против на свой ред да почерпя една бира! ............... Добре, ето следващата загадка: Естествено, търсим мястото, но има и допълнителен въпрос (или може би жокер ) Това очевидно е стадион. Стадион като стадион, обаче е свързан с едно значимо и с едно легендарно спортно събитие. В кои години се състояли тези две събития и каква е връзката на горната снимка с мястото, което съм снимал на ето това таймлапсче: Аха да попитам още и откъде съм снимал първата снимка , обаче това е въпрос с доста повишена трудност и е свързан с нещо, за което може да разкажа в отделна тема, ако се накумя някой ден. 2
Фил Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Преди 1 час, Pantelej Putnik каза: Франкфурт? не
bulpa Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 3 часа, Фичо каза: Аха да попитам още и откъде съм снимал първата снимка От самолет? 1
домосед Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Така, да видим. Плосък релеф, функционални сгради с тухлени фасади и слепени на калкан, трамваи ... мирише на някоя от ниските земи в Европа. Първа резерва: Германия Градът е голям; има бизнес парк с високи квадратни сгради (на заден план). Това ограничава вариантите до пръстите на едната ръка. Стадионът е в стил модернизъм/баухаус от 1920-те - 1930-те години. Това е отпреди ерата на големия международен футбол. Друг спорт? Да, има лекоатлетическа писта. Къде е имало олимпиади в тая епоха? Берлин 1936, но там стадионът го знаем, че е препостроен по друг начин Амстердам 1928? Бинго! https://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_Stadium_(Amsterdam) Дотук познах мястото и едно от спортните събития, които Фичо има предвид. Ама как да определя кое той смята за легендарно ?? Впоследствие е имало и разни мачове. Пише ги в статията в уикипедия. преди 4 часа, Фичо каза: и каква е връзката на горната снимка с мястото Скоростен влак ? 😜 2 2
AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Аз си мисля, че този стадион е във Франция. Фичо пита от къде е направена снимката. Мисля, че е от кабинка на лифт. Такъв има в Гренобъл.Гренобъл пък, е свързан с историята и Бонапарт - когато избягал от остров Елба и пращат полка на маршал Ней, за да го арестуват, точно в Гренобъл, нещата се обръщат , войниците скандират “ да живее Императорът и той се завръща триумфално в Париж, за своите 100 дни. В Гренобъл имаше и олимпиада, през ‘68. 1
домосед Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 16 минути , AlexandraKo каза: Аз си мисля, че този стадион е във Франция. Стадиона вече го разпознахме (аз 🙂) Няма съмнения по тоя въпрос. За спортните събития, гледната точка и Триумфалната арка, чакаме още предположения и/или коментар от Фичо. 1
AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 1 минута , домосед каза: Стадиона вече го разпознахме (аз 🙂) Няма съмнения по тоя въпрос. За спортните събития, гледната точка и Триумфалната арка, чакаме още предлоложения и/или коментар от Фичо. Ами, аз само разсъждавам.:) 1
Zaro Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 преди 6 часа, Фичо каза: Добре, ето следващата загадка: Този стадион е първото място, където е запален олимпийският огън на игрите през 1928 г. За през деня е било пушек, за през нощта - огън, за да се вижда. Това е заслуга на архитекта Ян Вилс. Огънят е бил запален на кулата, която се вижда, която се казва Marathon, т.e. Маратонска кула. Парижкият тайм-лапс верятно насочва към Пиер дьо Кубертен. Снимал си го от някой самолет - Схипхол е наблизо. За номер на полета не мисля, че ще се справя. 3 3 1
Фил Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Eхеее, много интересно се е развила играта с фотозагадката! Вече е разпознато и мястото! Браво на @домосед ! Има и любоптни логически вериги като на @AlexandraKo, въпреки да не е отгатнала откъде е снимката. Има и някои неща, които и аз не знаех, но сега научих, благодарение на @Zaro. Затова я харесвам тази игра, защото често отривам нова и интересна информация за различни обекти и дестинации по широкия свят. преди 3 часа, домосед каза: Дотук познах мястото и едно от спортните събития, които Фичо има предвид. Струва ми се, че с още съвсем малко усилия ще ракриете загадката в пълен обем. преди 3 часа, домосед каза: Скоростен влак ? 😜 не преди 3 часа, домосед каза: Дотук познах мястото и едно от спортните събития, които Фичо има предвид. Ама как да определя кое той смята за легендарно ?? Да, едното събитие, което имам предвид, сте посочили съвсем точно със Zaro - Олимпиадата в Амстердам през 1928г. А другото спортно събитие, което търсим ... е свързано с втората снимка. .... преди 4 часа, bulpa каза: От самолет? Да. 2 1
master_of_germs Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Фичо, първо си мислех, че връзката е, че преди Амстердам'1928 олимпийските игри са се състояли в Париж през 1924 г. (по тоя повод нали и сто години по късно пак...) Ако приемем че Олимпийските игри в Амстердам са значимото спортно събитие, то легендарно спортно събитие и Триумфалната арка би могло да значи единствено Тур дьо Франс. Прз 1954 г. Турът за първи път стартира извън Франция именно от олимпийския стадион в Амстердам. И, естествено - финишира на Шанз Елизе. 🙂 3 2
Фил Публикувано: 7 май, 2020 Публикувано: 7 май, 2020 Ето че пъзелът вече е напълно подреден, бях сигурен, че бързо ще се справите. Да обобщим - на снимката се вижда олимпийският стадион в Амстердам, изграден (за една година) за лятната олимпиада през 1928г. Първоначално капацитетът на стадиона е 31600, впоследствие, през 1937г. при реконструция и разширение е увеличен до 64000. Стадионът е бил основен за ФК Аякс до 1934г. , когато отборът се премества на стадион Де Меер, но повечето международни мачове продължават да се играят на олимпийския стадион чак до 1996г., когато е построен Амстердам Арена (Йохан Кройф Арена от 2018г.) През 1987г. градските власти на Амстердам обявяват намерение да разрушат олимпийския стадион. Стадионът все пак е спасен, след като е обявен за национален паметник и вследствие на това, през 1996г., е осъществена реконструкция, при която е премахнато разширението от 1937г. и стадионът е възстановен (приблизително) в първоначалния си вид. Няколко интересни неща, свързани с този стадион, започват с думите "за първи път": - за първи път в ерата на модерните олимпийски игри, олимпийският огън присъства на този стадион през 1928г. - за първи път на този стадион е изградено постоянно съоръжение (кула) за олимпийския огън - за първи път на олимпиада дефилирането на спортните делегации започва с представителите на Гърция - традиция, която продължава и до наши дни - за първи път на олимпиадата в Амстердам жени участват в леката атлетика и гимнастиката Също така, както правилно отбеляза @master_of_germs, на 8-ми юли 1954г. , за първи път легендарното състезание по колоездене на шосе - Tour de France - стартира извън Франция - точно от олимпийския стадион в Амстердам, за да завърши на 1-ви август в Париж. Между другото - въпросната 41-ва Обиколка на Франция е спечелена от Луи Бобе, който пък е първият колоездач, спечелил Тура в три последователни години 53-та, 54-та, 55-та. И накрая - малко за българската следа на Олимпиадата в Амстердам. Нашето участие е скромно - петима състезатели - трима ездачи и двама фехтовачи. Едва ли е голяма изненада, че след балканските войни и десетина години след първата голяма световна касапница, нашите представители са в спортове, малко или много свързани с военното дело. Един от нашите ездачи при състезанието пада от коня си, чупи таз, но въпреки това успява да финишира, макар в полусъзнание. Този състезател е интересна личност - става дума за Крум Лекарски - български офицер (пак не е изненада), генерал-майор, член на Военния съюз, участник в опита за преврат през 1935г. и в деветосептемврийския преврат 1944г. След 44-та година става и зам.-министър на народната отбрана, но в началото на 50-те е набеден аз английски шпионин и заточен в лагера в Белене. Освободен е след смъртта на Сталин. През 1960г. Крум Лекарски, вече на 62 години, отново (за четвърти път) участва на Олимпиада (игрите в Рим) и така става най-възрастният българин, участвал на олимпийски игри. ................ Моля @домосед да заповяда със следващата загадка. 6 1 3
AlexandraKo Публикувано: 8 май, 2020 Публикувано: 8 май, 2020 преди 18 часа, Фичо каза: Моля @домосед да заповяда със следващата загадка. @домоседДомосееед,ти сииии! 1
домосед Публикувано: 8 май, 2020 Публикувано: 8 май, 2020 Загадката ми е вдъхновена от вчерашната сказка на @Gentleman Basta Каква е връзката между тези два примера на активност сред природата, освен че се практикуват в една и съща държава. Искам отговор с трицифрена точност! 1
AlexandraKo Публикувано: 8 май, 2020 Публикувано: 8 май, 2020 Държавата Швейцария ли е? Всъщност, не виждам добре - скок с бънджи ли е или , катерене по стената? Че тогава ще е различно. Приех го, като първото. Трицифрината точност, да не би, да е 007? 1
домосед Публикувано: 8 май, 2020 Публикувано: 8 май, 2020 преди 10 минути , AlexandraKo каза: Държавата Швейцария ли е? Да преди 10 минути , AlexandraKo каза: скок с бънджи ли е Да
AlexandraKo Публикувано: 8 май, 2020 Публикувано: 8 май, 2020 преди 1 минута , домосед каза: Да Да 007? 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега